Logo van JTravel.nl
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam

De Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam is heel verrassend is het dat in de drukte rond het VUmc en de VU in Amsterdam-Zuid een botanische tuin te vinden is. En deze is ook nog eens gratis te bezoeken.

De Botanische Tuin Zuidas vindt u op de campus van de Vrije Universiteit en het VUmc. Een mooie plek om tot rust te komen van de hectiek van de Amsterdamse Zuidas.
Tot 2016 was de Botanische Tuin Zuidas bekend als Hortus Botanicus Vrije Universiteit Amsterdam.
Het toegangshek aan de Van der Boechorststraat is gemaakt door kunstenaar Ruud-Jan Kokke. Aan de achterkant is er via een brug een verbinding met het VUmc ziekenhuis. De tuin wordt onderhouden door vaste medewerkers en vrijwilligers.

Inhoudsopgave

Ligging

De Botanische Tuin Zuidas ligt in de Amsterdamse wijk Buitenveldert tussen de Vrije Universiteit en het VUmc in Amsterdam.

Geschiedenis

In 1967 werd bij de Vrije Universiteit de Hortus Botanicus gebouwd. Dit ten behoeve van de studenten biologie van de faculteit Biologie aan de universiteit voor onderzoek en onderwijs.

Iedere plant stond in een apart vak (een systeemtuin) maar in de loop van de jaren is de beplanting aangepast en is het nu een samenspel van perken en paden. Hier vindt u nu botanische soorten en zijn minder bekende varianten.

De tuin is ongeveer 1 hectare groot met 8.000 soorten planten. De collectie cactussen en succulenten (vetplanten) is de grootste van Nederland.
De collecties penjing (dit is de traditionele Chinese kunst van het cultiveren van bomen en landschappen in miniatuurformaat) en bonsai zijn te danken aan de Floriades van 1972 en 1982 in het nabijgelegen Amstelpark.

De bekende Amstelveense parkenbeheerder, C.P. Broerse, heeft deze Botanische Tuin Zuidas ontworpen.

In 2014 werd de Botanische Tuin Zuidas meer toegankelijk. De tuin kreeg ruimere openingstijden en er worden nu activiteiten georganiseerd.

Botanische Tuin Zuidas

De Botanische Tuin Zuidas bestaat uit een buitenterrein en een kassencomplex.

Plattegrond van de Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam

In de kassen groeien orchideeën en tropische planten, zoals clivia’s, bromelia’s en varens. In de Alpine kas is een rotstuin ingericht. In de succulentenkas ziet u de meest uitgebreide collectie van cactussen en vetplanten in Nederland.
De Botanische Tuin Zuidas beschikt een grote penjing en bonsai verzameling.
Buiten staan in de zomer een grote hoeveelheid kuipplanten opgesteld.
De wintertuin wordt gebruikt voor evenementen, lezingen, vergaderingen en workshops.
Buiten is een deel ingericht met bamboe, varens en vaste planten. Op een paar plaatsen zijn vlonders langs het water geplaatst waar u kunt genieten van de tuin.

In de Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam

Praktische informatie

Overige informatie

 • Er is een kleine winkel in gericht waar u zaden, planten en cadeauartikelen kunt kopen. De winkel is gevestigd in het beheerdersgebouw. Hier kunt u ook een kof koffie of thee kopen.
 • In de Botanische Tuin Zuidas worden zeer regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals tekenen in de Botanische Tuin, concerten of de cursus Groene vingers. Voor data, prijzen en meer informatie verwijs ik u door naar de website van de Botanische Tuin Zuidas.
 • In de wintertuin is het mogelijk om uw eigen evenement te organiseren. Voor meer informatie, zie de website van de Botanische Tuin Zuidas.
 • Er worden regelmatig rondleidingen onder leiding van een gids in de Botanische Tuin Zuidas gehouden. Voor data, prijzen en meer informatie verwijs ik u door naar de website van de Botanische Tuin Zuidas.
Een kas in de Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam

Bereikbaarheid

 • Auto:
  U neemt afslag S108 (Buitenveldert/VUmc) op de A10. De auto kunt u tegen betaling parkeren. In het weekend is het parkeren gratis.
 • Bus:
  Bij het VUmc stoppen de lijnbussen van RET 310, 341, 356 en 348. De bushalte is De Boelelaan of VUmc. De GVB-bus lijn 62 stopt ook op deze bushaltes.
 • Tram:
  U neemt vanaf Station Zuid lijn 24 naar het Centraal Station, de halte is VUmc.
 • Trein:
  vanaf station Amsterdam Zuid is het ongeveer 1,3 kilometer lopen naar de Botanische Tuin Zuidas.
 • Metro:
  de dichtstbijzijnde metrohalte is de halte Amstelveenseweg voor de metrolijnen 51 en 50 van en naar NS Station Amsterdam Zuid.

Openingstijden

De Botanische Tuin Zuidas is van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur geopend.

Vanaf begin april t/m eind oktober is de Botanische Tuin Zuidas ook op zaterdag en zondag geopend van 12.00-17.00 uur.

Op feestdagen is de Botanische Tuin Zuidas gesloten.

Entree

De toegang tot de Botanische Tuin Zuidas is gratis.

Adres

Botanische Tuin Zuidas
Van der Boechorststraat 8
1081 BT Amsterdam
Telefoon: 020 – 598 93 90
E-mail: info@botanischetuinzuidas.nl
Website:
Logo van de Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam

Sociale media

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Amsterdam

Wilt u nog meer voorpret of u nog meer verdiepen in Amsterdam? Dan kan ik u onderstaande reisgidsen aanraden:

Bewaar op Pinterest

Midden in de hectiek van Amsterdam-Zuid ligt de Botanische Tuin Zuidas. Mooi, rustig en de toegang is gratis! Meer hierover lees je op mijn website, lees je mee? #botanischetuinzuidas #amsterdamzuid #amsterdam #botanischetuin Midden in de hectiek van Amsterdam-Zuid ligt de Botanische Tuin Zuidas. Mooi, rustig en de toegang is gratis! Meer hierover lees je op mijn website, lees je mee? #botanischetuinzuidas #amsterdamzuid #amsterdam #botanischetuin

Over JTravel

Auteur foto

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Deel dit artikel

Handige links

voor het plannen van uw reis

Om u mijn reistips gratis te kunnen blijven geven, kunt u mij helpen. Ik werk samen met verschillende organisaties. Als u via één van de onderstaande links iets boekt of koopt, ontvang ik een klein percentage van uw aankoopbedrag. Ik kan deze website op deze manier in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van deze website dekken en u van de gratis informatie voorzien. Het boeken via één van deze links kost u niets extra’s. Het helpt mij om met dit kleine beetje geld u te voorzien van informatie. Voor ons beiden is het een win-win situatie: ik verwijs u door naar leuke en handige reisproducten en u helpt mij, JTravel, met uw aankoop. Bij voorbaat dank. Meer handige links vindt u in het artikel Links naar andere websites.

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer. 

Vindt u mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat u kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites. Buy me a coffee

Deel dit artikel

Picture of Jaquelien

Jaquelien

Welkom op de website van JTravel. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravel en ook achter JTravelBlog. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem u mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef u reisinspiratie en handige reistips. Gaat u mee op pad?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven