Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fort Uitermeer

Ik neem regelmatig deel aan instawalks/instameets. Deze instameet verkent een deel van het Waterliniepad.

Met deze instameets Waterliniepad maak ik kennis met de bijzondere plekken aan zowel de Stelling van Amsterdam als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De organisatie van deze instameet ligt in handen van Instameet Holland.

In dit artikel leest u alles over Fort Uitermeer.

Inhoudsopgave

Fort Uitermeer

Fort Uitermeer is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.

Het doel van dit fort was het beschermen van de doorgangen tussen het Naardermeer en de rivier de Vecht. Ook kon het de andere forten in de buurt beschermen met zijn geschut. Daarnaast beschermde het fort ook de dichtbijgelegen sluis. Met deze sluis kon het land onder water worden gezet.

Fort Uitermeer tijdens de Instameet Waterliniepad

Ligging

Fort Uitermeer ligt in de gemeente Weesp op de oostoever van de rivier de Vecht, bij het gehucht Uitermeer.

Geschiedenis

Fort Uitermeer heeft een lange geschiedenis, die teruggaat naar het begin van de Tachtigjarige Oorlog.
Op de plaats waar nu Fort Uitermeer ligt, werd in 1589 een schans gebouwd. Deze diende ter verdediging van Weesp. Deze Uitermeersche Schans werd na aanleg van de ’s Gravelandsevaart en de schutsluis een schakel in de Oude Hollandse Waterlinie. Deze sluis kon het land tussen Naarden en de Vecht onder water zetten. De schans werd in 1673 tot fort verstevigd.

Het fort raakte in verval. In 1845 werd op het terrein een torenfort gebouwd. Dit was het eerste torenfort in een serie van 3. De andere twee liggen aan de Ossenmarkt in Weesp (deze dateert uit 1861) en aan de monding van Vecht in het IJsselmeer bij Muiden (deze Westbatterij dateert uit 1852).

Fort Uitermeer tijdens de Instameet Waterliniepad

In 1874 werd bij het fort een kanonremise gebouwd. Dit gebouw werd de ruimte om kanonnen en munitie in op te slaan. In 1876 werd de slotgracht gedempt, de ophaalbrug afgebroken en de toegangsdeur dichtgemetseld. Op het dak verdween de gemetselde borstwering en werd een dikke laag zand neergelegd. Het nieuwe wachtgebouw werd aan de zuidkant gebouwd. Dit wachtgebouw gaf via een kleine deur in de torenmuur toegang tot de toren.
De schutsluis werd in 1878 verplaatst naar de noordkant van het fort. De ’s Gravelandsevaart werd verlegd en om het fort heen gelegd. In 1885 werden schuilplaatsen voor kanonnen gebouwd. In 1913 werd Fort Uitermeer onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
In de jaren dertig werden er in de omgeving diverse schuilplaatsen en bunkers gebouwd in het veld en tussen de loopgraven. De bunkers waren strategisch gelegen. Om de vijand op afstand te houden lag er een machinegeweer en kanon.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het fort opslagplaats voor de Duitsers. Bij bombardementen in de Tweede Wereldoorlog raakte het fort zwaar beschadigd.

Het fort werd in 1954 gesloopt. De toegangspoort en de bunkers werden opgeblazen. De buitenmuren staan nog altijd overeind. Ook de kanonremise is behouden gebleven, al is de aarddekking wel verwijderd. Defensie gebruikte het terrein voor de bouw van munitiemagazijnen. Deze kleine magazijnen staan er nog.

Fort Uitermeer tijdens de Instameet Waterliniepad

Fort Uitermeer is in beheer bij Natuurmonumenten.

Stichting Uiteraard Uitermeer is bezig met het ontwikkelen van het terrein. Zo is er een wandelroute rond het fort en ook is de oude sluis van de ’s Gravelandsevaart weer zichtbaar geworden.
Fort Uitermeer is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Deze Stelling van Amsterdam staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Fort Uitermeer / Copyright © JTravel.nl

Bezienswaardig

Van het fort is maar weinig meer over. De vestinggracht is nog te zien. Van de gebouwen is alleen het torenfort en de kanonremise nog over. De toren kijkt uit over de Vecht en is in 2007 gerestaureerd. Dit torenfort heeft een doorsnede van 30 meter en telde twee verdiepingen. Er was een open binnenplaats. De trap liep langs de muur. Op de verdieping waren 12 kamers met 10 bedden per kamer. Iedere kamer had drie schietgaten in de buitenmuur. Dit geldt ook voor de kamers op de begane grond. Op de begane grond waren nog vijf kamers voor de manschappen, vertrekken voor de wacht en commandant, een ziekenzaal en magazijnen voor de opslag van munitie en levensmiddelen.

In de gebouwen van het fort wonen ’s winters onderdak aan vleermuizen.

Fort Uitermeer / Copyright © JTravel.nl

Praktische informatie

Overige informatie

  • Op het terrein van Fort Uitermeer bevindt zich Paviljoen Uit & Meer. Hier kunt een kop koffiedrinken, lunchen of dineren.
  • De wandelroute ‘Rondje Naardermeer’ komt langs het fort.
  • Op het fortterrein is een sloepenhaventje met 9 aanlegplaatsen voor sloepboten en er is een speciale kanosteiger. Het terrein ligt aan het sloepennetwerk ‘Gooi, Vecht en Loosdrechtse Plassen’ (knooppunt 46).
Fort Uitermeer tijdens de Instameet Waterliniepad

Entree

Het fortterein is vrij toegankelijk.

Adres

Fort Uitermeer
Uitermeer 5
1381 HP Weesp
E-mail: info@uiteraarduitermeer.nl
Website:
Logo Uitermeer

Bewaar op Pinterest

Tijdens de instameet Waterliniepad part 1 bezocht ik o.a. Uitermeer. Lees je mee over het Fort? #fortuitermeer #fort #instameet #jtravel #jtravelblog Tijdens de instameet Waterliniepad part 1 bezocht ik o.a. Uitermeer. Lees je mee over het Fort? #fortuitermeer #fort #instameet #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven