Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fort Nigtevecht

Ik neem regelmatig deel aan instawalks/instameets. Deze instameet verkent een deel  van het Waterliniepad.

Met deze instameets Waterliniepad maak ik kennis met de bijzondere plekken aan zowel de Stelling van Amsterdam als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De organisatie van deze instameet ligt in handen van Instameet Holland.

In dit artikel leest u alles over Fort Nigtevecht.

Inhoudsopgave

Fort Nigtevecht

Fort Nigtevecht maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Deze Stelling van Amsterdam staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het fort had als doel om de sluis tussen de rivieren de Vecht en het Merwedekanaal (nu het Amsterdam-Rijnkanaal) en het inlatingspunt van de Vechtwaterleiding te beschermen. Achter het fort ligt het riviertje de Gein.

Ligging

Fort Nigtevecht ligt aan de rustige weg bij het Amsterdam-Rijnkanaal.

Geschiedenis

Fort Nigtevecht werd gebouwd ter verdediging van de toegang die gevormd werden door het Merwedekanaal (nu het Amsterdam-Rijnkanaal) en de rivier de Vecht.
Het fort is tussen 1889 en 1903 gebouwd. Het is een fort van het type A. Grote delen zijn nog in tact, zoals de batterijen, het fort en de liniedijk.

Het fort valt onder de sector Ouderkerk, groep Abcoude, vak Nigtevecht. De hoofdverdedigingslijn van de sector Ouderkerk liep van Kudelstaart over Uithoorn, Abcoude, Nigtevecht, Weesp naar Muiden en sloot hieraan op de Zuiderzee. Tussen Nigtevecht en Muiden sloot de Stelling aan op ‘De Nieuwe Hollandse Waterlinie’.
Het fort hoort tot de linie Abcoude-Nigtevecht. Deze linie bestaat uit: het fort bij Abcoude, de batterijen aan Het Gein ten oosten van Abcoude, het Fort bij Nigtevecht en de wal tussen de Geindijk en het Fort bij Nigtevecht.

In 1889 werd het aardwerk van het fort aangelegd, door veen af te graven en zand terug te storten. Dit zand klonk in. Dit werd de basis voor de gebouwen. Een paar jaar later werd weer zand afgegraven voor een aardwerk dat verdedigd moest worden met opstelplaatsen voor de kanonnen. Deze kanonnen stonden in de genieloods.
Voor de bouw van het fort werden 8 meter lange heipalen gebruikt.

De bouw van het fort was in 1904 klaar. De bomvrije ruimten bestonden uit een langgerekt betonnen hoofdgebouw met verblijven voor de mannen, twee keelkazematten en twee geschutkoepels in de frontwal (hefkoepels). Het fort werd omringd door een gracht. Deze is aan de voorkant 50 meter breed.
De hefkoepels, die hier vroeger in het fort stonden, zijn in 1940 door de Duitsers weggehaald en omgesmolten voor het maken van wapens.

Fort Nigtevecht tijdens de Instameet Waterliniepad

Het fort is nooit in oorlogen ingezet. Wel hebben de Duitsers hier in 1940 de hefkoepels verwijderd omdat ze het staal nodig hadden in hun industrie. In de Tweede Wereldoorlog was het fort een opslagplaats van goederen en munitie. Na de oorlog werden hier explosieven van de landmacht opgeslagen.

Sinds 1959 is het fort geen vestingwerk meer.
Natuurmonumenten is sinds 1987 de eigenaar van het fort en het omliggende terrein van 17 hectare.
Het fort is in begin 2000 gerestaureerd.

Het fort is normaal gesproken slechts 1x per jaar op Open Monumentendag te bezoeken. Voor deze instameet is het fort apart voor ons geopend zodat we ook binnen konden fotograferen.

Fort Nigtevecht / Copyright © JTravel.nl

Bezienswaardig

De muur aan de frontkant is 1,5 meter dik en gemaakt van beton. De binnenmuren aan de andere kant zijn 1 meter dik. De binnenruimten zijn gewelfd. Bij de zijmuren is de binnenruimte 2 meter hoog en in het midden is de ruimte 2,75 meter hoog. In totaal is het gebouw 4,6 meter hoog. De gebouwen in het fort vormen een aaneen gebouwd complex. Dit complex is verdeeld in een Frontgebouw, een poterne, een hoofdgebouw en de kazematgebouwen. Een kazemat is een tegen vijandelijk vuur gedekte en van schietgaten voorziene ruimte voor de opstelling van een vuurwapen, die deel uitmaakte van een vesting.

Fort Nigtevecht tijdens de Instameet Waterliniepad

In het Frontgebouw zijn slaapvertrekken, keuken, kantine, twee wasruimtes, een ziekenverblijf en een telegraafruimte. In het fort verbleven 300 man. In elk slaapvertrek verbleven 24-36 man die hier op stapelbedden op strozakken sliepen. Naast deze manschappen verbleven er nog een commandant, 3 officieren en 21 onderofficieren op het fort.
Onder de ramen, in de achtersluitmuur, bevinden zich ventilatieopeningen. Deze openingen waren voorzien van klepjes. Deze klepjes werden automatisch afsloten door de luchtdruk van exploderende projectielen. In het plafond zijn ventilatiekokers aangebracht, voor de afvoer van de lucht.
In de wasruimten staan waterpompen en waterbakken.

Fort Nigtevecht tijdens de Instameet Waterliniepad

Het gebouw is bomvrij.
Buiten het fort stonden nog de bakstenen directiewoning, de bakstenen opzichterswoning en een houten bergloods. De directiewoning is gesloopt.
In 1958 is de brug over de fortgracht vervangen door een dijk. De betonnen fundamenten liggen er nog.

Bij het fort is een gedenkplaats die elke vrijdag, zaterdag en zondag is geopend van 11.00-16.00 uur. Ook op afspraak is de gedenkplaats Fort Nigtevecht geopend. Hier kunt u overledenen herdenken en een eigen gedenkteken maken.

Rondom het fort leven verschillende dieren, zoals futen en de kleine karekiet.

Fort Nigtevecht tijdens de Instameet Waterliniepad

Praktische informatie

Overige informatie

Vanaf het Fort in Abcoude loopt er een wandelroute van 10 kilometer naar Fort Nigtevecht. Als u start bij het station in Abcoude is deze route 8 kilometer. U maakt een wandeling door het Hollandse boerenlandschap langs het riviertje de Gein en via de oude liniedijk. Een liniedijk verbond batterijen aan de rivier met Fort Nigtevecht. De dijk werd gebruikt voor verplaatsing van materiaal en manschappen en voor de waterkering.

Fort Nigtevecht tijdens de Instameet Waterliniepad

Openingstijden

Het fort is alleen te bezoeken op Open Monumentendag.

Adres

Fort Nigtevecht
Velterslaan 1
1391 HV Abcoude
Website: Fort Nigtevecht

Bewaar op Pinterest

Tijdens de instameet Waterliniepad part 1 bezocht ik o.a. Fort Nigtevecht. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Lees je mee over het Fort? #fortnigtevecht #fort #stellingvanamsterdam #instameet #jtravel #jtravelblog Tijdens de instameet Waterliniepad part 1 bezocht ik o.a. Fort Nigtevecht. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Lees je mee over het Fort? #fortnigtevecht #fort #stellingvanamsterdam #instameet #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven