In september 2021 nam ik deel aan de Instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer met bezoeken aan het Cruquius Museum, Fort van Hoofddorp en Landgoed Kleine Vennep. Alles over Fort van Hoofddorp leest u in dit artikel.
Inhoudsopgave
Ligging
Fort van Hoofddorp ligt in een knik van de Geniedijk en ten westen van de Hoofdvaart in Hoofddorp/Haarlemmermeer. Het fort ligt verscholen achter Molen de Eersteling.
Geschiedenis
Fort Hoofddorp is tussen 1903-1904 aangelegd. Dit is één van de twee forten van de Stelling van Amsterdam met twee verdiepingen. Het andere fort met twee verdiepingen is Fort bij Spijkerboor in de Beemster. De beide verdiepingen van het fort tellen 13 kamers.
De fortgracht verdween voor een deel uit het zicht van de verdedigers. De door de firma Skoda geleverde pantserstalen caponnière vormt een uniek onderdeel van de stelling. Fort bij Hoofddorp diende als verdediging van het acces gevormd door de Hoofdvaart en de aan beide kanten lopende wegen. De hoofdverdedigingslijn van de Stelling van Amsterdam liep dwars door de Haarlemmermeerpolder. Deze verdedigingslijn wordt gevormd door de Geniedijk en de forten bij Aalsmeer (is nu het CRASH Luchtoorlog- & Verzetsmuseum ’40-’45), Hoofddorp en Vijfhuizen (is nu het Kunstfort bij Vijfhuizen).
In de Tweede Wereldoorlog werd het fort door de Luftwaffe gebruikt als paardenverzorgingsplaats. Na de oorlog was het fort twee jaar als interneringskamp voor politieke delinquenten. In de eerste jaren na de oorlog werden de fortwachterswoning en de genieloods gesloopt. Daarna is het fort als magazijn gebruikt door de Nederlandse luchtmacht.
De gemeente en de provincie Noord-Holland wilden het fort in 2013 verder ontwikkelen en herbestemmen. De ontwikkeling en herbestemming van het fort namen maar liefst 10 jaar in beslag. Vanaf september 2020 is het fort na een grootschalige renovatie door Serge Schoenmaker Architects officieel geopend. Het fort is door de herbestemming gered van het verval. Nu is het een schitterend forteiland van totaal 8100 m2 met horeca, culturele en educatieve activiteiten. Het terrein rond de coupure in de Geniedijk is vrij toegankelijk.
Fort van Hoofddorp
Fort van Hoofddorp was één van de drie locaties voor de Instameet Ode aan het Landschap Noord-Holland in de Haarlemmermeer in de Haarlemmermeer. In twee andere artikelen kunt u de beschrijving van de twee andere locaties lezen: Cruquius Museum in Cruquius en Landgoed Kleine Vennep buiten Nieuw-Vennep. Fort Hoofddorp is in 2020 geopend voor het publiek na een renovatie van een paar jaar. Fort Hoofddorp maakt deel uit van de de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie, dat op 15 tot 20 kilometer rond het centrum Amsterdam ligt. De Stelling van Amsterdam is 135 kilometer lang. De Stelling van Amsterdam bevat 45 forten en is aangelegd van 1880 tot 1920.
De verdieping op het fort is het meest opvallende onderdeel. Het heeft daardoor een samenhangende frontcaponnière, een laaggelegen frontale uitbouw. Een verdieping op het fort was noodzakelijk door de beperkte ruimte. Nu is hier Restaurant Vis aan de Linie gevestigd.
Tijdens de renovatie is het fort verduurzaamd en gemoderniseerd. Dit alles met behoud van de historische details en unieke sfeer. Het gebouw is voorzien van vloerverwarming en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Deze systemen maken gebruik van de originele ventilatiekanalen. Binnen ziet u de verweerde betonwanden, de gerenoveerde deuren en luiken en nieuwe, hedendaagse elementen.
Op het forteiland is een diepe kuil in de vorm van een theater. Deze kuil is ingericht als klein openluchttheater. Hier vinden regelmatige voorstellingen plaats.
Praktische informatie
Overige informatie
- In het Fort van Hoofddorp horecagelegenheid restaurant Vis aan de Linie geopend. Van woensdag t/m zondag kunt u van 17.00 - 22.00 uur hier dineren. Op zondag is het restaurant vanaf 12.00 uur geopend voor de lunch. De actuele openingstijden vindt u op de website van Restaurant Vis aan de Linie. Hier kunt u ook een tafel reserveren.
- Fort van Hoofddorp is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam is onderdeel van Werelderfgoedlijst van UNESCO.
- In het Fort van Hoofddorp worden regelmatig festivals en andere activiteiten gehouden. Kijk hier voor meer informatie over de agenda van Fort van Hoofddorp. Ook andere culturele en educatieve activiteiten vinden plaats op het Fort van Hoofddorp, zoals rondleidingen, teambuildingssessies en schoolvoorstellingen.
- Fort van Hoofddorp is ondergebracht in een stichting. Deze stichting heeft als doel het forteiland in Hoofddorp te ontwikkelen en het werelderfgoed weer zichtbaar te maken. De instandhouding van de cultuurhistorisch waarden van het fort staat hierbij centraal.
Bereikbaarheid
- Auto
U kunt bij het fort niet parkeren. Komt u met de auto, dan kunt uw auto (tegen betaling) parkeren in de parkeergarage in het centrum van Hoofddorp. Of u parkeert uw auto in bijv. de Ghandistraat en loopt een stukje via de Geniedijk naar het fort. - Openbaar vervoer
De dichtstbijzijnde bushalte is in het centrum van Hoofddorp aan het Burgemeester van Stamplein. Deze bushalte ligt op ongeveer 5 minuten loopafstand van het fort. Buslijn 340 en 341 zijn de buslijnen die hier hun haltes hebben. Nog dichterbij is de bushalte Hoofddorp, Hoofdweg/Molen. Dit is de bushalte voor lijn 162 en 169. Aan de Wallenbergstraat is de bushalte voor buslijn 161 van en naar Zwanenburg. Deze buslijnen rijden minder frequent dan de bussen van lijn 340 en 341. Deze bussen rijden ook allemaal vanaf en naar Station Hoofddorp. Vanaf het station Hoofddorp kunt u de trein naar alle windstreken nemen. - Fiets
Het fort is goed bereikbaar met de fiets.
Openingstijden
U kunt het hoofdgebouw op het moment alleen tijdens een rondleiding bezoeken. Deze rondleidingen vinden elke zaterdag om 13.00 uur en 16.00 uur plaats.
Entree
Volwassenen: € 7,50 per persoon.
U kunt zich individueel of als groep inschrijven voor een rondleiding door een e-mail te sturen naar .
Adres
Fort van Hoofddorp
Hoofdweg 739
2131 BD Hoofddorp
Telefoon: 06 - 24 51 12 11
E-mail:
Website:
Sociale media
Voor meer foto's van het Fort van Hoofddorp, zie: Foto's van Fort van Hoofddorp.
Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.
Bewaar op Pinterest
Reacties mogelijk gemaakt door CComment