JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Op 3 augustus 2017 zag ik een Facebookbericht dat er op dinsdagavond 8 augustus 2017 een Instawalk wordt georganiseerd. Dit naar aanleiding van de Tentoonstelling Waterbazen. Deze tentoonstelling is t/m 17 september 2017 in de St. Bavokerk in Haarlem, het Cruquius Museum in Cruquius (Haarlemmermeer) en het Rijnlandshuis in Spaarndam te zien. Ik heb hier al eerder een bericht op Facebook over gezien met een datum in juni jl. Tijdens de bustocht hoor ik dat deze Instawalk niet is doorgegaan vanwege te weinig deelnemers. Dit keer geef ik me wel op via het opgegeven e-mailadres op voor deze Instawalk. Ik woon in de buurt en ik ben in het voorjaar al een keer in de St. Bavokerk in Haarlem geweest maar een kijkje in de gewelven van deze geweldige kerk is heel interessant. Het gemaal van Cruquius ken ik in zoverre dat ik hier in het verleden zo vaak langs gereden ben, maar ik ben er (schaam schaam) nog nooit binnen geweest. Het Rijnlandshuis in Spaarndam is de enige locatie die ik niet ken, maar ik ben benieuwd.
Onderstaand is het Facebook bericht zoals ik deze op mijn Facebook pagina ontving.

Bericht op Facebook

De volgende dag krijg ik een e-mail van een medewerkster van Tappan Communicatie dat mijn aanmelding is gehonoreerd. In deze e-mail staat dat ik om 17.45 uur bij de ingang van de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem aanwezig moet zijn voor een korte introductie en dat er vanwege een vol programma direct om 18.00 uur gestart wordt. Ook het programma wordt bijgevoegd.

Programma #InstaWalk
17.45 uur Ontvangst
18.00 – 18:30 uur Bezoek Grote of Sint Bavokerk in Haarlem
19.00 – 19.30 uur Bezoek Museum De Cruquius in Cruquis
20.00 – 20.30 uur Bezoek Rijnlandshuis in Spaarndam
21.00 uur Terug bij de Grote of Sint Bavokerk

Het vervoer tijdens de Instawalk is geregeld. Er is een busje geregeld die ons langs de tentoonstellingslocaties zal rijden en ook wordt er voor een broodje en drankje onderweg gezorgd.
Het enige wat van ons als deelnemers wordt gevraagd is tijdens of na afloop (een deel van) de gemaakte foto's te delen via social media met de hashtags #tentoonstelling #waterbazen #waterbeheer #stbavo #cruquiusmuseum #rijnlandshuis. Dit om de foto's gemakkelijk terug te vinden.

Op dinsdag 8 augustus reis ik per bus naar Haarlem. In het centrum aangekomen loop ik in de stromende regen naar de St. Bavokerk in het centrum van Haarlem aan de Grote Markt. Ik meld me bij de ingang en ik word via een deur die anders niet toegankelijk is, binnengelaten. De broodjes staan klaar.

Het graf van Conrad in de St. Bavokerk in Haarlem tijdens de Instawalk Waterbazen

Er staan verschillende begeleiders voor het bezoek aan de gewelven van de St. Bavokerk klaar. De grote groep van 19 mensen (inclusief twee medewerksters van Tappan Communicatie) wordt in twee groepen ingedeeld. Een deel begint bij het graf van Conrad en een deel van de groep, waaronder ik, begint in de gewelven hoog boven in de kerk. Per groep gaan 2 begeleiders mee, één om de weg te wijzen en één om te zorgen dat niemand achterblijft in de gewelven. In de gewelven worden we over houten stellages en langs gangen geleid waarvan ik denk waar gaan we heen. Maar de begeleidster zegt dat al die gangen nergens naar toe gaan. We zijn helemaal in de nok van de kerk met vanuit het raam een uitzicht over de stad. Vandaar gaan we weer naar beneden waar we vanaf een soort galerij foto's kunnen maken van het machtige Müllerorgel en de rest van de kerk, waaronder het schitterende plafond. Het orgel wordt op dat moment dat wij in de kerk zijn, bespeeld, waarschijnlijk is de organist zich aan het inspelen voor het concert dat er later op de avond zal worden gehouden. Weer beneden bezoeken we nog het graf van Frederik Willem Conrad (1769-1808), die hier ligt begraven. Hij was generaal opziener van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Zijn grafmonument is in de St. Bavokerk door zijn zonen aangelegd om het werk van hem te eren. In 1843 is het grafmonument verenigd met het grafmonument van Christiaan Brunings (1736-1805), de voorganger van Conrad. We kunnen beneden nog een beetje rondlopen, helaas heb ik door tijdgebrek weinig tot niets van de tentoonstelling Waterbazen gezien. Ik ga voor het einde van de tentoonstelling nog een keer terug om in een rustig tempo alsnog deze tentoonstelling in de St. Bavokerk te bekijken.

De buitenkant van het Cruquiusmuseum tijdens de Instawalk Waterbazen

Na een half uur is het tijd om naar de bus te lopen. Deze staat net buiten de Grote Markt op ons te wachten. Het is een grote touringcar, dit vanwege de grootte van de groep. We rijden naar het Cruquius Museum in de Haarlemmermeer. Hier worden we ontvangen door de directeur van het museum. We nemen een kijkje bij de machtig grote ketels van deze grootste stoommachine ter wereld. Dit museum vertelt ons over de droogmaking van de Haarlemmermeer in 1852. Door twee zware stormen in 1836 waren in deze regio de dijken doorgebroken. Engelse ingenieurs bouwden drie stoomgemalen, Leeghwater, Lynden en Cruquius. Het Haarlemmermeer werd in enkele jaren drooggelegd. In het museum worden de 19e eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water getoond. Het is indrukwekkend om dit museum te bekijken en ook om via kruip-door sluip-door routes en stoot je hoofd niet, helemaal onderin het gemaal te mogen komen. Dit gemaal heeft een ontzettende kracht om al het water te verwerken. Er bevindt zich hier een schitterende wenteltrap die ons naar boven brengt vanwaar we vanaf de galerij buiten een schitterend uitzicht hebben over het buitendeel van het gemaal. Helaas regent het nog steeds, maar dat mag de pret niet drukken.
In de tentoonstelling is ook weer aandacht voor Conrad en Brunings en ook zijn er verschillende kaarten te zien, die te maken hebben met de drooglegging van de Haarlemmermeer. Wist u dat Cruquius een persoon was? Ik heb me altijd afgevraagd waar deze moeilijke naam vandaan komt (maar nooit opgezocht). Op deze tentoonstelling lees ik dat Nicolaas Cruquius (1678-1754) een Nederlandse landmeter, waterbouwkundig plannenmaker en cartograaf was en een van de grondleggers van de meteorologie. Zijn metingen legden de basis voor het KNMI en worden ook nog steeds gebruikt. Hij startte in december 1705 met het vastleggingen van waarnemingen. Dit werd vanaf 1725 door o.a. Conrad en Brunings overgenomen.
Ook hier heb ik door tijdgebrek helaas weinig tot niets van de tentoonstelling Waterbazen gezien. Ik ga voor het einde van de tentoonstelling nog een keer terug om in een rustig tempo alsnog deze tentoonstelling in het Cruquius Museum te bekijken.

Het uitzicht vanuit het Rijnlandshuis in Spaarndam tijdens de Instawalk Waterbazen

Dan is het alweer tijd om naar de laatste locatie te rijden: het Rijnlandshuis in Spaarndam. Deze bustocht duurt lang, maar het blijkt dat we ontzettend moeten omrijden, omdat de touringcar niet over een dijk in Spaarndam mag rijden. We rijden nu helemaal via het Westelijk Havengebied van Amsterdam naar Spaarndam. Tien minuten later dan gepland beginnen we aan dit deel van de Instawalk.
We worden door de medewerkers van het Rijnlandshuis met koffie of thee in een oude timmerloods ontvangen. In deze timmerloods werden de sluisdeuren gemaakt en gerepareerd. Hier is ook de tentoonstelling Waterbazen. De timmerloods is een rijksmonument. In deze tentoonstelling in Spaarndam staan de activiteiten van het begin van de 19e eeuw van Brunings en Conrad centraal. Het gemeenlandshuis was voor hen, vanwege de scheepvaartsluizen en spuisluizen, een belangrijke plek. Deze sluizen vormden de noordelijke afwatering van het hoogheemraadschap van Rijnland. Een ander groot belang was het onderhoud van de Spaarndammerdijk. Het gemeenlandshuis werd gebruikt als uitvalsbasis voor onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan de dijk en sluizen en voor het verzamelen en instrueren van inwoners van Spaarndam voor de bescherming van de dijk tegen stormvloeden. Ook hier verschillende oude kaarten met de toenmalige situatie. We worden meegenomen naar het Rijnlandshuis zelf. Hier worden spullen van vroeger bewaard, zoals ouderwetse zeep, koffieblikken, apothekersflessen, een oude telefoon en vele andere zaken. Deze dingen kunnen worden uitgeleend aan andere musea. Ook staan hier nog oude vergaderstoelen van het Hoogheemraadschap. Ik hoop dat ze er ook kussens hadden tijdens de vergaderingen, want ik denk dat ze houten stoelen hard zitten. Via een hele steile trap worden we met twee man tegelijk toegelaten op de zolder van het huis. Het uitzicht hier is waanzinnig.
Ook hier heb ik door tijdgebrek helaas weinig tot niets van de tentoonstelling Waterbazen gezien. Ik weet nog niet of ik hier, vanwege de afstand van mijn huis naar het Rijnlandshuis, voor het einde van de tentoonstelling nog een keer terug kom om in een rustig tempo alsnog deze tentoonstelling in het Rijnlandshuis in Spaarndam te bekijken.

Dan is het tijd om terug te gaan naar Haarlem. We zijn iets later dan gepland, dit vanwege het omrijden naar Spaarndam. Om 21.15 uur is de groep terug op de plek waar de Instawalk is begonnen, nl. de St. Bavokerk op de Grote Markt in Haarlem. Als toetje krijgen we nog een mooi uitgelichte toren van de kerk te zien.
Ik ga moe maar voldaan met de bus naar huis.

De volgende dagen zie ik de berichten en foto's op Facebook en Instagram verschijnen. Ook ik plaats op woensdag en donderdag drie berichten met foto's op Facebook (één bericht per locatie) en 4 foto's op Instagram. Als u #waterbazen invult op uw Instagram of Facebookaccount bij zoeken, ziet u foto's van andere deelnemers aan deze Instawalk.

Zoals gezegd heb ik niet heel veel van de tentoonstellingen op de drie locaties gezien, dit omdat ik te druk was met het fotograferen van de schitterende gebouwen. Van twee locaties weet ik zeker dat ik voordat de tentoonstelling sluit op 17 september 2017 nog een keer terug keer om alles rustig te bekijken en te lezen. De afstand naar Spaarndam is waarschijnlijk te ver voor me om nog een keer terug te keren. Dit omdat ik alles per openbaar vervoer of per fiets moet doen. En ik heb al gezien dat het reizen per openbaar vervoer naar Spaarndam vanuit mijn woonplaats een lange rit gaat worden. Als ik nog een keer de tentoonstellingen ga bekijken zullen de foto's op deze site getoond worden.
Ik heb op 22 augustus opnieuw een bezoek gebracht aan het Cruquius Museum en een paar dagen later heb ik de tentoonstelling Waterbazen in de St. Bavokerk in Haarlem bekeken. Deze foto's van de tentoonstellingen op deze twee locaties zijn nu ook terug te vinden in de foto artikelen. Ik heb de tentoonstelling in Spaarndam niet opnieuw bezocht.

Organisatie van deze Instawalk bedankt, het was de moeite waard en het was zeer goed geregeld. Ik heb genoten van deze Instawalk Waterbazen. Op naar de volgende Instawalk.

Meer informatie over tentoonstelling 'Waterbazen' is te vinden in het artikel: Tentoonstelling Waterbazen.

Meer foto's van deze Instawalk zijn te vinden in de artikelen: Foto's St. Bavokerk – Haarlem, Foto's Cruquius Museum – Cruquius en Foto's Rijnlandshuis – Spaarndam.

Meer informatie over de drie locaties van deze Instawalk zijn te vinden in de artikelen: St. Bavokerk – Haarlem, Cruquius Museum – Cruquius en Rijnlandshuis – Spaarndam.


Voor de overige instameets/instawalks waaraan ik heb deelgenomen verwijs ik door naar het inleidende artikel over de instameets/instawalks.

 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Tijdens de Instawalk Waterbazen bezocht ik de St. Bavokerk in Haarlem, het Cruquius Museum in Cruquius en het Rijnlandshuis in Spaarndam. Lees je mee over mijn eerste instawalk? #bavokerk #haarlem #cruquiusmuseum #cruquius #haarlemmermeer #rijnlandshuis #spaarndam #instawalk #instawalkwaterbazen #waterbazen #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment