JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Het Duitse Waddeneiland Borkum ligt voor de kust van de Nederlandse provincie Groningen en is per boot bereikbaar vanaf de Eemshaven. Mij belevenissen op Borkum leest u in dit artikel.


Het Duitse Waddeneiland Borkum bezoek ik in de zomer van 2016. Ik verblijf een week bij mijn ouders in het Grunningerland. Op een hele hete dag in juli heb ik samen met mijn moeder vanuit de Eemshaven bij Delfzijl per boot een dagtocht naar het Duitse Waddeneiland Borkum gemaakt. De weersvoorspelling is zeer goed en dat heb je nodig voor een bezoek aan een Waddeneiland. Borkum staat al langer op mijn verlanglijstje van plekken die ik wil bezoeken. Nu doet zich de gelegenheid zich voor om naar dit Duitse Waddeneiland af te reizen.

Boottickets Eemshaven - Borkum v.v.

We moeten een tijdje wachten, want we zijn een beetje aan de vroege kant. Het is ongeveer 07.15 uur als we bovenop het dek van de MS Münsterland staan. We komen er al snel achter dat dit geen goede plek is voor deze overtocht van ongeveer 50 minuten. Het is frisjes bovenop het dek op open zee. We gaan een etage lager zitten. Hier zitten we wel buiten, maar uit de wind en zelfs dan is het nodig om een jas aan te hebben.

 

 

 

 

Het treintje op Borkum

Het is al gezellig druk in het dorp met dagjesmensen, toeristen die hier in één van de vele hotels verblijven en de lokale bevolking. We lopen om de nieuwe vuurtoren heen, maar gaan niet helemaal naar boven, daar hebben we geen zin in. We komen als we de straat uitlopen, uit op de strandboulevard. Zelfs in de drukte van deze boulevard, met zijn vele wandelaars en fietsers, zie je de konijnen lopen. Grappig, maar voor ik een foto heb kunnen maken, zijn ze in de bossages verdwenen. Je hoort ze wel maar we krijgen ze niet meer te zien. We lopen een eind over de boulevard met zijn hotels en winkeltjes en aan de andere kant het brede strand met zijn grappige strandhuisjes en de zee. Het is nog niet heel druk op het strand, maar het is nog vroeg. We lopen via de Bismarckstraße terug naar de straat waar het station ligt. Onderweg kunnen we het niet laten om winkels te kijken. De Bismarckstraße en ook het verlengde ervan, de Franz Habich Straße zijn leuke winkelstraten.

We zijn terug bij het vertrekpunt van het treintje en daar bevinden zich verschillende fietsverhuurbedrijven. Maar deze bedrijven hebben geen fietsen meer te huur. Alles is al verhuurd. We worden doorverwezen naar fietsverhuurbedrijf Schumacher, deze bevindt zich in de FauermansPad, de tweede zijstraat aan de rechterkant van de Franz Habich Straße. Er wordt ook heel nadrukkelijk gezegd dat we die zijstraat helemaal moeten uitlopen en dat we de bocht om moeten. Zo gezegd zo gedaan. Zonder problemen vinden we hier de fietsverhuurder. Hij heeft voor € 6,-- per fiets nog genoeg fietsen staan. Dit is wel een adresje dat je moet weten, maar als we in de toekomst weer eens besluiten naar Borkum af te reizen, zullen we direct naar dit bedrijf lopen. Ze hebben goede fietsen en zijn niet duur. Bij andere bedrijven hebben we prijzen van € 7,50 en meer per fiets gezien. De hoogte van de zadels wordt afgesteld en we maken een proefrondje om te zien of de fietsen oké zijn. Wat opvalt aan de fietsen hier op het eiland, is dat bijna alle fietsen een mandje achterop hebben. Dat is heel handig voor de rugzakken, want dan hoef je met deze warmte geen rugzak op je rug te dragen.

We fietsen de straat uit en willen een route fietsen die we thuis al geprint hebben, maar al snel zijn we de weg al kwijt en geloven het dan ook wel. We fietsen een eind en komen zo bij het Südbad Strand uit. Dit is geen leuk fietspad, want als je te ver op de rand fietst, is er een heel steil en verhard deel waar je naar beneden zou kunnen vallen, en dan doe je je flink zeer. We fietsen hier een eind tot we niet verder kunnen. Ik denk dat je lopend verder kunt, maar niet met de fiets. We rijden hetzelfde eind terug en komen weer in het dorp uit. We besluiten om eerst een hapje te eten en wat te drinken en onderweg een supermarkt op te zoeken om water voor onderweg te kopen, want het is inmiddels bloedheet geworden. In de Franz Habich Straße lunchen we en kiezen voor een tosti hawai en een glas cola. Nou dat is één keer hier zitten en nooit weer, want we krijgen slechts één sneetje brood met een plak kaas en een schijf ananas. Dat houdt hier de tosti hawai in. Wij zijn gewend om twee sneetjes brood te hebben. En dan ook nog een prijs vragen van € 4,50 voor deze tosti. Schandalig duur. Nogmaals hier gaan we dus nooit meer lunchen. Na het bezoek aan een supermarkt, waar we drinken en zoutjes kopen, zoeken we de fietsen weer op en rijden door het dorp en via een stuk van de strandpromenade het dorp uit. We zoeken de bossen (en koelte) op en rijden op goed geluk een eind. We komen uiteindelijk bij het plaatsje Ostland uit. Hier rusten wij in de bossen uit en drinken en eten iets en fietsen dan terug naar het dorp Borkum. Het is warm en met de fiets rijden we naar de strandboulevard. Hier is het druk. Wat wil je ook met dit schitterende weer. We vinden een plekje in een strandtent en drinken hier iets. Ook kijken we mensen die op de boulevard lopen. Dat vinden we allebei altijd heel leuk, mensen kijken. We lopen nog een stukje langs de boulevard en met de fiets aan de hand lopen we het winkelgebied in, we brengen de fietsen terug naar fietsverhuurder Schumacher.

We lopen terug naar de Bismarckstraße in de richting van de zee. Voor we terug reizen, willen we nog iets eten, bij voorkeur vis. We vinden al snel een leuk adresje waar we voor weinig geld gegrilde vis en friet en salade nemen. Het duurt echter wel heel lang voor het eten klaar is. We staan op tijd want om 17.40 uur vertrekt de laatste trein van de dag naar de haven van Borkum. Het eten is heerlijk. Er zijn meer Nederlanders op dit terras, mensen die we al eerder op de boot hebben gezien en die we ook in het dorp hebben gezien. Na het afrekenen lopen we terug naar de straat waar het treintje vertrekt. De trein staat al klaar en we kunnen direct instappen. Gelukkig gaan we deze keer wel met het treintje. Het is vol en warm in het treintje, maar we kunnen zitten.

Bij de haven van Borkum aangekomen, kunnen we bijna direct aan boord van de MS Münsterland. We worden door dezelfde vrouwelijke kapitein verwelkomd als vanochtend. We besluiten binnen te gaan zitten. Het is frisjes geworden. Dat merkten we al tijdens het wachten bij het inschepen. We hebben ruimte genoeg. Aan boord wordt er door veel mensen gegeten. Wij hebben genoeg aan een glas drinken, we hebben immers al op het eiland gegeten. Voor we weer in de Eemshaven aankomen, moet de parkeerkaart betaald worden. Dit kan via de betaalautomaat aan boord. Kosten € 4,50 (Prijs 2016). Scheelt straks weer met wegrijden dat niet iedereen eerst moet afrekenen. Het is relatief rustig aan boord. Na 50 minuten varen, meren we af in de Eemshaven. Eenmaal van boord, lopen we naar de auto die heel gunstig staat. We kunnen zonder problemen vertrekken en rijden dan achter veel andere auto's aan het terrein af naar huis.

Het begint onderweg even heel hard te regenen, maar in ons dorp is daar weer niets van te zien. Het heeft daar ook niet geregend. Was dus een plaatselijk buitje. Het is ongeveer 19.30 uur dat we thuis zijn. Ik stap thuis direct onder de douche, want voel me vies van de zonnebrand en de zilte zeelucht. Het was vandaag meer dan 30° C en heel veel zon. Tijdens het fietsen ben ik een beetje verbrand (ondanks de zonnebrand), maar dat mag de pret niet drukken.

Een heerlijk dagje Borkum zit er op.


Borkum is een aanrader voor dagtocht.


In het artikel informatie vindt u meer informatie over dit Duitse Waddeneiland, zoals hoe er te komen en wat is er te doen. Voor foto's kunt u op de link foto's klikken.

 

Borkum

 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


In de zomer van 2016 bracht ik een bezoek aan het Duitse Waddeneiland Borkum. Mijn belevenissen op Borkum lees je hier. Meer lezen, kijk dan op mijn website. Lees je mee? #borkum #duitsland #deutschland #waddeneiland #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment