JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De Basiliek van Notre Dame is een kathedraal in de binnenstad van Ho Chi Minhstad/Saigon. De Notre Dame Basilica herinnert aan de Franse koloniale tijd. Het is het meest imposante Franse katholieke bouwwerk in Vietnam.

De kathedraal werd tussen 1877 en 1880 door de Franse kolonisten gebouwd. Het gebouw heeft twee klokkentorens van 58 meter hoog. De Rooms-katholieke Kerk vestigde zich in het toenmalige Saigon om religieuze diensten aan de gelovige Franse kolonialisten aan te bieden. Architect Jules Bourard ontwierp deze kathedraal. Bisschop Isidore Colombert legde op 7 oktober 1877 de eerste steen voor de kathedraal. Deze nieuwbouw moest de toenmalige houten kerk vervangen. Deze was veel te klein geworden. Ook was hij zwaar door termieten zwaar beschadigd. De bouw duurde drie jaar en op Eerste Paasdag op 11 april 1880, werd het gebouw met een ceremonie geopend. Al het bouwmateriaal is afkomstig uit Frankrijk. De buitenmuur is met rode bakstenen uit Marseille gebouwd. Het graniet kwam uit de buurt van Bien Hoa. De totale kosten bedroegen 2,5 miljoen francs. In 1895 werden de twee torens toegevoegd. Elke toren is 57,6 meter hoog en heeft zes bronzen klokken. De zes klokken wegen bij elkaar bijna 27 ton. De kruizen op de top van de torens hebben een hoogte van 3,5 meter en zijn 2 meter breed. De totale hoogte van de kathedraal komt van de top van de kruizen tot op de grond op 60,5 meter. Het Mariabeeld op het plein voor de kathedraal zou in 2005 hebben gehuild. Volgens de verhalen zou een traan over de rechterwang hebben gelopen. Duizenden mensen kwamen op dit 'wonder' af en de politie moest het verkeer rondom de kathedraal stopzetten. De kerk zelf liet in een reactie weten dat het verhaal niet waar was en dat het Mariabeeld niet gehuild had. Desondanks bleven nieuwsgierige mensen nog dagen lang toestromen.

De buitenkant van de Notre Dame Kathedraal in Ho Chi Minh City

De kerk heeft twee identieke torens. Deze rijzen 56 meter boven het Paris Square op. De torens bepaalden tientallen jaren de skyline van Ho Chi Minh City.

De Notre Dame Kathedraal is door een dubbele zuilenrij in vijf schepen verdeeld en heeft een halfronde apsis en een gewelfd gotisch plafond. De nissen aan beide kanten bevatten kruiswegstaties en beelden van beschermheiligen. De beeldhouwwerken zijn niet zo interessant, maar de herdenkingsstenen in de muur zeggen veel over het koloniale verleden van de kerk. In de Eerste Wereldoorlog begonnen de parochianen de muren rond hun favoriete heilige, Sint Antonius, te beplakken met dankbetuigingen als Merci en Reconnaissance. Toen de Fransen vertrokken en de Vietnamezen de leiding kregen, bleef de gewoonte bestaan, maar dan in het Vietnamees. De oorspronkelijk gebrandschilderde ramen in de nissen zijn afkomstig van de firma Lorin in Chartres. In de jaren veertig en vijftig van de 20e eeuw werden deze vervangen door ramen uit Grenoble. Ze hebben motieven als de heilige Teresa voor een kaart van Indochina en Sint Joris, die de draak doodt. De Vietnamezen hebben het bezadigde katholieke decor geleidelijk verrijkt met typisch Vietnamese elementen. Een heilige in de nis heeft een halo van blauw neonlicht en achter de apsis staat Ave Maria in wit neonlicht en aan de zuilen in het schip hangen fluorescerende neonbuizen.

Het Vaticaan verleende in 1962 de Notre Dame Kathedraal de status van basiliek. Het bouwwerk werd tijdens de Vietnamoorlog niet ontzien. De buitenmuren vertonen kogelgaten. De kerk wordt nog druk bezocht.


Voor meer foto's van de Notre Dame Kathedraal in Ho Chi Minh City, zie: foto's Ho Chi Minh City.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


De Basiliek van Notre Dame staat in de binnenstad van Ho Chi Minhstad/Saigon. De Notre Dame Basilica herinnert aan de Franse koloniale tijd en is het meest imposante Franse katholieke bouwwerk in Vietnam. Meer lezen over deze kathedraal doe je op mijn website. Lees je mee? #notredamekathedraal #kathedraal #hochiminhcity #saigon #vietnam #jtravelblog #jtravel

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment