Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn wandeling rond Rheden

Op een warme dag in augustus 2019 loop ik de Trage Tocht Rheden over de heide en door de bossen rond Rheden. Op social media zie ik dat de heide in bloei staat en dat wil ik wel eens met eigen ogen zien. Deze Trage Tocht rond Rheden wandeling heb ik gevonden op de website van Trage Tocht. De route van 13 kilometer en de routekaart heb ik uitgeprint en met deze papieren in de hand ga ik op pad. Ik neem u mee met deze wandeling. Loopt u mee?

Inhoudsopgave

Wat is een Trage Tocht

Een Trage Tocht is een wandelroute over onverharde paden. Routemaker Rob Wolfs is initiatiefnemer van deze formule. Dit in samenwerking met Wandelzoekpagina. De wandelingen lopen zoveel mogelijk over onverharde wandelpaden dwars door boerenland en natuur en gaan voor minimaal 70% over onverharde paden. Ook een belangrijk criterium is een afwisselend landschap met een mix van boerenland en natuur. De wandelingen lopen in heel Nederland en variëren van 5 tot 22 kilometer. Routebeschrijvingen, topografische wandelkaarten en GPS-tracks zijn via de website beschikbaar. De naam Trage Tochten geeft aan dat u voor wandelen de tijd moet nemen. Wandelen en te voet gaan staat haaks op de drukte van alle dag. Lekker wandelen en genieten van het landschap om u heen.

Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom is een natuurgebied van 5000 hectare. Natuurmonumenten is de eigenaar van dit nationale park dat in 1930 het eerste nationaal park in Nederland werd. Het is een heuvelachtige gebied dat grotendeels uit bos, heide, stuifzand en landgoederen met landbouwgrond bestaat. De Posbank ligt centraal in het Nationaal Park Veluwezoom. Het nationale park is 5.000 hectare groot en ligt aan de oostelijke rand van de Veluwe. Heuvels en de uitzichten over de heidevelden zijn kenmerkend van Nationaal Park Veluwezoom.

Mijn wandeling

Deze wandeling begint op het het station van Rheden.

U steekt als u uit de richting van Arnhem komt rechtsaf het spoor over. U steekt de rotonde in de buurt van het station recht over, dit is de Arnhemseweg.

U loopt over een voetpad van asfalt langs de Schietbergseweg. Voorbij nummer 16 slaat u rechtsaf en loopt omhoog.

U neemt de eerste onverharde weg naar rechts en loopt langs een hek aan uw linkerhand. U loopt nu op een onverhard pad langs een grote villa. Het omhoog lopen en weer naar beneden lopen begint hier al. Aan het eind op de asfaltweg slaat u linksaf. Na huisnummer 33 gaat u door een klaphek en loopt rechtdoor het Nationaal Park Veluwezoom in.

U slaat direct linksaf, een stijgend bospad in. Op een Y-splitsing loopt u steeds rechtdoor. Het pad loopt omhoog en aan het eind van het pad gaat u rechtsaf. U passeert een paaltje van een ruiterroute en een provisorisch bankje aan uw linkerhand. Op de volgende Y-splitsing houdt u rechts aan.

Het eerste klaphekje van de wandeling rond Rheden
De wandeling rond Rheden

Als u het bos uitkomt, ziet u de (paarse) heide, zo ver u kunt kijken overal ziet u heidevelden.

De heide tijdens de wandeling rond Rheden
De heide tijdens de wandeling rond Rheden

U loopt alsmaar rechtdoor. Bij de Y-splitsing houdt u links aan.

U loopt nu naar beneden langs de heiderand. Op een driesprong gaat u opnieuw rechtdoor richting een klaphekje.

Na een steile trap langs Kiosk Koepel de Kaap met terras gaat de route langs een paar klaphekken (ik heb ze niet geteld maar ik heb er vandaag veel gezien op deze route).

U loopt via een pad langs het prikkeldraad aan de rand van de hei. Bij een parkeerplaats aan uw rechterhand gaat u linksaf door een klaphekje en u loopt met het pad mee naar rechts. U blijft slingerpad volgen tot een volgend klaphekje.

U gaat door dit hekje en houdt links aan langs de houten omheining tot de asfaltweg.

De heide tijdens de wandeling rond Rheden
De heide tijdens de wandeling rond Rheden

U komt uit bij de Posbank.

Hier is een horecagelegenheid waar u op het terras kunt zitten om iets te eten en/of te drinken. Dit paviljoen is in ecostijl gebouwd.

Een andere mogelijkheid is om bij de stenen Posbank op een bankje uit te rusten en uw eigen eten op te peuzelen en te genieten van het schitterende uitzicht.

De naamgever van dit heidegebied is niet meer en minder een halfronde monumentale stenen bank op een markant uitzichtpunt op 90 meter boven NAP. Deze monumentale bank is vernoemd naar de heer G.A. Pos. De bank is gebouwd ter ere van zijn 25-jarig jubileum als de tweede voorzitter van de ANWB. Van hieruit heeft u schitterende uitzichten over de heide richting het IJsseldal, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland. Het gebied om de Posbank heet het Herikhuizerveld.

De Posbank tijdens de wandeling rond Rheden

Vanaf de Posbank neemt u direct het brede pad naar rechts langs een bordje ‘Nationaal Park Veluwezoom’ en loopt hier naar beneden. U loopt met de bocht mee naar rechts in de richting van een klaphekje, deze loopt u door het vervolgt uw weg over de heide. U neemt het eerste pad naar rechts, dit is een slingerpad omhoog in de richting van drie bankjes en buigt mee naar rechts. Via een pad dat daalt, komt u op een driesprong. Hier gaat u rechtdoor net zo lang tot u uitkomt bij een open zandvlakte. Dit was het Herikhuizerveld. Ik ben hier geen dieren, zoals pony’s en paarden of Schotse hooglanders tegengekomen. Ik denk wel dat hier dieren rondlopen, want het lijkt of er op bepaalde plekken van alles is omgewoeld, maar ik zie ze niet.

De Posbank tijdens de wandeling rond Rheden

Bij de open zandvlakte gaat u naar links, langs de berken aan uw linkerhand. Deze weg links blijven aanhouden. U slaat voor de heide rechtsaf en direct daarna weer linksaf en volgt het pad naar beneden. Deze brede, mulle zandweg volgt u ruim 800 meter.

Aan de linkerkant ziet u een hoge heideheuvel en twee grote eiken. Bij deze eiken gaat u naar rechts naar een parallel wandelpad. Ik weet nog altijd niet welk pad dit was want dit stuk vond ik onduidelijk in de route.

De zandvlakte tijdens de wandeling rond Rheden
De twee eiken tijdens de wandeling rond Rheden

Uiteindelijk komt u uit bij het klaphekje bij de parkeerplaats Zijpenberg. Via het zoveelste klaphekje loopt u rechtdoor via een dalend pad. Bij een kruising met een wit-rode markering slaat u rechtsaf en daalt verder af.

Opnieuw loopt u door een klaphekje en steek de parkeerplaats over. Voor de asfaltweg slaat u linksaf en loopt een onverhard pad in dat parallel aan de weg loopt. Dit pad volgt u ruim 600 meter. Het pad heeft veel bochten en daalt en stijgt. U volgt de wit-rode markering en de gele pijl.

De wandeling rond Rheden
De wandeling rond Rheden

U loopt weer door een klaphekje en slaat direct linksaf langs een bordje ‘Nationaal Park Veluwezoom’. Aan uw rechterhand ziet u een vijver. U loopt een stukje langs het beekdal van de Beekhuizense beek. Het pad gaat flink omhoog. En weer omlaag en langs verschillende klaphekjes. U loopt een stuk rechtdoor met het prikkeldraad aan uw linkerhand. U steekt een onverhard pad over een gaat steeds maar rechtdoor tot aan een aarden wal. Hier gaat u naar links en loopt langs de begraafplaats door de bossen. De route gaat naar links om een eind verderop weer op hetzelfde deel uit te komen, maar er loopt ook een pad rechtdoor en die neem ik. Ik weet niet of ik iets gemist heb qua uitzicht. De officiële route gaat via een slingerend pad over een halfopen heideveld met wilde brem. Als u boven op een heuvel bent aangekomen gaat u op een driesprong naar rechts tot u uitkomt bij een asfaltweg. Hier gaat u naar rechts.

Via een wildrooster loopt weer een heel stuk omhoog langs een aarden wal met beuken. U komt uit bij een hoek van en grasland. De officiële route gaat hier naar links langs de bosrand, via het Koetshuis en het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Ik sla rechtsaf om een stuk af te snijden om sneller bij station van Rheden uit te komen. Ik loop via een paar velden en kom zo uit bij het station van Rheden waar mijn route eindigt.

Als u de officiële route volgt gaat u bij de bosrand naar links en blijft dit pad 500 meter lang volgt tot aan het eind van het open veld. Hier gaat u weer door een klaphekje. Voor het bankje slaat u rechtsaf langs de kop van het veld, u neemt het eerste pad rechtsaf en gaat opnieuw door een klaphekje en loopt rechtdoor. Bij de driesprong houdt u links aan en volgt het pad met een bocht naar links omhoog. Bij de kruising slaat u rechtsaf en aan het eind weer rechtsaf. U komt nu langs het Koetshuis en draait met de weg mee naar links. Op een driesprong met een pad naar rechts loopt u rechtdoor, een klinkerweg op. Daar waar de weg overgaat in asfalt gaat u bij de wegwijzers rechtsaf naar het bezoekerscentrum. U volgt het pad voor het bezoekerscentrum langs en u gaat rechtdoor. Deze brede halfverharde weg langs de weilanden loopt u uit tot aan het fietspad. Hier steekt u de weg over en loopt rechtdoor een doodlopende weg in. Aan het einde van deze weg slaat u links af. U bent weer op het beginpunt van de wandeling: station Rheden.

De Trage Tocht Rheden is een mooie, maar pittige wandeling door de bossen en over de heide met mooie vergezichten.

Mijn route

 

Praktische informatie

Naam route: Trage Tocht Rheden.
Afstand: 13 kilometer.
Waar: Rond het Herikhuizerveld en de Posbank door Nationaal Park Veluwezoom. De route gaat ook langs landgoed Heuven (dit laatste stuk heb ik niet gelopen).
Kenmerk: Wandeling over heidevelden en door bossen.
Routebeschrijving: De route staat beschreven op de website van Wandelzoekpagina, waar u de route en de kaart kunt downloaden en een versie kunt printen om mee te nemen.
GPS: 52°0’35” N 6°1’52” E .
Start- en eindpunt: NS station Rheden.
Openbaar vervoer: de route begint en eindigt bij NS Station Rheden.
Horeca: aan het begin van de route ligt Pannenkoekhuis Strijland, onderweg ligt Paviljoen De Posbank, en aan het eind bevindt zich Brasserie Veluwezoom. Neem zelf uw drinken mee, want watertappunten ben ik onderweg niet tegengekomen.
Verhard-onverhard: 5%-95%.
Honden: mogen mee, mits aangelijnd.

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een mooie wandeling in Nationaal Park Veluwezoom, de Trage Tocht rond Rheden, over de heide en door de bossen. Mijn belevenissen lees je in dit artikel. Lees en loop je mee? #rheden #nationaalparkveluwezoom #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog #tragetocht Ik maakte een mooie wandeling in Nationaal Park Veluwezoom, de Trage Tocht rond Rheden, over de heide en door de bossen. Mijn belevenissen lees je in dit artikel. Lees en loop je mee? #rheden #nationaalparkveluwezoom #wandelen #hiken #jtravel #jtravelblog #tragetocht

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven