JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Dinsdag 5 juni 2018 vertrek ik voor twee dagen naar Bronkhorst. In Bronkhorst verblijf ik een nacht in Herberg de Gouden Leeuw, een hotel dat geboekt is via een voucher van hotelkamerveiling.nl. Ik heb geen planning gemaakt, ik zie ter plekke wel.

In het begin van de middag vertrek ik naar de Achterhoek. Daar aangekomen gaat het niet zo goed met het vinden van het stadje Bronkhorst. Het blijkt dat op de navigatie Bronckhorst (met een c er tussen) is ingevoerd en ik verblijf in Bronkhorst zonder c. Tip: zorg voor een juiste navigatie of een goede routekaart en voer de naam Bronkhorst (zonder c of het adres van bijv. het hotel in).

De bedstede in de dependance van Herberg de Gouden Leeuw in Bronkhorst

De auto wordt op de parkeerplaats aan de zijkant van het hotel geparkeerd. Ik meld me bij de receptie. Hier ben ik heel snel klaar, want er wordt niet naar legitimatie en de reservering gevraagd. De betaling is al gedaan. De toeristenbelasting wordt bij het uitchecken betaald. Mij wordt uitgelegd dat ik aan de overkant in Huis de 4 Linden, een dependance van Herberg de Gouden Leeuw, verblijf. Ik heb kamernummer 43. Het pand is makkelijk te vinden, het is een kwestie van straat oversteken en een paar panden voorbij lopen en daar is het pand waar in totaal 5 kamers gevestigd zijn. Ik verblijf op de eerste etage. De kamerdeuren van de kamers die nog niet bezet zijn staan wagenwijd open, zodoende kan ik ook even bij een andere kamer (nr. 45) naar binnen kijken. Ik heb de kamer aan de voorkant van het huis, onder de balken en met een echte bedstede. Alleen de deuren ontbreken. In de bedstede zijn spotjes ingebouwd. Om het licht aan en uit te doen hoef je je bed niet uit, want aan het hoofdeind bevindt zich een trekkoord om de lampen aan/uit te doen. Het is een leuke kamer. Het bed is een tweepersoonsbed in de bedstede die heel hoog staat, maar er is aan kleine mensen gedacht, want in een van de kastjes onder de bedstede is een opstapje te vinden. Deze heb ik ook nodig om in bed te komen. In de kamer bevindt zich verder een bureau met de informatiemap, een paar tijdschriften en het een informatieblad van het hotel. Daarnaast staan er twee stoeltjes, een tafeltje, een kofferrek en een kast met een extra dekbed en kussen en kledinghangers. In het andere kastje onder het bed bevindt zich een kluis. Op een rare plek, in een hoek hangt een televisie. Ik vraag me af of de ondertiteling vanuit bed wel te lezen is, want de afstand is groot en de televisie niet. De badkamer is schoon en beschikt over een inloop douche, wasbak en toilet. In de douche is doucheschuim aanwezig en bij de wasbak hangt een dispenser met vloeibare zeep om de handen te wassen. Ook een föhn is in de badkamer aanwezig.
Op de weg naar beneden kan ik het niet laten om even de andere kamer waarvan de kamerdeur nog openstaat, te bekijken. Deze kamer heeft twee éénpersoonsbedden tegen elkaar aangeschoven.

Buiten is het heerlijk weer voor een mooie avondwandeling door Bronkhorst. De kleine winkeltjes zijn allemaal al gesloten maar dat is logisch want het inmiddels bijna 20.00 uur. Ik loop in de richting waarvandaan ik ook gekomen ben. Wat is dit een leuk stadje, want dat moet ik zeggen, al heb ik de neiging om dorp te zeggen, dit is een stadje met stadsrechten. Er is een Joodse begraafplaats waar we naar toelopen en we genieten bij een speelparkje van het mooie uitzicht en de rust die hier heerst. Om me heel fluiten heel veel vogels en hoor ik de schapen en een pauw. Ik loop terug en zie dat er buiten het stadje een molen is. Morgen loop ik in die richting.
Ik loop het stadje verder in, in de richting van de kapel en bekijk hier de straatjes met monumentale panden. Hoog boven het stadje torent 't Hoge Huys of Ophemert uit. Dit rentmeesterhuis dateert uit 1633. Bij het hotel maak ik nog een paar foto's van de binnenkant. Buitenom is bijna niet te doen, omdat er gasten op het terras zitten.

't Hoge Huys of Ophemert in Bronkhorst Het restaurant van Herberg de Gouden Leeuw in Bronkhors

Na een verkwikkende nachtrust, ik heb ontzettend goed geslapen, sta ik rond 08.10 uur op. Voor het ontbijt moet ik weer naar de overkant. Het ontbijt bestaat uit verschillende soorten brood (zeer waarschijnlijk streekbrood, erg lekker), croissants, diverse kaassoorten, zoetwaren, rosbief, crackers, plakjes ontbijtkoek, yoghurt, vers fruit, muesli, ontbijtgranen, koffie, thee en sinaasappelsap. Ik heb vandaag alle tijd en nemen de tijd voor het ontbijt en lezen de krant. Na het ontbijt loop ik terug naar onze kamer aan de overkant om onze spullen op te halen. Na een laatste check verlaten we deze leuke kamer. Na de tassen in de auto te hebben geplaatst, lopen voor het uitchecken naar de receptie. Hier moet de toeristenbelasting nog betaald worden en het kamersleutel ingeleverd worden. De toeristenbelasting is heel erg hoog, € 3,95 per persoon voor een nacht. Ik vind de toeristenbelasting in Amsterdam veel, maar dit is wel erg veel. Later zie ik op internet dat deze € 3,95 een accommodatietoeslag voor services (toeristen- en milieubelasting, reservering- en administratiekosten) per persoon per nacht is.

Het is warm buiten. Ik maak een wandeling buiten het dorp in de richting van de Bronkhorster Molen. Deze staat een eindje buiten Bronkhorst. Helaas is, op moment dat ik er ben, de molen gesloten. De molen is alleen op zaterdag geopend. Na het maken van een paar foto’s van de buitenkant van deze beltmolen uit 1644 loop ik door in de richting van de IJssel. Over een dijk die alleen voor fietsers en wandelaars toegankelijk is, ga ik terug naar het dorp. De IJssel zien we in de verte. Dit is geen dijk die direct langs de rivier loopt. Halverwege maak ik een stop bij het gemaal. De juffertjes (insecten) hebben het er maar druk mee hier in het gras. Het zijn er heel veel.

De Bronkhorster Molen net buiten Bronkhorst Een juffertje in het gras buiten Bronkhorst

Terug in Bronkhorst maak ik nog een wandeling door het dorp en zie bij een huis heel veel zwaluwnesten. Deze nesten zijn me gisteravond niet opgevallen. Maar de zwaluwen vliegen zo druk heen en weer dat ik vanzelf zie waar ze hun nesten hebben. De kleintjes worden door de ouders bijgevoerd.
In de kapel wordt een expositie van fotografen Marjan Versluijs en Jan Cor van Manen gehouden. Deze is slechts een paar dagen in de kapel en op het moment van publiceren van dit artikel al weer gesloten. Het is een mooie mogelijkheid om de kapel van binnen te bekijken.
Na het bezoek aan de kapel loop ik terug naar Herberg de Gouden Leeuw en vertrek uit het schitterende stadje Bronkhorst.

Zwaluwen in een nest in Bronkhorst In de kapel van Bronkhorst

Geen idee waar waar naar toe, ik ga maar wat tot ik een bord van Natuurmonumenten tegenkom. Ik ben bij Landgoed Hackfort bij Vorden. Ik besluit om hier een wandeling te maken. Na het parkeren van de auto, loop ik naar de informatieborden om te besluiten dat we een wandeling van 5 kilometer wil maken, de groene Tichelmanroute. Ik loop voorbij het kasteel Hackfort, dat niet te bezoeken is, en de watermolen naar de tuin. Hier moet ik vragen waar de route precies loopt, want ik ben de groene paaltjes uit het oog verloren. Ik krijg een folder met de route mee. Onderweg staan verschillende kunstwerken van verschillende kunstenaars.
Via de biodynamische wijngaard van het landgoed loop ik verder langs de korenvelden. Vanuit een paar gaten in een boom is het piepen van, waarschijnlijk, jonge spechten te horen. Helaas zie ik de vogels niet. De wandeling gaat verder langs een weiland met een paar koeien en dan weer een stuk de bossen in. Onderweg stop ik een keer om water te drinken en de vanuit het hotel meegenomen plakjes ontbijtkoek op te eten. Via een open veld, waar het heel erg heet is en heel veel net gemaaid gras ligt, vervolg ik mijn route. Dit veld is afgesloten met aan beide zijden een hek. Ik loop rond het Kasteel Hackfort en komen zo terug bij het beginpunt. Het is een heerlijke, maar warme wandeling.

De Watermolen bij Kasteel Hackfort Kunst op Landgoed Hackfort

Ik kom moe maar voldaan thuis. Het waren twee heerlijke dagen.

 

Dit artikel bevat een affiliate link. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik u in het artikel Disclaimer.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Ik bracht een bezoek aan het kleinste stadje van Nederland: Bronkhorst (in de Gelderse Achterhoek). Op de terugreis naar huis maakte ik een wandeling over Landgoed Hackfort in Vorden. Mijn belevenissen van deze twee dagen lees je op mijn website. Lees je mee? #bronkhorst #landgoedhackfort #vorden #natuurmonumenten #wandelen #gelderland #achterhoek #nederland #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment