Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

LAM (Lisser Art Museum) in Lisse

In het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse draait het om onbevangen kijken en zelf ontdekken. Er staan bij de kunstwerken geen bordjes met de namen van het kunstwerk en kunstenaar.

Er is een digitale tour die u volgt via uw smartphone of tablet. Zo komt u meer te weten over het kunstwerk en de maker ervan. Alles in dit museum heeft te maken met eten en drinken en het consumeren er van.

Inhoudsopgave

Ligging

Het LAM Museum ligt op Landgoed Keukenhof in Lisse.

Geschiedenis

Sinds 2018 is het LAM (Lisser Art Museum) geopend op het terrein van Landgoed Keukenhof. Het LAM (Lisser Art Museum) is een onderdeel van de VandenBroek Foundation. De oprichter is Jan van den Broek, topman van supermarktketen Dirk van den Broek. De gedachte er achter is om kunst toegankelijk te maken voor een breed publiek. Het gaat om verwondering, anders kijken en aandacht.

Het gebouw van het LAM is ontworpen door Arie Korbee van KVDK Architecten. Het gebouw ligt deels in een dijk / landgoedduin en tweederde van het gebouw komt boven de grond uit. Over de gehele lengte van het gebouw loopt het openbare voetpad dwars door het gebouw heen. Dat geeft het gevoel van een winkeletalage, wat past bij het thema van de kunstwerken in de collectie van het museum.

Een deel van het gebouw zakt in een dijk. Deze kunstmatige dijk stamt uit de 17e eeuw. De ingang is in een knip van deze dijk. Er zijn duurzame en natuurlijke materialen gebruikt en er wordt ook zoveel mogelijk daglicht naar binnen gehaald.

Het LAM (Lisser Art Museum in Lisse
Het LAM (Lisser Art Museum in Lisse

LAM (Lisser Art Museum)

Het thema van het Lisser Art Museum (LAM) is voedsel, winkelen en consumptie. Alles wat u in het museum ziet aan kunstwerken heeft hierop betrekking. Binnen dit onderwerp is de verzameling kunst heel gevarieerd. Er zijn veel stijlen, disciplines en periodes met schilderijen, beelden, foto’s, installaties, video’s en digitale kunstwerken te zien. Het is vooral hedendaagse kunst wat u ziet. Kunstkennis heeft u niet nodig, de ervaring van u als bezoeker staat centraal.

Er zijn 5 hoofdzalen verdeelt over 4 lagen. De route is niet aangegeven maar wijst zich vanzelf. Alles heeft te maken met eten en drinken, de consumptie ervan en winkelen.

Bij binnenkomst wordt u door een medewerker verwelkomd en krijgt u de gratis WIFI code ‘LAMinfo’ van het museum om in te loggen met uw smartphone of tablet. U krijgt uitleg hoe het museum werkt. Met de lift gaat u vervolgens naar de derde etage om vandaar het hele museum door te lopen. Via een digitale persoonlijke tour, via een unieke URL, komt u via de smartphone of tablet meer te weten over de kunstenaar en/of het kunstwerk. Het idee hierachter is om niet alle kunst uitgebreid te bekijken maar alleen de werken die u echt boeien.

Ik vind dit niet een hele prettige manier, omdat u verplicht bent om uw telefoon te gebruiken en zeker ouderen zijn niet altijd handig met deze dingen. Medewerkers staan overal voor u klaar mocht het niet lukken om de informatie te vinden. Zij prikkelen u ook om verder na te denken over een kunstwerk. Zij knopen regelmatig een praatje met u aan.

Dit museum is het bezoeken meer dan waard.

Via de foto’s geef u ik u een impressie van de kunst die in het LAM te zien is, maar het beste kunt u zelf gaan en dit unieke museum zelf ervaren.

De Nihilist-tabel (II) van Folkert de Jong in het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse
Kunstwerk ‘Food Chain Project’ van kunstenaar Itamar Gilboa,. Alles wat u ziet liggen is door Itamar Gilboa in een jaar gegeten en in porselein gemaakt in het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse
Kunstwerk ‘Bon Appétit!’ van Makiko Azakami in het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse
Kunstwerk ‘Last supper’ van kunstenaar Yinka Shonibare, naar de muurschildering van Leonardo da Vinci, uitbeeldende het laatste avondmaal (verhaal uit de Bijbel) in het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse

Praktische informatie

Overige informatie

  • Rondleidingen en groepsbezoeken zijn NIET mogelijk.
  • Fotograferen is in het museum toegestaan maar zonder statief of selfiestick.
  • Er is geen horecagelegenheid in het museum. Op Landgoed Keukenhof is de Hofboerderij. Hier kunt u na afloop iets eten/drinken.
  • Er is geen museumwinkel in het LAM.
  • Het museum is toegankelijk voor bezoekers die slecht ter been zijn, rolstoelgebruikers en kinderwagens. Er is een lift aanwezig.
  • Er zijn gratis kluisjes in het museum aanwezig. Let eens op de mooie tekeningen van de kluisjes. U moet wel goed opletten in welk kluisje u uw spullen opbergt, want ik heb geen nummer op het kluisje kunnen ontdekken. Het op slot doen en weer openen gaat met een code.
  • Voor kinderen is er een speurtocht door het museum.

Bereikbaarheid

Uw auto of fiets parkeert u GRATIS op het parkeerterrein van Landgoed Keukenhof. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje lopen naar het museum. Het Landgoed is niet toegankelijk voor fietsers.

Auto:
U neemt de afslag Nieuw Vennep/Hillegom/Lisse als u vanaf de A4 komt. U volgt de N207 tot aan de N208 en gaat dan linksaf richting Lisse. Op de tweede rotonde gaat u rechtsaf richting Langevelderslag, de Stationsweg op. Na 500 meter ziet u het parkeerterrein van Landgoed Keukenhof aan uw linkerhand.

Komt u vanaf de A44 dan neemt u afslag 3 richting Noordwijkerhout/Lisse en volgt 5,5 kilometer lang de N208 in de richting van Lisse. U neemt de derde afslag op de rotonde richting Langevelderslag, de Stationsweg op. Na 500 meter ziet u het parkeerterrein van Landgoed Keukenhof aan uw linkerhand.

Komt u vanaf de N206 dan neemt u afslag Lisse. Na 2,7 kilometer ziet u het parkeerterrein van Landgoed Keukenhof aan uw rechterhand.

Openbaar vervoer:
De bereikbaarheid met het openbaar vervoer is lastig. Arriva rijdt wel naar Lisse. De dichtstbijzijnde bushalte ligt op 15 minuten van het LAM. De uitstaphalte is Keukenhofdreef.

Openingstijden

Het LAM is geopend op woensdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur.
In de vakantieperiode zijn er extra openingstijden.
Bij het reserveren van uw starttijd ziet u de actuele openingsdagen en -tijden.

Entree

Volwassenen: € 7,50 per persoon.
Kinderen 5 t/m 17 jaar: € 5,– persoon.
Kinderen t/m 4 jaar: gratis.

(Prijzen zijn van 2023).

Als u uw ticket koopt sponsort u het LAM en de kunst.
Voor degenen die minder te besteden hebben zijn er gesponsorde, gratis tickets. Het ticket wordt voor u betaald. De filosofie hierachter is dat de LAM-belevenis voor iedereen beschikbaar is.

De Museumkaart is NIET geldig in het LAM!

Heel belangrijk is dat u uw toegangsticket vooraf koopt. Dit kan via de website van het LAM. U moet bij reservering direct een starttijd opgeven. U kunt tot een half uur voor aankomst reserveren. De tijd die u in het museum doorbrengt bepaalt u zelf.

Adres

LAM
Keukenhof 14
2161 AN Lisse
Telefoon: 0252 – 508 800
E-mail: info@lamlisse.nl
Website:
Logo van het LAM in Lisse

Sociale media

Bewaar op Pinterest

Ik bezocht het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse. Een museum anders dan anders. Informatie over dit museum op het terrein van Kasteel Keukenhof lees je in dit artikel. Lees je mee? #lamlisse #lam #lisse #bollenstreek #museum #jtravel #jtravelblog Ik bezocht het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse. Een museum anders dan anders. Informatie over dit museum op het terrein van Kasteel Keukenhof lees je in dit artikel. Lees je mee? #lamlisse #lam #lisse #bollenstreek #museum #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven