JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Studio Roosegaarde is gevestigd aan de Vierhavensstraat in het M4H district in Rotterdam. Studio Roosegaarde is het social designbureau van ontwerper Daan Roosegaarde. Hier ontwikkelt hij met een team van designers en engineers interactieve en slimme ontwerpen. Deze ontwerpen innoveren de relatie tussen mens, ruimte en technologie. Studio Roosegaarde is gevestigd in een voormalige glasfabriek, de Droomfabriek. De studio heeft een pop-upstudio in Shanghai, China. Er werd door Daan Roosegaarde geëxposeerd in het Rijksmuseum Amsterdam, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Design Museum in Londen, Tate Modern, het Tokyo National Museum, het Musee des Arts Decoratifs in Parijs, Google Zeitgeist en het Victoria & Albert Museum. Studio Roosegaarde won talloze internationale innovatieprijzen.

Bekende werken van Studio Roosegaarde zijn:
• Icoon Afsluitdijk is ontworpen in opdracht van de Nederlandse overheid. Dit ontwerp versterkt het innovatieve karakter van de 32 kilometer lange Nederlandse dijk en benadrukt ook de belangrijkste functies, zoals waterbescherming & erfgoed, energie en mobiliteit.
• Windvogel zijn vliegers die energie produceren en het potentieel hebben om tot 100 kW te creëren. Ze kunnen tot 200 huishoudens van groene stroom voorzien. Deze slimme vliegers zweven in de lucht en bewegen met een kabel naar een grondstation. Deze push en pull van de kabel transformeert in elektriciteit, zoals de dynamo van een fiets. Het project is een eerbetoon aan de in 2014 overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels.
• Gates of Light laat op de Afsluitdijk 60 monumentale sluizen van 1932 tot hun recht komen. Elke dag passeren hier 20.000 auto's. De structuren zijn volledig gerestaureerd en aangevuld met een retroreflecterende laag. In het donker wordt de architectuur van deze gebouwen verlicht door de koplampen van passerende auto's. Het licht wordt door kleine prisma's gereflecteerd. Als er geen auto's op de weg zijn, zijn de structuren niet verlicht.
• Waterlicht was een project op de Afsluitdijk. Hier werd met onder meer rookmachines en laserstralen een blauwe lichtnevel gecreëerd. Zo werd getoond tot waar het water zou reiken zonder de bouw van de Afsluitdijk.

Project Dune van Studio Roosegaarde in Rotterdam

• Dune is een interactief korenveldlandschap bestaande uit honderden led-lampen. Deze lampen reageren op aanraken en geluid. Dune is op verschillende plekken ter wereld tentoongesteld, zoals in het Tate Modern in Londen, in het Stedelijk Museum Amsterdam, in de Maastunnel voor voetgangers in Rotterdam, in Tokio en Hongkong.
• Smart Highway is een interactief stuk snelweg. Deze snelweg maakt gebruikt van het glow-in-the-dark systeem om de snelweg mee te verlichten en zonder daarbij gebruik te maken van aanvullende energie. Smart Highway is een project in samenwerking met aannemer Heijmans.
• The Smog Free Tower in Rotterdam is de allereerste smog vrije toren, die de met smog vervuilde lucht zal filteren en omzetten in schone lucht. De opgevangen smog bestaat voor 42% uit koolstof. Deze smog kan onder hoge druk omgevormd worden tot een diamant. Het resultaat is de smog-ring, die ook verkocht gaat worden. Elke koper van deze ring wordt zo donateur van een stuk van 1.000 m2 schone lucht dat door The Smog Free Tower werd gefilterd.
• Beyond is te vinden in vertrekhal 3 op Schiphol. Er ontstond een lange lege wand van 100 meter lang die door Studio Roosegaarde is veranderd in een wand met wolkenluchten. Hij werd hier geïnspireerd door de oude 17e-eeuwse meesters van de schilderkunst zoals Ruysdael. Wanneer u dit werk uit verschillende hoeken wordt bekeken ontstaat er door het perspectief en de beweging een visuele 'augmented reality'-ruimte. De wand is slechts 10 centimeter dik, maar u als kijker ervaart meters ruimte. Dit 3D-effect wordt ondersteund door geelwitte ledlampen die in de wand zijn opgenomen.
• Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad kunt u in Eindhoven, net buiten Nuenen, bewonderen. Hier heeft de beroemde schilder Vincent Van Gogh gewerkt. Dit fietspad is geïnspireerd op het wereldberoemde werk De sterrennacht van Vincent van Gogh en wordt verlicht door duizenden fonkelende steentjes.
• Windlicht is een verbindende factor tussen Nederlanders en het nieuwe landschap met windmolenparken. Dit is een project met groene energie die een Zeeuws windmolenpark in het licht zet. Speciale software en trackingtechnologie detecteren de windmolenwieken die met 280 kilometer per uur draaien. Groene lijnen van licht worden gekoppeld aan deze wieken.

Project Lotus Dome van Studio Roosegaarde in Rotterdam Project Lotus Dome van Studio Roosegaarde in Rotterdam

• Lotus Dome komt tot leven als de Dome de warmte van een bezoeker voelt. Honderden aluminium bloemen openen hun blaadjes, de ruimte wordt gevuld met een diep basgeluid en het licht reflecteert de lotusbloemen op de muren.
• Rainbow Station is een regenboog die iedere avond na zonsondergang enkele minuten te zien was op de oostelijke glazen gevel van een van de stationskappen van station Amsterdam Centraal.
• Sustainable Dance Floor is een dansvloer. Deze vloer genereert energie via de dansende menigte. Deze energie wordt omgezet in elektriciteit voor bijvoorbeeld de belichting van de club.
• Intimacy is een kledingstuk van hightech materiaal dat doorschijnend wordt als de drager opgewonden raakt.
• Space is een 90 meter lang kunstwerk. Dit kunstwerk biedt een nieuwe ervaring van licht en ruimte op het station van Eindhoven in Nederland. Als u langs het kunstwerk loopt, ervaar u nieuwe dimensies van licht, net zoals een astronaut rond de aarde cirkelt. Het werkt toont de impact van licht op onze planeet. Space bevindt zich in de oude passage van station Eindhoven.

Voorbeelden van projecten van Studio Roosegaarde

Adres
Studio Roosegaarde
Vierhavensstraat 52-54
3029 BG Rotterdam
Telefoon: 010 - 30 70 909
E-mail:
Website:
Logo Studio Roosegaarde


Voor meer foto's van Studio Roosegaarde in Rotterdam, zie: foto's Studio Roosegaarde.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Studio Roosegaarde is het social designbureau van ontwerper Daan Roosegaarde. Hier ontwikkelt hij met een team van designers en engineers interactieve en slimme ontwerpen. Meer over Studio Roosegaarde lees je op mijn website. Lees je mee? #studioroosegaade #rotterdammakersdistrict #instameet #rotterdam #jtravelblog #jtravel

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment