Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Tempel onderdelen

In Thailand staan heel veel tempels. Tijdens mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik er verschillende. Een tempel, of een Wat, bestaat uit een complex van gebouwen. In de tempel wordt het boeddhistisch geloof beleden. Een Thaise tempel bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een viharn, bot, chedi en een prang. In dit artikel leg ik uit, wat elk onderdeel inhoudt. Een wat is een boeddhistische tempel in Thailand en ook in Cambodja en Laos. Een Wat is een omringd gebied dat door muren gescheiden wordt van de seculiere wereld aan de andere kant van de muur.

Inhoudsopgave

Stijlkenmerken en onderdelen

Boeddhistische tempels hebben een bijzondere architectuur en stijl. Er zijn verschillende stijlkenmerken te zien:

  • Lannastijl kenmerkt zich door laagbouw en is gemaakt van hout.
  • Sukhotaistijl kenmerkt zich door de klokvormige toren.
  • Khmerstijl: de tempel is gemaakt van steen.
  • Chinese stijl: deze tempels zijn versierd met ornamenten op het dak, zoals bloemen en dieren.

Twee onderdelen van een wat:

  • De Phutthawat is het gebied dat gewijd is aan Boeddha.
  • De Sangkhawat kent verschillende gebouwen met de daarbij behorende functies.

Viharn/Wihan

De viharn/wihan is de tempel waar heilige ceremonies plaatsvinden. Deze tempel is voor iedereen toegankelijk. De viharn/wihan is de gebeds- en ontmoetingsruimte waar diverse activiteiten kunnen plaatsvinden, zoals meditatie, de dagelijkse maaltijd, een conversatie tussen leken en monniken, het aanbieden van een gift aan de Gemeenschap van Monniken. U wordt geacht om gepast gekleed (schouders en knieën bedekt) te gaan en uw schoenen uit te doen. In de viharn/wihan bevindt zich meestal de belangrijkste beeltenis van Boeddha, soms aangevuld met een paar kleinere. De viharn/wihan is met de hoofdingang naar het oosten gericht. Grote wats kunnen meerdere viharns/wihans hebben, terwijl meditatiewats, waar geen publiek mag komen, er soms geen hebben.

Een viharn in de Wat Phra That Lampang Luang in Lampang/Thailand

Er gelden strikte kledingvoorschriften voor een bezoek aan de tempels in Thailand. U moet correct gekleed zijn voordat u een tempel mag binnengaan. De mannen behoren een lange broek en een shirt met mouwen te dragen. De dames behoren een lange rok/broek te dragen en geen korte rokjes/broeken of doorzichtige kleren of blote schouders. De schouders moeten bedekt zijn.

Ubosot of Bot

De bot of ubosot is de ontvangsthal van de tempel. U kunt een bot herkennen aan de zes ‘pilaren’ die de grootte van het heiligdom van de tempel aangeven. De bot is meestal alleen toegankelijk voor monniken. In de bot worden jonge monniken ingewijd. De wijdingszaal moet tenminste 21 monniken kunnen herbergen. De bot of ubosot staat op gewijde grond. De grenzen van de gewijde grond om het gebouw wordt gemarkeerd door acht grensstenen, de bai sema’s. De bot of ubusot is vaak expliciet verboden voor vrouwen. De ubosot is vaak als de wihan op het oosten gericht, maar kan ook 90° gedraaid worden. De ingang is dan naar het noorden gericht. Een ubosot/bot is niet in iedere wat aanwezig. Als er een ubosot/bot aanwezig is, is het nooit meer dan 1.

De viharn/wihan- en ubosot/bot tempels hebben versieringen zoals chofahs, dakrand- en daknokversieringen. De toegangsdeuren en de ramen zijn vaak ook versierd. In het noordenThailand zijn de ubosot/bot tempels kleiner dan de wiharn/wihan tempels. In de rest van Thailand is dit andersom.

Chofah

Chofahs zijn decoraties aan de punten van het dak van de boeddhistische tempels. Deze decoraties hebben sierlijke vormen en er hangen vaak belletjes aan die rinkelen in de wind. Chofah betekent hemelkwast of luchtbundel (Cho = kwast/bundel, fah = hemel). Een chofah bestaat in veelal uit drie delen: een vogellichaam, een kop en een hoorn.

Een chofah in Bangkok/Thailand

Chedi

De chedi of stupa is het belangrijkste en heiligste gebouw van een wat. In de chedi worden de relikwieën van monniken en andere boeddhistische leermeesters. Een chedi is ook een bijzetplaats voor de as van leden van het koninklijk huis, belangrijke monniken of wie ook maar geld genoeg heeft om er een te laten bouwen. Een chedi (stupa of pagoda) is een hele hoge en puntvormige overkoepeling van een gebouw.Theoretisch moet het fundament uit drie lagen bestaan, die hel, aarde en hemel vertegenwoordigen. Daarboven zit een koepel met de kubusvormige relikwieënschrijn, de harmika, het Sanskrietwoord voor de plaats waar Boeddha mediteert. De spits bestaat uit 33 ringen, die elk staan voor de 33 hemels die het boeddhisme onderscheidt. Een chedi is vaak bedekt met bladgoud.

Een chedi in de Doi Suthep Tempel in Chiang Mai/Thailand

Gedraagt u zich respectvol en wijs niet met uw voeten naar de Boeddha als u gaat zitten.

Prang

Een prang is een chedi gebouwd in de Khmer of Ayutthaya-stijl. Een prang is massiever en ronder dan een chedi. Een prang is een hoge torenachtige spits. De prang doet vanwege zijn ronde punt denken aan een maïskolf. In Thailand komt prang alleen voor bij de belangrijkste boeddhistische tempels. De Wat Arun is Bangkok is een voorbeeld van een prang. De Wat Phra Kaew heeft zes dunne prangs op een rij.

Een prang in de Wat Phra Mahathat in Ayutthaya/Thailand

Mondop

Een mondop (mandapa) is een gebouw van pilaren waar een puntdak op rust. De mondop wordt vaak gebouwd op de bibliotheek waar de heilige Boeddhistische boeken liggen. Hier bevinden zich ook een Boeddhabeeld of een Boeddhavoetafdruk en er liggen heilige teksten. Een bekende mondop is de Phra Mondop van Wat Phra Kaew, die als bibliotheek fungeert.

Wat Phra Kaew in Bangkok

Ho Trai

Een ho trai is het bibliotheekgebouw van vele tempels. Het gebouw is vaak rijkelijk versierd en wordt gebouwd op houten palen boven het water. In deze tempel worden heilige manuscripten bewaard. De reden dat het op palen is gebouwd is ter bescherming tegen ongedierte.

Sala

Een sala is een open paviljoen dat vaak gebruikt wordt voor ceremonies. Een sala is een open paviljoen dat gebruikt wordt als ontmoetingsplaats en om mensen schaduw te geven. Een sala in een tempel wordt een salawat genoemd. Een salawat dient ook om de armen te voeden, zieken en zelfs dieren te helpen. Een open sala is er ook om uit te rusten en te schuilen. De monniken kunnen in een sala studeren en ze ontvangen hier hun gaven van de mensen. Een bekende sala is Wat Suan Dok in Chiang Mai. Langs de weg staan soms ook salawats. Deze worden gebruikt als bushaltes.

Ho rakang

Een ho rakang is een klokkentoren in een wat. Een ho rakang roept monniken op voor het gebed. De beltoren wordt dagelijks gebruikt voor ceremonies. Soms is die bel een oude doormidden gezaagde Amerikaanse bom uit de Vietnamoorlog. Er zijn ook ambachtelijk gemaakte bellen. In een ho rakang kunnen ook grote trommels staan die gemaakt zijn met dierenhuid. In sommige wats hangt een rij klokken. Worden deze in de juiste volgorde geluid, dan zal dit de ‘klokkenluider’ geluk brengen.

Naga

Een bijzondere vorm van tempelarchitectuur is de naga. Een naga is een rijkelijk versierde ‘waaier’ in de vorm van een cobra. Volgens oude geschriften dient deze naga als bescherming voor Boeddha wanneer hij aan het mediteren is. Deze versiering loopt meestal langs de rand van het dak omlaag. In het noordoosten van Thailand worden de leuningen van trappen vaak versierd met een naga.

Een naga in de Wat Phra Kaew in Bangkok/Thailand

Een wat kan behalve een religieuze functie ook andere functies hebben, zoals een school, museum, feestplaats, weeshuis, jaarmarkt op feestdagen of het centrum van samenwerkingsprojecten in de samenleving.

In veel boeddhistische tempels staat een bodhiboom, een heilige boom voor de boeddhisten.

De bezochte tempels in Thailand

Meer lezen over reizen naar Thailand

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Thailand? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Tijdens je bezoek aan Thailand zul je ongetwijfeld tempels bezoeken. Ik heb de verschillende tempel onderdelen voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #tempelonderdelen #thailand #jtravel #jtravelblog Tijdens je bezoek aan Thailand zul je ongetwijfeld tempels bezoeken. Ik heb de verschillende tempel onderdelen voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #tempelonderdelen #thailand #jtravel #jtravelblog Tijdens je bezoek aan Thailand zul je ongetwijfeld tempels bezoeken. Ik heb de verschillende tempel onderdelen voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #tempelonderdelen #thailand #jtravel #jtravelblog
Tijdens je bezoek aan Thailand zul je ongetwijfeld tempels bezoeken. Ik heb de verschillende tempel onderdelen voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #tempelonderdelen #thailand #jtravel #jtravelblog Tijdens je bezoek aan Thailand zul je ongetwijfeld tempels bezoeken. Ik heb de verschillende tempel onderdelen voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #tempelonderdelen #thailand #jtravel #jtravelblog Tijdens je bezoek aan Thailand zul je ongetwijfeld tempels bezoeken. Ik heb de verschillende tempel onderdelen voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #tempelonderdelen #thailand #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Mui Ne
Azië

Mui Ne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven