Mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand begon in de Thaise hoofdstad Bangkok. Op dag 3 bezocht ik de Wat Phra Kaew ook wel de Tempel van de Smaragden Boeddha genoemd, in Bangkok, een must see en één van de populairste bezienswaardigheden in Bangkok.
De Wat Phra Kaew is de Tempel van de Smaragden-Boeddha. Deze tempel is samen met het Grand Palace/Koninklijk Paleis één van de belangrijkste en meest bezochte bezienswaardigheden van Bangkok. De Wat Phra Kaew is het toppunt van de Thaise religieuze kunst en het heiligste boeddhistische heiligdom in Thailand. Hier is het belangrijkste Boeddhistische beeld, de Smaragden-Boeddha te zien. De Wat Phra Kaew is gebouwd als Koninklijke privétempel en bevindt zich in de noordoostelijke hoek van het enorme Grand Palace/Koninklijke Paleis. De Wat Phra Kaew werd in 1785 geopend om de stichting van de nieuwe hoofdstad en de wedergeboorte van de Thaise natie na de Birmese invasie te vieren.
Ligging
De Wat Phra Kaew/Tempel van de Smaragden Boeddha en het Grand Palace/Koninklijk Paleis liggen ten zuiden van de Sanam Luang, in het oude centrum van Bangkok.
Geschiedenis
In 1783 werd begonnen met de bouw van de Tempel van de Smaragden Boeddha. Dit was een jaar na de start van het Grand Palace/Koninklijk Paleis. De bouw van het paleis begon in 1782.
De bouw startte in de tijd dat koning Rama I (koning Boeddha Yodfa Chulaloke) aan de macht was. De hoofdstad van Thailand werd verplaatst van Thonburi naar Bangkok. Daarvoor was er een paleis voor de koning nodig. Het was het begin van de Chakri-dynastie, waarvan Koning Rama I de oprichter was.
Men denkt dat de Smaragdgroene Boeddha en Wat Phra Kaew meer dan 2000 jaar oud is en gemaakt is in India. In 1436 kwam het beeld volgens de legende via allerlei omwegen terecht in Chiang Mai. Koning Settharihtat I verhuisde het beeld in 1560 naar zijn hoofdstad Vientiane in Laos. Hij huisvestte het beeld in een prachtige tempel. Bijna twee eeuwen later veroverde Koning Rama I Vientiane en nam het beeld mee terug naar Thailand. In 1784 werd het beeld in de Ubosot in de Wat Phra Kaew geplaatst.
Wat Phra Kaew
De Wat Phra Kaew en het Grand Palace liggen op het zelfde terrein. Dit immense paleisterrein is 94,5 hectare of om en bij de 142 voetbalvelden groot en bevat meer dan 100 gebouwen. Op het terrein staat het tempelcomplex van Wat Phra Kaew. Dit is één van de meest heilige plekken in Thailand. De Wat Phra Kaew is een pelgrimsoord en Thai vanuit elke streek komen hier bidden voor het beeld van de smaragdgroene Boeddha.
Galerij
Het lijkt bij het binnenlopen van de tempel, of u een filmset beland bent die tot in detail is uitgevoerd, van perfecte tegels tot de opzichtige daken. Dit onwerkelijke gevoel wordt versterkt omdat het complex omringd wordt door een galerij. Deze galerij loopt rondom het binnenplein en is gedecoreerd met muurschilderingen. De muurschilderingen beelden de Ramakien, de Siamese variant van het Indiase heldendicht Ramayana, uit. De felgekleurde tempelgebouwen vormen de achtergrond voor de gedetailleerd weergegeven landschappen. Door vochtschade is er helaas niets meer over van het oorspronkelijke schilderwerk uit de tijd van Rama I.
Het verhaal wordt verteld in 178 panelen, die in het Thais zijn genummerd. Het midden van de noordkant tegenover de porseleinen viharn is het begin van deze route langs de panelen. In de eerste scène ziet u een kluizenaar die tijdens zijn werk in het veld de heldin Sita als baby in een gouden urn op een lotusblad vindt en haar naar de stad brengt. Verder is er nog een paneel waar held Rama de tienkoppige demon Totsagan doodt en de vrouwen van de vijandelijke stad huilen om de dood van de demon en een paneel met een uitgebreide begrafenisstoet, een paneel met een begrafenisfeest met acrobaten, zwaardjongleurs en koorddansers.
Als de lange wandeling u te veel is, kunt u links van het eerste paneel naar het einde van het verhaal kijken. Hier houdt Rama een overwinningsoptocht en deelt hij cadeaus uit.
Buitenste paleishof
Na de binnenkomst via de Wiset-Chaisipoort, komt u in het buitenste paleishof. Dit was vroeger de zetel van de regeringsgebouwen. Een groene vlakte aan de linkerzijde biedt een eerste blik op de ommuurde Wat Phra Kaew.
De ingangen naar de binnenplaats van de Wat Phra Kaew worden door zes reusachtige Yaksha's (reuzen) bewaakt. Zij vinden hun oorsprong in de Siamese mythologie. Deze reuzen zijn 6 meter hoog. De demonen staan op elke hoek van de tempel om de smaragden Boeddha te bewaken en om boze geesten af te weren.
De groene Totsagan met zijn tien gezichten is de koning van de demonen. Hij staat links naast de ingang bij de zuidwestelijke hoek van de gouden Phra Si Ratana Chedi. Het bronzen standbeeld van de tandeloze oude man op een sokkel direct na de ingang bij de achtermuur van de bot is minder dreigend. Hij stelt de Hindoestaanse kluizenaar voor die yoga en de kruidenleer heeft uitgevonden. Er staat een grote maalsteen voor hem. Hier mochten de kruidengenezers vroeger hun ingrediënten malen. Als u om de bot heen loopt, komt u bij de hoofdingang van de bot aan de oostzijde. Voor de bot staat een aantal grijze, Chinees ogende beelden. Hier staat Kuan Im, de Chinese bodhisattva van de genade (afgebeeld met een fles amritsa (heilig elixir). Ook ziet u hier een stevige pilaar met een lotusbloem erop en twee koeien die verwijzen naar de geboorte van Rama I in het jaar van de koe. Ook staan hier twee kleine Boeddha's waar gelovigen hun offergaven voor de Smaragden Boeddha naar toe brengen. Zij kunnen de smaragden versie door de open deuren van de bot zien zonder dat ze het prachtige interieur vervuilen met bladgoud, kaarsenwas en wierook.
Kapel van de Gandhara Boeddha
De kapel van de Gandhara Boeddha (aangeduid als de Hor Phra Kanthara Rat) ziet u in de zuidoostelijke hoek van het complex. De deuren en ramen van deze kapel zijn versierd met goudkleurige afbeeldingen van rijstschoven, vissen en schildpadden op blauw glas. Zij verwijzen naar de vruchtbare rijstvelden. Vroeger werd het gebouw gebruikt voor rituelen waarbij regen werd opgeroepen. Het gebouw heeft nog altijd een functie tijden de Koninklijke Ploegceremonie. Het dak van dit gebouw is versierd met duizenden naga's (slangen), die water symboliseren.
In de afgesloten kapel wordt, naast rituele attributen, de Gandhara Boeddha bewaard. Dit is een bronzen beeld die met zijn rechterhand het gebaar maakt voor het oproepen van regen en zijn linkerhand in een kom houdt om de regen op te vangen. De koning liet tijdens droge periodes een regenceremonie houden waarbij hij een week lang regelmatig in bad ging en weggehouden werd bij vrouwen terwijl monniken en brahmanen monotoon gezang lieten horen.
Bot
De bot is het grootste gebouw van de tempel. Het gebouw is één van de weinige oorspronkelijke gebouwen van de Wat Phra Kaew. Hij is zo vaak uitgebreid dat hij lijkt te zijn ontworpen door een zeer fantasierijk kind. Het gewijde terrein van de bot wordt door acht sema-stenen begrensd. Deze stenen staan elk in een soort sprookjeskasteel, waarachter een lage muur loopt die bedekt is met Chinese tegels met landschappen. De muren van de bot zijn bezaaid met goud en gekleurd glas. De muren worden ondersteund door 112 gouden garuda's (vogelmensen) die de naga's vasthouden. Zij verbeelden de god Indra. Deze god redde de wereld door de slangenwolk te verslaan die al het water had opgeslokt. De symboliek verwijst weer naar de traditionele rol van de koning als regenmaker.
De bot heeft drie deuren. De grootste is de middelste en die is bestemd voor de koning.
Gedraagt u zich respectvol en wijs niet met uw voeten naar de Boeddha als u gaat zitten.
In de bot staat een negen meter hoog sokkel met daarop de kleine Smaragden Boeddha. Deze wordt door pelgrims uit heel Thailand bezocht. Het beeld is 60 cm groot. Het smaragden beeld dankt de spirituele macht aan zijn verleden. Het beeld zou door de Indiase goden zijn gemaakt en in de 15e eeuw ontdekt zijn toen een oeroude chedi in Chiang Rai door de bliksem werd getroffen. Het beeld bracht meerdere wonderen teweeg in Noord-Thailand en kwam vervolgens in Laos terecht, waar het 200 jaar lang bleef.
Het beeld van de Smaragden-Boeddha is niet zoals de naam doet vermoeden, gesneden uit een grote smaragd, maar het beeld is van Chinees jade gemaakt. De smaragden Boeddha zit in de Dhyana Mudra (meditatiehouding).
Drie keer per jaar, bij de wisseling van de jaargetijden, wordt het beeld tijdens een ceremonie door de koning zelf gekleed in prachtige gewaden die passen bij het betreffende seizoen. In het hete seizoen draagt het beeld de kroon en sieraden van een koning uit Ayutthaya, en in het regenseizoen, als de monniken in retraite gaan, draagt het beeld een vergulde monnikenpij, die in het koude seizoen wordt aangevuld met een lange gouden sjaal.
Phra Si Rattana Chedi, de Phra Mondop en de Prasat Pra Thep Bi-Dhorn
Links van de Tempel van de Smaragden Boeddha, op het bovenste terras, vallen drie grote bouwwerken op: Phra Si Rattana Chedi, de Phra Mondop en de Prasat Pra Thep Bi-Dhorn.
- Phra Si Rattana Chedi
De Phra Si Rattana Chedi staat op het bovenste terras. De Phra Si Rattana Chedi is klokvormige en gemaakt van goud. In de Phra Si Rattana Chedi wordt een relikwie van Boeddha bewaard. De architectuur is een imitatie van de drie identieke chedi's van de koningstempel Wat Si Sampet van Ayutthaya. - Phra Mondop
De Phra Mondop is een vierkant gebouw, met spiegels en met goud gedecoreerd. De Phra Mondop staat midden op het terras en is met donkergroen glasmozaïek bedekt. Het gebouw is beroemd vanwege het met parelmoer bedekte kabinet en de zilveren matten de hier zijn opgeslagen. Het is altijd gesloten. Op elke hoek van de Phra Modop staan vier kleine monumenten met de symbolen van de negen Chakrikoningen, van de oude kroon die symbool staat voor Rama I tot de schijf van de huidige koning. Daarom heen staan bronzen beelden van witte olifanten van deze koningen. Elke olifant is voorzien van hun naam en stamboom. - Koninklijke Pantheon Prasat Pra Thep Bi-Dhorn
Dit is het derde bouwwerk. De Prasat Pra Thep Bi-Dhorn is gebouwd op een kruisvormig fundament en wordt in het midden gekroond door een prang (tempeltoren). Het Koninklijke Pantheon Prasat Pra Thep Bi-Dhorn bevat beelden van alle koningen van de Chakridynastie en getuigt van de ook in het koningshuis gepraktiseerde voorouderverering. Het koninklijk pantheon is gebouw in verschillende stijlen. Het is gebaseerd op het Khmerconcept devaraja (de goddelijkheid van koningen). Binnen staan levensgrote bronzen en gouden beelden van alle koningen die hier zijn geweest sinds Bangkok de Thaise hoofdstad werd. Het pantheon is gebouwd door koning Rama IV en is alleen open voor speciale gelegenheden, zoals Chakridag (6 april), de dag dat de dynastie wordt herdacht en op Kroningsdag (5 mei).
Van het bovenste terras heeft u een goed uitzicht op het koninklijk mausoleum, de porseleinen viharn en de hulpbibliotheek in het noorden en de rij kogelvormige prangs aan de oostkant van de tempel. Deze prangs zijn bedekt met fel gekleurd keramiek Ze vertegenwoordigen van noord naar zuid de Boeddha, de boeddhistische geschriften, de monniken, de nonnen, de Boeddha’s die verlicht zijn en maar niet hebben gepreekt, de eerdere keizers, de Boeddha in zijn vorige levens en de toekomstige Boeddha. In het artikel Tempelonderdelen leg ik uit, wat elk onderdeel van een Thaise tempel inhoudt.
Ubosot
Het allerheiligste gedeelte in elke tempel is de ubosot, waar de monniken ingewijd worden. In de tempel mogen geen kaarsen of wierookstaafjes aangestoken worden en daarom branden gelovigen hun offergaven voor de tempel. Zogenoemde bai-sema-stenen en een lage muur vormen de grens van dit gewijde gedeelte, waarin traditioneel het heiligste Boeddhabeeld bewaard wordt. Er komen vaak Thai naar de tempel toe om lotusbloemen te offeren en wierook te branden. De tempel, waar geen monniken wonen, wordt dagelijks door honderden buitenlandse toeristen en minstens zoveel Thaise pelgrims bezocht. Het ziet er zeer schoon en netjes uit dat het lijkt alsof hij gisteren pas is gebouwd.
Andere gebouwen
Twee gouden chedi's in Rattanakosinstijl flankeren de opgang naar het terras in oostelijke zijde. Deze chedi's zijn gewijd aan de ouders van koning Rama I. Het bouwwerk wordt gedragen door demonen en apen.
Aan de noordzijde van het terras bevindt zich het vierde belangrijke bouwwerk: een miniatuurmodel van de Angkor Wat (het origineel bevindt zich in buurland Cambodja). Rond dit bouwwerk ziet u gedecoreerde, vergulde beelden van fabelfiguren.
Aan de noordkant van het bovenste terras bevinden zich drie gebouwen, waaronder de Hor Phra Nak. Dit gebouw doet nu dienst als het mausoleum van de Koninklijke familie. Oorspronkelijk stond hier het Boeddhabeeld Phra Nak. Dit beeld staat nu samen met andere Boeddhabeelden in de Phra Viharn Yod.
In de Hor Monden Dharma is een bibliotheek met waardevolle boeddhistische handschriften gevestigd.
Er gelden strikte kledingvoorschriften voor een bezoek aan de Wat Phra Kaew / Tempel van de Smaragden Boeddha. Dit omdat het complex één van de heiligste plaatsen van Thailand is. U moet correct gekleed zijn voordat u de Wat Phra Kaew en het Grand Palace/Koninklijk Paleis mag binnengaan. De mannen behoren een lange broek en een shirt met mouwen te dragen. De dames behoren een lange rok/broek te dragen en geen korte rokjes/broeken of doorzichtige kleren of blote schouders. De schouders moeten bedekt zijn.
Praktische informatie
Bereikbaarheid
Bangkok is vanuit Nederland bereikbaar met een directe vlucht van KLM en Eva Air. Een vlucht kost op het moment ongeveer € 600,– per persoon. In 11 uur vliegt u rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok. Andere vluchten hebben een tussenstop, dit kan op verschillende plekken zijn. Een ticket met een tussenstop kost op het moment vanaf € 400,–. Wilt u een vlucht naar Bangkok boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.
De Wat Phra Kaew ligt op Thanon Na Phra Lan en aan de oevers van de Chao Phraya-rivier in het oude centrum van Bangkok. In ongeveer een kwartier loopt u vanaf Khao San Road naar de Wat Phra Kaew. U kunt ook een taxi of tuktuk nemen. Laat u u brengen met de tuktuk dan betaalt ongeveer 70 baht. Een taxi (met de meter aan) kost ongeveer 45 baht. Let op want op de terugweg weigeren veel taxichauffeurs om hun meter aan te zetten en kost een taxirit zomaar 100-150 baht.
Met de Skytrain reist u naar BTS Saphan Taksin Station, waar u uitgang 2 neemt. U loopt vanaf deze uitgang naar de Chao Phraya-rivier. Onder de brug is een Sathorn Pier. Hier neemt u de Chao Phraya Express-boot met de oranje vlag. U neemt de boot bij Tha Chang (N9). Aan de rechterhand bevindt zich de Wat Phra Kaew.
Als u met de metro komt, neemt u buslijn nr. 3, 9, 44, 47, 53 of 82.
Openingstijden
De Wat Phra Kaew is dagelijks geopend van 08.30-15.30 uur.
Bezoek de Wat Phra Kaew en het Grand Palace zo vroeg mogelijk. Dit om de ergste toeristenstroom te vermijden.
Entree
500 baht. Met dit ticket heeft u ook toegang tot het Grand Palace.
Ik raad u aan om tickets en tours voor de Wat Phra Kaew in Bangkok aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kunt u tot 24 uur voor het begin van uw activiteit gratis annuleren. U ontvangt het volledig al betaalde bedrag voor de ticket(s) en tour(s) terug.
(Prijzen zijn van 2022).
Adres
Wat Phra Kaew
1 Na Phra Lan Rd
Khwaeng Phra Borom Maha Ratchawang
Khet Phra Nakhon
Krung Thep Maha Nakhon 10200
Bangkok
Thailand
Overnachten in Bangkok
Ik maakte een 16-daagse groepsrondreis met De Jong Intra Vakanties naar Thailand. In Bangkok overnachtte ik in het Narai Hotel aan de 222 Silom Road. De kamers zijn goed en ruim. Het ontbijt en diner zijn goed en uitgebreid. U kunt in de buurt een ommetje maken. Veel is er niet in de buurt te beleven. Op loopafstand van het hotel bevindt zich een halte van de skytrain.
Verblijft u liever in een ander hotel in Bangkok? Er zijn veel hotels in Bangkok.
Beste reistijd voor Bangkok
De beste reistijd voor Bangkok is tussen november en maart. De wintermaanden zijn het koelst in Bangkok. In de wintermaanden is het ook druk in Bangkok met toeristen. Er zijn toeristen die er bewust kiezen om Bangkok en/of Thailand tijdens het regenseizoen (juni t/m oktober) te bezoeken. Het regent nooit de gehele dag, de hotels zijn goedkoper en het is minder druk in Thailand.
Meer lezen over reizen naar Thailand
Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Thailand? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:
Bekijk ook: Foto's van Bangkok.
Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer.
Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin' en YouTube.
Bewaar op Pinterest
Reacties mogelijk gemaakt door CComment