JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De Keukenhof is de grootste bloementuin ter wereld met meer dan 7 miljoen bloembollen die elk seizoen opnieuw worden gepoot. Meer over de Keukenhof in Lisse leest u in dit artikel.


De Keukenhof is de grootste bloementuin ter wereld met meer dan 7 miljoen bloembollen die elk seizoen opnieuw worden gepoot. Ikzelf vind dit een walhalla voor fotografen en één van de mooiste attracties die ons land kent. De Keukenhof is slechts een paar weken per jaar geopend. In 2018 is dat vanaf 22 maart t/m 13 mei.
In de Keukenhof staan in 2018 meer dan 7 miljoen bloembollen in bloei met 800 verschillende soorten tulpen. Naast de vele, vele tulpen zijn er ook krokussen, narcissen, blauwe druifjes, hyacinten en lelies te zien. U kunt genieten in het 32 hectare grote park. Ook zijn er bloemenshows, inspiratietuinen, kunst en evenementen. Het centrale thema in 2018 is 'Romantiek in Bloemen'.
Jaarlijks komen er meer dan een miljoen bezoekers naar de Keukenhof.
De Keukenhof telt 15 kilometer wandelpaden. Vanaf deze wandelpaden heeft u een schitterend uitzicht over de bloementuinen, vijvers en paviljoens met diverse restaurants en terrassen. Voor de kinderen is er de Nijntje speeltuin, kinderboerderij en een doolhof.
In de Keukenhof bevindt zich ook het grootste beeldenpark van Nederland. U ziet hier vele beelden, die gemaakt zijn door nationale en internationale kunstenaars.
Het doel van Keukenhof is om u en andere bezoekers te laten zien hoe mooi bloemen zijn en om u te inspireren om zelf bloemen en bloembollen te gebruiken in uw tuin of op uw balkon.

Ligging
De Keukenhof ligt net buiten de Zuid-Hollandse plaats Lisse, niet ver van Leiden, Hillegom en Haarlem.

Geschiedenis
Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) haalde de groente en fruit voor de keuken uit de Keukenduin van Kasteel Teylingen. In 1641 werd Kasteel Keukenhof gebouwd en na de bouw van dit kasteel groeide het landgoed uit tot een oppervlakte van meer van 200 hectare.
De basis van de Keukenhof wordt gevormd door de tuin in Engelse landschapsstijl, die in 1857 door landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher rond het kasteel werd aangelegd.
Vanaf 1950 is de Keukenhof geopend. In 2018 is de Keukenhof dus voor het 69e seizoen geopend. De Keukenhof is een wereldwijd begrip en de toeristen komen uit alle delen van de wereld. Het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te organiseren, werd in 1949 eerder geboren. Nu wordt, in slechts acht weken tijd, getoond wat Nederland aan sierteelt biedt. Er liggen in het park meer dan 7 miljoen voorjaarsbloeiers, in 20 bloemenshows presenteren 500 bloemenkwekers snijbloemen en potplanten in de vele variaties. 100 inzenders laten u in het park hun schitterende bloembollen zien. Deze hofleveranciers laten u hun assortiment zien en maken met de tuinontwerper een ontwerp, waarin rekening gehouden wordt met kleur, hoogte en bloeitijd. De bloembollen worden in de herfst door de leverancier afgeleverd.

Het thema van 2018 is Romantiek in Bloemen

Keukenhof
Het thema van 2018 is 'Romantiek in Bloemen'. Bloemen en romantiek horen bij elkaar. Het historische park is midden in de tijd van de Romantiek (in 1857) ontworpen. Dit park diende als siertuin voor Kasteel Keukenhof.
Het thema vindt u overal terug, zoals, in het bloemenmozaïek, in de romantische tulpentuin, bij de Kissing Gateway (kusgang), bij het levensgroot kussend paartje in Delfts blauw, waarmee u een 'kusfoto' kunt maken, de Holiday Romance tuin of in de Cupidotuin. Zeg het met bloemen …
Het thema Romantiek vindt u ook terug tijdens de bloemenshows, zo zal de rozenshow groter zijn dan ooit, want de rode roos is het symbool van de ware liefde.
Het tulpenmozaïek van 2018 is een hart waarin 50.000 bollen zijn geplant.
Aan het eind van het Keukenhofseizoen is er de afsluiting met het festival Romantiek in Keukenhof. Dit is een festival met klassieke muziek tussen de tulpen.
De bloei in Keukenhof loopt parallel aan de bloei in de natuur. Aan het begin van het seizoen bloeien de vroegbloeiende soorten, zoals de krokussen, narcissen, hyacinten en vroege tulpen. Later in het seizoen bloeien de latere bloeiers, zoals de (grotere) tulpen.
Voor 11.00 uur en na 15.00 uur is het minder druk in de Keukenhof. Op maandag, dinsdag en woensdag is rustiger dan op andere dagen.
Tussen oktober en december worden de eerste van de 7 miljoen bloembollen door 40 tuinmannen met de hand geplant.
Als de Keukenhof in mei zijn deuren heeft gesloten, worden al deze 7 miljoen bloembollen weer uit de grond gehaald. In de herfst wordt dan weer begonnen met het planten van de bollen voor het volgend seizoen. En zo is er elk jaar dezelfde cyclus van planten, bloeien en rooien. Elk jaar wordt er een nieuw ontwerp voor de beplanting gemaakt. Zo heeft de Keukenhof elk jaar een ander gezicht. Voor elke inzender wordt door de tuinontwerper een eigen ontwerp gemaakt. Hij overlegd met de inzender over de kleuren, de hoogtes en de bloeitijd. In de herfst zorgt de inzender ervoor dat alle bloembollen aan de Keukenhof worden geleverd, zodat ze geplant kunnen worden.
De Keukenhof gebruikt voor de lange bloei op een relatief kleine oppervlakte de zogenoemde lasagnebeplanting. De verschillende bolgewassen worden in meer lagen geplant. De vroege bloeiers bovenaan, daaronder de bolgewassen die in april bloeien en onderin de late bloeiers. Door in 3 lagen te planten bloeit de Keukenhof ruimt 6,5 week per jaar. De vroege bloeiers liggen op een diepte van 5 cm, daaronder ligt op 10 cm diepte de bolgewassen die in april bloeien en op 20 cm diepte liggen de late bloeiers.
De oude stellingmolen op de Keukenhof dateert uit 1892. Deze molen is afkomstig uit het Groningse Scharmer. Sinds 1957 staat deze molen op de Keukenhof. Hij is door de Holland-Amerika Lijn aan de Keukenhof geschonken. U kunt de molen binnen bezoeken en naar boven lopen om vanaf de bovenloop van het uitzicht over de nabijgelegen bollenvelden genieten of de drukte op het plein voor de molen van bovenaf gade te slaan. Ook ik heb het niet kunnen nalaten om hier naar boven te gaan om van het mooie uitzicht te genieten. Omdat de wieken draaiden kon ik niet vooraan over het grote plein uitkijken maar moest het doen met het uitzicht vanachter de houten afzetting. Anders wordt het voor de bezoekers levensgevaarlijk met de draaiende wieken.

Plattegrond van de Keukenhof

Tuinen
Historische tuin
Hier wordt door de tulpen zelf de ontwikkeling van 400 jaar tulpenteelt in Nederland verteld. U ziet hier de herkomst van de tulp en een reconstructie van de Clusius-tuin. De tuin is beplant met tulpen uit de 16e en 17e eeuw. Dankzij Clusius is de tulp in Nederland uitgegroeid tot een icoon. In de historische tuin ziet u welke verschillende soorten tulpen en narcissen er zijn en welke er de komende jaren nog bijkomen.

De Rebel Garden

Inspiratietuinen
In de inspiratietuinen krijgt u een beeld van de huidige trends op het gebied van tuinieren in uw tuin of balkon.
- Cupido Garden
Dit is een romantische tuin met de 'kissing gateway' waar Cupido’s pijlen u raken. U kunt een blik werpen in de ogen van uw geheime liefde. De tuin is rood van kleur (de kleur van de liefde) met romantische rode en roze bloemen.
- Holiday Romance Garden
Deze tuin is vol romantische hoekjes voor met zijn tweetjes. U waant zich hier in tropische vakantiesferen onder de palmboom met zon en zee. Deze tuin is aangelegd met zonnig gekleurde bolbloemen.
- Rob's Oosterse Romantiek
Deze oosterse romantiektuin is aangelegd door de, van televisie, bekende tuinman Rob Verlinden. Deze tuin is omringd met bamboeschermen en te bereiken via een Oosterse poort met mooi houtsnijwerk.
- Rebel Garden
In deze tuin mag en kan alles. Er zijn hier geen regels en u trekt zich niets aan van de mening van anderen. Het is een kleurrijke en bonte tuin met een humoristische en vrolijke blik op tuinieren.
- Delfts Blauwe Tuin
Delfts Blauw hoort net als tulpen bij Nederland. Alles is hier uitgevoerd met blauwe en witte voorjaarsbloemen met een vleugje rood en daarnaast is hier gewerkt met water, molens, Delfts blauw en tulpen.
- Hipster Garden
De Hipster Garden is een tuin met een ruw randje. Een mannentuin die de stoerheid van de man laat zien met handen in de grond, houthakken, vlees aan het spit en een biertje erbij.
- Tea Garden
Hier is een theetuin aangelegd met munt, citroenmelisse, kaneel, kamille, chocolademunt, anijs en nog veel meer lekkers. Zo kunt u een lekker kopje thee zetten met ingrediënten uit eigen tuin.
- Health Garden
Hier kunt u inspiratie opdoen tot het aanleggen van een groene plek op een minder voor de hand liggende plek om thuis elke dag frisse lucht te kunnen inademen.

Natuurtuin
In de natuurtuin kunt u in een rustig deel van de Keukenhof heerlijk wandelen.

Kunst
In de Keukenhof zijn ongeveer 100, soms kleurrijke, kunstwerken te bewonderen. De collectie wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan stijlen. Bijna alle kunstwerken zijn te koop. De prijzen staan op de bordjes naast het kunstwerk, evenals de maker en de naam van het kunstwerk.
Een paar voorbeelden:
Jenn Hamers – Sealife – € 15.000,--
Zus van Zand – Eunike / Arethi / Chara (Dansende Dames) – deze 3 kunstwerken kosten € 3.950,-- per stuk
Leos Machacek – Reiger in het riet – € 4.500,--
Berita Valk – Wereldvrouw – € 4.500,--

Kunst in de Keukenhof 2018 Anturium bloemenshow in het Beatrix Paviljoen

Bloemenshows
22 maart - 13 mei 2018: Anthuriumshow - Beatrix Paviljoen
22 maart - 13 mei 2018: Orchideeënshow - Beatrix Paviljoen
22 maart - 13 mei 2018: Amaryllissenshow - Willem-Alexander Paviljoen
22 maart - 13 mei 2018: Bol-op-Pot show - Willem-Alexander Paviljoen
22 maart - 13 mei 2018: Potplantenshow - Willem-Alexander Paviljoen
19 april - 23 april 2018: Narcissen- en Bijzondere Bolgewassenshow - Oranje Nassau Paviljoen
24 april - 13 mei 2018: Tulpenshow - Willem-Alexander Paviljoen
25 april - 30 april 2018: Alstroemeriashow - Oranje Nassau Paviljoen
2 mei - 7 mei 2018: Chrysanten- en Callashow: Oranje Nassau Paviljoen
2 mei - 13 mei 2018: Lelieshow - Willem-Alexander Paviljoen
9 mei - 13 mei 2018: Anjer- en Zomerbloemenshow - Oranje Nassau Paviljoen

Tulpomania
Kent u het verhaal van de tulp? Tijdens de tentoonstelling Tulpomania ziet u het verhaal over de beroemde bollen. Het verhaal van de tulp is indrukwekkend. Bollen die goud waard waren, diefstal, een bergbewoner die zich thuis voelt in het Nederlandse klimaat. In 1593 kwamen de eerste tulpenbollen naar Nederland. In 1620 werden ze voor het eerst gecultiveerd. U ziet hier ook het verhaal van de zwarte tulp en die van beroemdheden die hun eigen tulp kregen. De tentoonstelling Tulpomania wordt gehouden in het Juliana Paviljoen. In het verleden hebben verschillende beroemdheden hun eigen tulp gekregen, zoals Koning Maxima, Prinses Beatrix, Jan Smit.
U ziet hier hoe tulpen worden gekweekt, u kunt uw eigen tulp dopen en u kunt van de experts tips en adviezen krijgen voor het gebruik van bloembollen in uw eigen tuin.

Evenementen
U kunt regelmatig extra evenementen bijwonen. Deze evenementen worden voor jong en oud georganiseerd. Voor 2018 staan de volgende evenementen op het programma:
• vanaf 28 maart is er elke woensdag het sprookjesfestival
• 12 t/m 15 april - Romantische Rozen festival
• 21 april - Bloemencorso van de Bollenstreek
• 28 en 29 april - Liefde is…
• 2 t/m 6 mei - Blooming Romance festival
• 12 en 13 mei - Romantiek in Keukenhof

Oranje Nassau Paviljoen

Paviljoens
In de vier overdekte paviljoens van de Keukenhof zijn de bloemenshows te zien.
• Willem-Alexander Paviljoen
Hier ziet u honderden soorten tulpen en in wordt hier de grootste overdekte lelietentoonstelling gehouden.
• Oranje Nassau Paviljoen
Hier worden wekelijks wisselende bloemententoonstellingen en bloemschikdemonstraties gehouden.
• Juliana Paviljoen
In dit paviljoen is een speciale thematentoonstelling over Tulpomania te zien. Ook vindt u hier vakinhoudelijke informatie over de bollenteelt en leert u de geschiedenis van de tulp.
• Beatrix Paviljoen
Hier is tijdens de gehele opening een orchideeën- en anthuriumshow.Weet u dat…
…het park 32 hectare groot is.
…er meer dan 7 miljoen bloembollen geplant zijn, die door 100 bloembollenbedrijven beschikbaar zijn gesteld.
…deze 7 miljoen bloembollen allemaal met de hand worden geplant.
…het grote mozaïek bestaat uit 50.000 tulpen en blauwe druifjes. Dit mozaïek beeldt het thema van Keukenhof 2018 'Romantiek in Bloemen' uit.
…dat de Keukenhof een totaal heeft van 15 kilometer aan wandelpaden.
…er op de Keukenhof ook 87 verschillende soorten bomen groeien.
…er 15 fonteinen, 280 bankjes en 32 bruggetjes, 6 restaurants, 7 souvenirwinkels en 4 plekken waar u bloembollen kunt kopen, zijn in de Keukenhof.
…u 4 paviljoens in de Keukenhof kunt bezoeken. Hier worden de bloemenshows gehouden.
…uw eigen eten en drinken mag meenemen. Door het hele park staan bankjes waar u rustig van uw meegenomen eten en drinken kunt genieten en intussen uw ogen kunt uitkijken naar de andere bezoekers die door het park lopen.
… 1,4 miljoen bezoekers uit meer dan 100 landen de Keukenhof in 2017 bezochten. Van de Nederlandse bezoekers kwam 36% uit Zuid-Holland, 24% uit Noord-Holland, 9% uit Noord-Brabant. 75% van de bezoekers komt uit het buitenland.
…er de bezoekers in 2017 met 150.000 auto's de Keukenhof bezochten, 100.000 personen kwamen met de trein en 450.000 kwamen met een touringcar.
…in 2017 een nieuw parkeerterrein in gebruik is genomen voor 4.500 auto's en 1.000 touringcars. Dit en een extra ingang moeten zorgen voor minder files op de provinciale wegen rondom Keukenhof. Toen wij er waren, was het filerijden de Keukenhof uit, dat is ook de reden dat we via De Zilk en Hillegom teruggereden zijn en niet via de N207.
…ook in 2017 het nieuwe entreegebouw in gebruik is genomen. Hier zijn bezoekersfaciliteiten zoals kassa’s, restaurants, winkels, toiletten en kantoren gevestigd.

 

Overige informatie
• De parkgids geeft u informatie over Keukenhof en handige tips om thuis uw eigen Keukenhof te maken. De parkgids is voor € 5,-- te koop bij de kassa en de souvenirshop.
• Ook voor kinderen is er genoeg te beleven in de Keukenhof. Bij de entree kunnen ze een speurtocht door het park ophalen, er is een speeltuin, kinderboerderij, een doolhof, het Nijntjehuis en een kabelbaan.
• In het park bevinden zich vijf paviljoens met restaurants. Daarnaast zijn er verdeeld over het park verschillende plekken waar u bijv. aardbeien, wafels, poffertjes, een broodje rookworst, ijsjes of een Hollandse nieuwe kunt kopen. In het Wilhelminapaviljoen kunt u genieten van een authentiek gerecht met een moderne twist, in het Juliana paviljoen worden koffie, warme dranken en lekkernijen geserveerd. In het Willem Alexander paviljoen kunt u terecht voor een oosters gerecht of een kopje koffie. In het Beatrix Paviljoen bevindt zich een luxueus restaurant waar een Italiaanse sfeer hangt. Vanaf het terras van het Oranje Nassau paviljoen hebt u een schitterend uitzicht over de bekende Nederlandse landschappen, duin, polder en dijk. In het restaurant dat zich in het entreegebouw bij de Main Entrance bevindt, worden Italiaanse gerechten en hamburgers geserveerd. In het thee paviljoen geniet u van thee met zoetigheden en het uitzicht over de bollenvelden.
• Bij de paviljoens in het park kunt u gebruik maken van gratis Wi-Fi.

Park map van de Keukenhof 2018

• De gratis plattegronden zijn verkrijgbaar bij de kassa, informatiebalie en entree.
• Bij de hoofdingang zijn gratis lockers aanwezig voor uw bagage.
• Honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan in Keukenhof. Honden worden niet toegelaten in de paviljoens en restaurants. Een uitzondering is de geleidehond voor hulpbehoevenden.
• De Keukenhof is goed toegankelijk voor rolstoelen en beschikt over aangepaste toiletten. Er zijn gratis rolstoelen beschikbaar bij de ingang. Een scootmobiel van het park is niet gratis, u betaalt € 10,-- per dag. Er wordt een borg gevraagd van € 20,-- (contant betalen), die u bij inlevering van de rolstoel en/of scootmobiel weer terugkrijgt. Naast rolstoelen zijn ook rollators, kinderwagens of kinderbuggys toegestaan. Andere middelen zijn niet toegestaan.
• U kunt in de omgeving van de Keukenhof met een fluisterboot langs de bollenvelden varen. U vaart met een elektrisch aangedreven fluisterboot door het Hollandse bloembollenlandschap. Deze vaartocht duurt 45 minuten. U kunt u kaartjes voor een tochtje met de fluisterboot bij de kiosk naast de grote molen kopen. De kosten bedragen voor volwassenen € 8,-- per persoon, kinderen van 4 t/m 11 jaar betalen € 4,-- per kind en kinderen onder de 4 jaar mogen gratis mee.
• Op YouTube staat een mooi filmpje die door Wiebe de Jager met een drone zijn gemaakt. Ik kan hem hier vanwege auteursrechten niet tonen, maar als u via Google zoekt op Wiebe de Jager Keukenhof 2018 zoekt, komt u het mooie filmpje vanzelf tegen.

Zicht op de parkeerplaats van de Keukenhof

Bereikbaarheid
Auto
Via de A4 (afslag Nieuw-Vennep) en de A44 (afslag Lisse) is de Keukenhof gemakkelijk te bereiken. Volg de borden 'Keukenhof'. Parkeren van uw auto kan bij de Main Entrance of aan de rustige kant bij de Entrance Extra voor € 6,-- per auto per dag.
Bus
Met de Keukenhof Express, buslijn 858 vanaf Schiphol Airport of buslijn 854 vanaf Station Leiden Centraal, wordt u rechtstreeks naar de Keukenhof gebracht. Vanuit Haarlem kunt u buslijn 50 nemen en vanuit Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout brengt buslijn 90 u rechtstreeks naar de Keukenhof.
Het meest voordelig is om gebruik te maken van een combiticket, dit is en het toegangsbewijs voor de Keukenhof en het vervoersbewijs voor het openbaar vervoer. Bij de entree van de Keukenhof hoeft u niet meer in de rij te staan om uw entreebewijs te kopen. Soms kan het goedkoper zijn om een ander vervoerbewijs te kopen.
Buslijn 858 van de Keukenhof Express rijdt tot 14x per uur en brengt u rechtstreeks van Schiphol Airport, bij de uitgang van aankomsthal 4, naar de Keukenhof.
Buslijn 854 rijdt tot 6x per uur vanaf Station Leiden Centraal en ook deze bus brengt u rechtstreeks naar de Keukenhof. De bus vertrekt vanaf het busstation aan de centrumzijde van het Station Leiden Centraal.
Als u vanuit Haarlem reist, neemt u bus 50 van Arriva. Deze rijdt vanaf Haarlem Station tot 4x per uur naar de uitstaphalte De Nachtegaal in Lisse. U moet dan nog ongeveer 12 minuten lopen naar de hoofdingang van de Keukenhof.
Vanuit Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout wordt u naar de halte Keukenhofdreef in Lisse gebracht. De buslijn 90 van Arriva rijdt tot 2x per uur.
Fiets
U kunt, als u op de fiets naar de Keukenhof komt, uw fiets kwijt bij de fietsenstalling. Bij de Keukenhof kunt u ook fietsen huren om zo de omgeving met de bollenvelden te ontdekken. U mag niet fietsen in de Keukenhof.

Openingstijden
Keukenhof is in 2018 geopend van 22 maart tot en met 13 mei.
De Keukenhof is dagelijks geopend van maandag t/m zondag van 08.00 – 19.30 uur. De kassa sluit om 18.00 uur.

Entree
Volwassenen aan de kassa € 18,-- per persoon en online € 17,-- per persoon.
ANWB leden betalen online € 15,50 per persoon.
Kinderen van 0 t/m 3 jaar zijn gratis.
Kinderen van 4 t/m 17 jaar betalen per kind € 8,--.

U hebt, als u tijdens de openstelling tussen 22 maart t/m 13 mei 2018, gebruik maakt van de Keukenhof Lentepas onbeperkt toegang tot de Keukenhof.
Volwassenen betalen voor de Lentepas € 45,-- per persoon.
Als u een Lentepas voor volwassenen inclusief parkeren koopt, kost de pas € 57,-- per persoon.
De Lentepas voor kinderen van 4 t/m 17 jaar kost € 17,50 per kind.

Parkeren
Het parkeren van een touringcar is gratis.
Voor het parkeren van uw auto betaald u € 6,-- per auto.

Adres
Keukenhof
Stationsweg 166a
2161 AM Lisse
Telefoon: 0252 – 46 55 55
Fax: 0252 – 46 55 65
E-mail:
Website:
Logo van de Keukenhof

Sociale media
Facebook
Instagram
Twitter


Voor meer foto's van de Keukenhof, zie: foto's Keukenhof.Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In 2018 bezocht ik opnieuw de Keukenhof in Lisse. De informatie over de Keukenhof lees je hier. Lees je mee? #keukenhof #bloemententoonstelling #lisse #informatie #jtravel #jtravelblog In 2018 bezocht ik opnieuw de Keukenhof in Lisse. De informatie over de Keukenhof lees je hier. Lees je mee? #keukenhof #bloemententoonstelling #lisse #informatie #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment