Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Japanmuseum SieboldHuis in Leiden

Het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden is gevestigd in een historisch huis aan de Rapenburg. Het museum laat u mooie dingen uit Japan zien, zoals lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en prenten.

Deze voorwerpen zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door Philipp Franz von Siebold. Dit verzamelen gebeurde tijdens zijn verblijf op Deshima, een Nederlandse handelsnederzetting in de buurt van Nagasaki in Japan. Het museum is naar hem vernoemd en gevestigd in het huis waar hij woonde. In het museum is een vaste tentoonstelling op de begane grond en op de eerste en tweede verdieping worden de tijdelijke tentoonstellingen gehouden.

Inhoudsopgave

Ligging

Het Japanmuseum Sieboldhuis is gevestigd aan de Rapenburg, in het centrum van Leiden.

Het pand aan de Rapenburg van het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden

Geschiedenis

Het Japanmuseum SieboldHuis is in 2005 geopend.

Philipp Franz Balthasar von Siebold (1796-1866) is geboren in Würzburg (Duitsland. Hij kwam uit een familie van artsen. Hij studeerde geneeskunde in zijn geboorteplaats. Na zijn studie werd hij geneesheermajoor in het Nederland Oost-Indische leger in Batavia (het huidige Jakarta/Indonesië). Vanuit Nederlands-Indië werd hij naar Japan gestuurd. Philipp Franz von Siebold reisde in 1823 af naar Deshima. Zijn opdracht was om informatie in te zamelen over Japan, de handel met het land en het politieke systeem van Japan. Hij mocht als buitenlander Deshima niet verlaten maar hij stond vanwege het feit dat hij arts was hoog in aanzien. Hij legde huisbezoeken af en in de omgeving van Deshima opende hij een kliniek. Hij werd, omdat hij geen betalingen mocht ontvangen, bedankt met giften en geschenken, zoals huishoudelijke voorwerpen en ambachtelijke kunstvoorwerpen. Dit was het begin van zijn verzameling. Hij verzamelende veel planten, dieren en zaden. Uiteindelijk bestond zijn verzameling uit meer dan 10.000 voorwerpen die in vier zendingen naar Nederland gestuurd werden. Deze voorwerpen zijn nu nog de Japanse collecties van het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis en het Nationaal Herbarium Nederland.

Hij reisde op een gegeven moment naar Edo, het huidige Tokyo. Hier kwam Philipp Franz von Siebold in het bezit van landkaarten van Japan. Vanuit Edo werden de kaarten naar Deshima verstuurd maar werden ontdekt. Von Siebold werd beschuldigd van spionage voor de Russen. Het in het bezit hebben van landkaarten was in die tijd verboden. Hij kreeg huisarrest en werd in 1829 verbannen. Zo verliet Philipp Franz von Siebold Japan. Later is deze ban weer opgeheven. Hij reisde dertig jaar later nog een keer af als adviseur in Japanse zaken.

Toen Philipp Franz von Siebold terug was in Nederland, toonde hij zijn collectie al in het huidige pand aan de Rapenburg in Leiden. Zelf woonde hij van 1832 tot 1845 in het pand. Philipp Franz von Siebold werd gezien als dé Europese Japandeskundige bij uitstek. 

Philipp Franz von Siebold

Bezienswaardig

Vaste tentoonstelling

De vaste tentoonstelling is in verschillende ruimtes te zien, zo is er een kamer waarin een film vertoond wordt die het verhaal van Philipp Franz von Siebold verteld, er is de werkkamer met verschillende levensvormen op sterk water, de panoramazaal met vitrines van vier meter hoog en er is de landkaartkamer waar u een interactieve reis kunt volgen.

In de film wordt verteld over het leven, werk en de tijd in Japan van Philipp Franz von Siebold.
In de Panoramakamer is een deel van de collectie van het museum te zien. Let ook eens op het mooie plafond. De vitrines zijn hier 4 meter hoog.
In de Flora en Faunakamer ziet u dieren op sterk water en planten. Hier staat een deel van de door Philipp Franz von Siebold verzamelde planten- en diersoorten opgesteld. Er zijn planten- en diersoorten tentoongesteld die inmiddels zijn uitgestorven.
In de tuin staat een standbeeld van Philipp Franz von Siebold. Hier bevinden zich ook een aantal van de door hem geïntroduceerde plantensoorten.

De Panoramakamer in het pand aan de Rapenburg van het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden
De Flora en Faunakamer in het pand aan de Rapenburg van het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden

Vergeet ook niet om een kijkje te nemen in de 18e eeuwse voorraadkelder met originele details. Hier is het mogelijk om een kop koffie te kopen.

De 18e eeuwse voorraadkelder in het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden

Tijdelijke tentoonstellingen

Naast bovenstaande vaste tentoonstelling zijn er in het Japanmuseum SieboldHuis zeer regelmatige tijdelijke tentoonstellingen. Deze tijdelijke tentoonstelling vindt u op de eerste en tweede verdieping van het huis. Toen ik er was, werd de ene tijdelijke tentoonstelling net vervangen door een volgende. Ik heb tijdens mijn eerste bezoek in november 2018 alleen de vaste tentoonstelling gezien. Maar ik kom zeker nog een keer terug om ook de tijdelijke tentoonstelling te bekijken.

Als ik het Japanmuseum SieboldHuis opnieuw heb bezocht, zal dit deel aangevuld worden.

Van 15 maart 2024 t/m 3 juli 2024 is in het museum de tentoonstelling ‘Roerige tijden. Nederland-Japan en de val van de samurai (1853–1867)’ te zien. Deze tentoonstelling laat zien hoe de Nederlanders en Japanners samen navigeren door het midden van de 19e eeuw: een turbulente tijd vol politieke en wetenschappelijke veranderingen waarin beide landen een nieuwe rol krijgen op het wereldtoneel. De tentoonstelling heeft een primeur met de vertoning van Souvenir du Japon, een zeldzame volledige set litho’s met gezichten op Deshima, Nagasaki en omstreken.

Praktische informatie

Overige informatie

 • Het Japanmuseum SieboldHuis is toegankelijk voor mindervaliden en rolstoelgebruikers.
 • In het museum is een kleine museumwinkel aanwezig.
 • In het museum is GEEN museumrestaurant aanwezig.
 • Het huis aan de Rapenburg stond in 2012 model voor het 93e Delfts blauwe huisje van KLM.
 • De audiotour die u bij de receptie krijgt is gratis.

Bereikbaarheid

Het Japanmuseum SieboldHuis ligt ongeveer op 15 minuten lopen van het Centraal Station van Leiden.

 • Auto:
  Uw auto kunt u parkeren in Parkeergarage Lammermarkt of parkeergarage Morspoort.
 • Openbaar vervoer:
  Vanaf het Centraal Station kunt u het museum per bus bereiken. De uitstaphalte is de Breestraat of Kort Rapenburg.

Er rijdt een OV Museumlijn. Deze Museumlijn-bus vertrekt elke 20 minuten vanaf NS Station Leiden Centraal. U stapt voor het museum bij de halte Doelenburg in of uit.

Openingstijden

Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00-17.00 uur.

Het museum is op maandag gesloten.

Japanmuseum SieboldHuis is gesloten op Nieuwjaarsdag (1 januari), Pasen, Koningsdag (27 april), Leidens Ontzet (3 oktober) en 1e Kerstdag (25 december).

Entree

Volwassenen: € 10,– per persoon.
Kinderen t/m 17 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2024).

Adres

Japanmuseum SieboldHuis
Rapenburg 19
2311 GE Leiden
Telefoon: 071 – 512 55 39
Fax: 071 – 512 80 63
E-mail: info@sieboldhuis.org
Website:
Logo SieboldHuis

Bewaar op Pinterest

In het Japanmuseum SieboldHuis aan de Rapenburg in Leiden zie je veel voorwerpen uit Japan, zoals lakwerk, keramiek, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en prenten. Deze voorwerpen zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door Philipp Franz von Siebold. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer over dit museum lees je in dit artikel. Lees je mee? #leiden #japanumuseumsieboldhuis #museumkaart #museum #jtravel #jtravelblog In het Japanmuseum SieboldHuis aan de Rapenburg in Leiden zie je veel voorwerpen uit Japan, zoals lakwerk, keramiek, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en prenten. Deze voorwerpen zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door Philipp Franz von Siebold. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer over dit museum lees je in dit artikel. Lees je mee? #leiden #japanumuseumsieboldhuis #museumkaart #museum #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven