JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De torens van de hindoeïstische tempel Po Nagar (de Vrouwe van de Stad)  liggen ten noorden van Nha Trang. Van de oorspronkelijk zeven of acht torens zijn er nog vijf over. Meer over de torens van Po Nagar leest u in dit artikel.


De torens van Po Nagar (de Vrouwe van de Stad) bevinden zich op een granieten heuvel, 2 kilometer ten noorden van de stad Nha Trang, op de linkeroever van de Cai Rivier. Van de oorspronkelijk zeven of acht torens zijn er nog vijf over. Po Nagar is de belangrijkste attractie van de stad. Het is een hindoeïstische tempel. De naam 'Po Nagar' wordt voor heel het bouwwerk gebruikt, maar het is eigenlijk de naam van de grootste toren op het terrein, deze is ongeveer 23 meter hoog.

De toenmalige koningin van het Champa-Rijk (Jagadharma) besloot in het jaar 781 een tempel van harde, dure materialen (zoals kalksteen en marmer) ter ere de Hindoeïstische goden te bouwen. Deze wilde ze hoog op een heuvel aan de oevers van de riviermonding van de Cai-Rivier bouwen. Edelstenen en goud sierden het bouwwerk. Dit om een wit voetje bij de goden te halen, want deze koningin was wreed. De tempel werd jaren later door Indonesische troepen vanuit Java geplunderd. Een groot deel van de tempel werd toen vernietigd. Alle gouden voorwerpen en de edelstenen waren verdwenen. Koning Satyavarman verving deze bij herstelwerkzaamheden door rode bakstenen. Na de voltooiing van de herstelwerkzaamheden werd het bouwwerk met rust gelaten. Een klein deel is later alsnog vernietigd.

Po Nagar Torens in Nha Trang

Po Nagar staat beter bekend als Yan Pu Nagara of Ino Po Nagar. Dit was een bedachte godin die heerste over de lucht, de wolken, het hout, de bomen en rijst van het Champa-Volk. Ze was getrouwd met 97 echtgenoten. Van hen werd Po Yan Amo (de sterkste) het meest gewaardeerd. De godin kreeg 38 dochters. Volgens vele verhalen en sprookjes hadden deze dochter-godinnen geen kleding aan. De namen van drie van de dochters zijn herkenbaar als gebied of stad: Kauthara (naar de provincie Khanh Hoa, hier ligt deze tempel), Panduranga (naar de provincie Ninh Thuan) en Manthit (naar de stad Phan Thiet).

De Mandapa (Meditatie Hal) is oorspronkelijke ingang, rechts als u de huidige ingang binnentreedt. Deze hal had 24 pilaren, waarvan er nu nog veertien over zijn. Achter de hal bevindt zich een trap. Hierover bereikte men vroeger de torens. Na de trap is er een platform. In een klein museum ziet u voorbeelden van Cham steenwerk. Op de plek van het museum bevond zich oorspronkelijk een kleine tempel. Via het platform bereikt u de 23 meter hoge Noord Toren (Thap Chinh). Deze toren heeft net als de andere torens de ingang aan de oostzijde. De Noord Toren is een voorbeeld van de hoogstaande Cham architectuur. De toren werd in 817 door Pangro gebouwd. Hij was de bouwmeester van koning Harivarman I. Het dak van de toren is geterrasseerd. Het heeft de vorm van een piramide. Boven de ingang ziet u een afbeelding van een vierarmige dansende Shiva, met een voet op de kop van de stier Nandin. Naast de dansende Shiva zijn twee musici te zien. De zandstenen deurposten zijn versierd met verschillende inscripties.

Hierna komt u in de vestibule en vervolgens komt u in de voorhal. Hierin bevindt zich een trommel en een gong. De voorhal heeft een piramide-vormig dak. De volgende ruimte is de hoofdhal. De Cham metselkunst is nog goed te zien in het gewelfde interieur. Koning Indravarman III liet in 918 een gouden mukha-linga (gestileerde phallus als symbool van Shiva, met daarop een gezicht geschilderd) in de toren plaatsen. Deze werd enige tijd later door binnenvallende Khmer geroofd. Koning Jaya Indravarman I plaatste in 965 een stenen figuur van de godin Uma (een shakti van Shiva). Deze is hier nog altijd te zien. Het zwarte stenen beeld heeft tien armen. Het beeld zit geleund tegen een mythologisch dier.

Biddend beeld in de Po Nagar Torens in Nha Trang /

Links van de ingang van de Noord Toren ziet u de Centrale Toren (Thap Nam). Deze toren werd in de 12e eeuw van stenen van een gebouw gebouwd. Dit stenen gebouw stond hier al vanaf de 7e eeuw. De Centrale Toren is minder verfijnd van stijl dan de andere torens en heeft minder versieringen. Binnen de Centrale Toren vindt u altaren die ooit met zilver bekleed waren. In de hoofdhal is een linga. De Zuid Toren (Mieu Dong Nam) staat naast de Centrale Toren. Deze toren was aan Sandhaka (Shiva) gewijd en bevat eveneens een linga.

Achter de Zuid Toren en de Centrale Toren staan de resten van de West Toren. Deze toren werd in de eerste helft van de 9e eeuw door koning Vokrantavarman gebouwd. Helaas is van deze toren nog maar weinig over. Achter de Noord Toren staat de Noord-Oost Toren (Thap Tay Bac). Deze toren was oorspronkelijk aan Ganesha gewijd. De piramidevormige top van het dak is verdwenen.

De meest indrukwekkende is de 11e eeuwse kalan (tempel). Deze kalan is 22,5 meter hoog en staat bekend als Thap Ba (toren van de dame). In een zwarte ruimte zit Po Nagar in gele gewaden gehuld. Het beeld, de sokkel en de stèle werden in 965 uit één stuk steen gehouwen. Het hoofd van Po Nagar werd in 1946 door de Fransen afgehakt en vervangen door een Vietnamees uitziend surrogaat. Bij het binnengaan, moet u op de inscripties op de latei en deurstijlen in Sanskrietachtige Cham-letters en op de sierlijke aspara-danser boven de latei letten.

Aan de achterkant van de noordwestelijke toren ziet u een figuur van een olifant. De speerpunt en het wapen dat deze olifantfiguur in zijn hand heeft, schijnen de god Indra te symboliseren. Deze toren dateert uit de 10e eeuw. De toren bevat een zittend beeld van Po Nagar en een linag-yoni. Vroeger was de ruimte gewijd aan Sandhaka.

Po Nagar wordt zowel door Vietnamese als etnisch Chinese gelovigen bezocht. U moet uw schoenen uit trekken voor u de torens binnentreedt. Po Nagar is een niet zo belangrijk religieus centrum. Het is meer een toeristische trekpleister in Nha Trang.


Voor meer foto's van de Po Nagar Torens in Nha Trang, zie: foto's Nha Trang.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Po Nagar is een hindoeïstische tempel en de belangrijkste attractie van Nha Trang voor de Cham. Meer weten over deze Cham tempel, lees dan mijn website. #cham #tempel #ponagar #nhatrang #vietnam #jtravel #jtravelblog Po Nagar is een hindoeïstische tempel en de belangrijkste attractie van Nha Trang voor de Cham. Meer weten over deze Cham tempel, lees dan mijn website. #cham #tempel #ponagar #nhatrang #vietnam #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment