JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

 

 

Chinatown

 

Cho Lon in Ho Chi Minhstad staat al lang bekend als het bruisende Chinatown. Dit gebied trekt toeristen aan door haar speciale karakter en haar culturele erfgoed. Chinatown is voor zowel inwoners als toeristen de meest onderscheidende wijk van Ho Chi Minhstad met cultuur, architectuur en eten.

Cho betekent markt, Lon betekent groot, dus grote markt. Het middelpunt van de wijk is ook de grote Binh Tay markt. Het is al heel lang een van de levendigste winkelcentra van de stad. De markt is altijd druk en u vindt hier een keur aan specerijen en medicinale kruiden tot hoeden en curiositeiten van jade en aardewerk. Cho Lon telt verscheidene pagodes en tempels in Chinese stijl. Deze pagodes liggen voornamelijk aan en rond de hoofdstraat van Cho Lon, die door het hart van de wijk loopt. U kunt de wijk lopend bezichtigen vanwege de smalle straatjes. Cho Lon is al meer dan 3 eeuwen een wijk voor Chinese handelaars en winkeliers.

De belangrijkste verkeersader van Cho Lon is Tran Hung Dao Street. Deze straat is de eerste straat die u inrijdt als u Chinatown bezoekt. De straat verwelkomt de toeristen in de stad. Het is een plaats vol pracht en praal waar veel mensen voorbijkomen. Er zijn hier winkels in Hongkong stijl. In een klein gedeelte tussen het Culturele Huis van district 5 en de kruising met de Chau Van Liem Street zijn 30 opticiens gevestigd, waarvan de naam meestal eindigt op quang (zicht). Toeristen vinden het leuk om de Binh Tay Markt te bezoeken. Deze markt is 70 jaar geleden gebouwd aan de Thap Muoi Street. In de Hai Thuong Lan Ong Street vindt u de traditionele drogisterijen met medicinale kruidenextracten. Ook kunt u de huizen bekijken die een eeuw geleden gebouwd zijn door Chinese mensen, in een Chinese met Franse gecombineerde bouwstijl. De huizen bevinden zich in straten zoals Tran Hung Dao, Trieu Quang Phuc, Chau Van Liem en Luong Nhu Hoc.

De tempels en de buurthuizen zijn plaatsen voor diegenen die de Chinese cultuur willen bestuderen. De meest bekende pagode is de T'ian Hou (Thien Hau) Pagode. Deze vindt u in de Nguyen Trai Street. Als u hier naar toe gaat op de verjaardag van mevrouw T'ian Hou, op de 23e dag van de derde maand van de maankalender, ziet u blokken wierook van een meter doorsnede hangen. Ze bevatten stukjes papier met de namen van de gelovigen. De T’ian Hou Pagode vindt u aan de Nguyen Trai Street. Dit is een pagode ter ere van Guan Kung, een Chinees die bekend stond voor zijn loyaliteit en adeldom. Vele bezoekers zijn zakenmensen die mijnheer Guan om hulp vragen om stand te houden in het bedrijfsleven.

Mieu Thien Hau (Quang Trieu Assembly Hall) werd in 1887 door Kantonese immigranten ter ere van Thien Hau, de godin van de Zee, gebouwd. Het gebouw brandde in 1922 af en werd daarna weer opgebouwd. In 1972 onderging de Tempel nog een restauratie. De architectuur bestaat uit 14 rijen van houten zuilen die op gegraveerde blokken van steen van verschillende vormen staan. Het dak is versierd met kleine kunstig gevormde porseleinen beeldjes uit de Chinese religie en legendes. Deze pagode wordt druk bezocht.

Thien Hau Pagode in Chinatown - Ho Chi Minh City

De Mieu Nhị Phu Pagode is halverwege de 18e eeuw door Chinese immigranten gebouwd. De exacte datum is onbekend, maar een inscriptie in de oude klok van de pagode duidt op de periode voor 1765. De pagode onderging grote restauraties in 1875, 1901 en 1990.

De Mieu Quan De Pagode is door Chiuchow immigranten uit China in het begin van de 19e eeuw (vermoedelijk rond 1818) gebouwd. Dit ter ere van Quan D. De tempel architectuur is in typisch Chinese stijl en heeft een voorhal, een tuin, een grote hal voor aanbidding en een grote preek hal. Onder de roze daken brengen gelovigen hulde aan Ong Bong, hoeder van geluk en deugdzaamheid, en de Jade keizer.

Het Minh Huong Communal House is in 1789 gebouwd als een bijeenkomsthal voor burgerzaken in het dorpje Minh Huong. Later is het een tempel geworden voor het vereren van voorouders en een grafteken voor lokale notarissen. Het gemeenschapshuis heeft een aantal prachtige houtsnijwerken.

De An Dong Markt is een drie verdieping tellende markt en heeft een modernere architectuur dan de Ben Thanh en Binh Tay Markt, er zijn zelfs roltrappen. Het is een retail- en een groothandelsmarkt. In de kelder kunt u bewerkte en verpakte levensmiddelen kopen en er zijn kleine eettentjes waar u Vietnamese gerechten kunt kopen zoals noedelsoep, rijst en zoete soep. Op de eerste verdieping vindt u sieraden, schoeisel, stoffen, brillen en hoeden. Op de tweede verdieping wordt kleding verkocht en de derde verdieping heeft lakwerk, houtwerk en handwerk. U kunt hier ook jasjes en gebreide artikelen vinden. Veel verkopers spreken Chinees. Er spreken hier minder mensen Engels dan op de Ben Thanh Markt.

De Quan Am Pagoda is zeer populair onder de Vietnamese en Chinese Boeddhisten. De tempel heeft unieke versieringen onder andere de goud-en-lak panelen van de toegangsdeuren. Op de binnenmuren zijn prachtige muurschilderingen, in reliëf, van scènes uit China in de tijd van een god-generaal uit de 3e eeuw te zien. Ook zijn er kunstige houtsnijwerken boven de deuren te bewonderen. Deze pagode is in 1816 door Chinese handelaren gebouwd voor de Chinese godin van genade. De pagode bestaat uit twee delen die van elkaar gescheiden worden door de straat.

De Phuoc An Hoi Quan Pagode is in 1902 gebouwd en geldt als één van de mooist versierde tempels in Saigon. De pagode is vooral bekend om de grote collectie porseleinen beeldjes, houtsnijwerk en lantarens. De tempel is gewijd aan de generaal Quan Cong. Veel Vietnamezen bezoeken deze pagode voor ze op reis gaan. De reizigers offeren voor vertrek bij het (levensgrote) heilige paard van de generaal. Vervolgens aaien zij de manen van het paard en luiden de bel die om zijn nek hangt. Dit alles zou geluk brengen en moet de reiziger beschermen tijdens de reis.

De Cho Lon moskee werd in 1932 door de Indiase bevolking gebouwd. De moskee heeft geen kenmerkende koepel of grote minaret, de vier slanke torens op de hoeken, zijn typisch voor het Midden-Oosten, net als de spitsbogen langs de voorhof van de moskee. De Cham-moslims van Ho Chi Minh eigenden zicht, nadat de Indiase bevolking tijdens de oorlog vertrokken was, de moskee toe voor de 5.000 leden van hun gemeenschap.

In de Cha Tam kerk ligt Vader Tam ligt onder een marmeren plaat in de portiek begraven. Op 2 november 1963 gaven president Ngo Dinh Diem en zijn broer zich over aan de troepen van Zuid-Vietnamese generaals die een staatsgreep pleegden. Ze werden kort nadat soldaten hen vanaf het kerkterrein hadden geëscorteerd, geëxecuteerd. De klokkentoren kan met toestemming van de conciërge beklommen worden.


Voor meer foto's van Chinatown in Ho Chi Minh City, zie: foto's Ho Chi Minh City.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Chinatown in Ho Chi Minh City is een must see als je Ho Chi Minh City bezoekt. Je kijkt je ogen uit. Meer lezen? Kijk dan op mijn website. #chinatown #hochiminhcity #vietnam #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment