JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Op dag 8 van mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik de Queen Sirikit Botanische Tuin bij Chiang Mai. Queen Sirikit Botanische Tuin is een botanische tuin net buiten Chiang Mai. Alles over Queen Sirikit Botanische Tuin bij Chiang Mai leest u in dit artikel.

 

Tijdens mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand bezocht ik op dag 8 de Queen Sirikit Botanische Tuin bij Chiang Mai. Queen Sirikit Botanische Tuin is een botanische tuin net buiten Chiang Mai. De Queen Sirikit Botanische Tuin heeft schitterend aangelegde tuinen en op een uur lopen vanaf de ingang een groot kassencomplex met lotusbloemen, cactussen en orchideeën.

 

Ligging

Queen Sirikit Botanische Tuin ligt aan de rand van het Doi Suthep-Pui National Park buiten Chiang Mai.

 

Geschiedenis

De Queen Sirikit Botanische Tuin of Queen Sirikit Botanical Garden (QSBG) werd in 1993 geopend. De botanische tuin wordt onderhouden onder auspiciën van de Botanical Garden Organization (BGO) van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu in Thailand. De Queen Sirikit Botanische Tuin stond vroeger bekend als Mae Sa Botanic Garden. De naam werd in 1994 Queen Sirikit Botanische Tuin. De Queen Sirikit Botanische Tuin was de eerste internationale standaard botanische tuin die in Thailand werd opgericht.

De BGO beheert zes botanische tuinen in Thailand: Queen Sirikit Botanische Tuin bij Chiang Mai, Botanische Tuin Romklao, de Botanische Tuin Rayong, de Botanische Tuin Koa Ra, Botanische Tuin Meaung Pon en de botanische tuin Phra Mae Ya.

 

Queen Sirikit Botanische Tuin

Via een brug betreedt u de tuinen van het complex. Er is een explosie van de kleur van de prachtige bloembedden op gemanicuurde gazons. Bij de hoofdingang is een informatiecentrum. Vanaf dit punt kunt u een aantal natuurpaden doorkruisen. De Queen Sirikit Botanische Tuin een oppervlakte van ongeveer 1000 hectare. Er zijn acht kassen met daarin de favoriete plantensoorten van de koningin waarop momenteel de nadruk wordt gegeven: de orchidee en de lotus. Verder vindt u hier o.a. een tropische kas, een kas met cactussen en vetplanten.

De Queen Sirikit Botanische Tuin strekt zich uit over een heuvel vanaf de Mae Sa-stroom op ongeveer 500 meter tot 1200 meter. Dit hoogste punt ligt in een beschermd gebied. Binnen dit gebied zijn tuinen, kassen, paden en natuurlijke vegetatie. Deze vegetatie van groenblijvende heuvels via droog dipterocarp-bos tot dennenbosgebieden.

In de tuin kunt u wandelpaden, tuinen en kassen verkennen met een rijke diversiteit aan planten.

Er zijn een paar plekken die de moeite van het noemen waard zijn:

 • Watervalpad: dit pad loopt langs de Mae Sa-stroom en de Mae Sa Noi-watervallen. Het pad leidt naar de sierbloembedden in de tuin en naar de Thai Wild Orchid Nursery.
 • Siertuin: de siertuin is een kleurrijke mengelmoes van planten die de visuele zintuigen aanspreekt met kleurrijke bedden vermengd met volwassen sierplanten.
 • Het Arboretum pad: dit pad loopt door de verzameling bomen en grotere struiken. U ziet bomen uit meer dan tien families.
 • Klimpad: het klimpad is een pad van 800 meter dat kronkelt door het deel van de Queen Sirikit Botanische Tuin dat zich richt op wijnstokken en klimplanten. Langs deze proef zijn meer dan 200 soorten van deze planten te vinden.
 • Varentuin: in de varentuin groeien varens en vrienden van varens toont varens in elke vorm en kleur. Het pad bevat een varenpaviljoen van waaruit u het hele pad overziet. Langs dit pad kunt u ook Philodendrons zien die vanuit hun schaduwrijke oase de lucht bereiken.
 • De Bananenlaan: langs de bananenlaan staat een verzameling van meer dan 200 verschillende soorten bananen te zien, voornamelijk uit Zuidoost-Azië. Dit is een rustig pad dat een genot is om langs te wandelen tussen de torenhoge bananenkraampjes, sommige beladen met grote handen bananen.
 • Witte bloemencollectie: deze collectie kunt u bewonderen op de berghelling tussen de hoofdingang op weg naar het kassencomplex. De collectie bevat meer dan 200 soorten witbloeiende planten.

Lotusbloem in de Queen Sirikit Botanische Tuin bij Chiang Mai

 

Kassencomplex

Het kassencomplex bestaat uit 4 tentoonstellingsserres en 8 kassen met thematische plantencollecties. Het kassencomplex werd in augustus 2002 voor het publiek geopend. Het kassencomplex bevindt zicht op meer dan een uur bergppwaarts lopen vanaf de ingang. Ik raad u aan om, als u het kassencomplex wilt bezoeken (dit is ook het gedeelte dat ik gezien heb) om met de auto naar het complex te reizen

 • Tropisch regenwoudhuis: het tropisch regenwoudhuis is de grootste serre van het kassencomplex. Het regenwoudhuis heeft een vloeroppervlak van 1000 vierkante meter en een hoogte van 33 meter. In het tropisch regenwoudhuis ziet u een brede verzameling tropische soorten, zoals palmen, bananen en gember, uit Thailand en de Zuidoost-Aziatische regio.
 • Dorre Huis: in het dorre huis ziet u woestijnplanten zoals cactussen en vetplanten, met cactussen en agaves uit de droge gebieden van Amerika, waaronder Mexico, Peru en Brazilië en euphorbia's en aloë's uit Afrika, evenals de inheemse euphorbia's. Deze kas heeft ook enkele volwassen cycaden.
 • Orchideeën: in de orchideeën en varenkas ziet u orchideeën en varens met de nadruk op inheemse soorten. De orchideeënfamilie heeft ongeveer 25 000 soorten en 900 geslachten. Het is één van de grootste plantenfamilies en ook één van de meest voorkomende. Thailand is gezegend met ongeveerd 1200 soorten orchideeën. Veel Thaise orchideeën worden bedreigd door overcollectie en ontbossing.
 • Waterhuis: het waterhuis beschermt meer dan 100 soorten waterplanten en planten die groeien aan de rand van rivieren, meren, vijvers, beken en moerassen. Een bijzondere attractie is de extra grootbladige Victoria amazonica. Een gigantische waterlelie met bladeren die het gewicht van een klein kind kunnen dragen.
 • Kalkstenen huis: in het kalkstenen huis ziet u zeldzame en ongewone planten, waarvan sommige nog nooit eerder door het publiek zijn bekeken. Het is de eerste poging tot instandhouding van deze soort voor deze plantengroep.
 • Vleesetende Plantenhuis: vleesetende planten zijn insectenetende planten. Hier kunt u deze planten van dichtbij bekijken. U ziet hier bekerplanten, Venus-vliegenvallen, zonnedauw en andere unieke planten en leer waarom ze insecten zijn gaan eten!
 • Medicinaal Huis: in dit huis ziet u veel nuttige planten, die allemaal waarde hebben als voedsel of medicijn.
 • Waterlelie en lotushuis: in het waterlelie- en lotushuis ziet u ongeveer 60 verschillende soorten lotus- of leliesoorten uit China en Japan.
 • Bromelia Huis: in het Bromeliahuis ziet u bromelia's in elke vorm, grootte en kleur. Er zijn ongeveer 2400 soorten bromelia's die vooral in tropisch Amerika voorkomen.

Cactussen in de Queen Sirikit Botanische Tuin bij Chiang Mai

 

Queen Sirikit Botanische Tuin bezit een groot aantal waardevolle Thaise planten. De focus ligt op zeldzame, endemische en bedreigde soorten met de nadruk op de Noord-Thaise flora en de omliggende regio's. U vindt hier exotische planten- en bloemensoorten uit Noord-Thailand, Zuidoost- Azië en de rest van de wereld.

Queen Sirikit Botanische Tuin heeft een uitgebreid programma van onderzoek, onderwijs en voorzieningen met een mondiaal perspectief. Queen Sirikit Botanische Tuin dient als centrum voor botanische studies en voor onderzoek naar de Thaise flora.

 

Praktische informatie

 

Bereikbaarheid

Bangkok is vanuit Nederland bereikbaar met een directe vlucht van KLM en Eva Air. Een vlucht kost op het moment ongeveer € 600,– per persoon. In 11 uur vliegt u rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok. Andere vluchten hebben een tussenstop, dit kan op verschillende plekken zijn. Een ticket met een tussenstop kost op het moment vanaf € 400,–. Wilt u een vlucht naar Bangkok boeken, kijk dan op Skyscanner voor de mogelijkheden.

De meeste reizigers die Chiang Mai bezoeken komen vanuit Bangkok. De makkelijkste manier om vanuit Bangkok naar Chiang Mai te reizen is per vliegtuig. U vliegt in anderhalf uur en voor een paar tientjes naar Chiang Mai. Bangkok heeft twee luchthavens waarvandaan de vluchten naar Chiang Mai vertrekken: Suvarnabhumi Airport (de internationale luchthaven) en Don Mueang Airport.

Wilt u niet vliegen kunt u overwegen om met de nachttrein naar Chiang Mai te reizen. De nachttreinen vertrekken vanaf het Hua Lamphong Treinstation in Bangkok. In de avond vertrekken drie nachttreinen naar het noorden. Het is aan te raden om tickets online vast te leggen omdat het een populair traject is.

Er gaat ook een nachtbus van Bangkok naar Chiang Mai. Het is de goedkoopste optie van de drie (vliegen, nachttrein en nachtbus). Als u kiest voor de nachtbus heeft u een ligstoel, wifi aan boord en een gratis transfer naar uw hotel in Chiang Mai. De bus maakt een tussenstop in Phitsanoluk. De bus vertrekt vanaf de Khao San Road en de volgende dag arriveert u in Chiang Mai, in het noorden van Thailand. Op 12Go.Asia kunt u tickets voor de bus of trein kopen en de dienstregeling bekijken.

De rode, gedeelde taxi (songtaew) is de manier om van A naar B te gaan. U vertelt de chauffeur waar u naartoe wilt, onderhandelt niet over de prijs maar stapt gewoon in. Dan betaalt u hetzelfde als een local. De songtaew is goedkoper maar een tuktuk is een optie om in en rondom het centrum van Chiang Mai te komen. Een tuktuk is het vervoermiddel om binnen de stadsmuren korte afstanden af te leggen. Een andere mogelijkheid is om het centrum van Chiang Mai per fiets te verkennen. U kunt vaak bij uw ho(s)tel een fiets huren.

De taxi neemt u wanneer u een bezienswaardigheid buiten Chiang Mai wilt bezoeken. U moet zelf onderhandelen over de prijs.

U vindt tal van parkeerplaatsen buiten de hoofdingang van de Queen Sirikit Botanische Tuin bij Chiang Mai. Voor een auto betaalt u 100 bath extra.

Er is een tramdienst/openluchtbusdienst door de Queen Sirikit Botanische Tuin. Volwassenen betalen 30 bath, kinderen (onder de 135 cm) 10 bath.

 

Openingstijden

Queen Sirikit Botanische Tuin is dagelijks geopend van 08.30 tot 17.00 uur.

 

Entree

100 baht per persoon als u geen Thais identiteitsbewijs hebt.

50 baht per kind als het kind geen Thais identiteitsbewijs heeft.

(Prijzen zijn van 2022).

 

Adres

Queen Sirikit Botanische Tuin
100 หมู่ 9 Mae Raem
Mae Rim District
Chiang Mai 50180
Thailand

 

Website

Queen Sirikit Botanische Tuin

 

Overnachten in Chiang Mai

Ik maakte een 16-daagse groepsrondreis met De Jong Intra Vakanties naar Thailand. In Chiang Mai overnachtte ik in het Pornping Tower Hotel in Chiang Mai. Een leuk, centraal gelegen hotel dat helaas niet meer bestaat.

 Pornping Tower Hotel in Chiang Mai

 

Beste reistijd voor Chiang Mai

De beste reistijd voor Chiang Mai is het koele seizoen van november t/m februari. De hoogste gemiddelde temperatuur in in Chiang Mai is 38° C in april en de laagste temperatuur is 28° C in december. Chiang Mai heeft een tropisch savanneklimaat.

 

Meer lezen over reizen naar Thailand

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Thailand? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

 

Bekijk ook: Foto's van Chiang Mai en omgeving.

 

 

 


Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer.

 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin' en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

De Queen Sirikit Botanische Tuin is een botanische tuin net buiten Chiang Mai. Hier zie je kassen met orchideeën en lotussen en een tropische kas en een kas met cactussen en vetplanten. Meer lezen, lees dan dit artikel. Lees je mee? #queensirikitbotanischetuin #queensirikitbotanicgardens #chiangmai #thailand #botanischetuin #jtravel #jtravelblog De Queen Sirikit Botanische Tuin is een botanische tuin net buiten Chiang Mai. Hier zie je kassen met orchideeën en lotussen en een tropische kas en een kas met cactussen en vetplanten. Meer lezen, lees dan dit artikel. Lees je mee? #queensirikitbotanischetuin #queensirikitbotanicgardens #chiangmai #thailand #botanischetuin #jtravel #jtravelblog De Queen Sirikit Botanische Tuin is een botanische tuin net buiten Chiang Mai. Hier zie je kassen met orchideeën en lotussen en een tropische kas en een kas met cactussen en vetplanten. Meer lezen, lees dan dit artikel. Lees je mee? #queensirikitbotanischetuin #queensirikitbotanicgardens #chiangmai #thailand #botanischetuin #jtravel #jtravelblog

De Queen Sirikit Botanische Tuin is een botanische tuin net buiten Chiang Mai. Hier zie je kassen met orchideeën en lotussen en een tropische kas en een kas met cactussen en vetplanten. Meer lezen, lees dan dit artikel. Lees je mee? #queensirikitbotanischetuin #queensirikitbotanicgardens #chiangmai #thailand #botanischetuin #jtravel #jtravelblog De Queen Sirikit Botanische Tuin is een botanische tuin net buiten Chiang Mai. Hier zie je kassen met orchideeën en lotussen en een tropische kas en een kas met cactussen en vetplanten. Meer lezen, lees dan dit artikel. Lees je mee? #queensirikitbotanischetuin #queensirikitbotanicgardens #chiangmai #thailand #botanischetuin #jtravel #jtravelblog De Queen Sirikit Botanische Tuin is een botanische tuin net buiten Chiang Mai. Hier zie je kassen met orchideeën en lotussen en een tropische kas en een kas met cactussen en vetplanten. Meer lezen, lees dan dit artikel. Lees je mee? #queensirikitbotanischetuin #queensirikitbotanicgardens #chiangmai #thailand #botanischetuin #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment