Header Instameet Waterliniepad / Copyright © JTravel.nl

 

 

Instameet Waterliniepad – part 3

 

De aankondiging voor de instameet Waterliniepad deel 3 verschijnt op de dag dat deel 2 plaatsvindt: 15 juni 2019. Dit bericht verschijnt zoals altijd op het Instagramaccount en het Facebookaccount van @instameetholland. Hier staat nog geen informatie bij wat de instameet gaat inhouden. Alleen de datum is bekend, 6 juli 2019.

Instameet 6 juli 2019

Een paar weken later kan ik me daadwerkelijk opgeven voor deze instameet.

Opgeven voor de Instameet 6 juli 2019

Via het opgaveformulier wordt duidelijk wat deze instameet gaat inhouden.
Instameet Waterliniepad - Nieuwe Hollandse Waterlinie deel III

Al 2 keer zijn wij met elkaar op pad geweest om een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te verkennen. Dit gebied staat op de nominatie om Unesco werelderfgoed te worden en daar zijn zij trots op en wij ook! Er wordt dan ook hard gewerkt aan allerlei bijzondere activiteiten waaronder het Waterliniepad. Van dit pad is recent een mooi boekje uitgegeven en daar gaan wij eens verder induiken en jij kunt met ons mee!

Door beperkte beschikbaarheid, zal bij veel belangstelling geloot worden. I.v.m. vakantie, zullen wij aan de inmiddels bekende BINGO een andere invulling geven.

De sluitingsdatum van aanmelding is zondag 23 juni. Wanneer nodig zal dinsdagavond 25 juni een loting gehouden worden. (De aankondiging hiervoor is via ons account).

De instameet is dus op 6 JULI en start om 10.00 uur. Hou de avond vrij, want het kan wel eens laat worden. Details volgen! We beginnen bij Gorinchem en komen daar ook weer terug.

Wij kijken er enorm naar uit!

Instameet Holland

Ik geef me op en zet de datum van 25 juni in mijn agenda voor het geval er een bingo wordt gehouden. Er wordt geen bingo gehouden en yes ik mag weer mee met de INSTAMEET op 6 juli met de @nieuwehollandsewaterlinie en @stellingvanamsterdam.
Via de Whatsappgroep krijg ik begin juli het programma. Later volgt nog een e-mail met nogmaals het programma en meer informatie over de plekken die we gaan bezoeken.

Logo van Instameet Holland

Instameet Waterliniepad en Nieuwe Hollandse Waterlinie
6 juli 2019

We gaan op pad, het Waterliniepad om precies te zijn.
En jij hebt je aangemeld en gaat mee!

Allereerst even beknopt het programma:
● 11.00 uur - Hoofdwacht ontvangst met koffie en gebak , Grote Markt 6 in Gorinchem
Gratis parkeren op het stadhuisplein of lopen vanaf station Gorinchem (beiden 10 min. lopen)

● 11.45 uur - Een wandeling naar korenmolen De Hoop , Dalemwal 21, Gorinchem
Bezoek de molen en lekker fotograferen in de omgeving

● 12.30 uur - We wandelen naar Buiten de Waterpoort

● 13.15 uur - Overvaren met het reguliere veer naar Woudrichem
Let op! Het veer vertrekt op tijd!

● 13.30 uur - We lopen een kwartiertje naar ’t Oude Raedthuys via de stadswal

● 13.45 uur - Lunch bij ’t Oude Raedthuys

● 14.35 uur - Wandeling naar Boven ’t Gat

● 14.45 uur - Wandeling van Munnikenland naar Slot Loevestein

● 15.00 uur - Een korte introductie en tijd om het kasteel te verkennen
aansluitend een borrel rond 16.00 uur!

● 16.30 uur - Wandelend naar de steiger Riveer

● 16.46 uur - Overvaren met regulier veer naar Fort Vuren
Let op! Ook hier vertrekt het veer op tijd!

● 16.54 uur - Een wandeling naar fort Vuren met een korte introductie en gelegenheid om het fort te ontdekken

● 17.50 uur - Wandelend naar de steiger

● 18.15 uur - Met de snelle boot naar Gorinchem
Let op! Wees op tijd!

● 18.30 uur - Wandeling naar dinerlocatie: ’t Gelagh , Varkenmarkt 17, Gorinchem

De hashtags! (let op: je kunt ze niet kopiëren in je stories, daar moet je ze apart invoeren).
#Instameetholland_waterliniepad
#Waterliniepad
#Nieuwehollandsewaterlinie
#Stellingvanamsterdam
#Instameetholland

En van de partners uit de regio die we vandaag bezoeken:
#Vestingdriehoek
#SlotLoevestein
#fortvuren
#vestinggorinchem
#WoudrichemStroomt
#riveer

Waterliniepad
Het Waterliniepad is een 350 kilometer lang wandelpad langs twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandelpaden zijn doordrenkt van historie en brengen je door (toekomstig) UNESCO werelderfgoed. En hoewel je altijd dicht bij de randstad bent, loop je continu door prachtige natuur. De vele forten, bunkers, sluizen en kanalen vertellen het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland. De forten waren jarenlang gesloten voor publiek, maar hebben nu de deuren geopend. Veel van de 95 forten waar je langs loopt zijn veranderd in gastvrije pleisterplaatsen waar je terecht kunt voor een drankje, hapje of een overnachting. Met deze instameet willen we jullie laten kennismaken met onze bijzondere plekken in het zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit is het derde deel van een serie Instameets, er volgen er meer!

Vesting Gorinchem
Vesting Gorinchem is een echte trekpleister met haar stadswallen, imposante kanonnen en molens. Maar het is vooral erg gezellig in het stadscentrum met de vele terrasjes op de Oude Markt. Je kunt in de omgeving heerlijk wandelen en fietsen.
Gorinchem maakte als vestingstad onderdeel uit van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen met vesting Woudrichem zorgde deze vesting voor de afsluiting van de rivier de Waal voor de vijand. Er bevonden zich in de stad kazernes, artillerieloodsen en veel andere gebouwen met een militaire bestemming. Gorinchem heeft maar liefst 11 grote bastions en is een van de mooist bewaard gebleven vestingen van Nederland.

Vesting Woudrichem
In vesting Woudrichem ga je terug in de tijd. Bezoek midden in het centrum de Martinuskerk of ga lekker eten in de Gevangenpoort, een monumentale poort waar misdadigers in de negentiende eeuw hun vonnis afwachtten. Eens in de drie jaar verandert Woudrichem tijdens de Visserijdagen weer in een oude vissersstad. Als je meer wilt zien van de Vestingdriehoek dan kun je met de veerdienst een bezoek brengen aan vesting Gorinchem, Fort Vuren en Slot Loevestein.
De vesting Woudrichem uit de 16e eeuw moest de Afgedamde Maas afsluiten. Het geschut ondersteunde vesting Gorinchem, Slot Loevestein en Fort Vuren. De vesting bestond in de 19e eeuw uit zeven bastions, twee ravelijnen en twee dammen in de gracht. Binnen de vesting ligt onder ander het Wachthuis, een bomvrij arsenaal en de Marechausseekazerne. Buiten de vesting liggen nog alle waterwerken. Daarnaast liggen de restanten van de Batterij aan de Postweide.

Slot Loevestein
Kruip in de wereld waaruit Hugo de Groot wist te ontsnappen. Bezoek de vesting, een unieke plek waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten. Het kasteel was vroeger ideaal om tol te heffen, tegenwoordig ideaal voor een dagje uit met gezin of collega’s. Je kunt het kasteel ook gebruiken als feestlocatie, congreslocatie of voor een overnachting. In het kasteel, de voorburcht en het soldatendorp is voor iedereen van alles te beleven. In het museum leer je over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met spellen kom je meer te weten over kruit en wapens en in de kelder kun je de ervaring van hoogwater voelen. Iedereen krijgt een sleutel om alles mee te kunnen ontdekken. In de Taveerne kun je genieten van een kopje koffie of een lekkere lunch. Of ga prinsheerlijk overnachten in de luxe Suite & Breakfast.
Slot Loevestein ligt in de uiterwaarden van de Maas en de Waal, en vormt samen met de Vestingdriehoek het sluitstuk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In dit waterrijke gebied kan de natuur haar gang gaan, waardoor er een prachtig rivierenlandschap ontstaat met een grote diversiteit aan (water)planten en dieren. In het Munnikenland zijn grote grazers uitgezet, zoals kuddes Konikpaarden en de unieke rundersoort Rode Geus. Het gebied is fantastisch om te ontdekken op de fiets, per voet of vanaf het water.

Fort Vuren
Fort Vuren is een bijzondere locatie met allerlei slaapmogelijkheden in diverse prijsklassen. Van een simpele kamer waar vermoeide wandelaars of fietsers hun slaapzak kunnen uitrollen tot mooie B&B-kamers voorzien van luxe sanitair. Voor avontuurlijke mensen is zelfs een bunker ingericht als gastenverblijf voor vier personen. Er zijn regelmatig culturele activiteiten op dit fort.

Het Fort bij Vuren werd in 1844 gebouwd op de noordelijke Waaldijk ten oosten van Gorinchem. Fort Vuren moest de toegang tot de Waal afsluiten en de sluizen beschermen. Ook dekte het fort de oude vesting Gorinchem tegen een directe aanval. Het fort ligt recht tegenover het middeleeuwse Slot Loevestein. Gezamenlijk konden ze ‘kruisvuur’ leveren om vijandige schepen op de Waal tegen te houden. Rondom het fort liggen bijzondere militaire werken uit diverse perioden.


Zaterdag 6 juli 2019
Met de trein vertrek ik naar het beginpunt Gorinchem. Ik reis via Leiden en Dordrecht naar Gorinchem. Vanaf het station is het nog een kwartier lopen naar het beginpunt Op mijn gemak loop ik van het station naar het beginpunt van deze instameet: De Hoofdwacht op de Grote Markt in Gorinchem. Hier is het verzamelpunt en worden we verwelkomd met koffie/thee en iets lekkers.

Lekkers bij de koffie bij De Hoofdwacht op de Grote Markt in Gorinchem

We worden namens de gemeenteraad van Gorinchem van harte welkom geheten door Kees van Willigen. Deze dag is de begeleiding in handen van Kirke van de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen met vertegenwoordigers Jorick van de gemeente Gorinchem en Tomas van de gemeente Zaltbommel.
Tomas loopt als laatste (een soort bezemwagen) van de groep en dat is een belangrijke taak want hij moet wel 20 fotografen die elk iets anders zien op tijd bij de volgende plek zien te krijgen. Dat is gelukt. Niemand heeft een veer gemist en dus de rest van de dag. Elke keer was iedereen op tijd.

Na de koffie lopen we via de Visbrug en de Burgstraat naar de Dalempoort. Wat een mooi uitzicht is er vanaf de Visbrug en de Brugstraat is een authentiek straatje in het centrum van Gorkum waar de lokale ondernemer is gevestigd. Hier geen grote winkelketens.

De Dalempoort is een fotogenieke plek aan de rand van de stad. Even verderop staat Korenmolen De Hoop. De molenaar is aanwezig en wij mogen binnen een kijkje nemen en genieten van het uitzicht vanaf de stelling. Hier worden op dat moment de wieken gekruid omdat de wind is gedraaid. De arme man weet niet wat hem overkomt want hem wordt nog gevraagd om zijn auto te verplaatsen omdat die in de weg staat voor het schieten van mooie plaatjes.

            Korenmolen De Hoop in Gorinchem      De Dalempoort in Gorinchem

Dan is het tijd om verder te trekken naar de veer van Riveer die ons naar de overkant naar vestingstad Woudrichem brengt. In Woudrichem worden we opgewacht door stadsgids Jos Korthout. Hij neemt ons mee over een pad tussen de vestingmuur en het water. Ook hij weet waarschijnlijk niet wat hem overkomt, want de groep ziet overal foto’s in.

          Stadsgids Jos Korthout in Woudrichem      Woudrichem

We lopen een klein stukje door Woudrichem voor we op ons lunchadres: ’t Oude Raedthuys. Hier krijgen we een heerlijke lunch geserveerd. Het is een mooi plekje in het centrum van het vestingstadje.

Lunch bij ’t Oude Raedthuys in Woudrichem

Na de lunch maken we nog een korte wandeling achter Jos aan door Woudrichem.

Met de veer van Riveer gaan we naar Slot Loevestein. Vanaf de boot is het een klein stukje lopen naar het kasteel. Hier worden we welkom geheten en krijgen een sleutel overhandigd die we nodig hebben om het kasteel te kunnen bezoeken. Slot Loevestein wordt op het moment dat wij hier zijn ook gebruikt als trouwlocatie, aan ons het dringende verzoek dit niet te fotograferen. Ik beperk me tot het bezoeken en fotograferen van het kasteel. Slot Loevestein is bekend geworden door de ontsnapping uit de boekenkist door Hugo de Groot.
In de tuin van de commandeurswoning staat voor iedereen een glaasje prosecco (al dan alcoholvrij) en toast met avocado, bacon en kaviaar klaar.

          Slot Loevestein      De boekenkist van Hugo de Groot in Slot Loevestein

We lopen terug naar de waterkant voor de volgende oversteek. We gaan naar Fort Vuren. Hier bezoeken we de binnenkant van het fort. Het bijbehorende museum Eerbetoon Geallieerde Vliegers Lingewaal is helaas al gesloten. Ik loop een rondje door de catacomben en de benedenverdieping. Forten hebben een aparte uitstraling. Het is een mooie en ook moeilijke plek om te fotograferen. Fort Vuren maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

          Fort Vuren       In Fort Vuren

Weer buiten begint het te regenen. Schuilend onder een parasol genieten we van een mierzoete krakeling. In Fort Vuren wordt de groepsfoto gemaakt.

Groepsfoto van Instameet Waterliniepad - part 3

Dan is alweer tijd voor de laatste overtocht met de snelle veer van Riveer worden we van Fort Vuren naar Gorinchem gebracht. Hier genieten we van een driegangen diner bij restaurant ’t Gelagh. Het eten is heerlijk en veel. Als verrassing krijgen we van Mooi Gorinchem een goodiebag met veel folders over de plekken die we hebben bezocht, een blik met echte Gorcumsche zoute Bollen in een mooi blik. Dit alles verpakt in een mooie tas.

           De snelle veer naar Gorinchem      Het toetje in restaurant ’t Gelagh

Met een van de deelneemsters reis ik met de auto terug naar mijn woonplaats. Ik weet niet of ik anders thuisgekomen was, aangezien het nu al nachtwerk was en ik met de trein 2,5 uur zou moeten reizen. Het was weer een geweldige dag. Monique, Kirke, Jorick en Tomas bedankt voor de organisatie. Tot een volgende keer.

Op maandag staat er een stukje in het Algemeen Dagblad over deze instameet. Tijdens de wandeling in Gorinchem liep deze journaliste met de groep mee.


De # waar u de foto's van de Instameet Waterliniepad op social media kunt bekijken, zijn: #Instameetholland_waterliniepad, #Waterliniepad, #Nieuwehollandsewaterlinie, #Stellingvanamsterdam en #Instameetholland, #Vestingdriehoek, #SlotLoevestein, #fortvuren, #vestinggorinchem, #WoudrichemStroomt en #riveer.

We hebben genoten van de gastvrijheid van: @Hoofdwacht, @Ouderaedthuys, @SlotLoevestein, @Fortwachterij, @t_Gelagh, @woudrichemstroomt en @mooigorinchem.

De week erop verschijnen er veel foto’s op Instagram.

Voor meer informatie over de Stelling van Amsterdam, Nieuwe Hollandse Waterlinie, de bezochte locaties tijdens deze instameet en de foto's die ik gemaakt heb tijdens deze instameet, zie de betreffende artikelen.

Dit is deel 3 van een serie van 5. Deel 1 was op 18 mei 2019. Helaas was ik uitgeloot voor deel 2 op 15 juni 2019 en ook voor deel 4 op 24 augustus 2019 ben ik uitgeloot. De datum voor deel 5 is bij publicatie van dit artikel nog niet bekend.


Lees meer:
Instawalks/Instameets
Instawalk Waterbazen
Instameet 24H Noord
Instameet Groot Handelsgebouw Rotterdam
Rotterdam Makers District Instameet
Instawalk Hembrugterrein Zaandam

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Tijdens de instameet Waterliniepad part 3 bezocht ik vestingstad Gorinchem, vestingstad Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren. Lees je mee over deel 3 van de instameet Waterliniepad? #gorinchem #woudrichem #fortvuren #slotloevestein #instameet

 

Deel dit artikel: