De stad Groningen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Groningen is de grootste stad van het noorden van Nederland. Een paar delen van Groningen zijn aangewezen als beschermd stadsgezicht.
De Groningers noemen de stad Grunn, Grunnen of Stad. Veel mensen uit de stad en ommeland noemen het gewoon Stad en dan weet iedereen dat daar de stad Groningen mee wordt bedoeld. De inwoners noemen zichzelf Stadjers of Stadjeder.
Stadjers noemen de stad ook wel 'Groot Loug' (Groot Dorp). Een andere bijnaam van Groningen is Martinistad. Dit verwijst naar de Martinitoren. De Stadjers hebben ook een bijnaam: mollebonen (een molleboon is een geroosterde paardenboon, een soort tuinboon). Deze bijnaam komt van de gewoonte om de 'keuzeheren' met behulp van bonen te kiezen. De vertegenwoordigers van de stadswijken moesten jaarlijks een boon uit een zakje halen. Wie een witte boon pakte, mocht dat jaar optreden als kiesman voor de leden van het stadsbestuur. Mollebonen worden nu nog bij de VVV-kantoren en op enkele andere plekken in stad en ommeland verkocht.
De stad kent een lange geschiedenis. Dit ziet u aan de historische pakhuizen, hofjes en gebouwen in het centrum van de stad. Groningen is een Hanzestad. De sporen uit deze tijd zijn nog goed te zien in de stad.
Over waar de naam Groningen vandaan komt, doen verschillende theorieën de ronde. Zo zou het zijn afgeleid van de naam 'Groni', met een verwijzing naar het voorkomen van de oude spelwijzen 'Groningi' en 'Groninga' en de oude naam 'Gronesbeke' voor een water in de buurt van de Hunze. De naam zou 'bij de lieden van Groni' betekenen. Een andere theorie is dat de oude naam Groeningen afgeleid is van 'Groeninge', een groen veld. Groen zijn komen van 'Cruon' en een inge is een oude naam voor een openveld, die in Saksische deel van Nederland heuvelachtig was.
Groningen is een echte studentenstad. In de stad studeren ongeveer 57.000 studenten.
Groningen telt meer dan 200.000 inwoners waarvan dus een deel studenten van over de hele wereld die in het hoger onderwijs of aan de Rijksuniversiteit Groningen studeren.
In de stad worden veel evenementen gehouden, zoals: Eurosonic Noorderslag (januari), Bloemetjesmarkt (Goede Vrijdag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsfestival (5 mei), Noorderzon (augustus), Keiweek (augustus), Gronings Ontzet (28 augustus) en de 4 Mijl van Groningen (oktober).

Ligging
De stad Groningen ligt in het zuiden van de gelijknamige provincie Groningen.

Geschiedenis
De geschiedenis van Groningen begint al in 300 voor Christus. Groningen ligt op de Hondsrug en de uitloper hiervan wordt al bewoond.
Sinds 1040 is Groningen de meeste noordelijke post van het bisdom Utrecht. Het stratenplan van de binnenstad dateert ook uit deze tijd. Groningen is ontstaan uit twee kernen: de kern rond het Martinikerkhof en de kern tussen het Zuiderdiep en het Verbindingskanaal. Rond 1100 wordt de Sint Walburgkerk gebouwd. Dit tufstenen gebouw staat ten noordoosten van de Martinikerk.
Groningen was vroeger de enige grote stad in de omgeving. De stad had, net als Appingedam, stadsrechten.
In de Middeleeuwen werd de Latijnse naam Groninga gebruikt. Groningen werd een belangrijke handelsplaats, mede vanwege de ligging op de grens van Friesland en Drenthe.
In de 13e eeuw wordt de Martinikerk herbouwd in baksteen. Later wordt aan de westkant van de Vismarkt de Aa-kerk gebouwd. Deze kerken krijgen in de 15e eeuw hun definitieve vorm.
De macht van de bisschop werd in de 13e eeuw ernstig aangetast in de Slag bij Ane. De troepen van de bisschop lijden een nederlaag en de Groningers trekken zich daarna weinig aan van de bisschop.
Groningen groeit door van dorp naar stad. Er worden twee kloosters gesticht en het oudste gasthuis, het Pelstergasthuis, dateert uit deze periode.
Groningen krijgt in de 14e eeuw stadsrechten. In de late Middeleeuwen is de stad een onderdeel van de Hanze.
In de 15e eeuw beleeft de stad een grote bloei. De Martinitoren wordt in deze periode gebouwd.
De stad sluit zich in 1594 aan bij de Republiek na een opstand tegen Spanje.
In 1614 kreeg de stad zijn universiteit. Deze begon met een predikantenopleiding.
Groningen werd in de 17e eeuw uitgebreid en kreeg een omwalling. In 1672 werd de stad belegerd door de bisschop van Münster, Bernhard von Galen. Nu nog wordt elk jaar op 28 augustus het Gronings Ontzet gevierd om de overwinning op Bommen Berend in 1672 te herdenken. Bommen Berend is de bijnaam van de bisschop. Hij trok in juli 1672 met een leger van 24.000 man op naar de stad om de protestantse Groningers proberen te bekeren tot het katholicisme. De opmars wordt gestuit en op 28 augustus 1672 druipt Von Galen af en is Groningen ontzet.
In de vorige eeuw breidde de stad zich steeds verder uit. Dorpen in de buurt, zoals Helpman, Hoogkerk en Noorddijk werden bij Groningen gevoegd.
Groningen had aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ongeveer 3.000 Joodse inwoners. 2.800 van hen kwamen tijdens de oorlog om. Vanaf augustus 1942 werden Joodse mannen gedeporteerd. Dit duurde tot april 1943. Op de Grote Markt bevond zich het beruchte Scholtenhuis. Hier waren de Sicherheitsdienst en de Sicherheitspolizei gevestigd. Veel verzetsstrijders werden hier verhoord, gemarteld en vermoord. De stad had tijdens de Tweede Wereldoorlog nauwelijks oorlogsschade. Dit veranderde tijdens de bevrijding in april 1945. Toen brak er een heftige strijd uit. De Canadezen bevrijdden de stad. Deze heftige strijd was te wijten aan de grote hoeveel Duitsers die zich in de stad bevonden. De hele noord- en oostwand van de Grote Markt werd verwoest, en ook de Waagstraat, de Guldenstraat en een belangrijk deel van de Oude Ebbingestraat gaan volledig in vlammen op. De Martinikerk en Martinitoren bleven gespaard. Net als het Goudkantoor en het Stadhuis. De puinhopen worden opgeruimd en door de nieuwbouw wordt de structuur van het gebied doorbroken.
De stad breidde na de Tweede Wereldoorlog steeds verder uit.
Bezienswaardigheden
Groningen is een levendige studentenstad en van vroeger uit een oude Hanzestad met prachtige historische gebouwen, musea, oude pakhuizen en mooie hofjes. Groningen heeft 798 gemeentelijke monumenten. Daarnaast heeft Groningen 8 beschermde stadsgezichten.
Musea

• Groninger Museum
Het Groninger Museum bestaat sinds 1994. Het is een grote publiekstrekker. Het gebouw is ontworpen door de Italiaan Alessando Mendini. Het museum ligt in het Verbindingskanaal tegenover het station van Groningen. Het ontwerp ziet eruit als een langwerpig eiland. Het bestaat uit drie grote gebouwen in het water. Deze worden door middel van gangen en twee pleinen met elkaar verbonden. Het is een modern gebouw. De paviljoens in het water zijn ontworpen door verschillende ontwerpers. het midden paviljoen is door Alessandro Mendini ontworpen. Dit paviljoen bestaat ook uit de openbare weg met de ophaalbrug die gebruikt wordt om vanaf het station naar de binnenstad te lopen. De collectie van het museum bestaat uit hedendaagse kunst, beeldende kunst, porselein uit Japan en China, fotografie, mode en vormgeving. Jaarlijks worden hier wisselende tentoonstellingen gehouden.
• Universiteitsmuseum
Het Universiteitsmuseum beheert de collectie van de Rijksuniversiteit. Het museum heeft verschillende collecties, zoals over Botanie (zaden, bloemen en afdrukken van planten), geneeskunde, psychologie, volkenkundig en een collectie over Aletta Jacobs, de Nederlandse feministe en arts. Het museum is sinds 1934 een wetenschapsmuseum. Dit museum is gevestigd aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a.
• Noordelijk Scheepvaartmuseum
Dit museum is gevestigd in twee monumentale panden aan de Brugstraat, net achter de A-kerk. Het museum richt zich op de geschiedenis van de scheepsbouw en de scheepvaart in Groningen. Het museum heeft een grote collectie in zijn bezit, zoals scheepsportretten, gebruiksvoorwerpen, vlaggen, gereedschappen, scheepsmodellen en scheepsonderdelen. Een paar keer per jaar worden er naast de vast tentoonstelling ook wisselende tentoonstellingen gehouden. Het museum is verdeeld in 18 ruimtes met elk een eigen thema. Ook wordt hier de film ‘Groningen in 1470’ getoond. In de machinekamer ziet u de opduwer Saartje en buiten ligt de tjalk Alida. In het museum zijn nog oude elementen van de gebouwen bewaard gebleven. Voor meer informatie over en foto's van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, zie de artikelen Noordelijk Scheepvaartmuseum en Foto's Noordelijk Scheepvaartmuseum.
• GRID Grafisch Museum
Het GRID Grafisch Museum is gevestigd aan de Sint Jansstraat 2 achter de Martinikerk in het centrum van Groningen. Het museum is gewijd aan de grafische ambacht en kunst. Machines geven een beeld van de geschiedenis van het gedrukte woord. Deze machines worden gedemonstreerd door vakmensen. Alle machines in het museum werken nog. In het cursuscentrum is het mogelijk om grafische technieken te leren. Boven worden wisseltentoonstellingen gehouden. De zolder van het museum is ingericht als Werkmanatelier. Hendrik Werkman was een Groningse graficus. Voor meer informatie over en foto's van GRID Grafisch Museum, zie de artikelen GRID Grafisch Museum en Foto's GRID Grafisch Museum.
• Nederlands Stripmuseum
Het Nederlands Stripmuseum verhuisd in 2019 naar het Groninger Forum aan de Grote Markt. Tot die tijd is het museum gevestigd aan de Westerhaven (t/m maart 2019). Het museum toont het stripverhaal in al zijn vormen. Hier zijn striptekeningen, stripboeken, spelletjes en films met Appie Happie, Donald Duck, F.C. Knudde, Jan Jans en de kinderen, Kuifje, Suske en Wiske te zien.
Kerken en andere gebedshuizen
• Der Aa-kerk/A-kerk
Deze kerk bevindt zich achter de Korenbeurs. Het was de tweede parochiekerk van de stad (na de Martinikerk). Het is, net als de Martinikerk, het belangrijkste overgebleven kerkgebouw in Groningen uit de Middeleeuwen. De kruisbasiliek een bakstenen gebouw uit de 15e eeuw. Als gevolg van oorlogen en blikseminslag zijn er verschillende wijzigingen geweest. In de bekende toren die hoog achter de Korenbeurs opdoemt bevinden zich klokken. In de kerk zijn twee orgels: het Schnitgerorgel en het Bolswarderorgel, een orgel dat niet werkt. De kerk is niet meer in gebruik als kerk maar voor houden van evenementen.
• Martinikerk
Een bekende kerk in het centrum van Groningen is de Martinikerk. Het is de oudste kerk van de stad en dateert uit de 15e eeuw. Vroeger werd het de Sint-Maartenskerk genoemd. Ook in deze kerk bevinden zich twee orgels: het koororgel en het hoofdorgel, die gebouwd is door Schnitger en dateert uit 1691-1692. In de kerk zijn muur- en gewelfschilderingen te zien. De Martinikerk was de eerste parochiekerk van de stad. Tijdens de reformatie en de beeldenstorm bleven de beelden in de kerk gespaard. Alle beelden en andere zaken die aan het katholicisme deden denken werden netjes gesloopt en weggehaald. De Martinitoren is de kerktoren die bij deze kerk hoort. Deze toren is 97 meter hoog en is te beklimmen. De kerk wordt voor van alles en nog wat gebruikt. Hier worden bijvoorbeeld tentamens door de RUG afgenomen, er vinden tentoonstellingen en concerten plaats en de kerk is een officiële trouwlocatie. Het gebouw doet op zondagen en christelijke feestdagen dienst als kerkgebouw. Voor meer informatie over en foto's van de Martinikerk, zie de artikelen Martinikerk en Foto's Martinikerk.
• Sint Jozef Kerk
De Sint Jozef kerk is de katholieke kerk. Het is de kathedrale kerk van het bisdom Groningen-Leeuwarden. De kerk is ontworpen door architect Pierre Cuypers. De bouwstijl is neogotisch. De kerk is tussen 1885-1887 gebouwd. De toren is zeskantig en gemaakt van gietijzer. De toren is 76 meter hoog. Vanuit elke richting ziet u twee wijzerplaten en soms zelfs drie. De toren wordt wel dronkemanstoren genoemd omdat het zien van drie klokken tegelijk werd gerelateerd aan alcoholgebruik. Voor meer foto's van de St. Jozef Kerk, zie het artikel Overige foto's van Groningen.
• Synagoge
De synagoge bevindt zich in de Folkingestraat 60. Het gebouw is na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd en is nu weer als synagoge in gebruik. Het gebouw dateert uit 1906. De synagoge is ontworpen door architect Tjeerd Kuipers en Ytzen van der Veen. De synagoge is gebouwd in neo-moorse stijl met veel oosterse kenmerken in de ramen en galerijen. Boven de hoofdingang, in de puntgevel, ziet u een glas-in-loodraam met een davidster. In het gebouw is beneden het mannendeel en boven het vrouwen deel. De sjoel is door een hek gescheiden met de rest van de synagoge. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het gebouw in 1942 door de Duitsers gesloten en door hen gebruikt als opslag- en verzamelplaats. De kostbare bezittingen waren opgeborgen in de kluis van de bank in Groningen. Slechts 2800 Groningse Joden overleefden de oorlog. Sinds 2003 is dit een museum. De Joodse gemeenschap houdt zijn erediensten nu in de synagoge in de Folkingedwarsstraat.
Pleinen
• Grote Markt
De Grote Markt is het middelpunt van de stad Groningen. Tot de 19e eeuw werd dit de Breede Merckt genoemd. Bekende gebouwen aan de Grote Markt zijn het stadhuis, de Martinitoren en het Goudkantoor. Aan de Grote Markt bevinden zich veel horecagelegenheden. In 2019 wordt hier het Groninger Forum geopend. Hier wordt o.a. het VVV-kantoor gevestigd die nu nog op de markt zelf staat. De Grote Markt is een knooppunt met belangrijke straten die op de markt uitkomen, zoals de Ebbingestraat, Oosterstraat, Poelestraat, Gelkingestraat, Oude Boteringestraat en het Martinikerkhof. In april 1945, tijdens de bevrijding, heeft de Grote Markt zwaar te lijden gehad onder de beschietingen tussen de Duitsers en geallieerden. Een deel van de Grote Markt is afgebrand en later weer opgebouwd. Op de Grote Markt wordt een paar keer per week een markt gehouden. De Grote Markt is ook de plek waar alle feestelijk en plechtige gebeurtenissen in de stad plaatsvinden, zoals huldigingen van sportploegen en het Gronings Ontzet op 28 augustus. Voor meer informatie over en foto's van de Grote Markt, zie de artikelen Grote Markt en Foto's Grote Markt.
• Martinikerkhof
Het Martinikerkhof bevindt zich achter de Martinikerk en Martinitoren. Het is een rustige plek in het centrum van Groningen. Blikvangers zijn de Prinsenhof en het Provinciehuis. Het is niet voor te stellen maar tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw was dit een parkeerplaats. Nu is het een autovrije zone. Al in de 4e eeuw werd het Martinikerkhof bewoond. Hier stond vroeger de Sint-Walburgkerk.
• Vismarkt
De Vismarkt ligt ten westen van de Grote Markt. Hier bevinden zich een aantal mooie panden. Aan de westkant staat de Korenbeurs. Dit is een verwijzing naar de rijkdom van de provincie in de 19e eeuw en gebaseerd op de graanteelt op de vruchtbare zeeklei. Aan de Vismarkt zijn nu veel winkels gevestigd.
Parken
• Noorderplantsoen
Het Noorderplantsoen is langs een deel van de oude omwalling van Groningen aangelegd. Het plantsoen ligt ten noorden van de binnenstad. Het is een autovrij park. Jaarlijks wordt hier het festival Noorderzon gehouden. Kenmerkend voor het Noorderplantsoen is de vorm van het park. Het park is lang en smal. De oppervlakte is slechts 20 hectare.
• Stadspark
Het Stadspark is het grootste park van de stad. De westelijke ringweg heeft het park in twee delen gesplitst. In het Stadspark bevindt zich ook de atletiekbaan en de drafbaan. Dit park heeft een oppervlakte van 140 hectare. Het park is een gemeentelijk monument.
• Sterrebos
Het Sterrebos is het oudste park van Groningen. Het park werd al in de 18e eeuw aangelegd. Dit park is door de zuidelijke ringweg in twee delen gesplitst. Dit zal met de verbouwing van de zuidelijke ringweg weer veranderen. Het gemeentelijke monument wordt onderdeel van het Zuiderplantsoen. Stadshovenier Jan Godfried Becker heeft het Sterrebos in 1765 ontworpen en aangelegd. Aan de rand van het bos bevindt zich het Joods Monument, dat bestaat uit 6 grote bronzen handen. Het is het startpunt van de stille tocht tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. In het Sterrebos staat een theekoepel dat in gebruik is als atelier.
• Kardinge
Dit natuurgebied ligt tussen de wijken Beijum en Lewenborg in het noordoosten van de stad. Het is een uitgestrekt natuur- en recreatiegebied dat door Natuurmonumenten wordt beheerd. het natuur en recreatiegebied heeft een afwisseling van bos, weiden, plassen en moerassen. Hier wordt veel gewandeld, geskeelerd, hardgelopen en gezwommen. Het park is bekend vanwege het sportcentrum met de ijsbaan met de gelijknamige naam. Bij het sportcentrum is een groot transferium gebouwd. Het is een van de P+R-terreinen aan de rand van de stad. Vanaf deze plek rijden verschillende bussen naar het centrum en het station.
Overig

• Stadhuis
Het stadhuis van Groningen staat op de Grote Markt in het centrum van Groningen. Het gebouw is ontworpen door architect Jacob Otten Husly. De bouwstijl is Hollands classicistisch/neo classicistisch. Aan de voorkant ziet u een opvallende vrijstaande zuilenportiek. Op de eerste verdieping, in de Oude Raadzaal, wordt het Gulden Boek bewaard. Op de begane grond bevindt zich de nieuwere raadzaal. Hier worden de vergaderingen van de Groningse gemeenteraad gehouden. Voor meer informatie over en foto's van het Stadhuis, zie de artikelen Grote Markt en Foto's Grote Markt.
• Martinitoren
De Groningers noemen deze toren de D'Olle Grieze (de Oude Grijze). De toren heeft deze bijnaam te danken aan de kleur grijs van het verweerde zandsteen. De Martinitoren is het symbool van de stad Groningen. U kunt deze toren met zijn 311 treden beklimmen. De toren is 97 meter hoog. Als u boven staat, kijkt u uit over stad en ommeland. Voor meer informatie over en foto's van d'Olle Grieze, zie de artikelen Martinitoren en Foto's Martinitoren.
• Goudkantoor
Het Goudkantoor bevindt zich op de Grote Markt in Groningen, achter het Stadhuis. Het Goudkantoor is een gebouw uit 1635 en gebouwd in renaissancestijl. Vroeger was dit gebouw het kantoor voor de ontvanger van de provinciale belastingen. Daarna heeft het veel functies gehad, zoals het VVV-kantoor, scheepvaartmuseum en een natuurhistorisch museum. Nu is in het Goudkantoor een restaurant gevestigd. Voor meer informatie over en foto's van het Goudkantoor, zie de artikelen Grote Markt en Foto's Grote Markt.
• Pepergasthuis
Het Pepergasthuis is een bekend hofje in de Peperstraat. De officiële naam is het Geertruidsgasthuis. Het Pepergasthuis is in 1405 gesticht. Het gasthuis was bedoeld voor pelgrims die naar Groningen kwamen. Zij kwamen voor een relikwie van Johannes de Doper die in de Martinikerk werd bewaard. De kapel, die in 1482 bij het gasthuis werd gebouwd, werd in vernoemd naar Gertrudis van Nijvel, de beschermheilige van de reiziger. Later werd het complex ingericht als dolhuis, voor de dollen en gekken. Deze mensen konden op zondag tegen betaling bekeken worden. De dollen verhuisden later naar het Sint Anthonygasthuis aan de Rademarkt. Nu worden de woningen verhuurd en is de kerk in gebruik voor oecumenische kerkdiensten. Voor meer informatie over en foto's van het Pepergasthuis, zie de artikelen Hofjes in Groningen en Foto's Hofjes in Groningen.
• Academiegebouw
Het gebouw van de Rijksuniversiteit dateert uit 1614. Bouwmeester Garwer Peters was de ontwerper van het gebouw. De Rijksuniversiteit Groningen is de op één na oudste bestaande universiteit van Nederland. Ongeveer 30.000 studenten studeren hier. Hiervan komt ongeveer 20% uit het buitenland. Het gebouw is gebouwd in Noord-Nederlandse neo-renaissancestijl. Het gebouw is bekend om zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, maar ook vanwege de betekenis voor de geschiedenis van het wetenschappelijk onderwijs in de stad. Het gebouw dat er nu staat is het derde academiegebouw. Dit gebouw dateert uit 1909 en is ontworpen door Rijksbouwmeester J.A. Vrijman. Het eerste academiegebouw werd in 1846 afgebroken. Dit vanwege de slechte staat van het gebouw. In 1850 werd het tweede academiegebouw gebouwd. Deze brandde in 1906 af. Op de fundamenten van het oude academiegebouw werd het nieuwe gebouw gebouwd. Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en heeft twee bouwlagen.
• Prinsentuin
De Prinsentuin is aangelegd in de renaissancestijl. De Prinsentuin ligt achter het Prinsenhof in het centrum van Groningen. De tuin werd in opdracht van stadhouder Willem Frederik en zijn echtgenote Albertine Agnes in 1626 aangelegd. U ziet in de Prinsentuin bijv. de kruidentuin, de rozentuin en een berceaus, het met bomen overgroeid pad. De tuin is aan de kant van de Turfsingel ommuurd. In deze muur ziet u de zonnewijzerpoort met een bijzondere zonnewijzer uit 1731. Voor meer informatie over en foto's van de Prinsentuin, zie de artikelen Prinsentuin en Foto's Prinsentuin.

• Pelstergasthuis
Het Pelstergasthuis is ook bekend onder zijn officiële naam, het Heilige Geestgashuis. Dit gasthuis bevindt zich aan de Pelsterstraat. Het is het grootste en oudste gasthuis van Groningen en ook één van de oudste gasthuizen in Nederland. Het gasthuis is in 1267 gesticht. De kapel van het gasthuis is het oudste nog bestaande deel van het oude gasthuis. In het ziekenhuis van de kapel werden in de 13e eeuw passerende vreemdelingen (zoals pelgrims en zwervers), armen en zwakken verzorgd. Het gasthuis heeft drie binnenhofjes en een kapel. Voor meer informatie over en foto's van het Pelstergasthuis, zie de artikelen Hofjes in Groningen en Foto's Hofjes in Groningen.
• Station
Het station van Groningen is het noordelijke spoorwegknooppunt van Nederland. Het stationsgebouw werd in 1896 geopend en is een ontwerp van Isaac Gosschalk. Het station bestaat uit een centraal hoofdgebouw en zijvleugels. Hier bevonden zich de oorspronkelijke wachtruimtes, een restauratie en bedrijfsruimtes. De zijvleugels zijn zowel vanuit de stationshal als via de galerijen bereikbaar. De stationshal heeft een cassetteplafond met papiermaché, een kleurrijk sjabloonwerk, gebrandschilderde ramen en grote tegeltableaus. In het plafond bevindt zich een cirkelvormig raam met 16 gelijke sectoren. Voor meer informatie over en foto's van het station, zie de artikelen Station en Foto's Station.
• Noorderhaven
De Noorderhaven is een deel van de Diepenring. De Noorderhaven loopt van de Kijk in ’t Jatbrug tot de Leliesingel en Visserstraat. De Noorderhaven ligt daar waar de Aa overgaat in het Reitdiep. De Noorderhaven is de laatste vrijhaven van Nederland. Schepen kunnen hier vrij afmeren zolang er hier plek is. Het risico voor de vaste bewoners is dat ze als ze terugkeren na de verfbuurt van hun boot, iets wat elke 5 jaar moet gebeuren, dat ze hun plekje kwijt kunnen zijn. De Noorderhaven is alleen nog opengesteld voor goed onderhouden historische schepen. De masten van de schepen zorgen, zowel in de Noorderhaven, als in het Hoge der A voor een mooi schouwspel. Voor meer informatie over en foto's van de Noorderhaven, zie de artikelen Noorderhaven en Foto's Noorderhaven.

• Reitdiephaven
Eén van de kleurrijkste wijken van Nederland is Reitdiephaven, in het noordwesten van de stad Groningen. De wijk heeft een kleurrijke Scandinavische bebouwing. De wijk ligt aan het Reitdiep. Reitdiephaven ligt rond de kunstmatige haven. De jachthaven ligt aan de ringweg om Groningen en aan de staande mastroute van Delfzijl, via de stad Groningen naar de provincie Friesland en het Lauwersmeer- en Waddengebied. De haven isgeschikt voor motorkruisers, zeiljachten en sloepen. Er zijn goede sanitaire voorzieningen, een dieseltankstation, wifi en een fiets- en sloepverhuur. Het centrum van Groningen is goed bereikbaar.
• Groninger Forum
In 2019 moet het Groninger Forum aan de Grote Markt klaar zijn. Dit wordt een gebouw voor exposities, films, (literaire) evenementen, talkshows, horeca. Het Nederlands Stripmuseum verhuisd ook naar dit gebouw. Op de bovenste verdieping komt een skylounge met restaurant, een dakterras met openluchtbioscoop en een fantastisch uitzicht over de stad Groningen. Ik ben benieuwd.
Winkelen
Groningen is een echte winkelstad. Hier kunt u elke dag winkelen. Ook op zondag. Donderdagavond is het koopavond. Bekende winkelstraten in Groningen zijn de Grote Markt, Herestraat, Vismarkt, Oosterstraat, Zwanestraat, Kromme Elleboog en Folkingestraat. In de Herestraat en rond de Grote Markt en het A-Kerkhof bevinden zich de bekende winkels. De Folkingestraat is een straat dat veel te bieden heeft en waar speciaalzaken zijn gevestigd.
Bereikbaarheid
Groningen is op vele manieren en met elk vervoermiddel bereikbaar.
• Auto
Groningen is per auto goed bereikbaar. Er gaan diverse autosnelwegen en provinciale wegen van en naar de stad, zoals de autosnelwegen A28 en A7. De belangrijkste provinciale wegen zijn de N46, de N361, de N360 en de N355. De binnenstad van Groningen is per auto moeilijk bereikbaar.
• Trein
Groningen heeft drie spoorstations: Hoofdstation, Station Groningen Noord en Station Groningen Europark.
Vanaf het Hoofdstation rijden treinen richting Zwolle, Almere, Schiphol, Den Haag en Zwolle, Amersfoort, Utrecht en Rotterdam. Daarnaast rijdt Arriva naar eindstations Leeuwarden, Roodeschool, Delfzijl en Bad Nieuweschans. Het station Groningen Noord is een halte op de lijnen naar Delfzijl en Roodeschool. Station Groningen Europark wordt aangedaan door de Arrivalijnen naar Veendam en Bad Nieuweschans en ook door de stoptreinen van de NS van en naar Zwolle.
• Bus
Het busvervoer in Groningen wordt uitgevoerd door Qbuzz. Deze maatschappij biedt verbindingen aan in de provincie en ook naar plaatsen in Drenthe en Friesland. Het busstation van Groningen bevindt zich voor het hoofdstation.
• Luchtvaart
Groningen Airport Eelde is de dichtstbijzijnde luchthaven voor Groningen. De luchthaven ligt ongeveer 12 kilometer ten zuiden van de stad.
• Fiets
Groningen is een echte fietsstad. Dit komt ook door de vele studenten in de stad.
Voor meer foto's van Groningen, zie: foto's Groningen.
Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.
Bewaar op Pinterest
Reacties mogelijk gemaakt door CComment