JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Oedipus Brewing is een Amsterdamse brouwerij, die in 2011 voor vier vrienden, Sander, Alex, Paul en Rick, is opgericht. Ze begonnen vanuit huis met het maken en produceren van bier. Proefkonijnen bij het testen waren familieleden en vrienden. Omdat de geproduceerde bieren zo in de smaak vielen, werd besloten om op grotere schaal te gaan produceren. Het eerste commerciële biertje van Bierbrouwerij Oedipus was Mannenliefde. Dit biertje is inmiddels in heel Amsterdam bekend. Daarna hebben de bierbrouwers hun assortiment alleen maar uitbreid met bieren als Gaia, ThaiThai, Panty Stout en Mama.
Sinds 2015 is de brouwerij gevestigd aan de Gedempt Hamerkanaal in Amsterdam Noord. Hier is een 500 liter installatie waarmee uitgebreid geëxperimenteerd kan worden met verschillende soorten mout, hop en gist en er wordt gebruikgemaakt van houtlagering. Het assortiment wordt steeds groter. De basis van deze bierbrouwerij is het nadenken over nieuwe smaken, proeven van diverse soorten bieren en nieuwe recepten uitvinden en uitproberen. Tijdens het proces worden zoveel mogelijk biologische ingrediënten gebruikt en wordt het bierbostel hergebruikt als veevoer.

Geschiedenis
In 2009 begon het verhaal van de brouwerij. Ze werkten in de Beer Temple in Amsterdam. Daar ontdekten ze bieren die in Nederland niet bekend waren. Ze liepen festivals en andere evenementen af en zagen dat er behoefte was aan specialiteitsbieren. Dat is de reden dat Alex, Paul, Sander en Rick begonnen met het maken van hun eigen biersoorten.
In 2010 begonnen de vrienden met het uitproberen van de verschillende smaken met verschillende ingrediënten. Dit gebeurde in de eigen keuken thuis. Elke week werden andere soorten bier geproduceerd. Er zijn in die tijd veel gekke soorten bier geproduceerd. Er werd druk geoefend en geproefd en gepraat met andere brouwers. Hun motto: iedereen kan thuis bierbrouwen en niemand mag ontmoedigd worden door de technische aspecten van bierbrouwen. Familie, vrienden, bekenden en collega-bierbrouwers werden testpersonen. Hun feedback is een belangrijk onderdeel van het proces van het verfijnen van Oedipus-bieren.
Vanaf 2011 werden festivals en andere evenementen bezocht. Ook organiseerden ze hun eigen evenementen om de bieren onder de aandacht te brengen. Tijdens de bezoeken aan festivals en evenementen leerden de bierbrouwers veel. Er werd met nieuwsgierigheid naar hen gekeken en er werd de tijd genomen om alles tot in details uit te leggen en te bespreken. Er was ruimte in de markt voor ambachtelijk bier. De brouwdemonstraties werden op de vreemdste locaties zoals stranden, openbare parken en festivals uitgeprobeerd.
In 2012 kwam het biertje Mannenliefde op de markt. Een bier met een missie. De missie is om de manier over hoe mensen denken en hoe ze bier drinken te veranderen. Het beeld dat machomannen de grote commerciële bieren drinken en de vrouwen wijn en cocktails drinken, is een mythe gecreëerd door de grote merken. Ook de meeste vrouwen houden van bier (ik niet, maar misschien u wel). Het biertje Mannenliefde is ontwikkeld om stereotypen leuk te maken en te ontmantelen. Mannenliefde drukt een superzachte, kwetsbare man die vol liefde is, uit. De makers van Mannenliefde geloven niet dat er mensen zijn die niet van bier houden (sorry guys, maar ik lust geen bier). De filosofie is dat iemand die niet van bier houdt, niet het juiste bier geproefd. Bier kan bitter, zoet, zuur of zout smaken en rokerig, geroosterd, fruitig of pittig zijn. Het alcoholgehalte kan hoog zijn, het biertje kan alcoholarm of zelfs alcoholvrij zijn. Daarnaast worden door de verschillende fermentatiemethoden, giststammen, vaten en manieren van mengen geven bier unieke smaken en complexiteiten gebrouwen. Nu dan heb ik dus nog nooit een juist biertje gehad, want, ik vind bier totaal niet lekker.
In 2013 is door een crowdfundingsactie geprobeerd om een brewpub in het centrum van Amsterdam te vestigen. In de ruimte van 180 m2 kon bier worden gebrouwen en een proeflokaal gevestigd worden, zo was het plan. Maar na 1,5 jaar werken, vielen de plannen in duigen. Bureaucratische regels maakten het onmogelijk om de brewpub te openen. Om toch bieren te kunnen produceren werd er bij andere brouwerijen gehuurd. Begin 2015 is de brouwerij verhuisd naar de huidige vestigingsplaats in Amsterdam Noord. De ruimte hier is 900 m2. In het nieuwe hoofdkwartier worden nieuwe bieren ontworpen, er is een tapkamer opgezet en er worden proeverijen en feesten georganiseerd. De brouwerij heeft in 2016 een nieuwe mede-eigenaar gekregen: Tristan. De productiefaciliteiten zijn verder uitgebreid. Deze vestigingsplaats wordt ook al weer te klein. Er is al extra magazijnruimte gehuurd. Ter plekke kan nu ook het bier gebotteld worden. In 2016 zijn extra vaten gekocht en is er een doorgang gemaakt tussen de twee magazijnen, die door de brouwerij gehuurd worden.
De brouwerij beschikt sinds 2015 over een taproom. Deze is van donderdag-zondag op gezette tijden geopend. Hier kunt u als bierliefhebber terecht voor een biertje en voor de gezelligheid. De taproom is een grote werkloods met een tap, toilet en tafels. Door de weeks wordt hier bier gebrouwen en in het weekend staan hier tafels. Uit de tapmuur komen 12 tapkranen met hendels. Hierboven hangt een groot krijtbord met de bieren die u op dat moment kunt kopen en proeven. Boven het krijtbord hangt een enorm schilderij van een varken. De aankleding van de taproom is in de Oedipus-stijl met illustraties op de muur van het toilet. Mama voor de vrouwen en Mannenliefde voor de mannen.

Bierbrouwerij Oedipus tijdens de Instameet 24H Noord Bierbrouwerij Oedipus tijdens de Instameet 24H Noord

Sindsdien de oprichting is Oedipus enorm gegroeid. De productie lag in januari 2014 op 2.000 liter, in januari 2015 lag dat al op 14.000 liter en nu in 2017 ligt de productie op 57.500 hectoliter.

Bieren van Oedipus zijn: Mannen Liefde, 6%, saison, Mama, pale Ale 5%, Thai Thai, trippel 8%, Gaia, India Pale Ale 7%, Panty Stout 6%, Salty Dick, gose 4%, Slomo, Session Saison 3.5%, DODO en California common 5%. Speciaal bieren zijn: Kinder Yoga, Imperial Stout 11%, Zwangerschapsyoga, dark sour, 4%, Hosanna, double ipa 9%, The Dancer, India pale ale 7%, Lekker Bek, saison 6%, Hollandse Gedrooghopte cider, cider 8%, Speciaal, Bok 7%, Rubberen Robbie en de Smoked porter 6,5%.

De bieren van bierbrouwerij Oedipus zijn in bars in Amsterdam en een paar bars in Groningen en Utrecht verkrijgbaar. Ook bij de Albert Heijn liggen bieren van Oedipus in de schappen. Vanuit het buitenland (Engeland, Duitsland en Amerika) is er vraag naar de bieren van Oedipus. Dit is één van de redenen dat de brouwerij wil uitbreiden. Er is zoveel vraag naar de speciaalbieren, dat ze voor willen zijn dat ze nee moeten verkopen.

Evenementen
Elke vrijdag wordt er bier geserveerd, dat rechtstreeks vanaf het bottelingsproces komt. Deze superverse bieren kosten € 3,-- per stuk.
Red Light Radio komt hier elke zondagmiddag langs om plaatjes te draaien. De tafels worden bij mooi weer buiten gezet en bij slecht en koud weer staan de tafels in de loods.
Voor de hongerige maag is er de The Beef Chief, een foodtruck die zorgt door burgers.
In de brouwerij worden regelmatig evenementen georganiseerd.

Arrangementen
Er zijn verschillende bierproefarrangementen samengesteld waarbij u, met uw collega's, vrienden of familie, bier kunt proeven. Daarnaast zijn er samenwerkingen met Amsterdamse lokale bedrijven om samengestelde arrangementen te kunnen aanbieden. Dit zijn de zgn. bier- en voedsel arrangementen. Dit om u de combinatie van bier samen met vis, chocolade of kaas te laten ontdekken. Alle proeverijen zijn inclusief een rondleiding door de brouwerij. Hier ziet u hoe het bier gemaakt wordt. Het minimum aantal deelnemers aan de proeverij is acht.
De bierarrangementen zijn er in verschillende vormen: basic (5 bieren), de luxe (6 bieren) en imperial (10 bier).
Het bier en kaas arrangement bestaat uit 5 bieren en 5 soorten kaas, het bier en chocolade arrangement bestaat uit 5 bieren en 5 soorten chocolade en het bier en vis arrangement bestaat uit een combinatie van 5 bieren en stukjes vis. Voor de prijzen van deze arrangementen verwijs ik u door naar de website van bierbrouwerij Oedipus.

Openingstijden
De taproom van de brouwerij is geopend op donderdag van 17.00-22.00 uur, op vrijdag en zaterdag van 14.00-23.00 uur en op zondag van 14.00 tot 22.00 uur. De keuken van The Beef Chief is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 17.00-21.00 uur en op zondag van 16.00-20.00 uur. De overige dagen zijn de brouwerij en de keuken gesloten.

Adres
Bierbrouwerij Oedipus
Gedempt Hamerkanaal 85
1021 KP Amsterdam
E-mail:
Website:

Klik hier om de website van Bierbrouwerij Oedipus te bezoeken


Voor meer foto's van Bierbrouwerij Oedipus in Amsterdam Noord, zie: foto's Bierbrouwerij Oedipus.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Tijdens de Instameet 24HNoord bezocht ik o.a. Bierbrouwerij Oedipus in Amsterdam Noord. Voor deze instameet kregen we een rondleiding door de brouwerij en proefden we een paar biertjes die hier gebrouwen worden. Meer informatie over Bierbrouwerij Oedipus lees je hier. Lees je mee? #bierbrouwerijoedipus #24hnoord #instameet #instameet24hnoord #amsterdamnoord #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment