Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen

Ik maakte een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen. Een wandeling over landgoederen Bornia, en Heidestein en door het plaatsje Austerlitz. Een wandeling over de heidevelden en door de bossen langs een paar landgoederen. Meer over deze wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen leest u in dit artikel.

Inhoudsopgave

Deze wandeling loopt in het begin gelijk aan de NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug. Bij één van de perronnetjes wordt de route van de NS- wandeling niet meer gevolgd.

Op Landgoed Bornia wisselen bos, heide en zandverstuivingen elkaar af. Hier ziet u de overblijfselen van perronnetjes van het oude spoor.

Bij Austerlitz loopt u over lange boslanen. Hier zijn de contouren van het voormalige Franse legerkamp, dat hier ten tijde van Napoleon heeft gestaan nog een beetje zichtbaar. Tussen 1804 en 1808 hebben hier 18.000 Franse soldaten verbleven. Zij verbleven hier ter voorbereiding op de grote slag met Engeland. De omgeving van Austerlitz was toen nog één grote heidevlakte. Op de heide kunt u een schaapherder met zijn schapen en hond tegenkomen.

Landgoed Heidestein is honderd jaar geleden aangelegd toen het landgoed gekocht werd door de familie de Wetstein Pfister, die terugkeerde uit Nederlands-Indië. Er verrees een statige villa en een theehuis met ijskelder. De familie liet vennen en kanaaltjes graven en legde zelfs een spoorlijn aan. De villa is in 1939 afgebrand, maar de ‘follies’ zijn er nog. Ook zijn er een paar erg donkere tunneltjes.

Mijn wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen

Deze wandeling begint op Station Driebergen Zeist bij de stationsuitgang Driebergen.

U loopt vanaf het station richting het P+R parkeergebouw waar u links de weg omhoog volgt. U steekt de brug Reehorst over en komt uit in een park met rechts een koepel.

Een koepel in een park tijdens mijn wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen

Het onverharde pad loopt langs een sportveld en daar duik ik de bossen in. U steekt een verkeersweg en het spoor over.

Na de overweg houdt u rechts aan, dit is asfaltweg Bornia. Na het passeren van een paar huizen aan uw linkerhand slaat u linksaf een bospad in. Hier volgt u een tijd de witrode stickers van de NS-wandeling.

Een bospad tijdens mijn wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen

Landgoed Bornia

Landgoed Bornia was vroeger in handen van een familie uit Leeuwarden. De familie woonde op de ‘Bornia State’ in Leeuwarden. Bornia betekent grens. Het landgoed lag op de grens van Driebergen en Zeist. Bornia herbergt één van de ongereptste duingebieden van de Utrechtse Heuvelrug. Hier woonden in de ijstijd mensen. Er zijn opgravingen met overblijfselen van zeer oude nederzettingen en grafheuvels gevonden. Landgoed Bornia wordt beheerd door Het Utrechts Landschap. Samen met de landgoederen Heidestein en Noordhout vormt het een groot, aaneengesloten natuurgebied. Tijdens deze wandeling loopt u over de landgoederen Bornia en Heidestein.

U passeert een klaphek en een overtrap en kom uit in begrazingsgebied van landgoed Heidestein-Bornia.

Landgoed Heidestein-Bornia tijdens mijn wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen
Een overtrap tijdens mijn wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen

Het pad volgt het kanaal. U steekt het kanaal over en loop verder aan de andere kant van het kanaal. Het kanaal is bijna drooggevallen. U loopt door tot aan een bruggetje over het kanaal.

Hier volgt u de rode route. Deze kleuren zijn zeer minimaal aangegeven op routepaaltjes van Stichting het Utrechts Landschap. Het is een gekleurde band op een routepaaltje. Verwacht geen half geverfde rode paal. Links naast het bruggetje is een vennetje.

Vanaf een bankje heeft een mooi uitzicht over de heidevelden. Het zandpad komt uit in de bossen en een overtrap over een hek.

U loopt langs, wat in de beschrijving genoemd wordt, perronnetje. Het is een laag, begroeid betonnen muurtje. Het zijn de restanten van een oud perron. De voormalige eigenaar van Heidestein-Bornia liet hier in de vorige eeuw een smalspoorbaantje aanleggen. De familie kon met hun speciaal daarvoor gemaakte Utrechtse Heuvelrug personenrijtuig ‘De Bornia’ plezierritjes maken over hun landgoed.

Perron tijdens mijn wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen

Hier eindigt het parallel lopen van de NS-wandeling en deze wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen.

Na een paar bospaden komt u uit op een open vlakte.

Met een beetje geluk ziet u hier, net als ik, een kudde  grazende schapen. De kudde schapen zorgt ervoor dat het gebied open blijft door gras en jonge boompjes op te peuzelen.

Een schaapskudde tijdens mijn wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen

Austerlitz

Op het terrein van boswachterij Austerlitz kruist u verschillende bospaden. Boswachterij Austerlitz is in handen van Staatsbosbeheer. 

In het bos staat een bord dat te maken heeft met bezienswaardigheden van het voormalige Franse legerkamp. Er staat een paneel van keuken, paardenstal en drenkplaats. U moet uw fantasie gebruiken om dit hier te kunnen zien. Voorbij Austerlitz staat nog een paneel bij een bankje maar deze is leeg.

Via een statige laan wandelt u het dorp Austerlitz binnen.

Een bospad bij Austerlitz tijdens mijn wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen

U loopt rechtdoor tot aan Eetcafé Ouwekamp. Hier slaat u rechtsaf en snel daarna linksaf, de D.J. Van Nieuwenhuizenweg. Bij huisnummer 24 slaat u rechtsaf om hier via een onverharde weg het bos in te duiken. Rechts is de begraafplaats. De bekende piramide van Austerlitz is niet in deze wandelroute opgenomen.

Landgoed Heidestein-Bornia

U komt uit in de bossen die beheerd worden door Stichting het Utrechts Landschap. U passeert opnieuw een perron.

Het wandelpad gaat over een zandige kapvlakte met links en rechts een rustgebied voor dieren.

U loopt het bos weer in en volg een gemarkeerde bosweg.

Een graspad tijdens mijn wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen

Na een hek en overtrap komt u uit op hetzelfde heidegebied waar u eerder op de dag ook al gelopen heb. U loopt om het vennetje heen en volgt een zandpad over de heide. 

Landgoed Heidestein-Bornia tijdens mijn wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen

In het bos stapt u weer via een overtrap over. U komt uit bij Landgoed Heidestein. 

Landgoed Heidestein

Landgoed Heidestein bestaat uit vijvers, bruggetjes, theehuis en een en ijskelder. Het landgoed is rond 1906 aangelegd in een voormalig heidelandschap. Een kudde Drentse heideschapen graast in dit gebied. Dit om dichtgroeien van het oorspronkelijke heidelandschap te voorkomen. Als u gelukt hebt kunt u zandhagedissen spotten. Heidestein vormt samen met de landgoederen Bornia en Noordhout een groot, aaneengesloten natuurgebied. Het landgoed doet denken aan Buitenplaats Elswout in Overveen.

Via een stenen brug met kettingen loopt u door een stikdonkere tunnel. Het pad gaat verder langs de vijver en passeert opnieuw een stikdonkere tunnel die iets korter is. U passeert een huis met een ijskelder op een heuveltje.

Een tunnel op Landgoed Heidestein tijdens mijn wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen

Na het passeren van een stenen gebouw loopt u verder het bos in. U komt uit op Landgoed Den Breul.

Een bospad tijdens mijn wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen

Landgoed Den Breul

Landgoed Den Breul bestaat uit een landschappelijk park met een waterpartij, wandelpaden en het landhuis. Het landhuis is in 1832 gebouwd in neoclassicistische stijl. Toen kreeg het landhuis de naam De Breul. De naam is een verbastering van Broekland, moerassig land. Na 1849 hebben veel nieuwe eigenaren het huis verbouwd, vergroot en aangepast. In 1927 heeft het huis zijn huidige vorm gekregen. In de Tweede Wereldoorlog was het huis het hoofdkwartier van de Duitse Luftwaffe. Na de oorlog heeft het huis lange tijd dienst gedaan als jongensinternaat. De Breul wordt nu gebruikt als kantoor. De tuin is aangelegd door de bekende tuinarchitect J.D. Zocher, een naam die u vaker op deze website leest bij mijn wandelingen over buitenplaatsen en landgoederen.

U loopt om de vijver. Via een zijpad kunt u tot aan de voorkant van het landhuis komen.

Landhuis Den Breul tijdens mijn wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen

Aan het einde van het landgoed Den Breul komt u uit bij horecagelegenheid Pannenkoekenhuis lunchrestaurant Princenhof op de hoek van de Hoofdstraat. Bij het stoplicht steekt u deze drukke weg over en kom uit op het busstation van Driebergen-Zeist.

Dit is het einde van deze wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen.

Praktische informatie

Wandelroute

Deze wandelroute van de wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen staat op de website van op de website van Wandelzoekpagina.

Tijdens mijn wandelingen maak ik ook altijd gebruik van het GPX-bestand op mijn telefoon. Mocht de routebeschrijving niet kloppen, kunt u terugvallen op uw telefoon.

Afstand

Deze wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen heeft een lengte van 14 kilometer.

Bereikbaarheid

Het start- en eindpunt van deze wandeling is Station Driebergen-Zeist, Stationsweg 2, 3972 KA Driebergen.

Station Driebergen-Zeist is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar.

Auto
Direct naast Station Driebergen-Zeist kunt u uw auto parkeren in de P+R parkeergarage QPark aan de Stationsweg.

Trein
Station Driebergen-Zeist is prima per trein (zowel intercity als sprinter) bereikbaar vanuit bijv. Amsterdam CS, Nijmegen, Arnhem of Utrecht CS. Kijk voor actuele vertrektijden op 9292.nl.

Bus
Station Driebergen-Zeist heeft een eigen busstation. De bussen rijden o.a. naar Utrecht CS, Soest, Amersfoort CS, Hilversum, Houten, Wijk bij Duurstede en Wageningen. Kijk voor actuele vertrektijden op 9292.nl.

Station Driebergen-Zeist tijdens mijn wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen

Horeca

Onderweg komt u een paar horecagelegenheden tegen:

  • Stationshuiskamer, Stationsplein 7 3972 KZ Driebergen-Rijsenburg
  • Eetcafé Ouwekamp, Oude Postweg 144, 3711 AL Austerlitz.
  • Dorpshuis Hart van Austerlitz, Schoolweg 2, 3711 BP Austerlitz
  • Pannenkoekenhuis lunchrestaurant Princenhof, Hoofdstraat 1, 3971 KA Driebergen-Rijsenburg
Pannenkoekenhuis Princenhof tijdens mijn wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen

Overnachten

In Driebergen zijn meerdere accommodaties waar u kunt overnachten. Austerlitz heeft geen hotels. Op de Utrechtse Heuvelrug zijn genoeg andere hotels waar u kunt verblijven. U vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Wilt u niet in een hotel verblijven dan is een huisje via Natuurhuisje in Driebergen-Rijsenburg of Austerlitz een mogelijkheid.

Mijn wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen

 

Deze wandelroute is, tegen betaling, te downloaden als PDF-bestand met routekaart, GPX-bestand en GPS-track via de website van Wandelzoekpagina.

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen. Een wandeling over de heidevelden en door de bossen langs een paar landgoederen. Wandelt u mee met deze wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen? #driebergen #bornia #heidestein #tragetocht #jtravel #jtravelblog
Ik maakte een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen. Een wandeling over de heidevelden en door de bossen langs een paar landgoederen. Wandelt u mee met deze wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen? #driebergen #bornia #heidestein #tragetocht #jtravel #jtravelblog
Ik maakte een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen. Een wandeling over de heidevelden en door de bossen langs een paar landgoederen. Wandelt u mee met deze wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen? #driebergen #bornia #heidestein #tragetocht #jtravel #jtravelblog
Ik maakte een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen. Een wandeling over de heidevelden en door de bossen langs een paar landgoederen. Wandelt u mee met deze wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen? #driebergen #bornia #heidestein #tragetocht #jtravel #jtravelblog
Ik maakte een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen. Een wandeling over de heidevelden en door de bossen langs een paar landgoederen. Wandelt u mee met deze wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen? #driebergen #bornia #heidestein #tragetocht #jtravel #jtravelblog
Ik maakte een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen. Een wandeling over de heidevelden en door de bossen langs een paar landgoederen. Wandelt u mee met deze wandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Driebergen? #driebergen #bornia #heidestein #tragetocht #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven