Logo van JTravel.nl
Search
Close this search box.

Joods Historisch Museum in Amsterdam

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam is een modern museum over het jodendom, gevestigd in vier monumentale synagogen bij het Waterlooplein, in het hart van de oude Jodenbuurt.

In het Joods Historisch Museum krijgt u een beeld van het Joodse leven in Nederland, in heden en verleden. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij de ontwikkeling in de vorige eeuw. U ziet hier schilderijen, films, gebruiksvoorwerpen en 3D presentaties. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen.

Inhoudsopgave

Ligging

Het Joods Historisch Museum ligt in de Nieuwe Amstelstraat 1, middenin het Joods Cultureel Kwartier (JCK) in het centrum van Amsterdam, dichtbij het Waterlooplein.

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam

Geschiedenis

Het Joods Historisch Museum is in 1931 (dus voor het begin van de Tweede Wereldoorlog) geopend aan de Waag bij de Nieuwmarkt. De eerste tentoonstellingen werden gehouden in de torenkamer van het Amsterdams Historisch Museum dat toen in de Waag was gevestigd.

De Duitsers sloten het museum in 1940. De collectie werd afgevoerd naar Duitsland.

Pas in 1955 opende het museum aan de Waag weer zijn deuren. Een groot deel van de collectie was verdwenen. De nieuwe voorwerpen kwamen uit particuliere en openbare bezittingen.

Vanaf 1975 was het Joods Historisch Museum gevestigd in het Burgerweeshuis, achter de Kalverstraat. Hier was toen en is nu het Amsterdam Museum gevestigd.
In 1987 verhuisde het museum na een renovatie van het gebouw naar het Hoogduitse Synagogencomplex aan het Jonas Daniël Meijerplein. Dit complex bestond uit vier synagogen. De gebouwen werden teruggebracht naar oude staat en de nieuwe delen werden van modern materiaal gemaakt. Het museum is gevestigd in een gebouw dat de joodse geschiedenis draagt en is toekomstbestendig als museum.

In 2012 is het Joods Cultureel Kwartier gestart met het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum.

Joods Historisch Museum

Het Joods Historisch Museum is gevestigd in een complex dat bestaat uit vier voormalige Hoogduitse synagogen: de Grote Sjoel, Obbene Sjoel, Dritt Sjoel en de Neie Shul, gebouwen uit de 17e en 18e eeuw. De overdekte ruimte tussen vier in 18e eeuwse staat teruggebrachte synagogen vormt de ingang.

In het Joods Historisch Museum ziet u een collectie van meer dan 11.000 kunstvoorwerpen, ceremoniële en historische voorwerpen. U wordt aan de hand van affiches, foto’s, kunstvoorwerpen en beeld- en geluidsmateriaal meegenomen door de humoristische, bewogen en alledaagse verhalen van de Joden in Amsterdam, een groep die een stempel heeft gedrukt op de identiteit van de stad. Dit is het museum in Nederland over de joodse geschiedenis, religie en cultuur. Het gaat in het museum niet alleen over de Tweede Wereldoorlog maar ook over de universele waarden en overeenkomsten tussen het Jodendom en andere culturen om zo de veel voorkomende stereotiepe beelden te doorbreken. Het museum verschaft ook veel informatie over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging in Nederland.

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam
Het Joods Historisch Museum in Amsterdam

Tijdelijke tentoonstelling

In 2019 wordt het Rembrandtjaar gevierd. In het kader van dit jaar wordt in het schilderij ‘De knielende Petrus’ uit 1631 van Rembrandt tentoongesteld. Althans dat was de bedoeling, maar het Israël Museum heeft vlak voor de opening laten weten dat ze voor het uitlenen garanties verlangde die het Ministerie van Buitenlandse Zaken niet kon afgeven. Het origineel wordt niet getoond.
De tentoonstelling vindt toch plaats met een reproductie van Rembrandt’s schilderij ‘De knielende Petrus’. U krijgt het schilderij ‘De knielende Petrus’ in alle mogelijke vormen te zien en komt op deze manier veel te weten over dit werk van Rembrandt.
Er is wel een ander origineel schilderij van Rembrandt te zien: ‘Jozef en zijn dromen’ uit 1633. Deze is in bruikleen vanuit het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het schilderij 'De knielende Petrus' van Rembrandt in het Joods Historisch Museum in Amsterdam

Praktische informatie

Overige informatie

 • Het Joods Historisch Museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn.
 • Het Kindermuseum is onderdeel van het Joods Historisch Museum.
 • Ook bij de kassa’s van de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum zijn de entreetickets te koop voor alle 5 locaties in het Joods Cultureel Kwartier.
 • In het Joods Historisch Museum is een museumwinkel waar u cadeautjes, Joodse literatuur en muziek kunt kopen.
 • In het Joods Historisch Museum kunt u een gratis audiotour meekrijgen die meer vertellen over de achtergrond van de stukken in het museum.
 • Het Joods Historisch Museum verzorgd een aantal vaste rondleidingen.
 • Het maken van foto’s zonder flits is toegestaan.

Bereikbaarheid

 • Metro:
  halte Waterlooplein (uitgang Nieuwe Amstelstraat) met lijn 51, 53 of 54.
 • Metro:
  halte Rokin met lijn 52.
 • Tram:
  lijn 14, uitstaphalte Waterlooplein.
 • Auto:
  U neemt vanaf de ringweg A10 afrit S116 (noord), S101 (west) of S102 (zuid) en volgt de borden richting Centrum. U volgt de borden P Waterlooplein. Parkeergarages: Waterlooplein, Muziektheater/Stadhuis en Markenhoven. Een andere mogelijkheid is om uw auto bij de P+R bij de RAI te parkeren en vandaar per tram verder te reizen naar het centrum. Parkeren in Amsterdam is duur. U kunt het beste met het openbaar vervoer reizen.

Openingstijden

Het Joods Historisch Museum is dagelijks van 11.00-17.00 uur geopend, op 5, 24, 25 en 31 december van 11.00-16.00 uur en op Nieuwjaarsdag (1 januari) van 12.00-17.00 uur.

Het Joods Historisch Museum is gesloten op Koningsdag (27 april), Rosj Hasjana en Jom Kipoer. Raadpleeg voor de actuele data de website van het Joods Historisch Museum.

Entree

Volwassenen: € 17,– per persoon.
Kinderen 13 t/m 17 jaar: € 8,– per persoon.
Kinderen 6 t/m 12 jaar: € 5,– per persoon.
Kinderen t/m 5 jaar gratis.

Museumkaart: gratis.

In het Joods Cultureel Kwartier kunt u met één ticket terecht bij de verschillende locaties: het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge

De Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum zijn tijdelijk gesloten voor verbouwing.

(Prijzen zijn van 2023).

Entreebewijs van de vijf musea in het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam

Adres

Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam
Telefoon: 020 – 53 10 310
E-mail: service@jck.nl
Website:
Logo van het Joods Historisch Museum in Amsterdam

Sociale media

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

In het Joods Cultureel Kwartier is het Joods Historisch Museum gevestigd met een collectie van meer dan 11.000 kunstvoorwerpen, ceremoniële en historische voorwerpen. Meer over het Joods Historisch Museum in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #joodshistorischmuseum #amsterdam #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog In het Joods Cultureel Kwartier is het Joods Historisch Museum gevestigd met een collectie van meer dan 11.000 kunstvoorwerpen, ceremoniële en historische voorwerpen. Meer over het Joods Historisch Museum in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #joodshistorischmuseum #amsterdam #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Author picture

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven