Header Keukenhof / Copyright © JTravel.nl

Wat is de Keukenhof?
De Keukenhof is een leuk en fleurig dagje uit. Elk voorjaar staan er meer dan zeven miljoen bloembollen in bloei met wel 800 verschillende soorten tulpen. U kunt hier bijna 32 hectare aan bloemen zien en daarnaast kunt u genieten van bloemenshows, inspiratietuinen, kunstwerken en evenementen. Verder is er de Tulpomania tentoonstelling in het Juliana Paviljoen.

De tuinontwerper is in mei klaar met de nieuwe ontwerpen voor het park voor het volgend jaar. Hierbij rekening houdend met een zo lang mogelijke bloeitijd van de bollen en de kleurencombinaties. De tuinontwerper maakt voor elk van de bijna 100 hofleveranciers een ontwerp. De ontwerper overlegt met de leverancier over de kleuren, bloeitijd en hoogte. Deze hofleveranciers laten in het park hun mooiste assortiment voorjaarsbloeiende bolgewassen zien. Zij leveren in de herfst hun bloembollen zodat vanaf half september de tuinlieden van de Keukenhof kunnen starten met het handmatig planten van de zeven miljoen bollen. Zij zijn er ongeveer drie maanden mee bezig. Daarna wordt er voor de openstellingperiode gras gezaaid, dit zorgt voor de frisgroene uitstraling die het park heeft. Als de Keukenhof weer is gesloten worden alle bollen gerooid en vernietigd en in september beginnen ze weer opnieuw. Om zo lang mogelijk de bloei in het park te houden gebruikt de Keukenhof de zogenoemde lasagnebeplanting. Dit houdt in dat de verschillende bolgewassen in meerdere lagen worden geplant. Bovenaan de vroege bloeiers, daaronder de bolgewassen die in de maand april bloeien en daaronder de late bloeiers. Door in de drie lagen te planten, is er ruim 6,5 week een volledig bloeiende Keukenhof.

Er hangt een typisch Hollandse sfeer. Midden in het park staat een molen van meer dan een eeuw oud. Deze molen werd in 1892 in Groningen gebouwd en was in gebruik als poldermolen. De Holland Amerika Lijn kocht de molen in 1957 en schonk de molen aan Keukenhof.

Vincent van Gogh in de Keukenhof 2015

Het thema in 2015 is Vincent Van Gogh. Hij vormt de inspiratie voor de bloemenshows en de Selfie-tuin. Hoogtepunt in 2015 is het bloembollenmozaïek van een zelfportret van Vincent van Gogh in duizenden tulpen. Dit bloembollenmozaïek van Vincent van Gogh is gemaakt van ruim 250m2 die van duizenden tulpen en muscari’s. Het is in 2015 125 jaar geleden dat kunstenaar Vincent van Gogh (1853 - 1890) stierf. Dit wordt door de Keukenhof aangegrepen om hem te eren. Nieuw in 2015 is een Selfie-tuin. Deze tuin is geïnspireerd door de zelfportretten van Vincent Van Gogh en is in een modern jasje vormgegeven.

Ook voor kinderen is de Keukenhof een groot feest. Er is een gratis leerzame speurtocht (gratis op te halen bij de informatiebalie), een kinderboerderij, met lammetjes, geitjes en hangbuikzwijnen en andere dieren, een doolhof en een speeltuin waar ze zich heel goed kunnen vermaken. Voor de kleintjes was er een Nijntje-speeltuin, met een speelmuur, veerwip, schommel en glijbaan en het Huis van Nijntje. Hier stond een groot beeld van Nijntje. Leuk voor klein en groot om hier met Nijntje op de foto te gaan. Ook de poffertjeskraam ontbrak niet.

Gedurende de hele openingsperiode van de Keukenhof zijn er bloemenshows. Toen ik er in april 2015 was, waren dit in de verschillende paviljoens een orchideeëntentoonstelling, een narcissententoonstelling en een potplantenshow.

 

 

De geschiedenis van de Keukenhof
De geschiedenis van de Keukenhof gaat terug tot de 15e eeuw. Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) haalde uit het Keukenduin groente en fruit voor de keuken van kasteel Teylingen. Kasteel Keukenhof werd in 1641 gebouwd en het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van meer dan 200 hectare. De landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher, richtten in 1857 de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Dit park, in Engelse landschapsstijl, is nog altijd de basis van de Keukenhof. Een groep belangrijke bloembollenkwekers en –exporteurs bedacht in 1949 het plan om op het landgoed een voorjaarsbloeiende bloembollententoonstelling te maken. Het lentepark Keukenhof was gesticht. Het park ging in 1950 voor het eerst open. Het werd direct een succes, er kwamen dat jaar 236.000 bezoekers. In 2015 vond de 66e editie plaats. De Keukenhof is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een wereldwijd begrip.

Tuinen
Er zijn zoals elk jaar verschillende tuinen, zoals:

Amsterdamse tuin in de Keukenhof 2015

* De Inspiratietuinen:
Hier zijn tuinen te vinden die de huidige trends laten zien, zoals de Insectentuin, de romantische tuin, de Amsterdam-tuin en de selfie-tuin. De Amsterdam-tuin is een Amsterdamse grachtentuin, een groene stadstuin aan de gracht. Tuinieren op de vierkante meter in met behulp van potten, op het dak in een kas of op het balkon. Alle beschikbare ruimte wordt benut. In de Insectentuin wordt de bezoeker geholpen en geïnspireerd om bijen en vlinders te helpen door geschikte bollen te planten in de eigen tuin. De romantische tuin is een idyllische tuin met bolbloemen in zachte pastelkleuren die langzaam overgaan in het omringende bos. De vele zelfportretten van Vincent Van Gogh's zijn de inspiratiebron van de selfie-tuin. Deze tuin vormt het decor om leuke selfies te maken én te zien.

* De Kruidentuin:
Hier gaat het om geur en beleving. Lekker ruikende bolbloemen als hyacinten, jonquila narcissen en de oranje tulp en kruiden zijn hier te vinden. De tuin heeft een schitterend uitzicht over de bollenvelden.

* De Noviteitentuin:
Hier is een mogelijkheid om een kijkje te nemen in de kraamkamer van de Nederlandse bloembollenkwekers. Verrassende bolbloemen met bijzondere kleurcombinaties en gekke vormen. Deze bolbloemen zijn het resultaat van een lang veredelingsproces. Sommige soorten zijn nog niet eens te koop, maar zullen binnen enkele jaren wel verkrijgbaar zijn.

* De Outlet-tuin:
Dit is een doe-het-zelf tuin, tweedehands op eBay gekocht, uit de outlet: meubels en accessoires krijgen een tweede leven in deze tuin. Het sleutelwoord is creativiteit in deze tuin. Deze Outlet-tuin heeft een klassieke, eigentijdse sfeer in schitterende bloedrode en aubergine tinten.

* De Insectentuin:
De Keukenhof wordt volop door bijen, vlinders en insecten bezocht. De Insectentuin inspireert u om de bijen en vlinders te helpen door ook geschikte bollen te planten in uw eigen tuin.

* De Romantische tuin:
Dit is een idyllische tuin met bolbloemen in zachte pastellen die langzaam overgaan in het omringende bos. Een paadje leidt u naar een feeëriek prieel. De bloemen zijn betoverend. Romantischer kan het niet. Deze tuin is een must voor verliefden.

* De Selfie-tuin:
De vele zelfportretten van Vincent van Gogh zijn de inspiratiebron van de selfie-tuin. Deze tuin vormt het decor om leuke selfies te maken én te zien.

* Rob's inspiratietuin:
Dit is de nieuwe inspiratietuin van de bekende tuinman Rob Verlinden. Het is een kubistische tuin, waarin een grote vijver centraal stond.

* De Historische tuin:
Hier vertellen de tulpen zelf de ontwikkeling van 400 jaar tulpenteelt in Nederland. Hier is te zien welke verschillende soorten tulpen en narcissen er zijn en welke er de aankomende jaren nog bijkomen.

Tulpomania
In de tentoonstelling Tulpomania worden verhalen over de tulpen verteld. Tulpomania is te vinden in het Juliana Paviljoen. Het verhaal van de tulp is indrukwekkend. Bollen die goud waard waren, diefstal en een bergbewoner die zich thuis voelt in het Nederlandse klimaat. Daarnaast is er ook het verhaal van de zwarte tulp en zijn er beroemdheden die hun eigen tulp kregen.

Bloemenshows
Ook binnen laat de Keukenhof u bolbloemen, snijbloemen, potplanten en heesters zien.

In het Oranje Nassau Paviljoen kunt u genieten van elke week veranderend een kleurrijk schouwspel.
Het Willem-Alexander Paviljoen toont u vele duizenden tulpen.
In het Beatrix Paviljoen kunt u genieten van orchideeën, anthuriums en bromelia's.

Kunst in de Keukenhof 2015

Kunst
Beelden en andere kunstobjecten geven de Keukenhof een extra dimensie. Ieder voorjaar krijgen vele kunstenaars de gelegenheid om één of meer van hun kunstobjecten in het park te laten zien. De kunstvoorwerpen zijn door het hele park te vinden en na het sluiten van de Keukenhof in mei ook te koop.

Overig
Rondom de Keukenhof kunt u fluistervaren, genieten van de eindeloze bollenvelden rondom de Keukenhof in een elektrisch aangedreven fluisterboot. Deze boten varen milieuvriendelijk en geruisloos door het Hollandse landschap. De elektrische boten zijn speciaal geschikt om door de smalle en ondiepe slootjes in de omgeving te varen. De vaartocht duurt 45 minuten. Bij de molen in het park kunt u voor € 8,-- een kaartje kopen voor een rondvaart met de fluisterboot. Kinderen van 4 t/m 11 jaar) betalen € 4,-- en kinderen van 0 t/m 3 jaar zijn gratis. Elke dag is er om 14.00 uur vanaf het Juliana Paviljoen een gratis rondleiding. (Prijzen zijn van 2015).

 

 

 

 

 

Bereikbaarheid
De Keukenhof is per auto en met het openbaar vervoer goed bereikbaar.

* Met de auto:
De Keukenhof ligt in de Bollenstreek tussen Amsterdam en Den Haag en is bereikbaar via de A4 (afslag Nieuw-Vennep) en de A44 (afslag 3 Lisse). Vanaf daar kunt de borden 'Keukenhof' volgen. Voor € 6,-- kunt u uw auto parkeren bij de Keukenhof. Er zijn voldoende parkeerplaatsen.

* Met het openbaar vervoer:
U kunt ook heel makkelijk met het openbaar vervoer naar de Keukenhof reizen. Er zijn voordelige Combitickets (vervoer en entree tot het park) te koop. U kunt hiermee zonder wachten in het park komen.
Vanaf Schiphol Plaza, Leiden Centraal Station of het centrum van Amsterdam neemt u de Keukenhof Express. Deze bussen rijden zonder tussenstops naar de hoofdingang van de Keukenhof. De bussen rijden 4-12 x per uur. Combitickets zijn meestal voordeliger dan de reiskosten en de toegangstickets van de Keukenhof bij elkaar. Het Combi-Ticket vanaf vanaf Schiphol Plaza, Leiden Centraal Station en Haarlem Centraal Station kost € 23,50 per persoon en vanaf Amsterdam kost een combiticket € 28,50 per persoon. Voor kinderen van 4 t/m 11 jaar kost een Combi-Ticket € 12,50.
Vanaf Schiphol Plaza neemt u de Keukenhof Express buslijn 858. Vanaf Leiden Centraal Station is de Keukenhof Express buslijn 854. Dit zijn buslijnen van Arriva. Vanaf Amsterdam reist u met buslijn 197 van Connexxion naar Schiphol Plaza en vandaar neemt u de Keukenhof Express buslijn 858.
Vanaf Haarlem Station neemt u buslijn 50 naar Lisse, hier stapt u over op buslijn 850 die u naar de hoofdingang van de Keukenhof brengt.
Er zijn ook combitickets trein + bus + entree Keukenhof voor slechts € 35,--. Dit is een arrangement van de NS en brengt u vanaf bijna stations in Nederland naar Schiphol of Leiden Centraal Station. Daarvandaan neemt u één van de Keukenhof Express buslijnen. (Prijzen zijn van 2015).

Eten en drinken
U vindt vijf paviljoens met restaurants waar u kunt genieten van een kopje koffie, een drankje of een lunch met uitzicht op miljoenen bloemen. Verder zijn er in de Keukenhof verschillende kraampjes waar u wafels, poffertjes, broodjes rookworst of lekkere Hollandse Nieuwe kunt kopen. In het Wilhelmina paviljoen krijgt u het echte Oudhollandse huiskamergevoel met een vleugje nostalgie. Hier worden direct aan de vijver authentieke gerechten met een moderne twist geserveerd. Het Juliana paviljoen is het oudste paviljoen met een heerlijk terras waar u kunt genieten van een kopje koffie, warme dranken en lekkernijen. In het Oranje Nassau paviljoen kunt u genieten van een overheerlijke pannenkoek en heeft u uitzicht op de drie bekendste landschappen van Nederland: duin, polder en dijk. In het Willem Alexander paviljoen kunt u Koninklijk genieten in het hart van Keukenhof. Er is een verrassend effect door de moderne en kleurrijke inrichting. Het restaurant biedt een uitgebreide kaart met warme gerechten. Op het binnenterras met kleurrijk uitzicht kunt u genieten een heerlijk kopje koffie. Het Beatrix paviljoen is het luxueuze restaurant en bevindt zich naast het orchideeën showpaviljoen. Hier worden authentieke gerechten met een Italiaans tintje geserveerd. In het Thee paviljoen kunt u genieten van allerlei soorten thee met zoetigheden en heeft u uitzicht op de bollenvelden. Het Thee paviljoen bevindt zich bij de inspiratietuinen. Het Poffertjeshuis vindt u naast de speeltuin en de dierenweide. Hier kunnen jong en oud genieten van de heerlijkste poffertjes.

Winkelen
In de winkels in de Keukenhof kunt u een leuke herinnering kopen. Verspreid over de Keukenhof zijn 16 souvenirwinkels. Naast souvenirs van de Keukenhof zelf vindt u hier ook Holland merchandising.

Wi-Fi
U kunt in de paviljoens gebruik maken van de gratis WiFi.

Honden in het park
In de Keukenhof zijn aangelijnde honden toegestaan. Honden worden niet toegelaten in de paviljoens en restaurants, behalve geleidehonden voor hulpbehoevenden. Er zijn bij de toegangscontroleurs gratis hondenpoepzakjes af te halen.

Entreeprijzen
Volwassenen € 16,--.
Kinderen van 0 t/m 3 jaar gratis.
Kinderen van 4 t/m 11 jaar € 8,--.
Groepen van 20-200 personen € 13,50 per persoon.
Parkeren auto’s € 6,--.
(Prijzen zijn van 2015).

Website:
Keukenhof

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


In 2015 bezocht ik voor het eerst sinds lange tijd de Keukenhof in Lisse. De informatie over de Keukenhof lees je hier. Lees je mee? #keukenhof #bloemententoonstelling #lisse #informatie #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment