JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De aankondiging voor de instameet Waterliniepad deel 3 verschijnt op de dag dat deel 2 plaatsvindt. Meer dan alleen de datum van 6 juli 2019 staat nog niet in het bericht.

Een paar weken later kan ik me daadwerkelijk opgeven voor deze instameet.

Via het opgaveformulier wordt duidelijk wat deze instameet gaat inhouden: een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt verkend.

Ik geef me op later krijg ik te horen dat ik mee mag met de INSTAMEET op 6 juli 2019.
Begin juli krijg ik het programma en meer informatie over de plekken die we op 6 juli 2019 gaan bezoeken:

  • Een wandeling naar korenmolen De Hoop in Gorinchem
  • Overvaren naar Woudrichem
  • Wandeling via de stadswal naar ’t Oude Raedthuys in Woudrichem
  • Wandeling in Woudrichem naar de pont en oversteek naar de overkant
  • Wandeling naar Slot Loevestein
  • Slot Loevestein
  • Oversteek naar Fort Vuren en wandeling naar Fort Vuren
  • Terug naar Gorinchem


Zaterdag 6 juli 2019
Met de trein vertrek ik naar het beginpunt Gorinchem. Ik reis via Leiden en Dordrecht naar Gorinchem. Vanaf het station is het nog een kwartier lopen naar het beginpunt Op mijn gemak loop ik van het station naar het beginpunt van deze instameet: De Hoofdwacht op de Grote Markt in Gorinchem. Hier is het verzamelpunt en worden we verwelkomd met koffie/thee en iets lekkers.

Lekkers bij de koffie bij De Hoofdwacht op de Grote Markt in Gorinchem

We worden namens de gemeenteraad van Gorinchem van harte welkom geheten door Kees van Willigen. Deze dag is de begeleiding in handen van Kirke van de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen met vertegenwoordigers Jorick van de gemeente Gorinchem en Tomas van de gemeente Zaltbommel.
Tomas loopt als laatste (een soort bezemwagen) van de groep en dat is een belangrijke taak want hij moet wel 20 fotografen die elk iets anders zien op tijd bij de volgende plek zien te krijgen. Dat is gelukt. Niemand heeft een veer gemist en dus de rest van de dag. Elke keer was iedereen op tijd.

Na de koffie lopen we via de Visbrug en de Burgstraat naar de Dalempoort. Wat een mooi uitzicht is er vanaf de Visbrug en de Brugstraat is een authentiek straatje in het centrum van Gorkum waar de lokale ondernemer is gevestigd. Hier geen grote winkelketens.

De Dalempoort is een fotogenieke plek aan de rand van de stad. Even verderop staat Korenmolen De Hoop. De molenaar is aanwezig en wij mogen binnen een kijkje nemen en genieten van het uitzicht vanaf de stelling. Hier worden op dat moment de wieken gekruid omdat de wind is gedraaid. De arme man weet niet wat hem overkomt want hem wordt nog gevraagd om zijn auto te verplaatsen omdat die in de weg staat voor het schieten van mooie plaatjes.

            Korenmolen De Hoop in Gorinchem      De Dalempoort in Gorinchem

Dan is het tijd om verder te trekken naar de veer van Riveer die ons naar de overkant naar vestingstad Woudrichem brengt. In Woudrichem worden we opgewacht door stadsgids Jos Korthout. Hij neemt ons mee over een pad tussen de vestingmuur en het water. Ook hij weet waarschijnlijk niet wat hem overkomt, want de groep ziet overal foto’s in.

          Stadsgids Jos Korthout in Woudrichem      Woudrichem

We lopen een klein stukje door Woudrichem voor we op ons lunchadres: ’t Oude Raedthuys. Hier krijgen we een heerlijke lunch geserveerd. Het is een mooi plekje in het centrum van het vestingstadje.

Lunch bij ’t Oude Raedthuys in Woudrichem

Na de lunch maken we nog een korte wandeling achter Jos aan door Woudrichem.

Met de veer van Riveer gaan we naar Slot Loevestein. Vanaf de boot is het een klein stukje lopen naar het kasteel. Hier worden we welkom geheten en krijgen een sleutel overhandigd die we nodig hebben om het kasteel te kunnen bezoeken. Slot Loevestein wordt op het moment dat wij hier zijn ook gebruikt als trouwlocatie, aan ons het dringende verzoek dit niet te fotograferen. Ik beperk me tot het bezoeken en fotograferen van het kasteel. Slot Loevestein is bekend geworden door de ontsnapping uit de boekenkist door Hugo de Groot.
In de tuin van de commandeurswoning staat voor iedereen een glaasje prosecco (al dan alcoholvrij) en toast met avocado, bacon en kaviaar klaar.

          Slot Loevestein      De boekenkist van Hugo de Groot in Slot Loevestein

We lopen terug naar de waterkant voor de volgende oversteek. We gaan naar Fort Vuren. Hier bezoeken we de binnenkant van het fort. Het bijbehorende museum Eerbetoon Geallieerde Vliegers Lingewaal is helaas al gesloten. Ik loop een rondje door de catacomben en de benedenverdieping. Forten hebben een aparte uitstraling. Het is een mooie en ook moeilijke plek om te fotograferen. Fort Vuren maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

          Fort Vuren       In Fort Vuren

Weer buiten begint het te regenen. Schuilend onder een parasol genieten we van een mierzoete krakeling.

Dan is alweer tijd voor de laatste overtocht met de snelle veer van Riveer worden we van Fort Vuren naar Gorinchem gebracht. Hier genieten we van een driegangen diner bij restaurant ’t Gelagh. Het eten is heerlijk en veel. Als verrassing krijgen we van Mooi Gorinchem een goodiebag met veel folders over de plekken die we hebben bezocht, een blik met echte Gorcumsche zoute Bollen in een mooi blik. Dit alles verpakt in een mooie tas.

           De snelle veer naar Gorinchem      Het toetje in restaurant ’t Gelagh

 

Op maandag staat er een stukje in het Algemeen Dagblad over deze instameet. Tijdens de wandeling in Gorinchem liep deze journaliste met de groep mee.

De week erop verschijnen er veel foto’s op Instagram.

Voor meer informatie over de Stelling van Amsterdam, Nieuwe Hollandse Waterlinie, de bezochte locaties tijdens deze instameet en de foto's die ik gemaakt heb tijdens deze instameet, zie de betreffende artikelen.

Dit is deel 3 van een serie van 5. Deel 1 was op 18 mei 2019. Helaas was ik uitgeloot voor deel 2 op 15 juni 2019 en ook voor deel 4 op 24 augustus 2019 ben ik uitgeloot. De datum voor deel 5 is bij publicatie van dit artikel nog niet bekend.


Lees meer:
Instawalks/Instameets
Instawalk Waterbazen
Instameet 24H Noord
Instameet Groot Handelsgebouw Rotterdam
Rotterdam Makers District Instameet
Instawalk Hembrugterrein Zaandam

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Tijdens de instameet Waterliniepad part 3 bezocht ik vestingstad Gorinchem, vestingstad Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren. Lees je mee over deel 3 van de instameet Waterliniepad? #gorinchem #woudrichem #fortvuren #slotloevestein #instameet

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment