JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Leiden ligt nabij de stranden en duinen langs de Noordzee, de bollenvelden en de grote plassen in het Groene Hart. Leiden ligt strategisch binnen het stedelijk netwerk van de Randstad. Leiden ligt langs belangrijke snelwegen en spoorlijnen en de internationale luchthavens Schiphol Airport (30 kilometer) en Rotterdam Airport (40 kilometer) en de havens van Rotterdam Europoort liggen dichtbij. Regeringscentrum Den Haag ligt 15 kilometer, Amsterdam ligt op 40 kilometer afstand.
Leiden is de 'Stad van ontdekkingen' met een historische binnenstad, vele kennisinstituten en musea. Leiden is een studentenstad. Leiden is qua inwonersaantal na Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer de vierde gemeente van Zuid-Holland. Begin 2017 had de stad 123.800 inwoners. De bijnaam van Leiden is De Sleutelstad. Dit verwijst naar het stadswapen. Leiden heeft de oudste universiteit van Nederland. Leiden kent rijke geschiedenis en heeft een oude binnenstad, met grachten, monumentale bouwwerken, 13 musea en 35 hofjes.
Door Leiden stroomt de Oude Rijn. Aan de rand van Leiden splitst de Nieuwe Rijn zich af, om in de binnenstad weer samen te komen met de Oude Rijn.
Er is een oud document uit 1266 waarin Leiden wordt genoemd. In dit document breidt Floris V de stadsrechten die Leiden al sinds de middeleeuwen had, uit. De oudste nederzettingen dateren uit de Romeinse tijd waar de Rijn de noordgrens van het gebied was. Hier werden nederzettingen gebouwd, die we nu kennen als Alphen aan den Rijn, Roomburg en Valkenburg. Ook de nederzetting Lugdunum lag hier. Deze nederzetting lag ten westen van Valkenburg en dus niet op de plaats waar nu Leiden ligt. Leiden wordt vaak aangeduid als Lugdunum Batavorum. Leiden heeft deze naam in de 16e eeuw geannexeerd. Dit was de tijd van veel documenten in het Latijn werden opgesteld en voor plaatsnamen Latijnse namen werden bedacht. De naam Leiden komt van Lede of Leijthon, een oude benaming voor waterstroom. De naam Leijthen wordt in 1083 voor het eerst gebruikt en in het jaar 1200 veranderd in Leijden. Leiden profileert zich nu vooral als een centrum van wetenschappelijke kennis en nieuwe technologie. Het toerisme is voor deze historische vestingstad steeds belangrijker geworden.
De hele binnenstad van Leiden is één monumentaal centrum. De afstanden binnen de singels zijn klein, zodat een wandeling langs de meest in het oog springende monumenten zeer de moeite waard is.

De ligging van Leiden

Ligging
Leiden ligt in de provincie Zuid-Holland.

Geschiedenis
Leiden ontstond aan de zuidzijde tegenover een kunstmatige heuvel aan de samenvloeiing van de Oude en de Nieuwe Rijn. In het jaar 860 werd Leiden voor het eerst genoemd. Toen werd het Leithon genoemd. Op de heuvel zetelde in een burcht een leenman van de bisschop van Utrecht. Deze burcht kwam rond het 1100 in het bezit van de graaf van Holland. In 1266 werden de stadsrechten, de al eerder aan de stad waren verleend, bevestigd. De stad ontwikkelde zicht tot een van de grootste steden van het gewest Holland. In 1389 had de stad 4.000 inwoners. De stad werd uitgebreid tussen de Rapenburg en de Witte Singel.
Op 1 maart 1512 stortte bij een storm de ruim 100 meter hoge toren van de Pieterskerk. De toren was een van de hoogste van Nederland. De toren is daarna niet meer herbouwd.
Leden koos in 1572 koos de zijde van de anti-Spaanse opstand. In 1574 werd de stad belegerd door de Spaanse landvoogd Requesens. Op 3 oktober 1574 was het beleg afgeslagen (deze dag wordt nog elk jaar gevierd als de dag van het Leidens ontzet). De viering is inmiddels uitgegroeid tot een groot tweedaags feest met muziek, een grote kermis, vuurwerk en het gratis uitdelen aan de bevolking van haring en witbrood. In 1575 werd in Leiden de eerste universiteit van Nederland gevestigd. Het motto van de universiteit is Praesidium Libertatis, dat 'bolwerk van de vrijheid' betekent. Een aantal leden van het Koninklijk huis heeft aan de Leidse universiteit gestudeerd en in de stad gewoond. De stad had voor het beleg van 1574 ongeveer 15.000 inwoners. Tijdens het beleg stierf een derde van de bevolking.
Het aantal inwoners was in 1622 tot 45.000 inwoners gegroeid. Vijftig jaar later telde de stad al 70.000 inwoners. Leiden was in de Gouden Eeuw, na Amsterdam, de op één na grootste stad van Nederland. Om de stad bereikbaar te houden werden nieuwe grachten en singels aangelegd. De aanleg was in 1659 voltooid. Dit singelpatroon is nog altijd herkenbaar in huidige centrum van Leiden.
Leiden kwam, dankzij vluchtelingen uit Vlaanderen, in de 17e eeuw tot grote bloei. De textielnijverheid werd heel belangrijk voor de stad. Deze textielnijverheid raakte in de 18e eeuw in verval. Dit kwam omdat Frankrijk beschermende maatregelen nam en de lonen hoog waren, dit omdat de kosten in het gewest Holland ook hoog waren. Het aantal inwoners van Leiden daalde weer, zelfs zo erg dat er aan het eind van de 18e eeuw slechts 30.000 mensen in de stad woonden. Het dieptepunt werd in 1815 bereikt met slechts 27.000 inwoners.
Op 12 januari 1807 vonden 150 mensen de dood. Het was de dag van buskruitramp in stad. Koning Lodewijk Napoleon bezocht persoonlijk de stad om de hulp aan de slachtoffers te coördineren. Op de plaats waar deze ramp plaats vond, werden later het Van der Werfpark en het Kamerlingh Onnes Laboratorium gebouwd.
In 1842 werd de belangrijke spoorlijn naar Haarlem in gebruik genomen. De stad werd in 1866 getroffen door een cholera-epidemie. Dit was de reden om in 1868 het Academisch Ziekenhuis te bouwen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Leiden zwaar getroffen door bombardementen van de geallieerden. De omgeving van het station en de Marewijk werden vrijwel geheel met de grond gelijk gemaakt. Het historische centrum is wel gespaard gebleven.
Leiden heeft een eigen canon. De Leidse Canon vertelt de geschiedenis van Leiden aan de hand van 35 belangrijke historische onderwerpen.

Het stadswapen van Leiden

Stadswapen
Het stadswapen van Leiden bestaat uit een wit of zilveren schild met twee gekruiste rode sleutels. Dit is al zo sinds 1293, toen op de officiële documenten van de 'stadt Leyde' steeds vaker een stadszegel verscheen met daarop Petrus. In zijn hand draagt de apostel een sleutel. Petrus (Sint-Pieter) is de schutspatroon van Leiden. De beroemdste kerk van de stad draagt zijn naam, de Pieterskerk.

Toerisme
Ongeveer één miljoen Nederlanders brengen ongeveer twee miljoen dagbezoeken aan Leiden. Dit is vergelijkbaar met het bezoek aan steden als Delft, Deventer en Dordrecht. Ter vergelijking Amsterdam telde twaalf miljoen bezoeken en Rotterdam negen miljoen bezoeken. De bezoekers komen naar Leiden om een museum te bezoeken en om te winkelen.
Leiden staat bekend om de vele grachten en singels. Watertoerisme wordt steeds belangrijker voor de economie van de stad.
In Leiden vindt u ruim 2.800 monumentale gebouwen en bezienswaardigheden. Een groot deel hiervan is vrij toegankelijk is. Belangrijke gebouwen zijn de Burcht, het Leidse Stadhuis, de Pieterskerk, het Academiegebouw van de Universiteit Leiden, de Stadsgehoorzaal Leiden, de Schouwburg Leiden en het Gravensteen. Leiden is een stad met veel bezienswaardigheden. De stad kent verschillende musea zoals het Von Sieboldhuis, Naturalis, Hortus Botanicus, Museum Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden, Museum Boerhaave, Molenmuseum De Valk en De Lakenhal.

Plattegrond van Leiden

Bezienswaardigheden
Leiden telt 1.250 rijksmonumenten, 1.550 gemeentelijke monumenten, 4.550 beeldbepalende panden en 2 archeologische monumenten. Het centrum binnen de singels is de op één na grootste historische binnenstad van Nederland. De binnenstad is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Leiden kent sinds 2011 een tweede beschermd stadsgezicht: de zuidelijke schil.
Op het balkon van Rapenburg 56 is de balkonscène uit de film Soldaat van Oranje van regisseur Paul Verhoeven opgenomen. Sinds 1968 is Café Barrera op de benedenverdieping van dit pand gevestigd.
Een bekend persoon die in Leiden is geboren in de schilder Rembrandt van Rijn. In de binnenstad is een pleintje naar hem genoemd. Hij werd in 1606 of 1607 geboren in de Weddesteeg. Hier staat nu een standbeeld van de jonge Rembrandt. De beroemde schilder woonde tot zijn 26e in de stad en leerde hier het schildersvak.
Leiden kent verschillende muurgedichten. Er is een wandeling die u langs de muurgedichten in het centrum voert. Deze wandeling gaat vrijwel geheel binnen de singels. Tijdens deze wandeling ziet u ongeveer 25 van de 101 gedichten. Naast de muurgedichten wandeling door Leiden is er ook een hofjeswandeling die u langs een aantal van de 35 hofjes die de stad kent voert. De Leidse Loper is een wandeling langs 24 historische bezienswaardigheden in de binnenstad.

Gebouwen
• Burcht
De Burcht van Leiden is een ringwalburcht in het centrum van Leiden. De Burcht ligt op een kunstmatige heuvel. De eerste delen van de burcht stammen uit de 9e eeuw na Christus. In de eeuwen daarna is de burcht meerdere malen uitgebreid, verbouwd, herbouwd en gerenoveerd. In 2010 vond de laatste renovatie plaats. De muren warden verstevigd en oude slechte renovaties te niet gedaan. De verdedigingsmuren zijn ruim zes meter hoog. Daarachter ziet u schitterende bogen. In de muren van de burcht zijn gaten aangebracht. Zodoende kon de verdediging haar pijlen afvuren. Bovenop de heuvel stond een ronde muur en een toren, die verdwenen is. In de 14e eeuw verloor de Burcht zijn militaire functie. De heuvel waarop de Burcht ligt, is 10 meter hoger dan het omringende maaiveld. In het midden van de Burcht ziet u een waterput. Deze mooie plek is een must see bij een bezoek aan Leiden. Wanneer u de vele treden hebt gelopen, hebt u een schitterend uitzicht over de stad Leiden. De Burcht is het hele jaar gratis te bezoeken. Zie voor meer informatie en foto's de artikelen Burcht en foto's Burcht.

De Burcht van Leiden Gravensteen in Leiden

• Gravensteen
Het Gravensteen is een markant gebouw met dikke stenen muren en vierkante toren. Het Gravensteen dateert uit het begin van de 13e eeuw. Het is het oudste stenen gebouw in de stad. Het Gravensteen is volledig uit steen gebouwd. Van oorsprong was het gebouw bedoeld als woning van de graven van Holland. Het gebouw is vroeger ook een gevangenis geweest. Hier werden executies uitgevoerd. Na de Tweede Wereldoorlog heeft het gebouw gediend als opslag van boeken. Nu zijn er twee collegezalen van de Universiteit Leiden in het gebouw gevestigd. Het gebouw staat vlakbij de Pieterskerk.

• Waag
De Waag is een rijksmonument aan de Aalmarkt. Dit gebouw is in Hollands classicistische stijl gebouwd. Het gebouw stamt uit 1657 en diende als vervanging van de oude houten waag. Een waag was vroeger één van de stadsrechten, die een eerlijke handel in de stad bevorderden. De marktkooplieden en handelaars werden verplicht om hier hun goederen te wegen. Tot 2015 werd het gebouw nauwelijks gebruikt. Nu is er een restaurant gevestigd.

• Academiegebouw
Het Academiegebouw aan de Rapenburg 73 is het oudste gebouw van de universiteit Leiden. Het academiegebouw is een voormalige kloosterkapel. Het gebouw is sinds 1581 het hart van de Leidse universiteit. Er worden hier nog steeds colleges gegeven, maar het gebouw wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor ceremoniële plechtigheden, zoals afstuderen, oraties en promoties. In het bekende zweetkamertje kunnen studenten hun handtekening zetten als ze afgestudeerd zijn aan de Universiteit van Leiden.

Het stadhuis van Leiden

• Stadhuis
Het stadhuis van Leiden ligt aan de Breestraat. De gevel van het stadhuis is langgerekt en in renaissancestijl gebouwd. De klokkentoren is ver buiten de stad zichtbaar. De gevel dateert uit 1574 en werd ontworpen door de Haarlemse bouwmeester Lieven de Key. In 1929 woedde er een hevige brand in het stadhuis. Alleen de voorgevel stond nog overeind. Het was die dag in februari 1929 zo koud dat het bluswater bevroor. Ook het bevolkingsregister van de stad is toen verloren gegaan. Het stadhuis is weer opgebouwd. De oude gevel is behouden gebleven en de rest van het nieuwe stadhuis is bebouwd met gewapend beton en bekleed met baksteen, waardoor het authentiek is gebleven.

• Zijlpoort
De Zijlpoort is de tweede stadspoort die nog over is. Doordat de poort zowel op de stadswal als op de brug ervoor moest aansluiten, heeft het gebouw de vorm van een parallellogram. Langs de Zijlpoort stroomt de Oude Rijn de stad Leiden binnen. De poort ligt aan de noordoostzijde van het stadscentrum. De poort is in 1667 in classicistische stijl gebouwd. De Zijlpoort heeft verschillende functies vervuld. In het begin van de 18e eeuw vergaderden de rederijkers in de zaal van de poort, vanaf 1736 was hier een school voor arme kinderen gevestigd en in de 19e eeuw werden hier stadsgoederen opgeslagen.

De Morspoort in Leiden

• Morspoort
Er zijn van de 10 stadspoorten die Leiden ooit kende nog maar twee over dit zijn de Morspoort en de Zijlpoort. Alle andere poorten werden in de 19e eeuw bij stadsuitbreidingen gesloopt. De Morspoort heette vroeger de Galgpoort. De naam ontleende de poort omdat deze naar het Galgeveld voerde. Het stadsbestuur besloot de poort in de 17e eeuw te noemen naar het moerassige gebied aan het buitenzijde van de stad. De stenen poort is in 1669 in maniëristische stijl gebouwd. De poort heeft een achtkantige koepel. Het gebouw deed lange tijd dienst als gevangenis. De naam is afgeleid van De Morsch, het drassige weidegebied buiten Leiden. De poort en bijbehorende brug zijn een rijksmonument.

• Doelenpoort
De Doelenpoort is een poort uit de 17e eeuw. Deze poort staat in de binnenstad van Leiden aan het noordelijke begin van de Sebastiaansdoelen. Deze straat ligt parallel aan de Doelengracht, op de kruising met de Groenhazengracht. De Doelenpoort geeft toegang tot het terrein waar zich tussen 1818 en 1980 het de Doelenkazerne stond. De gebouwen werden afgebroken en er werden woningen en gebouwen van de faculteit der Geesteswetenschappen van de universiteit gebouwd. De Doelenpoort dateert uit 1645. De poort gaf toegang tot de Doelen. Dit was het oefenterrein van de Leidse Schutterij. U ziet op de geschilderde zandstenen poort Dorische halfzuilen, versierd met wapens en oorlogsattributen. Het beeldhouwwerk op de poort verwijst het St. Jorisgilde. Deze gilde kreeg bij de stadsuitbreiding van 1386 het terrein ter beschikking.

• Hofjes
Leiden heeft 35 hofjes. De eerste werd in 1467 geopend. Deze hofjes bestaan voornamelijk uit een enkele of een dubbele rij huizen met daartussen een gemeenschappelijk tuin met daarin de waterpomp. De hofjes werden als een soort van sociale huurwoning gebouwd door weldoeners. Criteria om in een hofje te mogen wonen waren bijvoorbeeld, weduwe zijn of boven een bepaalde leeftijd zijn, een geloof belijden en de bewoonsters moesten arm zijn. U kunt de meeste van de hofjes in Leiden vrij te bezoeken. U dient er wel rekening mee te houden dat de meeste hofjes bewoond zijn en de bewoners graag privacy willen hebben. Zie voor meer informatie en foto's de artikelen Hofjes Leiden en foto's Hofjes Leiden.

• Sterrewacht
De Sterrewacht is gevestigd in J.H. Oortgebouw. Het is de oude Sterrewacht van de Universiteit van Leiden. U vindt deze Sterrewacht op het terrein van de Hortus Botanicus. Het gebouw is na restauratie sinds 2012 weer geopend. U kunt hier alles te weten komen het heelal maar ook over de rijke geschiedenis van de Sterrewacht in Leiden. Sinds 1633 is de universiteit Leiden al in het bezit van een Sterrewacht. In de beginjaren nog op het dak van de universiteit maar later in het gebouw de Sterrewacht bij de Hortus Botanicus. Op woensdag, feestdagen en in het weekend zijn er gratis rondleidingen naar een van de telescopen voor bezoekers van de Hortus Botanicus Leiden.

Musea
Leiden heeft 13 musea. Enkele hiervan zijn:
• Rijksmuseum van Oudheden
Het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden heeft de grootste archeologische collectie van Nederland. Het museum heeft vier belangrijke afdelingen. Deze afdelingen hebben hun eigen tijdperk, cultuur en charme. U ziet beneden de oude Egyptenaren met hun mysterieuze mummies en hiëroglyfen. In de hal staat zelfs een heuse Egyptische tempel. Op de eerste en tweede verdieping ziet u de oude Grieken en Romeinen terug met een grote collectie oude beelden en gebruiksvoorwerpen. De overige beschavingen als de Maya’s, Aziatische volkeren en de Arabieren worden ook belicht in het museum. Daarnaast is er een overzichtstentoonstelling van gebruiksvoorwerpen te zien die in Nederland gevonden zijn. Het museum is gevestigd aan de Rapenburg 28.

• Museum Volkenkunde
Het Museum Volkenkunde neemt u mee naar alle uithoeken van de wereld. Het museum heeft een bijzonder grote en oude collectie. De oorsprong van de collectie ligt bij Rijks Etnografisch Museum. De collectie van het museum bestaat uit 240.000 objecten. Van deze 240.000 objecten worden er ongeveer 4.000 tentoongesteld in acht verschillende zalen. Daarnaast zijn er regelmatig tentoonstellingen over specifieke onderwerpen. Het museum is gevestigd aan de Steenstraat 1. Zie voor meer informatie en foto’s de artikelen Museum Volkenkunde en foto's Museum Volkenkunde.

Afdeling Indonesië in Museum Volkenkunde in Leiden Naturalis in Leiden

• Naturalis
Het Naturalis Biodiversity Center is een onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum dat meer dan 37 miljoen objecten in de collectie heeft. Insecten en andere ongewervelde dieren zijn het grootste deel van deze enorme collectie. Gaat u mee op ontdekkingstocht door de nieuwe tentoonstellingszalen vol met het mooiste uit de natuur. Naturalis is een combinatie van zien, doen en beleven. U ontdekt meer over het vroegste leven op aarde, Nederland in de ijstijd en de oerkrachten van de aarde. U maakt kennis met de verrassendste versiertrucs van planten en dieren, staat oog in oog met een Afrikaanse olifant en T. rex Trix. Museum Naturalis is gevestigd op de Darwinweg nummer 2. Zie voor meer informatie en foto’s de artikelen Naturalis en foto's Naturalis.

• Museum Boerhaave
Museum Boerhaave wordt ook wel Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde genoemd. Het museum is gevestigd in het voormalige Caeciliagasthuis, het oudste academische ziekenhuis van Noord-Europa, aan de Lange Sint Agnietstraat nummer 10, in het centrum van Leiden. Hier bevindt zich ruim vierhonderd jaar Nederlandse wetenschapsgeschiedenis. Enkele zaken die u hier in één van de 24 zalen kunt bewonderen zijn de microscopen van Antoni van Leeuwenhoek, de eerst gebouwde slingerklok en het enige planetarium en de enige telescoop van Christiaan Huygens, de bol en ring en het emmertje van 's Gravesande. Ook materiaal van Nederlandse Nobelprijswinnaars, zoals de ultra-diepvriesapparatuur van Kamerlingh Onnes en het prototype van de elektrocardiograaf van Willem Einthoven, kunt u hier bewonderen. Daarnaast zijn er anatomische preparaten, fijnzinnige modellen van spieren en organen gemaakt van bijenwas of papier-maché en griezelig chirurgijnsbestek.

• Stedelijk Museum De Lakenhal
Het Stedelijk Museum de Lakenhal bezit een groot aantal voorwerpen. Deze hebben betrekking op de geschiedenis van de stad Leiden of het zijn voorwerpen die gerelateerd zijn aan Leiden, zoals schilderijen die geschilderd zijn door Leidse schilders. Eén van de pronkstukken van het museum is een historisch tafereel geschilderd door Rembrandt van Rijn. Ook de beroemde bronzen kookpot voor die door de Spanjaarden achtergelaten werd, nadat ze voor het wassende water in 1574 moesten vluchten. Deze pot was gevuld met hutspot. Vandaar dat bij het Leidens ontzet op 3 oktober altijd hutspot wordt gegeten. Een ander beroemd schilderij is het drieluik het laatste oordeel. Dit drieluik is geschilderd door Lucas van Leyden. Het museum is tot het voorjaar van 2018 gesloten. Het museum is gevestigd aan het water van de Oude Singel nummer 28-32.

• Hortus Botanicus Leiden
De Hortus Botanicus is de oudste botanische tuin van Nederland. De Hortus Botanicus dateert uit 1590. De tuin is onderdeel van de universiteit Leiden. De tuin heeft nog altijd een wetenschappelijke functie. De eerste tulpen in de Hortus Leiden werden door Carolus Clusius gekweekt. Von Siebold haalde meer dan 700 planten uit Japan en introduceerde deze in Nederland. De tuin is een oase van rust in het drukke centrum van Leiden. U kunt hier verschillende kassen, zoals de Wintertuin, de Hoge kas en de Victoriakas, en de tuinen, waaronder de Chinese Tuin, de Von Siebold Gedenktuin en de Rozentuin, bezoeken. De Hortus Botanicus vindt u aan de Rapenburg 73. Zie voor meer informatie en foto's de artikelen Hortus Botanicus Leiden en foto's Hortus Botanicus Leiden.

De Hortus Botanicus in Leiden Het Sieboldhuis in Leiden

• Japanmuseum SieboldHuis
Het Japanmuseum SieboldHuis is gevestigd in een historisch Hollands huis. In het Japanmuseum SieboldHuis is het mooiste uit het oude en nieuwe Japan te bewonderen. Prenten, lakwerk, keramiek, landkaarten, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding en vele andere voorwerpen zijn hier tussen 1823 en 1829 verzameld door Philipp Von Siebold. Hij was een Beierse arts die in Japan gewoond heeft. De verschillende zalen in het Japanmuseum SieboldHuis hebben elk hun eigen sfeer. In een aparte zaal wordt de achtergrond van Von Siebold en zijn familie belicht. De schatkamer van het Von Sieboldhuis herbergt de mooiste objecten uit de collectie. In de landkaartenkamer komt de geschiedenis van de openstelling van Japan aan bod. Von Siebold heeft in dit grachtenpand aan de Rapenburg nummer 19 gewoond. Er zijn naast de vaste tentoonstelling ook wisselende tentoonstellingen te zien. Het is ook het centrum voor wetenschappelijke, culturele en economische banden tussen Nederland en Japan. Zie voor meer informatie en foto's de artikelen Japanmuseum SieboldHuis en foto's Japanmuseum SieboldHuis.

• Leiden American Pilgrim Museum
Dit museum gewijd aan de Pilgrim Fathers. Dit waren Engelse puriteinse vluchtelingen. Zij verbleven tot 1620 ongeveer 12 jaar in de stad. In 1620 maakten ze met de Mayflower de oversteek naar de Nieuwe Wereld. Hun eerste oogstviering wordt nog altijd jaarlijks herdacht met het Thanksgiving-feest. U kunt het Leiden American Pilgrim Museum bezichtigen aan de Beschuitsteeg nummer 9. Het huis dateert uit 1365-1370. Het museum wordt beheerd door de stichting Leiden American Pilgrim Museum. Het doel van het museum is om 'de realiteit achter de mythe van de Pilgrims' te tonen. In het museum is een woning uit de tijd van de Pilgrims gereconstrueerd om u te laten zien hoe de Pilgrims in werkelijkheid leefden. Daarnaast is hier een collectie van 16e en 17e eeuwse kaarten en gravures te bewonderen.

Kerken
• Pieterskerk
De Pieterskerk is sinds de 12e eeuw een centraal monument in Leiden. De graaf van Holland wijdde in 1121 op deze plaats een kapel aan Petrus en Paulus. De naam werd Sint-Pieter. Het was de eerste kerk van Leiden en in de volgende eeuwen werd de kerk steeds groter. Aan de westzijde van de kerk bevond zich tot 1512 een meer dan 100 meter hoge toren. In 1512 stortte de toren in en werd nooit meer herbouwd. De Pieterskerk is een laatgotische kruisbasiliek. De kerk is gebouwd in de vorm van een kruis, waarbij het lange gedeelte van de kerk het schip wordt genoemd en het dwarsgedeelte het transept (of zijbeuken). De muren van de Pieterskerk zijn gebouwd van baksteen. De stijlen, pijlers en de raamvensters zijn gebouwd met natuursteen en zandsteen. Sinds 1975 wordt de kerk voor andere doeleinden dan religieuze gebruikt. De kerk wordt gebruikt voor evenementen of voor het houden van concerten. In de Pieterskerk liggen een aantal beroemde personen begraven waaronder de schilder Jan Steen, hoogleraar aan de medische faculteit aan de Leidse Universiteit Hermanus Boerhaave en de leider van de Pilgrim Fathers, John Robinson. Zie voor meer informatie en foto's de artikelen Pieterskerk en foto's Pieterskerk.

De Pieterskerk in Leiden De Hooglandse Kerk in Leiden

• Hooglandse Kerk
De Hooglandse Kerk ligt in het centrum van Leiden. Deze kerk is in gotische stijl gebouwd. Als u een goed beeld wilt hebben van de Hooglandse Kerk is het een aanrader om de Burcht in Leiden te bezoeken. De Burcht biedt u door de ligging op een heuvel een schitterend zicht op de Hooglandse Kerk. De Burcht ligt op loopafstand van de Hooglandse Kerk. Het interieur van de kerk maakt een bezoek de moeite waard. De bouw van de Hooglandse Kerk is merkwaardig, want het lage schip past niet bij het hoge koor en dwarsschip. De bouw is door een serie van tegenslagen nooit volledig afgemaakt. De Hooglandse kerk heeft grote raampartijen, gotische versieringen en het breedste gotische dwarsschip ter wereld. Vanuit de Hooglandse Kerk heeft u een geweldig uitzicht. U moet hiervoor door een krap trappenhuis richting de top van de Hooglandse Kerk klimmen. Bij zeer helder weer kunt u de duinen en de zee zien. In de toren heeft u 360 graden zicht op de binnenstad. Naast de Hooglandse Kerk ligt de Hooglandse Kerkgracht. Deze gracht is al een paar eeuwen geleden gedempt, maar de straat is nog altijd één van de mooiste van Leiden.

• Hartebrugkerk
Rond 1825 werden kerkgebouwen gebouwd met rijkssubsidies. Dit omdat de kerkgenootschappen arm waren. Deskundigen werden door het Rijk aangesteld om erop toe te zien dat de subsidies goed werden besteed. De meeste kerkgebouwen uit deze periode zijn daarom aangeduid met de term 'watersaatsstijl'. De spreuk op de voorgevel van de Hartebrugkerk is in gouden letters uitgevoerd. De tekst luidt 'Hic Domus Dei est et Porta Coeli', vertaling: 'Hier is het huis van God en de poort des hemels'. Dit is de reden dat deze kerk in de volksmond de 'Koeliekerk' wordt genoemd.

De Hartebrugkerk in Leiden Molenmuseum De Valk in Leiden

Molens
In Leiden staan negen molens. Twee van deze molens liggen in het centrum van de stad. Dit zijn Molenmuseum De Valk en Molen de Put. De negen molens zijn nog allemaal in gebruik. Ze worden door een groep molenaars, met de naam 'De Leidse Molenaars', in werking gehouden. De molens werden vroeger gebruikt voor het malen van graan en het droog malen van de polders. Daarnaast stonden er een paar industriemolens buiten de stadsmuren. Zie voor meer informatie en foto’s de artikelen Molenmuseum De Valk en foto’s Molenmuseum De Valk.
De molens van Leiden zijn onder te verdelen in korenmolens (Molenmuseum De Valk, een stenen stellingmolen en de standerdmolen De Put), houtzaagmolens (de achtkantige stellingmolen de Herder en Molen D’Heesterboom) en poldermolens (Wipmolens de Marendijk en Kikker, de stenen poldermolens Stadsmolen, Rodenburgermolen en Stevenshofjesmolen).
Molen de Valk is een museum. U kunt de houten trappen van de molen beklimmen en een kijkje nemen in de kast van de molen. Molenmuseum De Valk telt zeven verdieping die toegankelijk zijn. Deze molen is m.u.v. maandag dagelijks geopend.

Markten
Op woensdag en zaterdag is er markt op de Botermarkt. Op woensdag is er op de Aalmarkt ook een boerenmarkt met ecologische producten.

De Rapenburg in Leiden

Overig
De historische binnenstad van Leiden heeft maar liefst 28 kilometer aan grachten en singels. Om over al die grachten en singels te komen zijn er bruggen nodig, in de binnenstad vindt u er 88. Er zijn in Leiden tal van mogelijkheden om Leiden vanaf het water te bekijken. Er is een breed aanbod in rondvaarten en arrangementen en u kunt ook zelf een bootje huren. Vanaf het water ziet de historische stad er heel anders uit. De Leidse grachten voeren u langs de vele musea die Leiden kent, de hofjes en de historische gebouwen met schitterende gevels.
Leiden is ook vertrekpunt voor dagtochten in de omgeving. De Kaag en het Braassemermeer liggen om de hoek en ook vaart u zo naar bijvoorbeeld Katwijk, Delft en Rotterdam.

Winkelen
Leiden is een stad om te winkelen. Er zijn ongeveer 650 winkels en ongeveer 300 horecagelegenheden.
Alle grote winkelketens zijn in het centrum van Leiden gevestigd. Leiden heeft naast de grote winkelketens ook veel boetiekjes en speciaalzaken. Deze liggen vaak in kleine straatjes en steegjes. De Haarlemmerstraat en de Breestraat zijn de grootste winkelstraten van Leiden. Tussen deze twee straten in ligt Hartje Leiden genoemd. Andere winkelstraten zijn de Burgsteeg, de Nieuwstraat en de Nieuwe Rijn. Buiten de strook tussen de Haarlemmerstraat en Breestraat ligt het Pieterskwartier met steegjes rond de Pieterskerk en het Gerecht met veel winkeltjes en galeries. In de Doezastraat vindt u een aantal bijzondere speciaalzaken.

Bereikbaarheid
Leiden is op vele manieren en met elk vervoermiddel bereikbaar.
• Per trein is Leiden zeer goed bereikbaar. Leiden ligt aan drie spoorlijnen: de Oude Lijn, de Schiphollijn en de lijn naar Utrecht. Leiden heeft drie spoorwegstations: Leiden Centraal, De Vink en Leiden Lammenschans. Vanuit het station loopt u zo de binnenstad in.
• Per auto is de stad via de A4, A44, N206, N11, N445 bereikbaar. Als u met de auto naar Leiden rijdt, kunt u uw auto in een van de zes parkeergarages zetten. Ook zijn er vier parkeerterreinen in en rondom het centrum. Parkeren is tegen betaling.
• Leiden behoort tot de top van fietssteden in Nederland. De fiets is een prima vervoermiddel om de stad te verkennen. Er zijn mooie routes binnen en buiten de stad. Routes buiten de stad naar de Bollenstreek, door het Groene Hart en naar de kust. In Leiden zijn een aantal plekken waar u fietsen kunt huren. Fietsroutes zijn bij het VVV-kantoor aan de Stationsweg te koop.
• In Leiden rijden bussen met een hoge frequentie naar vrijwel alle plekken binnen de stad, maar ook naar de regio.


Voor meer foto's van Leiden, zie: foto's Leiden.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Hier vind je veel informatie over Leiden, zoals de geschiedenis, de bezienswaardigheden in het kort en de bereikbaarheid. Lees je? #leiden #informatie #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment