Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

Ik maakte in 2020 en 2021 twee keer een korte kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof. Deze wandeling gaat langs het kabouterdorp in de bossen van Landgoed Keukenhof tegenover Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse, het oude station van Lisse.

Inhoudsopgave

Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

Het startpunt van deze kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof is het voormalig station van Lisse, bij het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse. Het gebouw is nu in gebruik als horecagelegenheid.

De route begint aan de overkant van de drukke Stationsweg bij routepaaltje 45. Direct achter het hek kom ik de eerste kabouter al tegen. Deze kabouter en een paar anderen die ik in 2020 op mijn route tegenkwam zijn inmiddels (helaas) verdwenen.

Het hek aan het begin van de Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

Verdwalen kunt u niet, want er zijn in dit eerste deel geen zijpaden. Langs het hek volgt u het graspad naar links. U loopt in een zogenaamd broekbos met de naam de Grote Looster. Dit broekbos is onderdeel van het Laarzenpad. Een pad die ik nog een keer wil lopen. Er is een korte versie en een lange versie. Zodra ik deze beide gelopen heb, zullen de routes uiteraard op deze website verschijnen.

De natuur op de route van de Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

Een broekbos is een bos waarvan de vegetatie sterk wordt bepaald door de (hoge) stand van het grondwater. Broekbossen komen veel voor in drassige lage landen. Dit wordt broeklanden genoemd.

Geen wonder dat aangeraden wordt om stevige schoenen of laarzen aan te doen. Het was er, ondanks dat het de laatste tijd amper geregend heeft, behoorlijk drassig.

Trek stevige schoenen of laarzen aan voor deze wandeling want het kan er behoorlijk drassig zijn, zeker na een flinke regenbui.

Onderweg kom ik verschillende kabouters tegen. En zelfs een hele tuinkabouterverzameling in het kabouterdorp. Dit kabouterdorp ziet er in 2020 totaal anders uit dan in 2020. Veel van de kabouters zijn vervangen voor nieuwe exemplaren.

Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof / Copyright © JTravel.nl
Kabouters op de route van de Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof
Kabouters op de route van de Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof
Kabouters op de route van de Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

U buigt met het pad mee en loopt langs de sloot langs de rand van het broekbos.

Op een kruising waar u naar rechts of links kunt, houdt u het pad links aan en loopt verder langs de sloot. Geniet van de schitterende doorkijkjes en de mooie natuur. Ik was hier in het voorjaar, een tijd waarin alles ontluikt en alles nog fris is. Iets wat in 2021 ontzettend opvalt is de kaalslag in het bos. Veel bomen zijn om wat voor reden ook gekapt.

De paden zijn op sommige plekken met knuppelhout verstevigd.

De natuur op de route van de Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof
De natuur op de route van de Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

Blijf het pad volgen, nogmaals verdwalen kunt u hier niet want er zijn maar twee punten waar u kunt twijfelen welke kant u op moet. Het eerste punt bent u al gepasseerd en bij het tweede punt, een driesprong gaat u naar links.

U loopt hier langs de bosrand met uitzicht over weilanden. Blijf het pad gewoon volgen. Tot hier is het een onverhard pad waar u over loopt.

Aan het eind van het pad loopt u weer door een klaphek. U staat bij knooppunt 43.

Het eind van het onverharde pad op de route van de Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof
Routepaaltje 43 op de route van de Kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof

U slaat hier rechtsaf over het asfalt langs de drukke Stationsweg, terug naar uw beginpunt het voormalig station van Lisse. Onderweg komt u ook nog routepaaltje 43 tegen die u naar de bossen aan de overkant van de weg laat gaan. Maar deze route eindigt bij weer bij routepaaltje 45.

U bent aan het eind van deze korte wandeling die volgens een beschrijving die ik gevonden heb, 2,4 kilometer lang was, maar volgens mijn wandelapp was het ongeveer 4 kilometer.

Andere wandelingen over Landgoed Keukenhof

Er zijn meer leuke wandelingen op Landgoed Keukenhof te maken. Ik heb op dezelfde dag ook een andere Kabouterwandeling gemaakt. Deze wandeling startte op het terrein van Kasteel Keukenhof achter de Hofboerderij. Daarnaast zijn er nog twee Laarzenpad wandelingen uitgezet. Deze heb ik nog niet gelopen, maar zodra ik deze wel route wel gelopen heb, zullen ze hier ook verschijnen.

Mijn route

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • Wandelroute: De Kabouterwandeling, Wandelroute 989869 van het VVV Lisse. Meer informatie over deze route, en de routebeschrijving en het GPS-bestand leest u hier.
  • Afstand: 2,5 kilometer volgende officiële routebeschrijving.
  • Ondergrond: 95% onverhard.
  • Knooppunt: 45 – 43 – 44 – 45.
  • Start: Het startpunt van de route is Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse, Stationsweg 59, 2161 AM Lisse.
  • Openbaar vervoer: Er stoppen geen treinen meer bij het oude station Lisse. Komt u met de bus naar het oude Station van Lisse, op 4 minuten lopen stopt buslijn 90 van Arriva bij bushalte Leidsevaart.
  • Horeca: Bij de start van de route is in het oude station Lisse horecagelegenheid ‘het Tussenstation Lisse’.
  • Honden: Honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan.

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof bij Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #landgoedkeukenhof #kabouterwandeling #lisse #jtravel #jtravelblog Ik maakte een kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof bij Lisse in de Bollenstreek. Mijn belevenissen en mijn route lees je in dit artikel. Loop je mee? #wandelen #bollenstreek #landgoedkeukenhof #kabouterwandeling #lisse #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven