JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

GeWoonboot
De GeWoonboot is een drijvende vergaderlocatie op het IJ bij de NDSM-werf in Amsterdam Noord. U kunt op de GeWoonboot vergaderingen, teammeetings, trainingen, heisessies, brainstorm- en inspiratiemeetings, workshops, een diner of bedrijfsuitje houden.

De GeWoonboot is een duurzame vergader- en trainingslocatie. De GeWoonboot is volledig zelfvoorzienend. De boot wekt haar eigen energie op voor warmte, koeling en elektra en zuivert haar eigen afvalwater. De boot is gemaakt van duurzame materialen. Alles op de boot is gericht op duurzaamheid en de catering is biologisch en lokaal.

De duurzaamheid van de GeWoonboot tijdens de Instameet 24H Noord

De GeWoonboot is in 2006 ontworpen en gebouwd. De GeWoonboot was vijf jaar lang onderdeel van de lokale duurzame energie-expositie 'Opgewekt.nu'. Na deze expositie is de GeWoonboot op de NDSM-werf gebleven. Er is in Amsterdam Noord veel belangstelling en ambitie op het gebied van milieu en duurzaamheid. Amsterdam Noord heeft veel water. Dat is de reden dat er steeds weer nieuwe manieren van wonen op het water ontwikkeld worden. Hierbij staat duurzaamheid centraal. De elektriciteit voor de GeWoonboot wordt door middel van 24 zonnepanelen verwerkt. De elektriciteit wordt in accu's aan boord opgeslagen. Alle apparaten en verlichting op de GeWoonboot zijn energiezuinig. De verwarming wordt voor een groot deel met een warmtewisselaar uit het IJ gehaald. De warmtepomp die het aanvult draait op de eigen opgewekte stroom. De overcapaciteit aan opgewekt elektra wordt omgezet in warm water. Dit wordt vervolgens in een buffertank opgeslagen. Regenwater wordt op het groene dak opgevangen en gebruikt om het toilet mee door te spoelen. De GeWoonboot is gebouwd van materialen die makkelijk te recyclen zijn.

De boot is 120m2 groot en verdeeld in twee ruimtes: de IJ-zaal en de Theo Fransman kamer. De IJ-zaal ligt aan de voorzijde en is 40m2. Deze ruimte is geschikt voor maximaal 25 personen in vergaderopstelling en 35 personen in theateropstelling. De Theo Fransman kamer is door de schuifwanden flexibel in de delen in een grote kamer van 25m2 of twee kleinere kamers. Deze ruimte is voor maximaal 8 personen geschikt. U kunt beide ruimtes huren, en als u dit doet, kunt u de achterste ruimte in tweeën splitsen. Tijdens de vergaderingen kunt u beschikken over alle audiovisuele middelen, zoals een flipover, beamer, een flatscreen, een iPod Dockingstation die gebruikt wordt als audiospeaker, een kopieerapparaat/printer/scanner en Wifi. Standaard voorzieningen op de boot zijn een privéterras met uitzicht op het IJ, gratis Wifi, keuken met gasfornuis, vaatwasser, oven en magnetron, espressoapparaat, vergadertafels en stoelen. De locatiehuur is inclusief uw gastvrouw aan boord. Er wordt gewerkt met dagdelen. Deze dagdelen zijn vergaderingen voor een hele dag (van 08.30-17.00 uur), ochtendsessies (van 08.30-12.30 uur), middagsessies (van 13.00-17.00 uur) en avondsessies (van 18.00-22.00 uur).
De GeWoonboot heeft tegen extra betaling een eigen catering met biologische en/of lokale producten.

Bereikbaarheid GeWoonboot
De GeWoonboot ligt aan het IJ. Per openbaar vervoer, fiets of auto is de boot goed bereikbaar. Er varen twee gratis fiets- en voetgangers pontjes: één vanaf Centraal Station (15 minuten varen) en één vanaf de Tasmankade (3 minuten varen). Parkeren op de NDSM-werf kost € 1,30 per uur. U kunt aan de Papaverweg t/o 54 gratis parkeren. Dit is bij evenementenlocatie Undercurrent. Vanuit hier loopt u in vijf minuten via de fietsbrug naar de GeWoonboot.

Adres
GeWoonboot
NDSM Plein 104
1033 WB Amsterdam
Telefoon: 020 – 3 200 280
E-mail:
Website:
Klik hier om naar de website van GeWoonboot te gaan

WastedLab
Sinds 2015 werkt Wasted aan het initiatief om samen met buurtbewoners en ondernemers afvalscheiding in de buurt te verbeteren door het introduceren van nieuwe vormen van inzameling in Amsterdam. Wasted heeft een spaarsysteem opgezet voor het gescheiden inzamelen van afval. Afval moet als grondstof worden gezien en op betere manieren hergebruikt worden. Door afvalscheiding, kan het afval hergebruikt worden en is afval geen afval meer, maar zeer waardevol. Recyclen kost minder energie dan het winnen van grondstoffen en is daarom beter voor het milieu. Wasted heeft in samenwerking met buurtbewoners, lokale gemeenschappen, organisaties en bedrijven het Wasted-spaarsysteem ontwikkeld. Buurtbewoners worden beloond voor het scheiden van afval. Helaas is Wasted alleen actief in Amsterdam Noord, maar er is inmiddels uitgebreid naar Amsterdam Centrum, misschien een idee om dit uit te rollen naar de rest van het land? Voor elke zak gescheiden afval (oud papier, glas, textiel en plastic afval) ontvangt de deelnemer een munt en deze munt kunt u inleveren voor kortingen en acties op producten en diensten bij lokale ondernemers. Het is een project van Cities Foundation. Dit is een organisatie, die onderzoek doet naar sociale verandering en maatschappelijke betrokkenheid. Met dit onderzoek ontwikkelt het lokale oplossingen voor mondiale stedelijke problemen.
Wasted heeft een lespakket ontwikkelt. Met dit lespakket wordt u een plastic expert. U leert alles over uw plastic verslaving en hoe er beter met plastic omgaan moet worden. Dit gebeurt tijdens een Plastic-O-Holic Anonymous meeting. Tijdens deze meeting ontdekt u het verschil tussen verschillende soorten plastic en hoe u deze kan recyclen tijdens een spoedcursus Plastic Archeologie. U verwerkt uw eigen afval tijdens een workshop in het Wasted laboratorium. Dit is de workshop die wij, deelnemers aan de Instameet 24H Noord, in het kort hebben gevolgd.
Om een paar cijfers te noemen: er is in totaal 2073,8 kilo plastic (sinds april 2015), 686,4 kilo papier (sinds april 2017), 468 kilo textiel (sinds juni 2017) en 798 kilo glas (sinds juni 2017) ingezameld. Er zijn 1000 deelnemers aan het lespakket en er doen 1154 buren mee aan dit project (cijfers dateren uit eind oktober 2017).

Adres
Wastedlab
Chateau Amsterdam
Gedempt Hamerkanaal 139
1021 KP Amsterdam
Telefoon: 06 – 174 435 19 (WastedLab is van maandag t/m donderdag tussen 10.00 en 17.00 uur bereikbaar).
E-mail:
Website:
Klik hier om naar de website van WastedLab te gaan

Het maken van de plastic blokken van WastedLab tijdens de workshop 'Verdien geld met je plastic afval' op de GeWoonboot tijdens de Instameet 24H NoordWorkshop 'Verdien geld met je plastic afval'
Tijdens 24H Noord op 28 oktober 2017 werd door de GeWoonboot in samenwerking met WastedLAB de workshop 'Verdien geld met je plastic afval' georganiseerd. Een workshop die u zal inspireren voor een plastic vrij leven. Welke schatten zitten er tussen uw afval verstopt. Ook smelt u zelf meegebrachte zwerfafval om tot Wasted blokken in het drijvende laboratorium. Voor iedereen vanaf 12 jaar was de workshop toegankelijk. Er werden 3 sessies gehouden. Wij, deelnemers aan de Instameet 24H Noord hebben deelgenomen aan de sessie van 14.45 uur. Tijdens de workshop werd er stil gestaan bij het feit dat we per dag wel heel veel plastic gebruiken. We zijn plastic verslaafd. Tijdens de workshop testten we, met behulp van water en olie in laboratoriumbuisjes of de plastic afval dat in alle soorten en maten op de tafels lagen, wat voor soort plastic er in de buisjes zaten. Met behulp van een A4-tje met een schema, moesten we uitzoeken of een bepaald soort plastic PP, LDPE, PET, HDPE of PS is. Dat lijkt heel simpel, maar later blijkt dat het niet helemaal goed gegaan is. Het blijkt dat (bijna) elk plastic voorwerp is voorzien van een nummer van 1 t/m 7, 1 staat voor PETE, 2 voor HDPE, 3 voor V, 4 voor LDPE, 5 voor PP, 6 voor PS, 7 voor alle andere dingen. Iets wat ik nooit geweten heb en ook nog nooit opgelet heb. Maar kijkt u het maar eens na als u dit deel gelezen hebt. Het valt dan ook op hoeveel plastic u op een dag in uw handen hebt. Aan de deelnemers werd gevraagd om één stuk zwerfafval mee te nemen om te ontdekken welke schatten er tussen uw afval verstopt zitten. En er werd plastic afval om gesmolten tot Wasted blokken in het drijvende laboratorium. De duur van de workshop was een uur. Deze workshop was een samenwerking van WastedLab, Iamsterdam en GeWoonboot.


Voor meer foto's van de GeWoonboot en de workshop 'Verdien geld met je plastic afval' in Amsterdam Noord, zie: foto's GeWoonboot.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Tijdens de Instameet 24HNoord bezocht ik o.a. de woonboot van GeWoonboot in het IJ en volgde een workshop 'Verdien geld met je plastic afval' van WastedLab in Amsterdam Noord. Meer informatie over GeWoonboot en de workshop lees je hier. Lees je mee? #gewoonboot #wastedlab #24hnoord #instameet #instameet24hnoord #amsterdamnoord #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment