Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Joods Museum in Amsterdam

Het Joods Museum in Amsterdam is een modern museum over het jodendom, gevestigd in vier monumentale synagogen bij het Waterlooplein, in het hart van de oude Jodenbuurt.

In het Joods Museum krijgt u een beeld van het Joodse leven in Nederland, in heden en verleden. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij de ontwikkeling in de vorige eeuw. U ziet hier schilderijen, films, gebruiksvoorwerpen en 3D presentaties. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen.

Inhoudsopgave

Ligging

Het Joods Museum ligt in de Nieuwe Amstelstraat 1, middenin het Joods Cultureel Kwartier (JCK) in het centrum van Amsterdam, dichtbij het Waterlooplein.

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam

Geschiedenis

Het Joods Museum is in 1931 (dus voor het begin van de Tweede Wereldoorlog) geopend aan de Waag bij de Nieuwmarkt. De eerste tentoonstellingen werden gehouden in de torenkamer van het Amsterdams Historisch Museum dat toen in de Waag was gevestigd.

De Duitsers sloten het museum in 1940. De collectie werd afgevoerd naar Duitsland.

Pas in 1955 opende het museum aan de Waag weer zijn deuren. Een groot deel van de collectie was verdwenen. De nieuwe voorwerpen kwamen uit particuliere en openbare bezittingen.

Vanaf 1975 was het Joods Museum gevestigd in het Burgerweeshuis, achter de Kalverstraat. Hier was toen en is nu het Amsterdam Museum gevestigd.

In 1987 verhuisde het museum na een renovatie van het gebouw naar het Hoogduitse Synagogencomplex aan het Jonas Daniël Meijerplein. Dit complex bestond uit vier synagogen. De gebouwen werden teruggebracht naar oude staat en de nieuwe delen werden van modern materiaal gemaakt. Het museum is gevestigd in een gebouw dat de joodse geschiedenis draagt en is toekomstbestendig als museum.

In 2012 is het Joods Cultureel Kwartier gestart met het JHM Kindermuseum (nu het Joods Museum Junior), de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum.

Joods Museum

Het Joods Museum is gevestigd in een complex dat bestaat uit vier voormalige Hoogduitse synagogen: de Grote Sjoel, Obbene Sjoel, Dritt Sjoel en de Neie Shul, gebouwen uit de 17e en 18e eeuw. De overdekte ruimte tussen vier in 18e eeuwse staat teruggebrachte synagogen vormt de ingang.

In het Joods Museum ziet u een collectie van meer dan 11.000 kunstvoorwerpen, ceremoniële en historische voorwerpen. U wordt aan de hand van affiches, foto’s, kunstvoorwerpen en beeld- en geluidsmateriaal meegenomen door de humoristische, bewogen en alledaagse verhalen van de Joden in Amsterdam, een groep die een stempel heeft gedrukt op de identiteit van de stad. Dit is het museum in Nederland over de joodse geschiedenis, religie en cultuur. Het gaat in het museum niet alleen over de Tweede Wereldoorlog maar ook over de universele waarden en overeenkomsten tussen het Jodendom en andere culturen om zo de veel voorkomende stereotiepe beelden te doorbreken. Het museum verschaft ook veel informatie over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging in Nederland.

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam
Het Joods Historisch Museum in Amsterdam

Joods Museum junior

Het Joods Museum junior is ingericht als het huis van een Joodse familie.

Vader, moeder en hun drie kinderen beleven elk op hun eigen manier hoe het is om Joods te zijn. In het Joods Museum junior kan iedereen in huize Hollander zelf ervaren wat belangrijk is in de Joodse traditie.

Wat wordt er bijvoorbeeld bij de Hollanders gegeten en wat niet? Waarom worden er zoveel vragen gesteld en door wie? En waarom is het soms belangrijker om lawaai te maken dan om stil te zijn?

Max de Matze is de gids in dit drie verdiepingen tellende huis. In iedere kamer neemt hij de bezoeker bij de hand en geeft waar nodig toelichting. Hij zit vol grappen, bezit veel wijsheid en maakt van het bezoek een feest.

In elke kamer ontdekt u iets nieuws. In de keuken leert u wat koosjer, volgens de regels van het kasjroet (het geheel van de bepalingen omtrent eten en drinken, zoals vastgelegd in de Joodse spijswetten voor consumptie geoorloofd), betekent. U bakt echte Joodse challes (gevlochten brood).

In de studeerkamer leert u in het Hebreeuws uw naam schrijven en komt u te weten hoe u beter voor elkaar en de wereld zorgt.

Alles in het huis mag u aanraken.

Er is een muziekkamer en een sprekende muur. De muur vertelt u over de geschiedenis van de Joden in Amsterdam. De muur is beschadigd en wordt niet gerepareerd, zodat niemand vergeet wat oorlog kapot maakt.

Het Joods Museum junior is geschikt voor kinderen tot en met 12 jaar.

Joods Museum Junior in Amsterdam

Praktische informatie

Overige informatie

 • Het Joods Museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn.
 • Het Joods Museum junior is onderdeel van het Joods Museum.
 • Ook bij de kassa’s van de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum zijn de entreetickets te koop voor alle 4 locaties in het Joods Cultureel Kwartier.
 • In het Joods Museum is een museumwinkel waar u cadeautjes, Joodse literatuur en muziek kunt kopen.
 • In het Joods Museum kunt u een gratis audiotour meekrijgen die meer vertellen over de achtergrond van de stukken in het museum.
 • Het Joods Museum verzorgd een aantal vaste rondleidingen.
 • Het maken van foto’s zonder flits is toegestaan.

Bereikbaarheid

 • Metro:
  halte Waterlooplein (uitgang Nieuwe Amstelstraat) met lijn 51, 53 of 54.
 • Metro:
  halte Rokin met lijn 52.
 • Tram:
  lijn 14, uitstaphalte Waterlooplein.
 • Auto:
  U neemt vanaf de ringweg A10 afrit S116 (noord), S101 (west) of S102 (zuid) en volgt de borden richting Centrum. U volgt de borden P Waterlooplein. Parkeergarages: Waterlooplein, Muziektheater/Stadhuis en Markenhoven. Een andere mogelijkheid is om uw auto bij de P+R bij de RAI te parkeren en vandaar per tram verder te reizen naar het centrum. Parkeren in Amsterdam is duur. U kunt het beste met het openbaar vervoer reizen.

Openingstijden

Het Joods Museum is dagelijks van 10.00-17.00 uur geopend, op 5, 24, 25 en 31 december van 10.00-16.00 uur en op Nieuwjaarsdag (1 januari) van 12.00-17.00 uur.

Het Joods Museum is gesloten op Koningsdag (27 april), Rosj Hasjana en Jom Kipoer. Raadpleeg voor de actuele data de website van het Joods Museum.

Entree

Duoticket – Joods Museum+junior & Portugese Synagoge:
Volwassenen: € 20,– per persoon.
Kinderen 13 t/m 17 jaar: € 8,– per persoon.
Kinderen 6 t/m 12 jaar: € 6,– per persoon.
Kinderen t/m 5 jaar gratis.

 

Combiticket – alle vier locaties: Joods Museum+junior, Portugese Synagoge, Nationaal Holocaustmuseum en de Hollandsche Schouwburg:
Volwassenen: € 30,– per persoon.
Kinderen 13 t/m 17 jaar: € 8,– per persoon.
Kinderen 6 t/m 12 jaar: € 6,– per persoon.
Kinderen t/m 5 jaar gratis.

Museumkaart: gratis.

In het Joods Cultureel Kwartier heeft u met één ticket toegang tot alle vier locaties van het Joods Cultureel Kwartier. U kunt ook kiezen voor een duoticket, waarmee u het Joods Museum en de Portugese Synagoge kunt bezoeken. Daarnaast hebben we ook een ticket voor het Nationaal Holocaustmuseum.

Uw ticket blijft een week lang geldig.

Tickets aan de kassa op locatie zijn € 2,– duurder.

(Prijzen zijn van 2024).

Entreebewijs van de vijf musea in het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam

Adres

Joods Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam
Telefoon: 020 – 53 10 310
E-mail: service@jck.nl
Website:
Logo van het Joods Historisch Museum in Amsterdam

Sociale media

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

In het Joods Cultureel Kwartier is het Joods Historisch Museum gevestigd met een collectie van meer dan 11.000 kunstvoorwerpen, ceremoniële en historische voorwerpen. Meer over het Joods Historisch Museum in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #joodshistorischmuseum #amsterdam #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog In het Joods Cultureel Kwartier is het Joods Historisch Museum gevestigd met een collectie van meer dan 11.000 kunstvoorwerpen, ceremoniële en historische voorwerpen. Meer over het Joods Historisch Museum in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #joodshistorischmuseum #amsterdam #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven