Naturalis in Leiden heeft zeven museumzalen met elk een apart thema: leven, dinotijd, de vroege mens, de verleiding, de ijstijd, de dood en de aarde. Meer over Naturalis in Leiden leest u in dit artikel.


In het Naturalis Biodiversity Center wordt het grootste deel van de Nederlandse natuurhistorische collecties beheert. De totale collectie behoort qua omvang tot de top vijf van de wereld. De collectie van Naturalis is een verzameling van ruim 40 miljoen objecten. De collectie is onderverdeeld in: botanie, geologie, gewervelde dieren, ongewervelde dieren, entomologie (insecten), boeken en type-catalogi.

U wordt bij Naturalis geïnformeerd over de biodiversiteit op aarde.

Omdat het museum te klein werd, werd in 2016 besloten om het museum te vernieuwen. Het toenmalige museum werd voor een aantal jaren grotendeels gesloten. De tijdelijke tentoonstellingen werden tot de opening van de nieuwbouw in het entreegebouw van het Pesthuis getoond. Het Pesthuis maakt sinds de opening van het vernieuwde museum geen deel meer uit van Naturalis. Op 31 augustus 2019 opende het nieuwe museum de deuren voor het publiek.

Museum Naturalis in Leiden

In het museum staat het skelet van een Tyrannosaurus rex centraal. Dit skelet werd in 2016 aangeschaft. Deze Tyrannosaurus rex heeft de naam Trix gekregen. Tijdens de verbouwing was het skelet op tournee. Nu staat Trix op een prominente plek in de zaal dinotijd. Hier zijn nog een aantal andere dinosaurusskeletten te zien.

Naturalis heeft zeven museumzalen met elk een apart thema: leven, dinotijd, de vroege mens, de verleiding, de ijstijd, de dood en de aarde. In het LiveScience-lab laten de onderzoekers zien waar ze mee bezig zijn. Zo waren ze, toen ik er in januari 2020 was, bezig met het schoonmaken van beenderen van een gevonden dinosaurus in de Verenigde Staten.

Naturalis is een leuk museum voor kinderen. Er is voor elke leeftijd wel iets te ontdekken. Het museum is ook een doe museum. Leuk voor kinderen is bijv. de zaal ‘de verleiding’ met veel babydieren. In de weekenden zijn er in verschillende zalen vraagkasten die door medewerkers geopend worden en waar de kinderen dieren kunnen aanraken.

Ligging
Naturalis is gevestigd aan de Darwinweg in Leiden. Het museum ligt niet in de looproute naar het centrum, maar op het Leiden Bio Science Park achter het Leids Universitair Medisch Center (LUMC).

Geschiedenis
In 1820 richtte Koning Willem I de stichting 's Rijks Museum van Natuurlijke Historie in Leiden op. In 1878 werd het Rijksmuseum van Geologie en Mineralogie opgericht door de splitsing van de geologische en mineralogische verzamelingen om vervolgens in 1990 weer te fuseren tot Nationaal Natuurhistorisch Museum. In 1995 is de naam van het museum veranderd naar Stichting Nationaal Natuurhistorisch Museum. De naam Naturalis wordt vanaf 1998 gebruikt. Het museum werd op 7 april 1998 geopend door koningin Beatrix. het museum was toen gevestigd in het Pesthuis, een gebouw uit de 17e eeuw.

Het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis is een fusie tussen het Zoölogisch Museum Amsterdam, het Nationaal Herbarium Nederland en Natuurhistorisch Museum Naturalis. Sinds 2012 wordt de naam Naturalis Biodiversity Center gebruikt.

Naturalis Biodiversity Center bestaat in 2020 200 jaar. In het begin was het complex zeer beperkt toegankelijk voor publiek. In 1986 werd besloten om er een publieksmuseum van te maken. Hiervoor was nieuwbouw nodig. Deze nieuwbouw werd ontworpen door architect Fons Verheijen. Het nieuwe museum opende in 1998 zijn deuren.

Omdat het museum te klein werd, werd in 2016 besloten om het museum te vernieuwen. Op 31 augustus 2019 opende het nieuwe museum de deuren voor het publiek.

Naturalis
Naturalis heeft, verdeeld over 4 etages, zeven museumzalen met elk een apart thema: leven, dinotijd, de vroege mens, de verleiding, de ijstijd, de dood en de aarde:
      Begane grond: entree en kassa’s, garderobe en kluisjes, museumwinkel, restaurant en LiveScience.
      Verdieping 2: Leven.
      Verdieping 3: Dinotijd en de aarde.
      Verdieping 5: De ijstijd en de vroege mens.
      Verdieping 7: De verleiding en de dood.
      Verdieping 9: Café en het dakterras.

• Leven
In deze zaal loopt u langs verschillende landschappen, startend bij de diepzee en eindigend op een bergtop. U ontmoet veel dieren en planten. Zo ziet u grote haaien, een grote Afrikaanse olifant, vlinders en vogels. De schoonheid van de natuur wordt hier tentoongesteld. Alle dieren, planten, insecten en vogels en ook de mens maken onderdeel uit van de wereld. Hier draait het om samenwerking tussen alles wat de natuur te bieden heeft.

De zaal 'Leven' in Naturalis in Leiden De zaal 'Dinotijd' in Naturalis in Leiden

• Dinotijd
Zeker voor kinderen het hoogtepunt van het museum: de dinosauriërs. Hier staat T. rex Trix in de spotlights. Deze dinosauriërs leefden 160 miljoen jaar geleden op aarde. In deze zaal ziet u fossielen en met projecties en geluiden veranderen de dinosauriërs in dieren van vlees en bloed. Naturalis heeft Trix in de prairie van Montana gevonden. Het was één van meest complete en best bewaard gebleven skeletten van een vleesetende dinosauriër. De zaal is 12 meter hoog en laat de dinosauriërs tot leven komen. Van de dinosauriër Triceratops zijn in het museum meerdere exemplaren te zien.

• De aarde
Hier reist u langs Hawaii (vulkaan), Japan (aardbeving), Brazilië (steengroeve) en IJsland (scheurt in twee stukken). Het gaat hier om de schoonheid die van binnenuit komt. Het aardoppervlak met zijn aardse krachten die van binnenuit komen. U ziet hier de gevolgen van aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en de beweging van de platen op aarde. De aarde is gevend en scheppend, maar ook vernietigend. U ontmoet op elke plek mensen die rondtoeren in een Volkswagenbusje, motor of camper of in een vakantiehuisje logeren. Zij delen hun ervaringen en laten zien waartoe de aarde in staat is.

De zaal 'Aarde' in Naturalis in Leiden De zaal 'IJstijd' in Naturalis in Leiden

• De ijstijd
In deze zaal ziet u een maquette van Nederland met een wilde natuur in een oerlandschap. Hier ziet u ijstijdfossielen op een steppe van 30.000 jaar geleden. Het is net of u op safari gaat, want het is mogelijk om de Big Five te spotten. U duikt in het leven van de Big Five in het Nederland van toen. Deze Big Five zijn anders dan de huidige Big Five uit Afrika (leeuw, olifant, neushoorn, buffel en luipaard). Het zijn de wolharige mammoet, wolharige neushoorn, steppewisent, grottenleeuw en grottenhyena. U kunt hier door middel van verrekijkers de maquette van dichtbij bekijken en ziet u de dieren in actie. Er is ook aan de kinderen gedacht, want de verrekijkers staan op verschillende ooghoogtes. Aan de zijkanten ziet u fossielen, zoals de schedel van een mammoetbaby.

• De vroege mens
Hier ziet u unieke fossielen: de homo erectus, onze vroege voorouder. Dit fossiel is ontdekt door de Nederlandse arts en onderzoeker Eugène Dubois. Vroeger waren er vraagtekens over de oorsprong van de mens. Dat was tijdens de ontdekking van Eugène Dubois niet anders. Nu wordt er openlijk gesproken over het feit dat de mens onderdeel uitmaakt van de natuur, maar dat kon vroeger niet. Eugène Dubois ging op onderzoek uit en probeert bewijs te leveren. Naast de kies, het schedelkapje en een dijbeen van de Homo erectus ziet u hier een reconstructie van de oermens. Deze oermens is gebaseerd op vondsten Eugène Dubois en wetenschappelijke inzichten.

De zaal 'Vroege mens' in Naturalis in Leiden De zaal 'De verleiding' in Naturalis in Leiden

• De verleiding
In deze zaal staat de voortplanting in de natuur centraal. Bij verleiding staan de zintuigen centraal, zoals geuren en kleuren. De natuur geeft zich hier bloot. Hier leert u alles over de voortplanting in de natuur.

• De dood
In het museum ook een zaal over de dood, want ook de dood hoort in de kringloop van de natuur. Het is een aardedonker doolhof (het was voor mij, nachtblind als ik ben, onmogelijk om hier van te genieten, ik was meer bezig met hoe kom ik hier weer uit, want ik zie niets). Het is een doolhof van gebogen wanden, met objecten op verschillende hoogten: hoog, laag, in de grond. De film aan het eind trekt de conclusie: dood doet leven.

De zaal 'De dood' in Naturalis in Leiden LiveScience in Naturalis in Leiden

• LiveScience
LiveScience ziet u direct bij binnenkomst. Hier ziet u onderzoekers en collectiebeheerders aan het werk. U kunt de medewerkers letterlijk op hun vingers kijken. U kunt ze vragen stellen over hun werk. Hier worden ook presentaties gegeven.

Naturalis is, zoals ik al eerder schreef, naast een museum ook een onderzoeksinstituut. De collectie is onderverdeeld in de categorieën botanie, geologie, gewervelde dieren, ongewervelde dieren, entomologie, boeken en type-materiaal.
• Entomologie: Dit is de insectenverzameling. Deze verzameling is met ongeveer 18 miljoen exemplaren, de grootste deelcollectie van Naturalis.
• Gewervelde dieren (vertebraten): Dit is de verzameling van uitgestorven en zeldzame soorten, met zoogdieren en vogels, vissen en reptielen en amfibieën.
• Ongewervelde dieren (invertebraten): Deze collectie omvat ongeveer 5.800.000 exemplaren met bijv. garnalen, krabben en kreeften.
• Botanie: dit zijn de herbaria van de Leidse Universiteit, de Utrechtse Universiteit en de Wageningen Universiteit.
• Geologie: deze verzameling bestaat uit 3.200.000 fossielen en 800.000 gesteenten en mineralen. De collectie bevat monsters van over de hele wereld.
• Bij Naturalis kunt u ook collectieobjecten lenen, de collectie bezoeken of toegang krijgen tot een breed scala aan (digitale) literatuur op het gebied van biodiversiteit.

Het gebouw
In 2016 werd het startsein gegeven voor een complete verandering van het museum. De omvang werd verdubbeld. Het gebouw werd op 31 augustus 2019 heropend. 

De entree is een licht atrium met een dak dat lijkt op een honingraat. De muur is van Iraans steen en lijkt op een berg.

Het nieuwe gebouw huisvest het museum, alle laboratoria- en onderzoeksfaciliteiten, de kantoorruimte en de volledige natuurhistorische collectie van 42 miljoen objecten. Het ontwerp van het mooie gebouw is van Neutelings Riedijk Architecten. Het is een combinatie van nieuwbouw en renovatie van de bestaande gebouwen. Het nieuwe museumgebouw en laboratoriumgebouw vormen een geheel met de kantoren en collectiedepots en een deel van de onderzoeksruimte. Vanuit het atrium zijn alle delen met elkaar verbonden. De oudbouw met de kantoren en de depots, de nieuwbouw met de laboratoria en het nieuwe tentoonstellingsgebouw. Het project beslaat in totaal 38.000 m2 waarvan 18.000 m2 renovatie en 20.000 m2 nieuwbouw. Naturalis heeft nu een gebouw dat is gemaakt van natuurlijke materialen die op natuurlijke wijze verouderen: natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. Er wordt ook gerefereerd aan de dieren- en plantenwereld, de gevels en het plafond van de hal zijn driedimensionaal opgebouwd en vormen een bladerpatroon. De gevels en het interieur zijn gemaakt van duurzame materialen. De tentoonstellingszalen hebben de nieuwste vormen van duurzame ventilatie. Het museum heeft een eigen warmte/koude opslag, heeft ledverlichting, zonnepanelen en groene daken, beplant met sedum.

De gevel van de centrale hal bestaat uit een driedimensionale betonnen draagstructuur in de vorm van in elkaar grijpende moleculen, een kantwerk van ovalen, driehoeken en zeshoeken. Wat een geweldig entreegebouw en zo licht met brede trappen die vanaf elke etage een mooi uitzicht geven naar beneden.

Het gebouw van Naturalis in Leiden Het gebouw van Naturalis in Leiden

Modeontwerpster Iris van Herpen ontwierp 263 panelen met een totale lengte van ruim 1 kilometer. Deze panelen vindt u in het hele museum terug en zijn verdeeld over de binnen- en buitenkant van het museum. In het museum zijn 100 wandpanelen van Tord Bontje te zien. Dit zijn collages van fotografie en tekeningen.

Op de begane grond liggen alle openbaar toegankelijke ruimtes zoals het restaurant, de museumwinkel en LiveScience. De stapeling van de zalen wordt naar boven toe geleidelijk smaller. De brede trap gaat als ware als een bergpad omhoog.

Overige informatie
• In Naturalis zijn verschillende mogelijkheden om koffie/thee te drinken of om iets te eten. Er is een restaurant op de begane grond (hier kunt u ook zonder entreeticket lunchen of koffie/thee drinken), een café of de 9e verdieping (met dakterras) en een koffiehoek op de 5e verdieping. In het café op de 9e verdieping kunt u meegenomen lunch gebruiken. In het museum is het niet toegestaan om te eten/drinken.
• Naturalis is rolstoelvriendelijk en ook ingericht voor kleinere scootmobiels. Voor mensen die slecht ter been zijn, is er een lift om naar de verschillende verdiepingen te komen. U kunt in het museum ook een rolstoel lenen.
• In het museum zijn op een paar verdiepingen (begane grond, 3e, 5e en 9e verdieping) toiletten aanwezig. Ook voor mindervaliden zijn er op de begane grond en de 9e verdieping toiletten aanwezig.
• Uw rugzak of andere bagage/jassen kunt u kwijt in de gratis kluisjes op de begane grond.
• In het museum is een museumwinkel aanwezig met een assortiment artikelen dat geïnspireerd is op de natuur.
• U mag foto’s maken in het museum, maar zonder flits en statief.
• Zowel voor het basis- als het voortgezet onderwijs zijn er verschillende programma’s opgezet. Voor het basis onderwijs zijn dat er 8 en voor het voortgezet onderwijs 6 programma's.
• In de museumapp, te download via Google Play of de App Store, komt u nog meer te weten over de collectie van Naturalis.

Bereikbaarheid
Naturalis ligt op loopafstand van NS station Leiden Centraal. Het snelste is als u op Leiden Centraal de uitgang LUMC-zijde neemt. Vanaf het station volgt u de bordjes Naturalis.

Als u per fiets komt, kunt u uw fiets bij de ingang Mendelwegzijde stallen in de fietsenstalling.

Bij het museum zijn meerdere parkeerplaatsen aan de Mendelweg. Een parkeerkaart kost € 7,50 per dag. Wilt/kunt u niet bij het museum parkeren, de dichtstbijzijnde parkeerplaatsen zijn het parkeerterrein aan de Haagweg (hiervandaan kunt u het gratis cityshuttle busje nemen) of parkeergarage Morspoort (deze parkeergarage ligt op 10 minuten lopen van het museum).

Komt u met de bus naar Naturalis, er zijn twee bushaltes voor de deur: aan de Plesmanweg en aan de Darwinweg. De haltes zijn voor buslijnen 30, 31 en 250.

Naturalis heeft twee ingangen: Darwinweg 2; dit is de ingang als u lopend of met het openbaar vervoer komt en Mendelweg 2: als u met de auto of fiets naar het museum komt.

Openingstijden
Naturalis is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur.

Op Koningsdag (27 april), Leidens ontzet (3 oktober) en Eerste Kerstdag (25 december) is Naturalis gesloten.

Entree
Volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar: € 16,-- per persoon.
Kinderen t/m 3 jaar: gratis.

Met de Museumkaart is de toegang gratis.

(Prijzen zijn van 2020).

Adres
Naturalis
Darwinweg 2
2333 CR Leiden
Telefoon: 071 – 75 19 600 (maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00 en van 13.00-16.00 uur en in het weekend van 09.30-12.00 uur)
E-mail:
Website:
      Het logo van Naturalis in Leiden

Sociale media
Facebook
Twitter
Instagram


Voor meer foto's van Naturalis in Leiden, zie foto’s Naturalis.


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In Leiden bezocht ik Naturalis. In Naturalis beleef je de wonderlijke wereld die natuur heet. Ga op ontdekkingstocht in zeven tentoonstellingszalen vol met het mooiste uit de natuur en ga op zoek naar T. rex Trix. Hier lees je meer over Naturalis in Leiden. Lees je mee? #naturalis #naturalisleiden #leiden #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog In Leiden bezocht ik Naturalis. In Naturalis beleef je de wonderlijke wereld die natuur heet. Ga op ontdekkingstocht in zeven tentoonstellingszalen vol met het mooiste uit de natuur en ga op zoek naar T. rex Trix. Hier lees je meer over Naturalis in Leiden. Lees je mee? #naturalis #naturalisleiden #leiden #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment