JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Chinatown is één van de populairste bezienswaardigheden in Bangkok. Het is de historische Chinese wijk. Deze levendige wijk loopt langs Yaowarat Road naar Odeon Circle, waar een grote Chinese poort de toegang tot het Ong Ang kanaal markeert. De wijk wordt aan één zijde begrensd door de Chao Praya rivier en aan de andere kant door Charoen Krung Road. Achter de grote straten vindt u taoïstische tempels, oude krakkemikkige apotheken met traditionele Chinese geneesmiddelen, juweliers met hoge stapels kettingen en halsbanden en nauwe steegjes volgepropt met allerlei soorten marktstalletjes en verkopers van curiosa.

Chinatown is één van de oudste wijken van de stad. De wortels van de wijk liggen in de late 18e eeuw. In 1782 stichtte Rama I de Chakridynastie en de hoofdstad. Hij verdreef de Chinese kooplieden van hun land. Hij wilde zijn Grote Paleis en de Wat Phra Kaeo daar bouwen. Hierdoor verplaatsten de kooplieden hun winkels naar het zuiden. De nieuwe nederzetting kwam in het moerassige gebied tussen de Wat Samprueng en de Wat Sampeng te liggen. De nederzetting kreeg de naam Sampeng. Aangezien Sampeng dichtbij de rivier en de belangrijkste kanalen lag, ontwikkelde de wijk zich al snel tot een levendig handelscentrum. Er werden vooral geïmporteerd voedsel en Chinese producten verkocht. De handelswijk breidde zich landinwaarts uit en slokte ook Yaowaraj, Charoen Krung en Songwat op. De eerste zaken werden aan de nauwe Sampeng Lane gevestigd. Dit was overdag een winkelstraat en 's nachts een opiumzone. De meeste illegale praktijken zijn verdwenen, maar er is genoeg te zien en te ruiken om dit een van de meest exotische hoeken van de stad te maken. Een bezoek aan Chinatown is bepaald geen rustige wandeling, hiervoor is het er te druk en meestal ook te heet. Chinatown is een belevenis. Chinatown herkent u onmiddellijk aan de Chinese lettertekens die overal op uithangborden en advertenties te zien zijn.

Plattegrond van Chinatown

Boonsamakan Vegeratian Hall (Krai Soi) is een kleine en vredige, oude gele tempel met Chinees houtsnijwerk. Dit is te zien in het portaal bij de ingang en binnen rond de altaren. De afbeeldingen stellen draken en andere mythologische wezens voor. U vindt hier ook miniatuurreproducties van traditionele operascènes en beschilderde tegels met Chinese legenden erop. Aan beide kanten van de hoofdaltaren leiden deuren naar zijkamers, crypten, en privévertrekken.

Sampeng Lane is ook bekend onder de naam Soi Sampeng of Soi Wainit I. Deze straat loopt evenwijdig aan de rivier en het is de eerste straat van Chinatown. De straat is in de jaren 1870-1880 aangelegd. De straat is een kilometer lang. Deze straat biedt u een unieke ervaring voor al uw zintuigen en telt een aantal opmerkelijke winkels. Stoffen en kleding hebben hier de overhand en aan het westelijke uiteinde van de straat bevindt zich de Pahurat kledingmarkt, vol zijden en batik kledingstukken. In de Sampeng Lane is een straat waar van alles tegen bodemprijzen wordt aangeboden. Dit kan zijn van Chinese zijden pyjama’s tot computergames. De steeg is opgedeeld in secties met vergelijkbare waren. Zo vindt u aan de oostkant vooral goedkope sieraden en haaraccessoires, daarna ziet u de kramen met keramiek en Chinese lantaarns en vervolgens schoenen, kleren en in de buurt van Pahurat, stoffen, fournituren en accessoires.

In Thanon Yaowarat hangen op sommige plekken zoveel Chinese uithangborden dat u zich in Hongkong waant. De straat is het meest bekend om haar goudwinkels, die allemaal op elkaar lijken en overwegend rood geschilderd zijn, de kleur van geluk. Het interieur van de winkels wordt gekenmerkt door veel spiegels en neonlicht. De dagprijzen van het goud worden met de hand op de ruiten geschilderd. Aan de noordzijde staat het beroemde ‘Huis met de Zeven Verdiepingen’ dat tot in het midden van de 20e eeuw een bloeiend bordeel was.

De Tang To Kang goudwinkel is een gammel, maar fascinerend gebouw met zeven woonlagen. Het gebouw is door een Nederlander ontworpen en was ooit de plek waar de hele buurt goud kon wisselen.

Het Kun Do Heiligdom ligt op het Soi Isara Nuphap. Het heeft een grote grijnzende paardenkop die geluk zou brengen voor hen die geluk zou brengen voor hen die offergaven van groenten geven.

Op straat in Chinatown in Bangkok

De Talaad Kao/Oude Markt kunt u het beste vroeg in de ochtend bezoeken. Dan komen hier de Chinese kooplui en huisvrouwen om hun producten, gevogelte en verse zeevruchten te verhandelen. Voor 10.00 uur is hier de meeste actie te zien. Het maken van lampionnen, een oud ambacht dat bijna helemaal is verdwenen van de Thaise bodem, overleeft in het steegje bij Soi Isara Nuphap.

De Pei Ying School ligt bij Sampeng Lane. Het een lagere school die door Chinese immigranten in 1916 is opgericht. Dit om hun taal en gewoonten te onderhouden.

In de Luang Kocha Moskee verzamelen de Indiase gemeenschap en moslims zich iedere vrijdagmiddag. Er bevinden zich oude islamitische grafstenen op de begraafplaats achter de moskee.

De Wat Traimit/Gouden Boeddha ziet u aan het zuidpunt van Chinatown aan de overkant van een kanaal bij treinstation Hua Lamphong. Het complex ziet er uit als een verwaarloosde valstrik voor toeristen en het beeld zelf is niet duidelijk herkenbaar. Er wordt beweerd dat het de grootste gouden Boeddha ter wereld zou zijn. Het beeld dateert uit de 13e eeuw en is vier meter hoog en weegt ongeveer 5,5 ton. Het beeld zou uit massief goud zijn gemaakt. De Gouden Boeddha wordt omringd door kaarsen, lotusbloemen en wierook. Zijn mooi geproportioneerde lichaam is een goed voorbeeld van de kunst uit Sukhothai. Boeddha was volgens de legende lang verborgen onder een stuklaag, totdat het in 1955 van een hijskraan viel en er een metalen binnenkant te voorschijn kwam. Het beeld is waarschijnlijk in een ander deel van Thailand gemaakt. Om het beeld tegen roof door Birmaanse invallers te beschermen, werd het gouden beeld voorzien van een laag pleisterwerk en zo bleef het eeuwenlang onopgemerkt. De waarde van deze Boeddha wordt geschat op 10 miljoen $.

Voor de Wat Mangkon Kamalawat/Drakenbloemtempel hebben de Chinezen veel eerbied. Het centrale complex heeft een fascinerende collectie religieuze iconen, van een dikke Boeddha tot taoïstische godheden. Hier komt een constante stroom gelovigen naar toe om hun offergaven bij de altaren van deze tempel achter te laten. Deze tempel is belangrijk voor de mahayanaboeddhisten. Als u door de 2e poort met de keramische gevels met Chinese draken loopt, komt u vier grote standbeelden van onheilspellende wijze mannen met baarden tegen. Deze mannen dragen elk een symbolisch attribuut: een parasol, een pagode, een slangenkop of een mandoline. In de ruimte achter de beelden ziet u een reeks Boeddhabeelden in oranjegele gewaden. De kamer is ingericht met goudkleurig schilderwerk, roodgelakt hout, lantaarns en met parelmoer ingelegde muurpanelen. Op het terrein zijn kramen met religieuze attributen, een raam met Chinese geneesmiddelen en een waarzegger te vinden.


Voor meer foto's van Chinatown, zie: foto's Bangkok.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Chinatown in Bangkok is een must see als je de Thaise hoofdstad bezoekt. Je kijkt je ogen uit. Meer lezen? Kijk dan op mijn website. #chinatown #bangkok #thailand #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment