JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Ik heb de kosten van mijn 16-daagse groepsrondreis door Thailand op een rijtje gezet.

 

Mijn eerste verre rondreis was in 2011 naar Thailand. Dit land in Zuidoost-Azië is een redelijk makkelijk te bereizen land en een goedkoop land in de ogen van ons westerlingen.
Op de vraag, wat kost een rondreis door Thailand, is geen duidelijk antwoord te geven. U kunt op verschillende manieren reizen en het zo duur of goedkoop maken als u zelf wilt.

Ik maakte een 16-daagse rondreis met De Jong Intra Vakanties vanuit Bangkok naar het noorden en terug Bangkok via Cha-Am.

Zoals elke reis, ver of dichtbij, houd ik mijn kosten bij. In dit artikel vertel ik u per kostenpost wat ik tijdens deze rondreis uitgaf. Dit zijn prijzen uit 2011. Het is heel goed mogelijk dat bepaalde kosten hoger uitvallen.


Kosten voorbereiding
Mijn voorbereidende kosten naar Thailand bestaan uit een paar boeken die ik bij een boekhandel in Amsterdam kocht en het boek Thailand voor beginners die ik bij Pumbo.nl kocht. Totale kosten boeken: € 79,45.

Boek: Thailand - Rough Guide Boek: Thailand - National Geographic Boek: Thailand voor beginners

 

In deze kosten zijn niet meegenomen de kosten die ik voor bijv. de aanschaf van toiletartikelen gedaan heb, dit omdat ik deze kosten niet heb bijgehouden.

Andere voorbereidende kosten waren het bijwonen van een Thailand infodag bij Fox Vakanties en het halen van mijn vaccinaties. De kosten van de Thailand Info dag waren € 5,--. De vaccinaties DTP en Hepatitis A haalde ik bij de Reisdokter. Hij hield kantoor tijdens de infodag bij Fox Vakanties. Kosten van mijn twee vaccinaties waren € 98,--. Hiervan kreeg ik € 95,-- vergoed via mijn zorgverzekeraar. Uiteindelijk hebben de vaccinaties mij € 2,50 gekost. Dit zijn de kosten van het gele boekje.

Overige voorbereidende kosten: € 7,50. Dit is dus excl. aanschaf van bijv. toiletartikelen.

Totale kosten voorbereiding € 86,95.


Kosten 16-daagse Rondreis Klassiek Thailand
In 2011 kostte mijn 16-daagse rondreis door Thailand met De Jong Intra Vakanties € 1.798,30.

Dit is als volgt opgebouwd:
Pakketreis, Thailand, Rondreis Klassiek Thailand incl. het Calamiteitenfonds en inclusief de rechtstreekse vlucht met China Airlines en de éénpersoonskamertoeslag € 1.686,50.
Een reis- en annuleringsverzekering, die ik toen nog niet doorlopend had, kostte € 171,13.
Ik kreeg 5% PMA korting omdat ik via mijn zorgverzekeraar collectief verzekerd was/ben bij PMA en dit ook voor voordeeltjes oplevert zoals het boeken van een reis bij Pelikaan Reizen. De korting bedroeg € 59,33.

Totale kosten rondreis Klassiek Thailand: € 1.798,30.


Kosten eten & drinken
De lunches en ook sommige diners waren bij de prijs inbegrepen. Drankjes waren niet inbegrepen. Vanwege het warme weer heb ik ook veel flesjes drinken in de bus gekocht. Soms waren de diners niet inclusief en ging ik met een paar andere groepsleden in de stad waar we verbleven in een restaurant eten.
Soms was ik verplicht om in het hotel te eten waar ik op dat moment verbleef. Reden: ik zat in de middle of nowhere en kon nergens anders heen. De kosten van die maaltijden lagen hoger omdat ze wisten dat de hotelgasten in het hotel bleven dineren.

Totale kosten eten & drinken: € 154,54.


Kosten excursies
De meeste excursies waren inclusief maar een paar optionele excursies moesten apart betaald worden. Zo heb ik de volgende excursies apart bijgeboekt:
• Bangkok by night met een bezoek aan de Baiyoke Tower II en Calypso Cabaret (€ 41,36).
• Olifantentrekking en een rit met de ossenkar (€ 35,45).
• Tuinen en bergstammen rondom Chiang Mai; inclusief een lunchpakket (€ 43,72).
• Traditionele Thaise massage bij het hotel in Chiang Mai (€ 23,63).
• Tuk-tuk excursie in Chiang Rai met diner in Chiang Rai (€ 14,55).

Totale kosten excursies: € 158,71.

 Mijn waaier uit Borsang

 

Kosten souvenirs
Ik koop tijdens mijn reizen in het buitenland veel ansichtkaarten. Deze stuur ik naar familie in Nederland of ik plak ze later thuis in mijn reisverslag.

In Borsang heb ik een waaier laten beschilderen met mijn naam in het Thais er op.

Ook kocht ik Boeddhabeelden van de dagen waarop iemand geboren is. Iedere dag van de week heeft zijn eigen houding. Ik heb in één van mijn reisverslagen een plaatje met deze houdingen geplaatst. Voor mijn broer en ouders en mezelf heb ik per persoon een Boeddha gekocht van de dag waarop deze persoon is geboren.

Een ander leuk souvenir die ik langs de kant van de weg bij een restaurant kocht, is een zeeporchidee in een heel mooie verpakking.

Bij de Longnecks in de buurt van Chiang Mai kocht ik een handgeweven sjaal en een beeldje van een olifant.

Totale kosten souvenirs: € 108,57.


Overige kosten in Thailand
Mijn overige kosten in Thailand bestonden uit een paar verschillen waarvan ik niet meer weet waar ik mijn geld aan uitgegeven heb.

Het is bij rondreizen gebruikelijk om na afloop fooien te geven aan de begeleiding. Voor deze rondreis werden we hele reis door 4 mensen begeleid: een tourleader, een aparte gids die meegaat naar de bezienswaardigheden en daar uitleg geeft, de busboy die voor drankjes zorgt en de buschauffeur.
Ook gaat er aan het begin van de reis geld vanuit de groep in de zgn. fooienpot. Hier worden bijv. de bagagedragers in de hotels, gidsen ter plekke en personeel bij de hotels van betaald. De rest van de fooi gaat op aan bijv. lokale mensen die op de foto gezet worden of begeleiding tijdens een tour.

Omdat we pas ’s avonds na het diner uit het Methavalai Hotel in Cha-Am vertrokken, was het in ons hotel mogelijk om een day-use kamer te boeken. Ik vond het ideaal, want overdag heb ik bijv. gezwommen en een eind langs het strand gelopen en wat is fijner om na zo’n dag en voor de lange reis naar Bangkok en de vliegreis naar huis nog te kunnen douchen. Mijn bagage heeft de hele dag op mijn kamer gestaan en om 17.00 uur moesten we uitchecken.

Fooien: € 71,32.
Day-use kamer in Cha-Am: € 21,83.
Overige kosten: € 108,48.

Mijn (day-use) kamer in Cha-Am Methavalai Hotel

 


Kosten reisverslag
Na afloop van mijn rondreis door Thailand maakte ik een uitgebreid reisverslag. Vooraf kocht ik bij de Action al lijm, gekleurd papier en foto albums waar ik mijn foto’s en uitgebreid verslag. Dit verslag was de basis voor mijn website verhaal over Thailand. De kosten bij de Action waren ongeveer € 50,--. Daarnaast liet ik foto’s bij Kruidvat afdrukken. Kosten hiervan waren € 155,34.

Kosten reisverslag: € 201,34.


Totale kosten 16-daagse rondreis Thailand op een rijtje
Rondreis: € 1.798,30
Voorbereiding: € 86,95
Eten & drinken: € 154,54
Excursies: € 158,71
Souvenirs: € 108,57
Overige kosten: € 201,63 waarvan € 71,32 aan fooi en de day-use kamer Cha-Am € 21,83
Kosten reisverslag: € 201,34
Totale kosten Thailand: € 2.714,04


De prijzen zijn voor 1 persoon, dit omdat ik alleen op reis was.

 

Dit artikel bevat affiliate links. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Ik heb mijn kosten van mijn eerste verre reis, in dit geval een 16-daagse rondreis door Thailand, op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #thailand #kosten #jtravel #jtravelblog Ik heb mijn kosten van mijn eerste verre reis, in dit geval een 16-daagse rondreis door Thailand, op een rijtje gezet. Welke kosten dat zijn, lees je hier. Lees je mee? #thailand #kosten #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment