JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De Cocksdorp is de meest noordelijke plek op Waddeneiland Texel. Een gezellig dorp, bekend om zijn vuurtoren net buiten het dorp, het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel op Vliegveld Texel en de omliggende natuurgebieden. Meer over De Cocksdorp leest u in dit artikel.


De Cocksdorp ligt op de noordpunt van Texel. De Cocksdorp is het jongste dorp van Texel. Het dorp en de polder (inclusief de Eendracht) telt ruim 640 inwoners. De Cocksdorp ligt aan zowel door Noordzee als de Waddenzee. In het dorp staan verschillende historische boerderijen, woonhuizen en twee kerken op de lijst van rijksmonumenten. De vuurtoren Eierland is de bekendste. De vuurtoren is hét symbool van Texel. Als u De Cocksdorp in de zomer binnen komt, zult u de prachtige verstrikte bomen langs de Molenlaan opmerken. De Cocksdorp is een klein dorp met een verrassende veelzijdigheid. Uitgestrekte natuur, een verscheidenheid aan sportieve mogelijkheden en zowel strand als wad op steenworp afstand. Maar u vindt hier ook cultuur en historie.

Plattegrond De Cocksdorp

De entree is het meest opvallend aan het dorp. Een lange laan met aan weerszijden bomen zorgen voor een sfeervol welkom. De Kikkertstraat is het kloppend hart van het dorp. De Cocksdorp is een klein dorp maar met veel levendigheid en met een ruime diversiteit aan winkels. U vindt hier ouderwetse winkeltjes, een kunsthandel, kledingwinkels en een fietsenverhuur tot een moderne en uitgebreide supermarkt. U kunt ambachtelijk roomijs kopen bij de ijsboerderij Labora, net buiten het dorp. Hier maken ze ijs maken van eigen melk en room. De noordpunt biedt een ruime keuze aan restaurants. De vele terrasjes nodigen uit om hier iets te drinken en/of te eten en mensen te kijken. Na De Koog is De Cocksdorp nu de meest bezochte toeristenplaats op Texel. De Cocksdorp leeft nu voor een groot deel van de inkomsten van enkele grote recreatieparken. De Cocksdorp is omgeven door natuurgebieden De Schorren, De Volharding, De Slufter, de Eierlandse Duinen, De Roggesloot en het Krimbos.

De Cocksdorp is het jongste dorp van Texel. Eierland was tot de 13e eeuw een deel van Vlieland. Eierland was door het Anegat van Texel gescheiden. Dit lag toen ongeveer op de plek lag waar nu De Slufter ligt. Het Eierlandse Gat ontstond aan het eind van de 13e eeuw. Eierland raakte toen gescheiden van Vlieland. Het was een echt eiland geworden. Het Anegat tussen Texel en Eierland slibde in de 16e eeuw dicht. Tussen de twee eilanden ontstond een hoge zandbank die alleen nog bij extreem hoge waterstanden onder liep. De naam Eierland heeft zijn naam te danken aan het feit dat op het vroegere eiland veelvuldig meeuweneieren werden geraapt. Deze eieren gingen massaal naar de Amsterdamse bakkerijen.
In 1835 ontstond De Cocksdorp bij het haventje. De Roggesloot mondde hier uit in het Eierlandse Gat. Het was druk in deze haven, omdat er allerlei materiaal, bestemd voor de pas drooggelegde polder Eijerland, binnenkwam. Dat hier een dorpje ontstond was dus niet zo vreemd.
Nieuwdorp was de oorspronkelijke naam van het dorp, maar het dorp werd al na een paar maanden naar de Antwerpse bankier N.J. De Cock, de grondlegger van de polder Eijerland vernoemd. Er werden later nog twee woonkernen gesticht. Deze kernen werden Midden-Eierland en Zuid-Eierland genoemd. N.J. De Cock was een reder uit Antwerpen. Hij was tijdens de Belgische opstand, die duurde van 1830-1839, naar Rotterdam uitgeweken. Hij heeft met anderen de 'Sociëteit van Eigendom van Eierland' opgericht. De ondernemende heren kochten in 1835 het kwelderland ten oosten van de Zanddijk tussen het 'oude land' van Texel en het eiland Eijerland. Zij legden met behulp van 1.500 arbeiders in twintig weken een elf kilometer lange dijk aan. Hierdoor werd het 'buitenveld', een gedeeltelijk met zoutminnende planten begroeit wadgebied, bedijkt. Nu staat het gebied bekend als de Eierlandse polder.
Het Eierlandse gat is het zeegat tussen Texel en Vlieland. Dit gat is erg gevaarlijk door de sterke stromingen die hier samen komen. Vroeger kwamen daardoor regelmatig schepen in moeilijkheden. Door het grote aantal strandingen op de kust van Texel (72 in de periode 1848-1860) spande de toenmalige notaris van Texel zich in om de bouw van een vuurtoren mogelijk te maken. De vuurtoren werd in 1864 op het noordelijkste puntje van Texel gebouwd. Sinds 2008 is de vuurtoren niet meer bemand, maar het licht brandt nog altijd. U kunt er een kijkje nemen, want de vuurtoren is opengesteld voor publiek.
Reddingsboot Joan Hodshon met de laatste Engelandvaarders vertrok op 9 april 1945 naar zee. De volgende avond rond 21.00 uur kwamen ze in Engeland aan. Het doel van hun overtocht was om hulp te vragen. Deze hulp werd hun geweigerd om de voedseldroppings niet in gevaar te brengen. Aan boord waren acht inwoners van Texel, vier Georgische militairen en verstekeling Klaas Doornekamp. De Engelandvaarders waren op 29 mei alweer terug zonder de reddingsboot. Deze werd in augustus vanuit Engeland naar Hoek van Holland gesleept en in 1949 weer in dienst van de KNRM gesteld. Dit nadat de boot een nieuwe dieselmotor had gekregen, In 1995 werd een plaquette op het reddingsboothuis ter herdenking aan deze overtocht aangebracht. De Joan Hodshorn staat sinds 2012 in een schuur bij Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora aan de Pontweg in De Koog. U kunt deze reddingsboot hier bekijken.

De vuurtoren van De Cocksdorp

Vuurtoren Eierland van De Cocksdorp dateert uit 1864. Deze vuurtoren staat ongeveer 3 kilometer ten noorden van het dorp. De toren heeft een hoogte van 45 meter boven zeeniveau en wordt geëxploiteerd door Stichting Texels Museum. U kunt de vuurtoren bijna dagelijks beklimmen en bezichtigen. De toren is ingericht als museum met op de weg naar boven een interessante expositie. Boven wacht een schitterend uitzicht over de Wadden. Uitgebreidere informatie vindt u in het aparte deel over de Vuurtoren.

Het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel is gevestigd bij het vliegveld van Texel. Dit museum geeft een overzicht van de lange vlieghistorie van Texel. Ook wordt het verhaal van de Georgische Opstand verteld. Deze zogenaamde Russenoorlog zorgde ervoor dat Texel in de Tweede Wereldoorlog het laatste slagveld van Europa werd. Texel werd pas op 20 mei 1945 werd bevrijd. De luchthaven werd in 1937 geopend. Enkele jaren lang onderhield de KLM een lijndienst tussen Schiphol en Texel. Texel had twintig jaar eerder ook al een marine-vliegkamp voor watervliegtuigen. Het pronkstuk van het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel is de waarheidsgetrouwe kopie van de cockpit van een Lockheed Constellation. In het gedeelte van het museum, gewijd aan de Tweede Wereldoorlog, wordt aandacht besteed aan de intensieve luchtoorlog boven Texel, waardoor veel vliegtuigen op en rond het eiland neerstortten, de deportatie van 806 Texelaars naar Assen en het verhaal van de Russenoorlog. Deze oorlog kostte aan ongeveer 1.500 tot 2.000 mensen het leven. Hier vindt u meer informatie over deze Georgische Opstand en ook over de lange vlieghistorie van Texel. U ziet hier vele objecten, modellen, foto's en teksten en u kunt videovoorstellingen bekijken. Er wordt in het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum veel informatie gegeven. Het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum vindt u naast het vliegveld van Texel. U kunt, zittend op het terras of binnen in het restaurant, kijken naar de opstijgende en dalende vliegtuigen en vooral naar de vele parachutesprongen, die hier worden gemaakt. Het museum is gevestigd aan de Postweg 126 in De Cocksdorp.

In de juli en augustus worden in De Cocksdorp verschillende toeristische activiteiten gehouden. Wekelijks is er op donderdag de Durper markt.
In het hoogseizoen kunt u een ritje maken met een authentieke Texelse Paardentram. Tijdens deze rit vertelt de koetsier u alles over het ontstaan van De Cocksdorp en omgeving. De paardentram is een authentiek voertuig, die door twee robuuste paarden wordt getrokken.
U kunt een boottrip naar buureiland Vlieland maken. De boottocht wordt met De Vriendschap uitgevoerd. Op Vlieland kunt u fietsen huren en het eiland verkennen. Dit is een dagtocht.

In De Cocksdorp vindt u ook Golfbaan De Texelse. Dit is een golfcourse met achttien holes midden in de duinen.
Bij het dorpshuis zijn een openbaar overdekt zwembad en tennisbanen.
Rondom De Cocksdorp vindt u heel veel strand. Op het strand van paal 33 kunt u allerlei watersporten beoefenen, zoals surfen, catamaranzeilen of brandingkanoën. Ten noorden van de Volharding begint een waddenstrand. Door de sterke en gevaarlijke stroming is het hier verboden om te zwemmen. Bij de vuurtoren begint het Noordzeestrand. Het strand ten zuiden van de vuurtoren is erg breed en hier is veel ruimte voor de prachtige strandsporten als strandzeilen en vliegeren. Bij paal 28 is een Noordzeestrand met alle voorzieningen. Op loopafstand is hier een grote gratis parkeerplaats. Ten zuiden van paal 28 is een strand voor naturisten.

Het noordelijk duingebied heeft veel mooie wandelroutes. Het gebied biedt onderdak aan veel (zeldzame) vogelsoorten. In De Cocksdorp is een Vogelinformatiecentrum gevestigd. Regelmatig kunt u hier deelnemen aan vogelexcursies. Alle vogelaars kennen de Tuintjes. Dit is een serie kleine weilandjes met bosjes eromheen vlakbij de vuurtoren. Voor veel zangvogels, op doortrek, is dit vaak het eerste stukje land dat ze na een reis over zee tegen komen. Hier ploffen ze graag even neer om uit te rusten en voedsel te zoeken. Hier ziet u dan ook zeer regelmatig vogelsoorten die voor Nederland heel zeldzaam zijn.


Voor meer foto's van De Cocksdorp, zie: foto's De Cocksdorp.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

De noordelijkste plaats op Texel is De Cocksdorp. De plaats die de meeste bezoekers kennen van de vuurtoren en de grote campings in de buurt. Maar in De Cocksdorp is het ook goed winkelen en in de directe omgeving zijn schitterende natuurgebieden. Meer informatie over De Cocksdorp op Texel lees je hier? Lees je mee? #decocksdorp #vuurtoren #vuurtorentexel  #waddeneiland #nederland #texel #jtravel #jtravelblog De noordelijkste plaats op Texel is De Cocksdorp. De plaats die de meeste bezoekers kennen van de vuurtoren en de grote campings in de buurt. Maar in De Cocksdorp is het ook goed winkelen en in de directe omgeving zijn schitterende natuurgebieden. Meer informatie over De Cocksdorp op Texel lees je hier? Lees je mee? #decocksdorp #vuurtoren #vuurtorentexel  #waddeneiland #nederland #texel #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment