Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Museum Volkenkunde in Leiden

In Museum Volkenkunde in Leiden zijn in acht zalen in totaal 4.000 unieke objecten te bewonderen. Deze objecten zijn onderverdeeld in acht cultuurgebieden in de vaste tentoonstelling.

De vaste tentoonstelling toont objecten uit Afrika, Azië, China, Indonesië, Japan & Korea, Midden- en Zuid-Amerika, Oceanië en Noord-Amerika en de Poolgebieden. Daarnaast vinden in het museum regelmatig wisselende exposities plaats. U ziet in het museum voorwerpen die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. De voorwerpen vertellen u het verhaal over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Van de Noordpoolgebieden tot aan Oceanië, van Boeddha tot de Geisha en van Mekka tot Leiden. Hier in het Museum Volkenkunde ontdekt u dat alle mensen op de wereld op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn.

Inhoudsopgave

Ligging

Museum Volkenkunde ligt aan de Steenstraat in het centrum van Leiden, op 5 minuten lopen van het NS-station Leiden Centraal. U bereikt het museum via de tuin. In de tuin heet een metershoge totempaal u welkom.

Geschiedenis

Museum Volkenkunde is gevestigd in het voormalig Leids Academisch Ziekenhuis. Hier was ook Museum Boerhaave gevestigd. De voorwerpen die Philipp Franz Von Siebold vanuit Japan meenam, vormden de start van het museum. Von Siebold heeft acht jaar in Japan gewoond. In 1837 werd het museum officieel geopend. Het museum was al vanaf 1830 toegankelijk voor het publiek. Het museum is in het begin van deze eeuw verbouwd. In 2005 veranderde de naam van Rijksmuseum voor Volkenkunde naar de tegenwoordige naam Museum Volkenkunde Leiden. Rijksmuseum Volkenkunde is één van de belangrijkste Europese expertisecentra op gebied van mondiale culturen. De stichtingsdatum van 1 april 2014 was de start van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Dit is een fusie van Museum Volkenkunde uit 1837 in Leiden, het Tropenmuseum uit 1864 in Amsterdam en het Afrika Museum uit 1954 in Berg en Dal (bij Nijmegen). Het is nu één museum op drie verschillende locaties. De Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen heeft in totaal bijna 370.000 voorwerpen 230.000 fotografische beelden in zijn bezit. Deze behoren tot de rijkscollectie. Daarnaast bezit de stichting ongeveer 400.000 stuks documentair beeldmateriaal. Slechts een deel hiervan is te zien in de zalen van de drie musea. De collectie werd voor een groot deel bijeengebracht in de 19e eeuw. In de 20e eeuw kwamen er waardevolle collecties bij uit Indonesië, Nieuw-Guinea, het Zuidzee-gebied, Afrika, Amerika, Groenland, Tibet en Siberië. Wetenschappelijke activiteiten zijn gebundeld in het Research Centre for Material Culture. De missie van het museum is onverminderd actueel: bijdragen tot een open blik op de wereld.

Bezienswaardig

Plattegrond van de begane grond en 1e verdieping van Museum Volkenkunde in Leiden
Plattegrond van het souterrain van Museum Volkenkunde in Leiden

Vaste tentoonstellingen

De vaste tentoonstelling van Museum Volkenkunde telt acht cultuurgebieden. Hieronder een korte opsomming wat u in elk van de cultuurgebieden kunt verwachten. Op de begane grond zijn de tentoonstellingen over Afrika, Azië, Indonesië te vinden evenals de tijdelijke tentoonstelling. Op de 1e verdieping vindt u de tentoonstellingen over Midden- en Zuid-Amerika, het Noordpoolgebied en Noord-Amerika, Japan & Korea, China en Oceanië.

 • Afrika
  Op expeditie door Afrika ontdekt u de geheimen van dit magische continent. Hier ziet u maskers van de dogon, met indrukwekkende bouwwerken en maskers, bronzen afgietsels van oude koningen uit Benin en mysterieuze krachtbeelden uit Congo en voorwerpen uit Zuid-Afrika en Mali.
 • Azië
  In het deel over Azië ziet u manshoge beelden, gevechtsattributen en waterpijpen. U maakt kennis met de verschillende godsdiensten van Azië. Het indrukwekkende beeld van de hoofdgod Brahma uit het Hindoeïsme is een topstuk in deze tentoonstelling. U ziet objecten die door Snouck Hurgronje zijn verzameld. Hij was de eerste Europeaan die in Mekka fotografeerde. Deze objecten geven een uniek beeld van het 19e eeuwse dagelijks leven in de religieuze hoofdstad en bedevaartsplaats van de islam.
 • Indonesië
  In het Indonesische deel ziet u magische krissen, exclusief textiel, gouden sieraden, poppen die speciaal voor Koningin Wilhelmina zijn gemaakt en originele tempelbeelden. Al deze voorwerpen vertellen u het verhaal van Indonesië. Indonesië is de mysterieuze wereld van bijzondere krachten, familierelaties en eeuwenoude tradities.
 • Midden- en Zuid-Amerika
  In het deel over Midden- en Zuid-Amerika ziet u voorwerpen van de Maya’s, Azteken, de Amazone volkeren en Inca’s. Dit zijn eeuwenoude indianenculturen met een legendarische geschiedenis. Ook is er aandacht voor de oud-kolonie Suriname.
 • Noord-Amerika en poolgebieden
  In de tentoonstelling over Noord-Amerika en de poolgebieden ziet u voorwerpen van de Indianen van de plains van Noord-Amerika en de Inuit op de koudste plekken van de wereld. U ziet de hoofdtooi van de Comanche Indianen, de bijl van de Sioux en juwelen van de Navajo Indianen. De objecten vertellen hun eigen verhalen over ceremonies en gebruiken. In deel over de poolgebieden ziet u de houten kajak waar de Inuit mee op zeehondenjacht gingen, een jas van zalmhuid, dat laat zien hoe er gebruik werd gemaakt van alles wat de natuur te bieden heeft.
Maskers op de tentoonstelling Noordpoolgebied en Noord-Amerika van Museum Volkenkunde in Leiden
 • Japan en Korea
  In het deel over Japan ziet u lakkunst en unieke prenten. Dit alles geeft een beeld van de lange geschiedenis die Nederland en Japan met elkaar delen. Nederland was jarenlang het enige land dat handel dreef met Japan. U maakt hier kennis met de legendarische Samoerai, de traditionele theeceremonie maar ook met het Japan van nu door beelden op de wand. De Koreanen ontwikkelden het meest geavanceerde alfabet ter wereld ontwikkelden. Ook verbeterden de Koreanen het Chinese celadon-porselein. De Koreaanse cultuur wordt geïllustreerd door de kleurige waaiers en muziekinstrumenten uit het sjamanisme.
 • China
  Hier maakt u kennis met het land dat de Chinezen zelf ‘het middelpunt van de wereld’ noemen. De groep figuren wordt de Berg van Onsterfelijken, xianshan, of Keizer van de Leegte, xuhuang, genoemd. Vroeger stonden dit soort sculpturen in daoïstische tempels. Elk figuur staat op een eigen richel. Ze lijken als groep op te stijgen. Een Berg van Onsterfelijken staat in China op een daoïstisch altaar opgesteld en wordt gebruikt tijdens offerrituelen.
 • Oceanië
  Hier wordt in vijf thema’s het verhaal van mensen en culturen verteld. De thema’s zijn de mensen en de zee, overgangsrituelen, contact, lichaamsversiering en voorouders en mythische wezens.

Boeddhazaal

In de Boeddhazaal op de 1e verdieping ziet u vijf bronzen Boeddha’s die samen het middelpunt van de zaal vormen. Deze vijf Boeddha’s worden geflankeerd door andere Boeddhistische voorwerpen. De zaal is een plek van verwondering, contemplatie en meditatie.

Boeddha in de Boeddhazaal van Museum Volkenkunde in Leiden

Tijdelijke tentoonstellingen

Naast bovenstaande vaste tentoonstellingen zijn er tijdelijke tentoonstellingen. Er is op de begane grond een aparte ruimte voor de tijdelijke tentoonstelling.

Praktische informatie

Overige informatie

 • Museum Volkenkunde is goed toegankelijk voor bezoekers met een lichamelijke beperking. De verdiepingen zijn met de lift te bereiken en de deuren gaan automatisch open. U kunt, mocht u deze nodig hebben, een rolstoel van het museum gebruiken. Deze kunt gratis gebruiken. Een eventuele begeleider betaalt geen museumentree. Uw auto kunt u als u op de dag van uw bezoek telefonisch contact opneemt met het museum op het museumterrein parkeren.
 • Voor kinderen is er de wereldclub. Dit is de kidsclub van Museum Volkenkunde. De kinderen kunnen per deeltentoonstelling een flyer met opdrachten meenemen. Deze flyers staan in de bak van de wereldclub bij elke deur. Als de kinderen de antwoorden hebben gevonden, krijgen ze een stempel. Er zijn per deeltentoonstelling twee niveaus: voor kinderen van 7+ en voor kinderen van 10+.
 • Honden zijn niet toegestaan in het museum, m.u.v. hulp- en geleidehonden.
 • In Museum Volkenkunde bevindt zich het Museumcafé.
 • Op weg naar het station ligt, aan de Steenstraat, Café Abel. De naam is afgeleid van de beroemde ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Dit is het nieuwste museumcafé. Dit café werkt samen met This Side Up. Dit is een online platform waarop koffiebranders direct met koffieboeren in Oost-Afrika in contact komen. Zo kunnen ze direct met elkaar handelen. This Side Up zorgt ervoor dat de koffieboer een eerlijke prijs krijgt. Ook bekijken ze samen met de koffieboeren wat er nodig is om nog betere koffie te produceren.
 • In de hal van Museum Volkenkunde bevindt zich de museumshop. Hier kunt u sieraden, boeken, Boeddhabeelden, cadeautjes kopen. De museumshop is ook zonder museumentree te bezoeken.
 • In het souterrain zijn kluisjes om uw spullen op te ruimen. Het is niet toegestaan om uw rugzak/tas in het museum mee te nemen.
 • Fotograferen in het museum is toegestaan, mits u geen flits en/of statief gebruikt.
De opdrachten over Afrika voor de 7+ kinderen uit de wereldclub
De opdrachten over Indonesië voor de 10+ kinderen uit de wereldclub

Bereikbaarheid

Museum Volkenkunde ligt aan de Steenstraat op ongeveer 5 minuten lopen van NS station Leiden Centraal.

In de nabijgelegen parkeerplaatsen/parkeergarages kunt u tegen betaling uw auto parkeren.

Openingstijden

Museum Volkenkunde is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00-17.00 uur.

Tijdens de schoolvakanties is het museum ook op maandag geopend.

Museum Volkenkunde is gesloten op Nieuwjaarsdag (1 januari), Koningsdag (27 april), Leidens Ontzet (3 oktober) en 1e Kerstdag (25 december).

Entree

Volwassene vanaf 19 jaar: € 15,– per persoon.
Kinderen van 4 t/m 18 jaar: € 6,– persoon.
Kind t/m 4 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2023).

Entreebewijs van Museum Volkenkunde in Leiden

Adres

Museum Volkenkunde
Steenstraat 1
2312 BS Leiden
Telefoon: 088 – 004 2800
E-mail: info@volkenkunde.nl
Website:
Logo Museum Volkenkunde

Bewaar op Pinterest

In Museum Volkenkunde in Leiden zijn in acht zalen in totaal 4.000 unieke objecten te zien. Deze objecten zijn onderverdeeld in acht cultuurgebieden (Afrika, Azië, China, Indonesië, Japan & Korea, Midden- en Zuid-Amerika, Oceanië en Noord-Amerika en de Poolgebieden) in de vaste tentoonstelling. Meer weten over dit museum, lees dan mijn website. Lees je mee? #museumvolkenkunde #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog #leiden In Museum Volkenkunde in Leiden zijn in acht zalen in totaal 4.000 unieke objecten te zien. Deze objecten zijn onderverdeeld in acht cultuurgebieden (Afrika, Azië, China, Indonesië, Japan & Korea, Midden- en Zuid-Amerika, Oceanië en Noord-Amerika en de Poolgebieden) in de vaste tentoonstelling. Meer weten over dit museum, lees dan mijn website. Lees je mee? #museumvolkenkunde #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog #leiden

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven