JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City richt zich op de Amerikaanse rol in de Vietnamoorlog. Het museum maakt op iedereen een grote indruk en toont de waanzin van elke oorlog. Meer leest u in dit artikel.


Het Museum van de Amerikaanse Oorlogsmisdaden oftewel het Oorlogsmuseum/War Remnants Museum bevindt zich in het voormalige Amerikaanse Information Service Building, op de hoek van de Le Qui Don Street en de Vo Van Tan Street. Het museum richt zich op de Amerikaanse rol in de Vietnamoorlog. Geen enkel museum in Vietnam toont de impact en verwoestingen van de Vietnamoorlog zo goed als dit museum. Het is geen onpartijdige voorstelling van de gebeurtenissen tijdens de Vietnamoorlog, maar het maakt wel op indrukwekkende wijze duidelijk dat oorlogen verwoestend zijn en dat de burgers de grootste verliezers zijn. Het museum maakt op iedereen een grote indruk en toont de waanzin van elke oorlog. Dit is een museum met een les. De Amerikanen besteden 130 miljard dollar aan de Vietnamoorlog en lieten nog eens voor miljarden aan materiaal in Vietnam achter. Op het terrein van het museum staat oorlogstuig dat is buitgemaakt op de Amerikanen.

Op 4 september 1975 werd het oorlogsmuseum onder de naam 'Exhibition House for US and Puppet Crimes' geopend. De naam werd in 1990 veranderd in 'Exhibition House for Crimes of War and Agression' en in 1995, nadat de politieke en diplomatieke betrekkingen met Amerika waren verbeterd, werden de beladen woorden 'war crimes' (oorlogsmisdaden) en 'agression' (onderdrukking/agressie) uit de naam verwijderd. Het museum kreeg zijn huidige naam: 'War Remnants Museum'.

Vredesduif met kinderen Een foto in het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City

Het War Remnants Museum is, met ongeveer een half miljoen bezoekers per jaar, één van de populairste musea van Vietnam. Ongeveer tweederde van deze half miljoen bezoekers is afkomstig uit het buitenland. Vanuit het westen is er kritiek op het museum, omdat het de Vietnamoorlog 'te eenzijdig' laat zien en het 'één grote Anti-Amerika propaganda' is. De grote zaal toont de ene na de andere gruwelijke foto van de Amerikaanse wreedheden in de oorlog. Sommige foto's wonnen de Pulitzer Prize. De zaal is opgetrokken uit met graniet bedekt beton. In de Requim-tentoonstelling ziet u foto's van verslaggevers die tijdens deze oorlog om het leven kwamen, zoals Larry Burrows en Dana Stone. De collectie van het museum bestaat uit een groot aantal foto's verdeeld over een aantal thematisch ingerichte ruimtes zoals bombardementen tijdens de Vietnamoorlog door de Amerikanen, de gevolgen van het giftige Agent Orange dat door Amerikaanse vliegtuigen over Vietnam werd uitgespoten en van de misvormingen die werden toegebracht door Agent Orange, witte fosfor en napalm en ander oorlogsgeweld zoals het bloedbad van My Lai en het gebruik van napalm-bommen en een VC dat uit een helikopter wordt gegooid. Daarnaast vindt u hier een aantal voorwerpen zoals een guillotine waarmee gevangenen door de Franse kolonisten en later de Zuid-Vietnamese regering werden geëxecuteerd. Deze is voor het laatst in 1960 gebruikt. Ook ziet u de zogenaamde 'tijgerkooien' waar de Zuid-Vietnamezen de politieke gevangenen in opsloot. Het is een replica van de gevangenis van het eiland Con Dao. De laatste galerij toont de wereldwijde protesten tegen de oorlog Het meest ontroerende museumstuk is een verzameling medailles, waaronder een Purple Heart, een eremedaille voor gewonde soldaten die een Amerikaanse sergeant aan het museum schonk. Op de koperen plaat staat: 'aan het volk van een Verenigd Vietnam. Ik zat fout. Het spijt me.'

Buiten om het museum ziet u divers oorlogsmaterieel zoals tanks, pantservoertuigen, vliegtuigen en helikopters, waaronder UH-1 Iroquois en CH-47 Chinook helikopters, Northrop F-5 & Douglas A-1 Skyraider gevechtsvliegtuigen en een M48 Patton tank. Dit zijn voorbeelden van materiaal die de Amerikanen in Vietnam hebben achtergelaten.


Voor meer foto's van het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City, zie: foto's Ho Chi Minh City.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City richt zich op de Amerikaanse rol in de Vietnamoorlog. Het museum maakt op iedereen een grote indruk en toont de waanzin van elke oorlog. Meer lezen doe je op mijn website! #warremnantsmuseum #museum #hochiminhcity #saigon #vietnamoorlog #vietnam #jtravelblog #jtravel Het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City richt zich op de Amerikaanse rol in de Vietnamoorlog. Het museum maakt op iedereen een grote indruk en toont de waanzin van elke oorlog. Meer lezen doe je op mijn website! #warremnantsmuseum #museum #hochiminhcity #saigon #vietnamoorlog #vietnam #jtravelblog #jtravel

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment