JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Den Hoorn is het zuidelijkste dorp op Texel. Het dorp ligt ten zuidwesten van Den Burg. Den Hoorn heeft ongeveer 450 inwoners. Den Hoorn kenmerkt zich door zijn de knusse straatjes waar veel kunstenaars wonen. In Den Hoorn staat ook het meest gefotografeerde plek van het eiland: de hervormde kerk. De witte toren wordt 's avonds uitgelicht. Deze toren is al vanaf de veerboot te zien. Den Hoorn ligt in het voorjaar tussen de kleurige bloembollenvelden.

Plattegrond van Den Hoorn

Geschiedenis
Aan de zuidkant van het eiland ontstond in 1170 een vloedhaak. Hierop ontstonden duinen. Deze vloedhaak is nog te herkennen. De vloedhaak wordt gevormd door Loodsmansduin, Kuildersnollen en de heuveltjes tussen de Stolpweg na de haakse bocht in deze weg, via de Watermolenweg en het hieraan parallellopende fietspad. Vanaf 1200 ontstond Den Horn, genoemd naar het uiteinde van de vloedhaak. Horn of hoorn betekent: punt, hoek of uiteinde. Vroeger was Den Horn een vissersplaats, maar vanaf 1300 was het handelsplaats en overslagpunt voor haring, stokvis, hout, pelzen en zuidvruchten, zoals rozijnen. Vanaf 1350 waren hier vissers die als loods optraden. Het huidige Klif, dat nu in het centrum van Den Hoorn ligt, lag in 1290 direct aan zee. Bij de opgang naar het Hoge Achterom staat nu een vloedpaal met het jaartal 1290. De huidige vloedlijn ligt nu een paar kilometer naar het zuiden en verplaatst zich nog steeds. Het dorp, zoals we dat nu kennen, ontstond op een keileemopduiking. Dit was ’t Klif. Deze keileemopduiking lag aan de zuidoostzijde aan zee. De bevolking was aangewezen op landbouw, veeteelt en visserij. De schapen van de 'duinboeren' graasden in het uitgestrekte duingebied rond het dorp. In de 17e en 18e eeuw ontstond er, door het bevaren van de wereldzeeën door de Nederlandse handelsvloten, in Den Hoorn een nieuwe bestaansbron: het beloodsen van schepen. Het loodswerk was heel belangrijk voor Texel. Dit blijkt uit het feit, dat in 1781 in Oudeschild 122, in Nieuwe Schild 45 en in Den Hoorn 99 loodsen woonden. In 1783 werden bij Texel nog 1805 schepen beloodst. Door de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal tussen 1819 en 1824 en het Noordzeekanaal tussen 1865 en 1875 kwam aan deze bestaansbron snel een einde. Ook werd halverwege de 19e eeuw voor het zeegat van Texel een rijksloodsdienst ingesteld. In en rond Den Hoorn zijn nog een paar getuigen van deze tijd, zoals de naam Loodsmansduin en enkele loodshuizen in de Herenstraat. Den Hoorn vond een nieuwe bestaansbron: de bloembollencultuur. In het voorjaar bloeien nu nog tientallen hectaren bloembollen, met name de felgele narcissen. Voor deze narcissen zijn de omstandigheden op Texel uitermate gunstig.

Bezienswaardigheden
Een deel van Den Hoorn is een beschermd dorpsgezicht. In de Herenstraat staan drie gerestaureerde loodshuizen. Veel historische panden in Den Hoorn hebben een informatiebordje, de ankertjes, over de geschiedenis van het betreffende huis aan de gevel hangen. De Hoge Achterom is één van de oudste delen van Den Hoorn. Hier heeft u een mooi uitzicht. Aan de Herenstraat nr. 49 woonden lange tijd walvisvaarders. Het pand dateert uit de 18e eeuw. Dit is het Walvisvaarderhuisje die op bepaalde tijden bezichtigd kan worden. Toen ik er was, was het (nog) niet te bezichtigen.
In de zomer zijn er de zomermarkten in het centrum van het dorp. Deze markt is op donderdag. De markt loopt van het begin van de Herenstraat, bij de Spar, tot het einde van Klif. In de Herenstraat vindt u kraampjes met veel lokale producten, op Klif is er een stoepenmarkt waar bewoners tweedehands en eigengemaakte spulletjes verkopen.

De kerk van Den Hoorn De kerk van Den Hoorn

Het orgel in de kerk van Den Hoorn Een huis in Den Hoorn

• Hervormde Kerk
Dit prachtige witte kerkje is het meest gefotografeerde kerkje van Nederland. Dit kerkje werd tussen 1425 en 1450 op de fundamenten van een eerdere houten kapel gebouwd. De toren werd pas 25 jaar na het gereedkomen van de kerk in 1425 gebouwd. Het interieur werd in 1571 vernield door de Watergeuzen. Later is ook het koor en het koorgedeelte afgebroken. De klok in de toren werd in de 15e eeuw gegoten. Het kerkorgel dateert uit 1857. In de Tweede Wereldoorlog moest de kerkklok bij de Duitse bezetter worden ingeleverd. Hij werd met nog 200 andere klokken verscheept. De schipper liet het schip bij Urk zinken. Na de oorlog zijn alle klokken geborgen. Het is opvallend dat het kerkje buiten het centrum van het dorp ligt, maar in het verleden lag de kerk wel midden in het dorp. Den Hoorn was toen veel groter. Veel huizen zijn in het verleden gesloopt. Op het kleine kerkhof rondom de kerk wordt al elf eeuwen lang begraven. Er vinden regelmatig bijzondere concerten in het kerkje plaats, zowel klassiek als modern. De kerk en het kerkelijk centrum zijn in de zomermaanden op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur te bezichtigen. Uitzonderingen zijn de feestdagen of als het kerkje bezet is. De oude consistoriekamer heeft een mooie schouw met Harlinger tegels. De kerk doet nog altijd dienst als een godshuis. De kerk is eigendom van de Nederlands Hervormde Gemeente van Waal, Koog en Den Hoorn.

• Novalishoeve
Novalishoeve is een bijzondere boerderij op Texel. Hier kunt u ontdekken hoe biologisch boeren in zijn werk gaat. Het ambachtelijke werk ligt in handen van jongeren met een zorgvraag. U kunt hier op ontdekkingstocht met de 'speurderij' op en rond de boerderij of u laten rondleiden door een medewerker die u het verhaal vertelt achter de producten. U kunt een kijkje nemen op het erf, in de winkel/lunchroom, speeltuin, stal en groente- en kruidentuin.

• Landgoed De Bonte Belevenis
Aan de rand van de duinen staan twee schuren met een zeepmakerij, papierschepperij, kaarsenmakerij, distilleerderij, bakkerij en bierbrouwerij. U kunt hier zelf aan de slag of picknicken, spelen in de speelweide, een kijkje nemen bij de boerderijdieren.

• Kaasboerderij Wezenspyk
Hier wordt sinds kaas gemaakt. U kunt de winkel, kaasmakerij en stal bezoeken en in het seizoen kunt u ook kalfjes aaien. De boerderij heeft een eigen weg van ongeveer 400 meter het land in, tussen Den Hoorn en Den Burg.

Natuurgebied De Bollekamer

Natuur
• De Bollekamer
In de Bollekamer groeit weinig struikgewas en er zijn weinig bosjes. Dit komt doordat het heel oude duinen zijn. De Schotse Hooglanders en pony's vreten beginnend struikgewas weg. Het is een vrij droog terrein. In de Bollekamer lopen twee vrij toegankelijke wandelroutes (blauwe paaltjes) en er is een doorgaande route. Vanaf de omringende wegen Witte Weg, Rommelpot en Jan Ayeslag is het begin van deze paden met handwijzers aangegeven. Uitgebreidere informatie vindt u in het aparte deel over de Bollekamer.

• Loodsmansduin
Hier keken ooit de loodsen van Den Hoorn van het Loodsmansduin uit over zee. Kort voor de Tweede Wereldoorlog werd hier door het Nederlandse leger een bunker gebouwd. Na de oorlog werd het weer uitkijkpunt. Het is leuk om de bunker te bekijken. Sinds het najaar van 2014 is het pad naar de bunker helemaal vernieuwd begaanbaar gemaakt voor scootmobiels. Het Loodsmansduin ligt achter camping Loodsmansduin, langs het wandelpad naar paal 9. Uitgebreidere informatie vindt u in het aparte deel over Loodsmansduin.

• De Mokbaai
De Mokbaai is een inham tussen de Hors en de zuidelijke polders van Texel. Een groot deel van de baai valt droog bij laag water. Er liggen kwelders aan de westkant en aan de oostkant. Aan de noordkant liggen twee vogelreservaten: de Petten en 't Stoar. U kunt vanaf de dijk wadvogels bekijken. Uitgebreidere informatie vindt u in het aparte deel over de Mokbaai.

• De Geul
In het riet rond de Geulplas bevindt zich een lepelaarskolonie, u kunt de vogels zien vanaf het uitkijkpunt aan de Mokweg. De Geul is toegankelijk via wandelpaden, buiten het broedseizoen zijn er extra paden open. Uitgebreidere informatie vindt u in het aparte deel over De Hors & De Geul.

• De Hors
Op De Hors kunt u letterlijk zien hoe duinen ontstaan. Het landschap verandert hier voortdurend, de natuur krijgt helemaal vrij spel. Om er te komen neemt u vanuit Den Hoorn de Mokweg. Uitgebreidere informatie vindt u in het aparte deel over De Hors & De Geul.


Voor meer foto's van Den Hoorn, zie: foto's Den Hoorn.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Den Hoorn ligt in het zuiden van Texel. Een deel van Den Hoorn is een beschermd dorpsgezicht. In Den Hoorn staat het mooiste kerkje van Texel. Meer informatie over Den Hoorn lees je hier? Lees je mee? #denhoorn #texel #waddeneiland #nederland #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment