Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

In het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam worden jaarlijks meerdere tentoonstellingen gehouden waarin allerlei fotografische genres tentoongesteld worden. Er zijn altijd minstens drie verschillende tentoonstellingen te zien. Het gebouw is een doolhof en een mix van klassiek en modern. 

Inhoudsopgave

Ligging

Het Foam Fotografiemuseum is gevestigd aan de Keizersgracht in Amsterdam.

Geschiedenis

Het gebouw van het Foam Fotografiemuseum aan de Keizersgracht was oorspronkelijk het Museum Fodor. Dit museum werd in 1863 geopend.

In Museum Fodor werd de kunstcollectie van de steenkolenhandelaar Carel Joseph Fodor tentoongesteld. Hij had deze verzameling bij zijn dood in 1860 nagelaten aan de gemeente Amsterdam. De collectie werd in 1948 overgedragen aan het Stedelijk Museum, Rijksmuseum en Stadsarchief. Het museum werd na een verbouwing gebruikt als tentoonstellingsruimte van het Stedelijk Museum, vooral voor werken van Amsterdamse kunstenaars.

In 1993 vestigde het Vormgevingsinstituut (Netherlands Design Institute) zich in het pand. Het Foam Fotografiemuseum opende in december 2001 zijn deuren.

Het gebouw van het Foam Fotografiemuseum

Het Foam Fotografiemuseum is gevestigd een oud grachtenpand aan de Keizersgracht in Amsterdam. Het interieur is een mix van klassieke kenmerken en modern chroom en glas die een artistieke ambiance creëren. Grote ramen en strakke muren zorgen ervoor dat de foto’s optimaal tot hun recht komen. De exposities tonen zowel stille beelden als multimediashows. Op de bovenste verdieping van het museum is een bibliotheek met boeken over fotografie.
Het Foam Fotografiemuseum organiseert regelmatig tentoonstellingen met foto’s van zowel bekende gevestigde als jongere, opkomende fotografen.

FOAM staat voor FOtografiemuseum AMsterdam.

Het gebouw waarin het Foam Fotografiemuseum aan de Keizersgracht 609 in Amsterdam is gevestigd bestaat uit drie verschillende panden die via luchtbruggen, overdekte binnenplaatsen en trappen met elkaar verbonden zijn. Ik vond het museum een doolhof.

Het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

Wat is er te zien

Het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam wisselt de exposities regelmatig. Elke twee tot vier maanden zijn er tentoonstellingen met werken van twee of drie kunstenaars. De onderwerpen zijn divers en variëren van straat- en landschapsfotografie tot meer artistiek werk. De tentoonstellingen die ik tijdens mijn bezoek heb gezien zijn bij publicatie van dit artikel niet meer te zien in het museum. Toch wil u deze tentoonstellingen niet onthouden.

Het Foam Fotografiemuseum presenteert wisselende tentoonstellingen waarin allerlei fotografische genres worden getoond, zoals historische foto’s, kunstfoto’s, nieuwsfoto’s en modefoto’s. Naast grote tentoonstellingen waarin het werk van beroemde fotografen gepresenteerd wordt, heeft het Foam Fotografiemuseum speciale aandacht voor actuele thema’s binnen fotografie en voor werk van opkomend talent. Bij het Foam Fotografiemuseum ligt de focus op hedendaagse fotografie die de samenleving weerspiegelt en uitdaagt. Het museum heeft een frisse kijk op de kunstwereld. Iedereen met een camera krijgt de kans om kunstwerken te presenteren. Werken tonen vaak de provocerende kant van fotografie en geven stof tot nadenken. Het museum biedt pas afgestudeerden een ruimte waar zij hun eerste solowerk kunnen presenteren.

Het Foam Fotografiemuseum organiseert vier langlopende, tijdelijke, exposities per jaar waarin aandacht besteed wordt aan de grote namen uit de fotografie. Dergelijke exposities lopen gemiddeld drie maanden, best kort dus. Ook worden er ongeveer 16 korter lopende exposities georganiseerd, die zeer uiteenlopend van aard zijn. Het kan gaan om het tonen van werk van relatief jonge fotografen, om gerichte projecten, om werk dat inspeelt om de actualiteit, kleine overzichten of het tonen van nieuwe ontwikkelingen. Vrijwel alle kanten van het medium worden belicht: documentairefotografie, historische fotografie, straatfotografie, portret- en glamourfotografie, maar ook installaties en werk van jonge fotografen. Er zijn altijd minstens drie verschillende tentoonstellingen te zien.

In het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

Afgelopen tentoonstellingen

In dit artikel neem ik u mee naar de tentoonstellingen van Carlijn Jacobs, Tina Modotti, de Nederlandse fotograaf Steffi Reimers en de tentoonstelling Hedendaagse vrouwelijke kunstenaars uit Saoedi-Arabië – Fonāna. Deze tentoonstellingen zijn nu niet meer te zien.

Carlijn Jacobs

De fotografie van Carlijn Jacobs is een uitvlucht van en een weerspiegeling op de onnavolgbare werkelijkheid waarin we leven. Ze experimenteert met Artificial Intelligence, waarmee de fantasie van Jacobs tot een hoogtepunt komt: niets is nog onmogelijk. De beelden die ze via AI weet te scheppen zijn als film stills van een vreemd aantrekkelijke nachtmerrie. De Nederlandse kunstenaar en ontwerper Sabine Marcelis heeft meegewerkt aan deze tentoonstelling door met haar ontwerpen de tentoonstellingsruimte te verrijken. Carlijn Jacobs en Sabine Marcelis verwezenlijken zo gezamenlijk hun ultieme droomwereld.

Tentoonstelling van Carlijn Jacobs in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

Tina Modotti

De tentoonstelling Artist and Activist van Tina Modotti toont de revolutionaire foto’s die Tina Modotti maakte in de korte tijd die zij aan fotografie wijdde, van politiek geladen foto’s tot ontroerende portretten van haar tijdgenoten. De tentoonstelling brengt bijna 250 vintage prints samen die zijn uitgeleend door 12 belangrijke internationale instellingen en diverse particuliere bruikleengevers en collecties, waaronder geïllustreerde tijdschriften en originele werken van fotografen uit de directe omgeving van Tina Modotti, zoals Edward Weston. Dit was een interessante tentoonstelling.

Tentoonstelling van Tina Modotti in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

Hedendaagse vrouwelijke kunstenaars uit Saoedi-Arabië – Fonāna

De tentoonstelling Hedendaagse vrouwelijke kunstenaars uit Saoedi-Arabië – Fonāna (فنانة of ‘vrouwelijke kunstenaar in het Arabisch) belicht de wereld van acht hedendaagse vrouwelijke kunstenaars die in Saoedi-Arabië wonen of gewoond hebben. Hun persoonlijke perspectieven zijn vastgelegd. Het biedt een unieke kijk op een land dat, volgens westerse normen, vaak als conservatief wordt gezien en waarvan de toegankelijkheid voor buitenstaanders soms wordt onderschat. De kunstenaars kaarten complexe en actuele thema’s van de hedendaagse Saoedische samenleving aan. Door middel van hun werk uiten ze persoonlijke kwesties, verkennen ze hun idealen en richten ze zich op lokale dynamieken. Interessant om te zien dat ondanks de onderdrukking deze vrouwen hun eigen werken kunnen maken.

Tentoonstelling Hedendaagse vrouwelijke kunstenaars uit Saoedi-Arabië – Fonāna in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

Steffie Reimers

Steffie Reimers gebruikte in de tentoonstelling Guilty Grounds foto’s van het landschap in Aspromonte National Park en de omgeving om ons het verhaal te vertellen van ’s werelds machtigste criminele organisatie, de ‘Ndrangheta in Italië. Steffi Reimers reisde af naar Calabrië/Zuid-Italië. Dit om de schaduwzijde van de lokale geschiedenis en het ontstaan en de ontvoeringspraktijken van ’s werelds machtigste criminele organisatie, de ‘Ndrangheta, te onderzoeken. Ze maakt gebruik van het concept van ‘Guilty Landscapes’ om de complexiteit van deze tragische geschiedenis over te brengen. De landschappen van het Aspromonte nationaal park zijn de stille getuigen van de doordringende invloed van de ‘Ndrangheta. Landschappen die ooit ongerept en vredig waren. Nu herinneren ze aan gebeurtenissen die subtiel hun sporen hebben achtergelaten. Elk beeld legt een stille getuigenis af van de gebeurtenissen in Calabrië en nodigt u uit om mee te doen en uw eigen interpretaties te maken.

Tentoonstelling van Steffie Reimers in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

Op de website van het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam ziet u het actuele tentoonstellingsoverzicht.

Praktische informatie

Overige informatie

  • Er is een lift aanwezig in het museum. Het Foam Fotografiemuseum is slechts in beperkte mate toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • WIFI is gratis.
  • Het maken van foto’s zonder flits en statief is toegestaan.
  • In het museum is een café en in de foyer een winkel waar het Foam magazine, boeken met fotografiethema en posters te koop zijn.
  • FOAM verzorgt ook diverse workshops, podcasts en discussies over fotografie. Er worden ook regelmatig speciale rondleidingen, lezingen en discussies, films en andere activiteiten georganiseerd.
  • Drie keer per jaar publiceert het museum het Foam magazine bestemd voor een internationaal en nationaal publiek.
  • Uw jas en tas kunt u in een gratis kluisje in het souterrain opbergen. Hier zijn ook de toiletten.
  • Huisdieren, met uitzondering van geleidehonden zijn niet toegestaan.
  • Het Foam Fotografiemuseum accepteert geen betalingen met contant geld.
  • Het Foam Fotografiemuseum biedt een educatief programma waarin scholieren samen de kracht van fotografie ontdekken. Het Foam Fotografiemuseum organiseert een breed scala aan educatieve projecten die aansluiten bij alle leerniveaus.
De museumwinkel van het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

Bereikbaarheid

Tram
U neemt tramlijn 24, en stapt uit bij de halte Muntplein. Vandaar is het een klein stukje lopen naar het Foam Fotografiemuseum.

Metro
Het dichtstbijzijnde metrostation is Metrostation Vijzelgracht op metrolijn 52 (Noord-Zuidlijn).

Auto
Vanaf de A10 ringweg neem u afslag S100 naar het centrum van Amsterdam. Uw auto kunt u parkeren in de parkeergarages in het centrum van de stad of aan één van de grachten.

De dichtstbijzijnde parkeergarage is Parking Prins & Keizer. Een andere mogelijkheid is om uw auto bij de P+R in het Olympisch Stadion te parkeren en vandaar per tram verder te reizen naar het centrum. Parkeren in Amsterdam is duur. U kunt het beste met het openbaar vervoer door Amsterdam reizen.

Entree

Volwassenen: € 16,– per persoon.
Kinderen t/m 12 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2024).

 

Openingstijden

Museum
Maandag-woensdag + zaterdag en zondag van 10.00-18.00 uur.
Donderdag-vrijdag van 10.00-21.00 uur.

 

Foam Editions galerie
Dinsdag-woensdag van 11.00-18.00 uur.
Donderdag-vrijdag van 11.00-21.00 uur.
Zaterdag en zondag van 10.00-18.00 uur.

Adres

Foam Fotografiemuseum
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
Telefoon: 020 551 6500
E-mail: online@foam.org
Website:
Logo van het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam

Sociale media

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

In het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam worden jaarlijks meerdere tentoonstellingen gehouden waarin allerlei fotografische genres tentoongesteld worden. Er zijn altijd minstens drie verschillende tentoonstellingen te zien. Meer over het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam leest u op mijn website. #foamfotografiemuseum #foam #amsterdam #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel In het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam worden jaarlijks meerdere tentoonstellingen gehouden waarin allerlei fotografische genres tentoongesteld worden. Er zijn altijd minstens drie verschillende tentoonstellingen te zien. Meer over het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam leest u op mijn website. #foamfotografiemuseum #foam #amsterdam #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel In het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam worden jaarlijks meerdere tentoonstellingen gehouden waarin allerlei fotografische genres tentoongesteld worden. Er zijn altijd minstens drie verschillende tentoonstellingen te zien. Meer over het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam leest u op mijn website. #foamfotografiemuseum #foam #amsterdam #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel
In het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam worden jaarlijks meerdere tentoonstellingen gehouden waarin allerlei fotografische genres tentoongesteld worden. Er zijn altijd minstens drie verschillende tentoonstellingen te zien. Meer over het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam leest u op mijn website. #foamfotografiemuseum #foam #amsterdam #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel In het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam worden jaarlijks meerdere tentoonstellingen gehouden waarin allerlei fotografische genres tentoongesteld worden. Er zijn altijd minstens drie verschillende tentoonstellingen te zien. Meer over het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam leest u op mijn website. #foamfotografiemuseum #foam #amsterdam #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel In het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam worden jaarlijks meerdere tentoonstellingen gehouden waarin allerlei fotografische genres tentoongesteld worden. Er zijn altijd minstens drie verschillende tentoonstellingen te zien. Meer over het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam leest u op mijn website. #foamfotografiemuseum #foam #amsterdam #museum #museumkaart #jtravelblog #jtravel

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven