Header Instameet Waterliniepad / Copyright © JTravel.nl

 

 

Instameet Waterliniepad – part 1

 

Er wordt weer een instameet georganiseerd. Het eerste bericht verschijnt op 3 mei 2019 op het Instagramaccount en het Facebookaccount van @instameetholland. Hier staat nog geen informatie bij wat de instameet gaat inhouden. Alleen de datum is bekend, 18 mei 2019. Aan de #instameetholland #instameet #instawalk #instameetholland_waterliniepad is na te gaan dat het iets te maken heeft met het Waterliniepad. Een week later verschijnt er weer een bericht op Facebook en Instagram dat je je kunt opgeven voor deze instameet.

Bericht op Instagram

Via het opgaveformulier wordt duidelijk wat deze instameet gaat inhouden.

Instameet Waterliniepad - Nieuwe Hollandse Waterlinie deel I

Wat een storm aan reacties op onze "save the date" en logisch, want deze instameet wordt alweer een bijzondere en het leuke is, het krijgt een vervolg. Daarover later meer!

Eerder (vorig jaar) zijn wij met elkaar op pad geweest om een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te verkennen. Dit gebied staat op de nominatie om Unesco werelderfgoed te worden en daar zijn zij trots op en wij ook! Er wordt dan ook hard gewerkt aan allerlei bijzondere activiteiten waaronder het Waterliniepad. Van dit pad is recent een mooi boekje uitgegeven en daar gaan wij eens verder induiken en jij kunt met ons mee!

Door beperkte beschikbaarheid, zal bij veel belangstelling geloot worden d.m.v. onze inmiddels aloude bekende en gezellige Bingo op Instagram! Zorg dat je erbij bent!

De sluitingsdatum van aanmelding is zondag 12 mei (ja ja, Moederdag, dus vergeet je moeder niet!).

Wanneer nodig zal maandagavond 13 mei een bingo gehouden worden om 20.00 uur.
(De aankondiging hiervoor is via ons account).

De instameet is dus op 18 MEI, start om 11.00 uur en duurt ongeveer tot 18.00 uur. We beginnen in ABCOUDE en komen daar ook weer terug. Vervoer vanaf Abcoude wordt voor gezorgd. Meer details volgen. Wij kijken er enorm naar uit!

Instameet Holland

Ik geef me op en zet de datum van 13 mei in mijn agenda voor het geval er een bingo wordt gehouden. Op 13 mei wordt er inderdaad via een post op Instagram  aangekondigd dat er 's avonds om 20.00 uur een bingo wordt gehouden omdat er meer mensen zich hebben opgegeven dan dat er plaatsen zijn.

Instagram bericht ivm de bingo

's Avonds om 20.00 uur begint de bingo. Het is heel simpel: noem een getal onder de 50. Ik heb geluk dit keer. Ik mag mee!! Mijn naam staat achter een nummer dat genoemd wordt. Zo win ik 1 van de 12 plekken op INSTAMEET op 18 mei met de @nieuwehollandsewaterlinie en @stellingvanamsterdam

Een paar dagen later krijg ik via de Whatsappgroep het programma en de deelnemerslijst. Later volgt nog een e-mail met nogmaals het programma en meer informatie over de plekken die we gaan bezoeken.

Logo van Instameet Holland

Instameet: Waterliniepad en Nieuwe Hollandse Waterlinie

We gaan op pad, het Waterliniepad om precies te zijn. En jij hebt je aangemeld en gaat mee!

 

Allereerst even beknopt het programma:

11.00 uur De Witte Dame , Abcoude, stationsplein 3 Abcoude.
Inloop met koffie vanaf 10.45 uur, welkomstwoord 11.00 uur

11:30 uur vertrek naar Fort Nigtevecht

11.40 uur aankomst: Ontvangst en rondleiding door Han van Blokland.

Hierna zijn 2 opties: 1. fotograferen in en op het fort en daarna met de bus naar de Liniebrug of,
                                2. fotograferen op het fort en lopend naar de Liniebrug (15 min. lopen)

12:10 uur vertrekt de bus naar de Liniebrug aan het Amsterdam-Rijnkanaal

12:25 uur vertrek naar Paviljoen Uit&Meer voor de lunch, Uitermeer 5, 1381 HP, Weesp

14:15 uur vertrek naar het Nederlands Vestingmuseum, Westwalstraat 6, 1411 PB Naarden Vesting

16:00 uur lopend naar locatie voor borrel in het Vestinghotel, Raadhuisstraat 1 in Naarden

17:15 uur vertrek naar startpunt de Witte Dame, Abcoude

Let op: Genoemde tijden zijn de vertrektijden van de bus. Zorg dat je erbij bent!

Het Waterliniepad is een 350 kilometer lang wandelpad langs twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandelpaden zijn doordrenkt van historie en brengen je door (toekomstig) UNESCO werelderfgoed. En hoewel je altijd dicht bij de randstad bent, loop je continu door prachtige natuur. De vele forten, bunkers, sluizen en kanalen vertellen het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland. De forten waren jarenlang gesloten voor publiek, maar hebben nu de deuren geopend. Veel van de 95 forten waar je langs loopt zijn veranderd in gastvrije pleisterplaatsen waar je terecht kunt voor een drankje, hapje of een overnachting.

Met deze instameet willen we jullie laten kennismaken met onze bijzondere plekken in zowel de Stelling van Amsterdam als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit is het eerste deel, er volgen er meer! De hashtags! (let op: je kunt ze niet kopiëren in je stories, daar moet je ze apart invoeren).
#Instameetholland_waterliniepad

#Waterliniepad
#Nieuwehollandsewaterlinie
#Stellingvanamsterdam
#Instameetholland

Onze partners, vergeet ze niet te volgen.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie hun instagramaccount is: https://www.instagram.com/nieuwehollandsewaterlinie/
De Stelling van Amsterdam hun instagramaccount is: https://www.instagram.com/stellingvanamsterdam/

Informatie over de plekken waar we vandaag allemaal komen:

De Witte Dame is een charmant boutique hotel, met een goede kaart (ontbijt, lunch, borrel, diner) en schenkt lekkere koffie. Dit hotel ligt aan het Waterliniepad en is een belangrijke pauzeplek voor andere waterlinieroutes zoals de nieuwe NS-wandeling van Abcoude naar Weesp.

Fort Nigtevecht is een fort van de Stelling van Amsterdam . Het is een plek met veel natuurschoon, ruimte en rust. Het ligt verscholen in het groen aan een rustig weggetje bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Grote delen van het in 1892 gebouwde fort zijn nog intact; fort, batterijen en liniedijk. Heel bijzonder zijn de twee gerestaureerde gebouwen waar de hefkoepels in stonden. Het fort hoort bij de Stelling van Amsterdam, die rond 1900 gebouwd werd. Deze 135 km lange verdedigingslinie met dijken, sluizen, batterijen en forten beschermde de hoofdstad Amsterdam. Hoewel het fort een verdedigingswerk is, is het rondom Nigtevecht altijd vrij rustig geweest. Grote delen van het fort zijn na de bouw nauwelijks veranderd. Fort bij Nigtevecht bestaat uit een binnenfort en een buitenfort, het gedeelte dat buiten de fortgracht ligt. Het binnenfort heeft een bomvrije, betonnen kazerne uit 1903 die plaats bood aan zo'n 300 militairen. Het is volledig gerestaureerd door de Stichting Herstelling, met inzet van kansarme jongeren. Bij het buitenfort horen een woning en een houten opbergloods. Sinds 2016 is het fort in gebruik als gedenkplaats. Hier kunnen overledenen worden herdacht. Fort bij Nigtevecht is een plaats met veel natuurschoon, ruimte en rust. Het is een rustplaats voor onder meer fuut en kleine karekiet. In de winter kun je in de fortgracht zaagbekken (eenden) zien.

De Liniebrug is in 2018 (voor fietsers en wandelaars) officieel geopend. De naam “Liniebrug” geeft aan dat het om een verbinding gaat tussen de Stelling van Amsterdam en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Waterliniepad komt over deze brug en rijgt de beide linies aaneen.

Paviljoen Uit&Meer kijkt uit over de Vecht en ligt op het terrein van Torenfort Uitermeer , het mooie torenfort. Het fort ligt op een prachtige plek met een aanlegsteiger voor sloepboten en het terrein is vrij toegankelijk.

Fort Uitermeer heeft een lange geschiedenis die teruggaat naar het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Al voor 1589 moet hier een schans hebben gelegen met de naam Uitermeer. Later kwam er een aarden fort en nog later het bomvrije torenfort. Het fort beschermde de schutssluis, de ’s-Gravelandse Vaart, wegen en spoorweg. In 1951 bracht men in de forttoren explosieven tot ontploffing, waardoor het dak eraf werd geblazen en de toren zwaar beschadigd raakte. Fort Uitermeer is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.

We rijden langs mooie fotoplekken: de Vecht, Naardermeer en fort Hinderdam.

Het Vestingmuseum is een ondergronds- en openluchtmuseum. Het museum laat je ervaren hoe soldaten eeuwenlang ons land bewaakten tegen de vijand. In dit museum krijg je een uitstekend beeld van hoe de vestingstad als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie functioneerde. We mogen hier gratis naar binnen maar het museum stelt het op prijs als jullie een Museumkaart meenemen (mits je deze hebt natuurlijk).

Een absolute aanrader voor een bijzonder dagje uit is de vesting Naarden. Het eeuwenoude stadje staat bol van de bijzondere monumenten. Er is een grote variatie aan winkels, antiekzaken, galeries, horeca en musea. Je kunt een bezoek aan dit stadje combineren met een rondje fietsen of varen. De vesting Naarden is in de 17e eeuw gebouwd. Vanwege de Nieuwe Hollandse Waterlinie is er in de loop van de 19de eeuw veel gemoderniseerd. In alle grote bastions werden onder andere grote bomvrije gebouwen geplaatst. In 1877 werd de Utrechtse Poort verbeterd tot een bomvrije poort. In 1926 werd de vesting bij Koninklijk Besluit opgeheven en dreigde te worden ontmanteld en gesloopt. In 1939 kreeg de vesting een nieuwe toegang en verbinding naar Bussum en de buitenwijken.

Het Vestinghotel is onze laatste stop, waar we de dag afsluiten met een drankje. Tot slot, vergeet je mobiel en camera niet op te laden en neem een flesje water mee voor onderweg.

Voor de lunch wordt gezorgd.


Zaterdag 18 mei 2019

Gebak in Hotel De Witte Dame in Abcoude

Met de trein vertrek ik naar het beginpunt Abcoude. Door werkzaamheden bij Station Amsterdam Zuid moet ik heel anders en omslachtiger reizen dan dat ik normaal zou reizen. Maar ik ben op tijd in Abcoude. Zelfs te vroeg, maar ik durfde het risico niet te nemen om later te vertrekken en om evt. een aansluiting te missen met het vele overstappen. Op mijn gemak loop ik van het station naar het beginpunt van deze instameet: Hotel de Witte Dame. Via de Whatsappgroep weet ik dat er al een aantal deelnemers bij het hotel op het terras zit. Het is prachtig weer. Het is druk op het terras, want het hotel wordt ook gebruikt als beginpunt van een nieuwe NS-wandeling Gein en Vecht. Dit zal het hotel geen windeieren leggen.
Langzaamaan druppelen de deelnemers binnen. Ook voor degenen die met de auto komen is het puzzelen hoe te rijden want ook zij hebben te maken met omleidingen vanwege wegwerkzaamheden. Om 11.00 uur is iedereen aanwezig en zitten we binnen aan een lange tafel. We worden welkom geheten met koffie en heerlijk gebak.

Er staat een bus klaar. Simon is deze dag onze buschauffeur. Na de koffie vertrekken we met de bus naar Fort Nigtevecht. De weg naar het fort is smal, niet gemaakt om hier met de bus te rijden. Onderweg komen we de wandelaars al tegen. Er wordt door de organisatie ter plekke een prijsvraag bedacht. Wie de mooiste foto maakt van wandelaars wint een prijsje.

De wandeling vanaf de parkeerplaats naar het fort is heel mooi vanwege de natuur rondom het fort.
Dan zijn we bij Fort Nigtevecht. Het fort wordt apart voor ons geopend zodat we ook binnen kunnen kijken en fotograferen. Wat weer een heerlijke plek om te fotograferen. Het doet me met de deuren en luiken denken aan het Kunstfort in Vijfhuizen. Al zijn hier de deuren en luiken groen. In Vijfhuizen zijn ze grijs. Binnen zijn diverse ruimtes te zien. Normaal gesproken is de binnenkant niet te zien voor bezoekers, want alleen op Open Monumentendag is het fort geopend.

Ik loop met het grootste deel van de groep naar de Liniebrug. Deze wandeltocht gaat om Fort Nigtevecht langs de Kanaaldijk naar de brug. Onderweg moeten we nog wel even afrekenen met een paar koeien die op pad liggen en lopen.

           Fort Nigtevecht     De Liniebrug

De Liniebrug is een schitterende voetgangers- en fietsersbrug die de verbinding voor voetgangers en fietsers naar de andere kant van het Amsterdam-Rijnkanaal een stuk korter maakt. Deze brug is sinds 2018 geopend. De lijnen zijn schitterend. Het is er niet druk waardoor er mooie foto’s van een lege brug gemaakt kunnen worden.

De bus pikt ons hier op en dan rijden we door naar Fort Uitermeer.

Bij Fort Uitermeer wordt de groepsfoto (die ik op het moment van publiceren van dit artikel nog niet heb gezien) gemaakt op de brug die we moeten oversteken om het fort en onze lunchplek te bereiken. Het fort is helaas niet toegankelijk maar er blijft genoeg moois over om te fotograferen.

           Fort Uitermeer     De lunch

De lunch in Paviljoen Uit&Meer is heerlijk. Ik lees later dat het restaurant na een brand nog niet zo lang weer is geopend. Een mooie plek zo aan de Vecht met uitzicht op het fort. Na de lunch hebben we tijd om het fort en de omgeving te fotograferen. Fort Uitermeer is onderdeel van zowel de Nieuwe Hollandse Waterlinie als de Stelling van Amsterdam.

We rijden door naar Naarden waar we een bezoek brengen aan het Nederlands Vestingmuseum. Wie een museumkaart heeft, laat deze zien, maar de deelnemers aan deze Instameet mogen dit keer gratis naar binnen. Bij een kazemat krijgen we uitleg van één van de vrijwilligers van het museum. Daarna kunnen we overal rondlopen en fotograferen. Wat een ingenieus bouwwerk is dit. Er zijn hier zelfs geiten die in het museum wonen. Het geheel doet me een beetje denken aan vestingstad Bourtange in Groningen. Overal staan kanonnen opgesteld. Binnenin de kazematten zijn ruimtes ingericht die je kunt bezoeken en waar uitleg wordt gegeven over de kazematten en de mensen die hier gewerkt en gewoond hebben.

Vanaf de parkeerplaats is er een schitterend uitzicht over de bouwwerken en de gracht buiten het museum.

           Nederlands Vestingmuseum in Naarden     Het vroegere stadhuis van Naarden

Als we uitgekeken zijn wordt het tijd om Vestingstad Naarden in te lopen. Wat een leuke vestingstad is dit. We gaan naar het Vestinghotel in het centrum van de stad. Hier is de afsluitende borrel met voor elke deelnemer 2 drankjes. Het is druk in het hotel omdat er ook een bruiloft wordt gevierd.

Via de mooie straatjes van het vestingstadje lopen we terug naar de bus. De bus mag de stad niet in. We worden teruggebracht naar het beginpunt van deze instameet: Hotel de Witte Dame in Abcoude. Het einde van een mooie instameet.

De route van Instameet Waterliniepad part 1
De route van Instameet Waterliniepad part 1

 

Met een van de deelneemsters reis ik met de auto terug naar mijn woonplaats. Zij rijdt langs mijn woonplaats om thuis te komen. Scheelt mij heel veel tijd i.v.m. het omreizen vanwege de werkzaamheden aan het spoor.

Het is een geweldige dag. Monique, Evelyn en Heleen bedankt voor de organisatie. Tot een volgende keer.


De # waar u de foto's van de Instameet Waterliniepad op social media kunt bekijken, zijn: #Instameetholland_waterliniepad, #Waterliniepad, #Nieuwehollandsewaterlinie, #Stellingvanamsterdam en #Instameetholland.

Diezelfde avond zie ik de eerste foto's al op Instagram verschijnen.

Voor meer informatie over de Stelling van Amsterdam, Nieuwe Hollandse Waterlinie, de bezochte locaties tijdens deze instameet en de foto's die ik gemaakt heb tijdens deze instameet, zie de betreffende artikelen.

Dit is deel 1 van een serie van 5. Helaas ben ik uitgeloot voor deel 2 op 15 juni 2019. De andere data zijn bij publicatie van dit artikel nog niet bekend.


Lees meer:
Instawalks/Instameets
Instawalk Waterbazen
Instameet 24H Noord
Instameet Groot Handelsgebouw Rotterdam
Rotterdam Makers District Instameet
Instawalk Hembrugterrein Zaandam

 

 

 

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Tijdens de instameet Waterliniepad part 1 bezocht ik Fort Nigtevecht, de Liniebrug, Fort Uitermeer en vestingstad Naarden met het Nederlands Vestingmuseum. Lees je mee over deel 1 van de instameet Waterliniepad? #fortnigtevecht #fortuitermeer #fort #naarden #liniebrug #nederlandsvestingmuseum #instameet

 

Deel dit artikel: