Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Woudrichem

Ik neem regelmatig deel aan instawalks/instameets. Deze instameet verkent een deel van het Waterliniepad.

Met deze instameets Waterliniepad maak ik kennis met de bijzondere plekken aan zowel de Stelling van Amsterdam als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De organisatie van deze instameet ligt in handen van Instameet Holland.

In dit artikel leest u alles over Woudrichem.

Inhoudsopgave

Woudrichem

Woudrichem of Woerkum/Woerkem zoals de Brabanders zelf zeggen is een oude vestingstad aan de rivier de Merwede in de gemeente Altena. Het vestingstadje heeft 4.500 inwoners.


Woudrichem, Gorinchem, Slot Loevestein en Fort Vuren vormen de zuidelijke vestingdriehoek van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Woudrichem kent eeuwenoude gevels, een historische haven en mooie terrasjes. In de omgeving kunt u fietsen en/of wandelen. Met de pont maakt u een rondje langs de Vestingdriehoek met bezoeken aan Woudrichem, Gorinchem en Slot Loevestein in een mooi rivierenlandschap.
Een bekende film die deels in Woudrichem is opgenomen is Oorlogswinter naar het gelijknamige boek van Jan Terlouw. Ook de televisieserie Dokter Tinus werd in Woerkem opgenomen.

Ligging

Woudrichem ligt aan de rivier de Merwede in de provincie Noord-Brabant.

Geschiedenis

De geschiedenis van Woudrichem begint in de 9e eeuw. Op de oeverwal (nu de Hoogstraat en de Molenstraat) ontstond een marktplaats.
In de volgende eeuw werden een aantal nederzettingen gebouwd.
In 1356 werden door Willem VII van Horne (de heer van Altena) stadsrechten aan Woudrichem verleend. De plaats kwam tot bloei, mede door een aantal voorrechten die aan de stad werden verleend, zoals het visrecht. In deze periode werd ook de Martinuskerk gebouwd. In 1386 werd de stadsmuur gebouwd.
De stad werd door zijn ligging regelmatig belegerd. Zo werd de stad in 1573 door de Geuzen in brand gestoken omdat ze vonden dat de stad onverdedigbaar werd.
De vesting werd ontworpen door Adriaen Antonisz. van Alkmaar.
In 1814 werd Woudrichem onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De stad maakte onderdeel uit van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Woudrichem zorgde samen met vesting Gorinchem voor de afsluiting van de Waal voor de vijand. Vesting Gorinchem, Slot Loevestein en Fort Vuren werden ondersteund door het geschut. Bastions, ravelijnen, een Wachthuis, een bomvrij arsenaal, de Marechausseekazerne en de waterwerken buiten de poort zijn nog bewaard gebleven uit deze tijd.
Er mocht in de omgeving van de stad niet meer gebouwd worden. In 1815 werd de sluis in de dijk gebouwd.

De vestingmuur in Woudrichem tijdens deel 3 van de Instameet Waterliniepad

Bezienswaardigheden

Het centrum van Woudrichem is nu beschermd stadsgezicht. De oude stadskern ligt binnen de vestingwallen. De vestingwallen heeft 4 grote en 3 kleinere bastions. Deze 3 kleinere bastions liggen aan de Merwede en hebben stenen muren om hoog water en kruiend ijs te kunnen verdragen.

Woudrichem heeft vijf toegangen, vier hiervan ter hoogte van de middeleeuwse stadspoorten. De Water- of Gevangenpoort is de enige poort die nog overeind staat. De oostelijke toegang gaat over één van de twee verdedigingseilandjes (ravelijnen) in de vestinggracht. Twee stenen dammen/beren verbinden het vasteland met de vesting en scheiden het rivierwater van de vestinggracht. In het centrum van Woudrichem worden de rondleidingen verzorgd door de Stichting Stadsgidsengilde Woudrichem.

Stadsgids Jos Korthout bij de vestingmuur in Woudrichem tijdens deel 3 van de Instameet Waterliniepad

In het historische centrum van Woudrichem zijn verschillende bezienswaardigheden te zien:

 • Martinuskerk: een gotische kerk met een gebeeldhouwde vierkante toren die de bijnaam Mosterdpot heeft.
 • Johannes Nepomukkerk: een waterstaatskerk die in 1838 werd gebouwd. Deze kerk vindt u aan de Vissersdijk.
 • De Gevangenpoort uit 1580. Dit is de enige stadspoort van de vijf die Woudrichem had, die nog over is. Hier zaten misdadigers op hun vonnis te wachten. In 1872 werd het pand door de gemeente gekocht. Tot 1930 was hier het politiebureau gevestigd.
Een oude poort in Woudrichem tijdens deel 3 van de Instameet Waterliniepad
 • De stellingmolen Nooit Gedagt. Deze molen is een korenmolen. Deze molen staat op het zuidoostelijke bastion. Deze molen is de enige nog werkende achtkanten stenen stellingmolen in Nederland. In 1945 is deze molen door de Duitsers opgeblazen en in 1990-1996 herbouwd.
 • De Vestingmuur uit de 16e eeuw. Op de vestingmuur staan kanonnen.
 • Het oude Raadhuis. Het gebouw heeft een zadeldak en diverse trapgevels. Het oude Raadhuis bevindt zich aan de Hoogstraat.
 • Visserijmuseum Woudrichem. Het museum vindt u in het Arsenaal. Het museum is een initiatief van inwoners van de stad. Het museum geeft een overzicht van de Nederlandse riviervisserij. Woudrichem was een belangrijke vissersplaats voor vooral zalmvisserij. Diverse technieken worden met foto’s en modellen getoond. Ook zijn er vissersschepen en gebruiksvoorwerpen en is er een werkplaats, touwbaan, een smederij en allerlei gebruiksvoorwerpen en worden de oude ambachten in leven gehouden door middel van cursussen zoals mandenmaken, nettenbreien en zeilmaken.
Een doorkijkje in Woudrichem tijdens deel 3 van de Instameet Waterliniepad

Praktische informatie

Bereikbaarheid

 • Per auto:
  Woudrichem is bereikbaar via de A27 en de N322.
  Uw auto kunt u het beste buiten de vestingwallen parkeren. In de buurt van de stadspoort is een parkeerterrein. Ook bij de jachthaven is een klein parkeerterrein.
 • Openbaar vervoer:
  Per bus vanuit Den Bosch en Wijk en Aalburg. Met de buurtbus vanuit Almerk en Sleeuwijk.
 • Veerpont:
  Tussen Gorinchem en Woudrichem en Slot Loevenstein is een veerverbinding. Deze veer tussen Gorinchem en Woudrichem vaart dagelijks het hele jaar door en het voetveer tussen Woudrichem en Slot Loevestein vaart het hele jaar door in de weekenden en van mei t/m september dagelijks.

Bewaar op Pinterest

Ik nam deel aan de Instameet Waterliniepad deel 3. Vestingstad Woudrichem was één van de plaatsen die ik bezocht. In dit artikel vertel ik je over de bezienswaardigheden van het stadje. Lees je mee? #woudrichem #instameet #vestingstad

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven