Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

Ik maakte een street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. In dit artikel leest u waar u welke street art  werken u in Amsterdam Geuzenveld kunt zien.

Inhoudsopgave

Deze street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld vond ik online. Geuzenveld is een wijk die ik niet ken. Ik lees dat hier veel street art te zien is. Tijd om de wandelschoenen aan te trekken en op zoek te gaan naar de murals. Soms moet u even zoeken. U leest hier waar de 20 street art werken in de Amsterdamse wijk Geuzenveld te spotten zijn.

Mijn street art wandeling in de Amsterdam wijk Geuzenveld

Het begin van de street art route in Geuzenveld is bij de Dr. H. Colijnstraat. Deze straat is te bereiken met metro GVB lijn 50 en tramlijn 13 tot aan halte Dr. H. Colijnstraat.

Direct naast de tramhalte in het grasveld staat het eerste kunstwerk: Lana Turner van BTOY, een portret van de Amerikaanse actrice Lana Turner. Zij speelde in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw in films. Dit werk is gemaakt door de Spaanse kunstenares BTOY. In totaal maakte zij negen vrouwenportretten die ze aanbracht op elektriciteitskasten in de buurt.

Tijdens deze wandeling ziet u nog meer van deze portretten op elektriciteitskasten tegen. BTOY maakte portretten van witte Hollywood sterren en in contrast portretten van zwarte onbekende vrouwen.

Lana Turner van BTOY tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

Aan de overkant van de Dr. H. Colijnstraat ziet u het volgende kunstwerk op het zijkant van het huizenblok.

Het is Memories van de Colombiaanse kunstenares Bastardilla. Oorspronkelijk was er een ander ontwerp voor deze muur gemaakt, geïnspireerd op de demonstratie van bewoners tegen de sloop van deze huizenblokken. Uiteindelijk maakte Bastardilla dit kunstwerk waarbij zowel de hoofdbedekking, de huidskleur en de gender van de figuur open staan voor meerdere interpretaties. Het ontwerp is een verwijzing naar de oorspronkelijke bewoners en gastarbeiders in deze buurt die na de samenstelling flexibel moesten zijn en opnieuw hun identiteit moesten vinden.

Memories van Bastadilla tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

Een paar huizen verderop is een doorgang met een trap naar beneden. In dit trappenhuis ziet u aan beide kanten Tulips van Orticanoodles, een Italiaans kunstenaarscollectief uit Milaan.

De kunstenaars gebruikten de primaire kleuren rood en geel. In plaats van blauw gebruiken ze paars omdat paars in een donkere omgeving blauw oogt. Enkele stukken muur lieten ze ongeverfd. De zwarte lijnen die de contouren van de tulpen vormen zijn gemaakt met behulp van stencils. De stencils zijn op groot formaat geprint en met de hand uitgesneden en tegen de muren uitgerold net als de zwarte verf. Het lijnenspel verwijst naar het Nederlandse polderlandschap met percelen gescheiden door afwateringssloten. De tulpen zijn een verwijzing naar Nederland en het verhaal van integratie: de tulp komt oorspronkelijk namelijk uit Turkije en is een onderdeel van de Nederlandse cultuur geworden.

Tulips van Orticanoodles tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

Aan het eind van de Burgemeester Roëllstraat op de hoek met de Willem Baerdesenstraat is aan de zijkant van het huizenblok, het kunstwerk van Oxenmystic te zien.

Deze mural maakt onderdeel uit van het ‘Privacy project’ waarin ethische vraagstukken aan de kaak gesteld worden rondom de thema’s als privacy, digitale rechten, anonimiteit op het internet en de impact van technologie op de samenleving.

Private Project van Oxenmystic tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

Aan de overkant op de hoek van de Troelstralaan en de Nicolaas Ruychaverstraat ziet u een kleine mural van roze tulpen op een witte muur. E. Lee werkt met stencils gemaakt van leer, die hij machinaal in zijn studio laat uitsnijden. Het lijkt op een schilderij van tulpen in een gouden lijst.

Ode to Tulips E Lee tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

Vanaf deze mural loopt u via de parkeerplaats van het Lambertus Zijlplein naar de Nolenstraat en via de Mendes da Costahof naar de hoek met de Aalbersestraat.

Op de hoek bevindt zich het A. Nouriplein met een Tribute to Nouri van Uriginal en Irene Lopez. Een eerbetoon op het naar Abdelhak (Appie) Nouri vernoemde veld. Een voetballer van Ajax die hier in de wijk opgroeide en in de zomer van 2017 een hartstilstand kreeg tijdens een oefenwedstrijd waarna hij zeer ernstige en blijvende hersenschade opliep. Op dit voetbalveldje voetbalde hij altijd. Het kunstwerk is een digitaal kunstwerk, geprint op plaat.

Tribute to Nouri van Uriginal en Irene Lopez tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

U loopt terug naar het Lambertus Zijlplein, een winkelcentrum. Achter de Albert Heijn staat een viswinkel.

Achter de viswinkel is op een elektriciteitskastje een portret van de Zweedse actrice Greta Garbo geschilderd. Dit kunstwerk is ook weer van BTOY. BTOY baseert de portretten op oude foto’s van iconische vrouwen uit de jaren twintig tot en met de jaren vijftig. Het betreft vrouwen die met hun carrière hebben bijgedragen aan de emancipatie in hun tijd.

Greta Garbo van BTOY tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

Aan het fietspad voorbij de Vomar Supermarkt en na het bruggetje van de Sam van Houtenstraat staat opnieuw een beschilderd elektriciteitskastje.

Dit werk heeft de naam Slave Woman en is ook weer van BTOY. Ze wil met haar street art een statement maken. Haar Uruguayaanse vader was activist en moest zijn land ontvluchten vanwege een dictatoriaal bewind. Dit portret laat een krachtige tot slaafgemaakte vrouw uit de Caraïben zien dat verwijst naar ongelijkheid en onrechtvaardigheid.

Slave Woman van BTOY tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

U loopt verder langs het fietspad.

Op de hoek met de Jan de Greefstraat liggen een paar betonblokken, zo lijkt het op het eerste gezicht. Maar het zijn de verwaarloosde dominostenen van kunstenaar OakOak. Deze betonblokken dienen als wegversperringen voor auto’s. Het is amper te zien dat het dominostenen zijn.

Dominos van OakOak tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

De route gaat verder naar de Ruys de Beerenbrouckstraat. Hier staat u linksaf tot aan de hoek met de Aalbersestraat.

Aan de overkant van de straat staat het oorlogsmonument ‘Eendracht’, een eerbetoon aan verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog.

Achter het oorlogsmonument ziet u het kleurrijke werk Trilogie de l’Unité van de Spaanse kunstenaar Kenor. Voor de buurt werden activiteiten georganiseerd waarin luisteren, voelen en dansen centraal staan. Het houten hek werd bewerkt met vrolijke kleuren.

Trilogie de I Unit van Kenor tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

De volgende drie kunstwerken liggen een stukje lopen vanaf Trilogie de l’Unité. U loopt een stuk via de Ruys de Beerenbrouckstraat. In de  zijstraat, Ewoud Worststraat, staat halverwege een elektriciteitshuis.

Op het elektriciteitshuis staan drie schilderingen van drie verschillende kunstenaars:

 • Walking Alone van ICY & SOT:
  ICY & SOT zijn Iraanse kunstenaars. Dit is een van de werken uit de ‘Walking alone series’. In het Moco Museum in Amsterdam, zijn ook werken van ICY & SOT te zien.
 • Migration van Nafir:
  Nafir is een Iraanse street art kunstenaar die zich in zijn werk laat beïnvloeden door traditionele Iraanse kunst en cultuur. Met zijn street art behandelt hij sociale en politieke kwesties. De Europese migrantencrisis was volop in het nieuws met berichten over honderdduizenden vluchtelingen uit Syrië en andere oorlogsgebieden die de Middellandse Zee overstaken. Met ‘Migration’ refereert hij naar de nog altijd actuele crisis. Een man, vrouw en twee kinderen bungelen aan de draad van een blauwe ballon met gele sterren. De ballon stelt de Europese Unie voor. De mensen proberen zich vast te houden maar de ballon lijkt ze te ontglippen.
 • Tres van SUSO33:
  De Spaanse kunstenaar SUSO33 is bekend om zijn figuren die hij maakt uit één onafgebroken lijn. Hij maakte enkele smalle mensfiguren die hij Las Ausencias (de afwezigheden) noemt. U ziet dat elk figuur uit een enkele lijn bestaat. De zwarte silhouetten staan voor gemarginaliseerde individuen die hun eenzaamheid en isolement kunnen overwinnen door samen te komen.

De kunststof lijst hing al aan de muur. De buitenlijsten zijn bedoeld om reclameposters in op te hangen, maar ze werden niet gebruikt.

De groene deur ernaast was ooit ook beschilderd. Samen werd dit kunstwerk Cadeautjes genoemd. Street art wordt door kunstenaars vaak gezien als cadeautjes voor de buurtbewoners en voorbijgangers. De kunst op het elektriciteitshuisje werd zonder toestemming van de eigenaar van het elektriciteitsbedrijf aangebracht. Dit betreft het illegale street art. In Nederland valt het aanbrengen van illegale street art onder de categorie vandalisme. De straf die hierop staat is een geldboete plus de schoonmaakkosten.

Werken van ICY and SOT, Nafir en SUSO33 tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

U loopt een stuk door de Dr. H. Colijnstraat tot aan de Dirk Sanoystraat.

Op de hoek met de Jan Zijvertszstraat staat een elektriciteitskastje met het kunstwerk Gloria Swanson van BTOY. Gloria Swanson was een bekende Amerikaanse actrice en baanbrekende filmproducent en zakenvrouw uit het begin van de 20e eeuw. BTOY baseerde haar portret op een iconische foto uit 1924. Het is opnieuw een portret uit de serie ‘Find me if you can’. Door de hoofdbedekking en het kleurgebruik lijkt de witte Amerikaanse actrice van een andere culturele afkomst, net als veel inwoners van deze wijk.

Gloria Swanson van BTOY tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

Een blok verder op, op de hoek met de Bouwen Ewoutszstraat staat nog een kunstwerk van BTOY: Evelyn Nesbit. Evelyn Nesbitt was een populaire Amerikaanse actrice en bekend model in de vroege 20e eeuw. Het is opnieuw een portret uit de serie ‘Find me if you can’. De techniek die BTOY gebruikt is een stencilkunst waarbij ze gebruikt maakt van vier lagen stencils. Ze gebruikt voor haar stencils dun papyruspapier, gemaakt van de papyrusplant of dun plastic. Voor de serie ‘Find me if you can’ improviseerde ze met karton. De lijm maakt ze zelf op basis van tarwebloem. De verf brengt ze aan met de spuitbus en met de hand schildert ze de laatste details.

Evelyn Nesbit van BTOY tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

Aan de achterkant van een gebouw in een speelpark aan de Dr. H. Colijnstraat is een mural te zien. Deze muur is bedoeld voor tijdelijke murals verbonden aan lopende programma’s en actualiteit.

Mural tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

Op een elektriciteitskastje voor nummer 97 en 95 in de Lodewijk van Deysselstraat is het kunstwerk Courage van BTOY te zien. Ook weer een portret uit de serie ‘Find me if you can’. Dit is de Amerikaanse piloot Amelia Earhart. Zij werd bekend toen ze in 1932 als eerste vrouwelijke piloot de Atlantische Oceaan over vloog. Dit werk laat zowel de emancipatie, als ook gevaar, risico, avontuur, uithoudingsvermogen en dapperheid zien. Amelia Earhart is voor het feminisme een belangrijk voorbeeld uit de 1e helft van de 20e eeuw van een vrouw die zich als gelijke van haar mannelijke collega’s laat gelden.

Courage van BTOY tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

Op de hoek van de Lodewijk van Deysselstraat en Burgemeester van Leeuwenlaan is onderaan een woning/winkel achter een kledingcontainer een klein werk van ICY & SOT te zien.

Dit is ook een van de werken uit de ‘Walking alone series’. Dit werk is gemaakt met een enkele sjabloon met zwart en wit. Het is een weerspiegeling van de kunstenaar, die alleen door de straten loopt. Zijn voeten zijn niet meer zichtbaar doordat er nieuwe stoeptegels zijn gelegd.

Walking alone van ICY and SOT tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

Bij de Slotermeerplein staat het elektriciteitshuisje met het kunstwerk Catwoman te lopen. Catwoman is ook weer een werk van de Spaanse kunstenares BTOY vraagt in haar werk veelvuldig aandacht voor vrouwelijke rolmodellen. Ze maakte dit werk van Catwoman en ook een werk van Superwoman, een van de weinige vrouwelijke rolmodellen in de door mannen gedomineerde superheldenwereld. Het verbeelden van superhelden is in de straat- en graffitikunst een terugkerend fenomeen. Ook weer een portret uit de serie ‘Find me if you can’.

Catwoman van BTOY tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

De laatste mural van deze street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld is Walls of Fame aan de zijkant van het huizenblok aan de Immanuel Kanthof.

Dit is het kantoor van Street Art Museum Amsterdam. Veel kunstenaars die hebben samengewerkt hebben een piece of een tag op het kantoorgebouw achtergelaten, zoals Nafir met een afbeelding van een kus tussen een donkerharige man en een vrouw in witte kleding, ICY & SOT met een van de figuren uit de Walking Alone Series, OakOak met een zwart-wit afbeelding uit de cartoon ‘The Simpsons’, een portret van Bob Marley van de Jamaicaanse street art kunstenaar Cleaver Cunningham.

Aan de zijkant ziet u boven de rode deur het hondje Snoopy.

Walls of Fame tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

Dit is het einde van deze  street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld.

Praktische informatie

Afstand

Deze street art wandeling in Amsterdam Geuzenveld heeft een lengte van 4,7 kilometer.

Bereikbaarheid

Amsterdam Geuzenveld is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar.

 • Auto:
  Het noordelijk deel van Geuzenveld ligt aan de N200 – Haarlemmerweg. Vanaf de Haarlemmerweg bent u binnen een paar minuten op de A10 of de A5. In een groot deel heel deel van Geuzenveld is het betaald parkeren. In een deel van het stadsdeel geldt een blauwe zone. U moet betalen voor parkeren op maandag t/m zaterdag van 09.00-19.00 uur (donderdag tot 21.00 uur). De tarieven verschillen per wijk.
 • Tram:
  Tramlijn 13 gaat dwars door Amsterdam Geuzenveld. Deze lijn rijdt vanaf Amsterdam Centraal langs bijv. de Jan van Galenstraat, waar u vanuit de metro op de tram kunt stappen.
 • Trein:
  Met de trein reist het makkelijkst naar Amsterdam Sloterdijk of Amsterdam Lelylaan om vandaar de tram/bus/metro te nemen.
 • Bus:
  Buslijn 21 en 61 van de GVB rijden door Amsterdam Geuzenveld.

Horeca

In verschillende delen van de Amsterdamse wijk Geuzenveld loopt u langs horecagelegenheden, zoals bij het Lambertus Zijlplein en bij de Burgemeester van Leeuwenlaan. Ik ga ze hier niet opnoemen, het zijn er gewoon te veel.

Overnachten

In Amsterdam Geuzenveld zijn veel accommodaties waar u kunt overnachten.

U vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.

Mijn wandeling de Amsterdamse wijk Geuzenveld

Wat is street art?

Street art is een kunstvorm dat gerelateerd is aan de graffitibeweging. De kunstwerken vallen niet niet onder de pure graffiti maar street art is wel gerelateerd aan graffiti en behoren niet tot een officiële kunstvorm. Street art is in de vorige eeuw ontstaan om politieke standpunten tot uiting te brengen. Tegenwoordig zijn er in veel steden wandelingen en fietsroutes uitgezet langs de vele street art werken. Bekende steden in Nederland met street art zijn Amsterdam, Heerlen, Groningen, Breda, Den Haag en Rotterdam. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer steden met street art. Street art ziet u op verschillende manieren: muurschilderingen (murals), sjabloondruk, posters, stickers en eigenmatig gepositioneerde beelden. Onder street art vallen diverse illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg die niet onder graffiti vallen en ook niet tot de officiële kunst behoren. Bij street art zijn de afbeeldingen en de boodschap belangrijker dan bij graffiti, waar het om de decoratieve naamtags en dus om de makers gaat.

Heerlen is de street art stad van Nederland. Het schijnt dat in Heerlen jaarlijks € 10.000,– wordt uitgegeven om de top van de wereld daar murals te laten te maken.

Street art kunstenaars blijven vaak anoniem en treden niet op de voorgrond. De kunstwerken op zich en de activistische boodschap die erachter schuilgaat staan centraal in plaats van de kunstenaar zelf, vaak ondanks hun populariteit. Street art is ook een kunstvorm die in de openbare ruimte onderwerpen als eigendom, juridische status en het behoud van kunst ter discussie stelt. Wie is de eigenaar van een mural? De kunstenaar, de opdrachtgever, de huisbezitter of gemeente? En hoe wordt de tijdelijke kunst behouden wanneer het pand gesloopt, het werk op den duur vervaagt door weersomstandigheden, of door een ander wordt overgeschilderd of beklad?

Het kwaliteitscriterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor street art de originaliteit en uitdrukkingskracht. Veel makers van street art werken anoniem en verspreiden afbeeldingen zonder tekst of signatuur, zoals bijv. de Engelse Banksy waarvan de werken wereldwijd bekend zijn maar niemand weet hoe deze man er uit ziet, waar hij woont (ja in Engeland maar waar?) en wat zijn echte naam is. Aangenomen wordt dat hij in Engeland geboren en getogen is en wellicht in Bristol woont. In het Moco Museum in Amsterdam, bij het Museumplein, zijn werken van Bansky te zien.

In Amsterdam is veel street art te zien zoals op de NDSM werf in Amsterdam-Noord waar zelfs een apart straat museum met street art is gevestigd.

Walking alone van ICY and SOT tijdens mijn street art wandeling in de Amsterdamse wijk Geuzenveld

Amsterdam Geuzenveld

De Amsterdamse wijk Geuzenveld is een deel van het stadsdeel Nieuw-West, in de Westelijke Tuinsteden.

Geuzenveld bestaat uit een mengeling van laagbouw, portiekgebouw en hoogbouw. Geuzenveld is tussen 1953 en 1959 gebouwd in zes buurten.

De naam Geuzenveld was vroeger de naam van een boerenhofstede met die naam langs de Haarlemmerweg. De geuzen zouden hier, volgens de overlevering, tijdens het beleg van Haarlem in 1573 een uitvalsbasis hebben gehad. In de 17e eeuw werd een boerenhofstede gebouwd die deze naam droeg tot omstreeks 1950 toen de zandopspuiting voor de tuinstad begon. In het midden van de wijk Geuzenveld ligt het winkelcentrum op het Lambertus Zijlplein. In Geuzenveld zijn de straten vernoemd naar geuzen uit de 16e eeuw, naar staatslieden uit de 20e eeuw en naar architecten uit de 19e en 20e eeuw.

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. Hier lees je waar je de street art in de Amsterdamse wijk Geuzenveld kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #geuzenveld #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. Hier lees je waar je de street art in de Amsterdamse wijk Geuzenveld kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #geuzenveld #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. Hier lees je waar je de street art in de Amsterdamse wijk Geuzenveld kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #geuzenveld #jtravel #jtravelblog
Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. Hier lees je waar je de street art in de Amsterdamse wijk Geuzenveld kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #geuzenveld #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. Hier lees je waar je de street art in de Amsterdamse wijk Geuzenveld kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #geuzenveld #jtravel #jtravelblog Ik maakte een wandeling langs de vele street art werken in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. Hier lees je waar je de street art in de Amsterdamse wijk Geuzenveld kunt vinden. #streetart #streetartamsterdam #amsterdam #geuzenveld #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven