JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Er wordt weer een instameet georganiseerd. Bij het eerste bericht dat ik op 3 mei 2019 op Instagram lees staat alleen de datum maar nog geen informatie bij wat deze instameet gaat inhouden. Alleen de datum is bekend, 18 mei 2019.

Via het opgaveformulier wordt duidelijk wat deze instameet gaat inhouden: er wordt een deel van het Waterliniepad verkend.

Na een bingo weet ik dat ik voor deze Instameet deel 1 ben ingeloot.

Een paar dagen later krijg ik het programma en meer informatie over de plekken die we op 6 juli 2019 gaan bezoeken:

  • Fort Nigtevecht
  • Wandeling naar de Liniebrug
  • Fort Uitermeer
  • Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Het vervoer is geregeld. We worden met een bus naar de locaties gebracht.


Zaterdag 18 mei 2019

Gebak in Hotel De Witte Dame in Abcoude

Met de trein vertrek ik naar het beginpunt Abcoude. Door werkzaamheden bij Station Amsterdam Zuid moet ik heel anders en omslachtiger reizen dan dat ik normaal zou reizen. Maar ik ben op tijd in Abcoude. Zelfs te vroeg, maar ik durfde het risico niet te nemen om later te vertrekken en om evt. een aansluiting te missen met het vele overstappen. Op mijn gemak loop ik van het station naar het beginpunt van deze instameet: Hotel de Witte Dame. Via de Whatsappgroep weet ik dat er al een aantal deelnemers bij het hotel op het terras zit. Het is prachtig weer. Het is druk op het terras, want het hotel wordt ook gebruikt als beginpunt van een nieuwe NS-wandeling Gein en Vecht. Dit zal het hotel geen windeieren leggen.
Langzaamaan druppelen de deelnemers binnen. Ook voor degenen die met de auto komen is het puzzelen hoe te rijden want ook zij hebben te maken met omleidingen vanwege wegwerkzaamheden. Om 11.00 uur is iedereen aanwezig en zitten we binnen aan een lange tafel. We worden welkom geheten met koffie en heerlijk gebak.

Er staat een bus klaar. Simon is deze dag onze buschauffeur. Na de koffie vertrekken we met de bus naar Fort Nigtevecht. De weg naar het fort is smal, niet gemaakt om hier met de bus te rijden. Onderweg komen we de wandelaars al tegen. Er wordt door de organisatie ter plekke een prijsvraag bedacht. Wie de mooiste foto maakt van wandelaars wint een prijsje.

De wandeling vanaf de parkeerplaats naar het fort is heel mooi vanwege de natuur rondom het fort.
Dan zijn we bij Fort Nigtevecht. Het fort wordt apart voor ons geopend zodat we ook binnen kunnen kijken en fotograferen. Wat weer een heerlijke plek om te fotograferen. Het doet me met de deuren en luiken denken aan het Kunstfort in Vijfhuizen. Al zijn hier de deuren en luiken groen. In Vijfhuizen zijn ze grijs. Binnen zijn diverse ruimtes te zien. Normaal gesproken is de binnenkant niet te zien voor bezoekers, want alleen op Open Monumentendag is het fort geopend.

Ik loop met het grootste deel van de groep naar de Liniebrug. Deze wandeltocht gaat om Fort Nigtevecht langs de Kanaaldijk naar de brug. Onderweg moeten we nog wel even afrekenen met een paar koeien die op pad liggen en lopen.

           Fort Nigtevecht     De Liniebrug

De Liniebrug is een schitterende voetgangers- en fietsersbrug die de verbinding voor voetgangers en fietsers naar de andere kant van het Amsterdam-Rijnkanaal een stuk korter maakt. Deze brug is sinds 2018 geopend. De lijnen zijn schitterend. Het is er niet druk waardoor er mooie foto’s van een lege brug gemaakt kunnen worden.

De bus pikt ons hier op en dan rijden we door naar Fort Uitermeer.

Bij Fort Uitermeer wordt de groepsfoto (die ik op het moment van publiceren van dit artikel nog niet heb gezien) gemaakt op de brug die we moeten oversteken om het fort en onze lunchplek te bereiken. Het fort is helaas niet toegankelijk maar er blijft genoeg moois over om te fotograferen.

           Fort Uitermeer     De lunch

De lunch in Paviljoen Uit&Meer is heerlijk. Ik lees later dat het restaurant na een brand nog niet zo lang weer is geopend. Een mooie plek zo aan de Vecht met uitzicht op het fort. Na de lunch hebben we tijd om het fort en de omgeving te fotograferen. Fort Uitermeer is onderdeel van zowel de Nieuwe Hollandse Waterlinie als de Stelling van Amsterdam.

We rijden door naar Naarden waar we een bezoek brengen aan het Nederlands Vestingmuseum. Wie een museumkaart heeft, laat deze zien, maar de deelnemers aan deze Instameet mogen dit keer gratis naar binnen. Bij een kazemat krijgen we uitleg van één van de vrijwilligers van het museum. Daarna kunnen we overal rondlopen en fotograferen. Wat een ingenieus bouwwerk is dit. Er zijn hier zelfs geiten die in het museum wonen. Het geheel doet me een beetje denken aan vestingstad Bourtange in Groningen. Overal staan kanonnen opgesteld. Binnenin de kazematten zijn ruimtes ingericht die je kunt bezoeken en waar uitleg wordt gegeven over de kazematten en de mensen die hier gewerkt en gewoond hebben.

Vanaf de parkeerplaats is er een schitterend uitzicht over de bouwwerken en de gracht buiten het museum.

           Nederlands Vestingmuseum in Naarden     Het vroegere stadhuis van Naarden

Als we uitgekeken zijn wordt het tijd om Vestingstad Naarden in te lopen. Wat een leuke vestingstad is dit. We gaan naar het Vestinghotel in het centrum van de stad. Hier is de afsluitende borrel met voor elke deelnemer 2 drankjes. Het is druk in het hotel omdat er ook een bruiloft wordt gevierd.

Via de mooie straatjes van het vestingstadje lopen we terug naar de bus. De bus mag de stad niet in. We worden teruggebracht naar het beginpunt van deze instameet: Hotel de Witte Dame in Abcoude. Het einde van een mooie instameet.

Diezelfde avond zie ik de eerste foto's al op Instagram verschijnen.

Voor meer informatie over de Stelling van Amsterdam, Nieuwe Hollandse Waterlinie, de bezochte locaties tijdens deze instameet en de foto's die ik gemaakt heb tijdens deze instameet, zie de betreffende artikelen.

Dit is deel 1 van een serie van 5. Helaas ben ik uitgeloot voor deel 2 op 15 juni 2019. Ik neem op 6 juli ook deel aan deel 3. Voor de andere 2 latere instameets Waterliniepad ben ik helaas uitgeloot.


Lees meer:
Instawalks/Instameets
Instawalk Waterbazen
Instameet 24H Noord
Instameet Groot Handelsgebouw Rotterdam
Rotterdam Makers District Instameet
Instawalk Hembrugterrein Zaandam

 

 

 

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Tijdens de instameet Waterliniepad part 1 bezocht ik Fort Nigtevecht, de Liniebrug, Fort Uitermeer en vestingstad Naarden met het Nederlands Vestingmuseum. Lees je mee over deel 1 van de instameet Waterliniepad? #fortnigtevecht #fortuitermeer #fort #naarden #liniebrug #nederlandsvestingmuseum #instameet

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment