JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

In natuurgebied De Dennen op Texel kunt u heerlijk wandelen of de Fonteinsnol, een hoog duin midden in het bos, beklimmen. Vanaf de uitkijktoren heeft u een schitterend uitzicht over Texel. Meer over De Dennen leest u in dit artikel.


De Dennen is een bos dat ligt tussen De Koog en Den Hoorn en maakt deel uit van het Nationaal Park Duinen van Texel. U kunt hier wandelen, fietsen, paardrijden en picknicken. Er is een barbecueterrein en een terreinfietsroute. De bosspeelplaatsen zijn zeer geschikt voor kinderspelletjes.

Plattegrond De Dennen

Het Texelse bos is tussen 1898 en 1921 aangeplant. Vroeger waren er nauwelijks bomen op het eiland. Het was een pioniersbos in een gebied zonder (gematigd) bosklimaat. Het was ook een eenvormig bos, dat bestond uit grote oppervlakten geplante bomen van één soort en één leeftijd. De weersomstandigheden zijn extreem met veel (zee)wind en een arme bodem. Het Texelse bos is aangelegd om de 'woeste gronden', zoals natte heidevelden, productief te maken. Deze woeste gronden waren in gebruik als mientgronden. Mient komt van gemeenschappelijk. De Kooger Mient en Westermient werden gebruikt door de gemeenschappen van De Koog en De Westen. Van deze heidevelden zijn in De Dennen enkele snippertjes overgebleven.
Een deel van De Dennen heet 'Turfveld'. Dit omdat Staatsbosbeheer bij de aanleg van het bos op deze mientgronden op een aantal problemen stuitte. De grond was veel te nat en door de aanleg van sloten kon het overtollige water naar zee weglopen. Op een andere plek was het weer te droog. Hier is met water volgezogen turf in de plantgaten bij de wortels van de jonge dennen gelegd, om de jonge aanplant de droogte beter te laten doorstaan. Ook de zeewind was een probleem. Bladeren, naalden en knoppen droogden door het zout uit, want zout trekt water uit de bladeren. Er werden aan de westelijke bosrand geen naaldbomen maar loofbomen geplant. Dit om de naaldbomen goed te laten groeien. De westelijke bosrand op Texel loopt hier schuin op richting het oosten.

Het doel met het bos op Texel is een bos dat zichzelf in stand houdt en waar bomen van alle leeftijden door elkaar voorkomen. In een dergelijk bos groeien vooral soorten bomen, struiken en planten, die van nature in Nederland thuishoren en passen bij de groeiplaats.

Er zijn eind vorige eeuw veel fiets-, ruiter- en wandelpaden bijgekomen, er zijn speeltuintjes aangelegd, er is een mountainbikepad gekomen, evenals een uitkijktoren en een barbecueplaats. Uw hond mag mee, in het grootste deel van het bos m.u.v. het begraasde gebied, mag dat ook zonder dat die is aangelijnd. Tijdens uw wandeling kunt u pauzeren bij een picknicktafel of even uitrusten op een bankje. Voor kinderen zijn er veel bosspeelplaatsen waar ze lekker kunnen ravotten en hutten kunnen bouwen. In het bos bevinden zich diverse uitkijkpunten. Hier heeft u een prachtig uitzicht over de uitgestrekte natuur van Texel.

Natuurgebied De Dennen

De Fonteinsnol is een hoog duin dat nu midden in het bos ligt. Als u voor de eerste keer op Texel komt en de naam Fonteinsnol op het ANWB bord leest, zult u wellicht de klemtoon verkeerd leggen. Een nol is een hoge duin en een fontein is een waterbron. Deze waterbron ontsprong op de noordoostelijke helling van de Fonteinsnol. Het was het begin van een beek die door de mientgronden liep. Het bronwater werd gebruikt om het gebied rond den Hoorn (de mient) nat te houden, via talloze snelstromende beekjes of duinrellen. Bij de aanleg van het bos werd deze plek vergraven. De bron ging door opdroging verloren, maar het hoge duin is gebleven. De uitkijktoren bij Fonteinsnol is één van de bekendste uitkijkpunten van het eiland. Vanuit de uitkijktoren heeft u een schitterend uitzicht over het grote dennenbos (de Dennen), het duingebied en grote delen van Texel.

In De Dennen staan barbecues waar u gratis gebruik van mag maken en u uw eigen eten kunt bereiden. Vanwege de brandveiligheid mag u alleen met houtskool stoken. Dit moet u zelf meenemen.

In welk jaargetijde u ook op Texel bent, een boswandeling is altijd heerlijk. In de bossen van Texel zijn tientallen wandelpaden en -routes uitgezet.
In het vroege voorjaar zult u veel sneeuwklokjes tegenkomen in het bos.
In het bos komen vele nieuwe soorten broedvogels voor, zoals de zwarte mees, de grote bonte specht, goudhaan, ransuilen en houtsnippen.
Op de meest arme, schrale plekken in de Dennen komen zeldzame paddenstoelen voor, zoals de narcisamaniet, koperrode spijkerzwam, kruidige melkzwam, okerkleurige vezeltruffel, duivelsbroodrussula, appelrussula, koeienboleet, valse melkboleet, bruine ringboleet en bittere boleet.


Voor meer foto's van De Dennen, zie: foto's Natuurgebieden.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

De Dennen is een bos dat ligt tussen De Koog en Den Hoorn en maakt deel uit van het Nationaal Park Duinen van Texel. Je kunt hier wandelen, fietsen, paardrijden en picknicken. Wil je meer weten over De Dennen, lees dan mijn website. Lees je mee? #dedennen #fonteinsnol #texel #wandelen #waddeneiland #nederland #natuurgebied #jtravel #jtravelblog De Dennen is een bos dat ligt tussen De Koog en Den Hoorn en maakt deel uit van het Nationaal Park Duinen van Texel. Je kunt hier wandelen, fietsen, paardrijden en picknicken. Wil je meer weten over De Dennen, lees dan mijn website. Lees je mee? #dedennen #fonteinsnol #texel #wandelen #waddeneiland #nederland #natuurgebied #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment