JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

In dit artikel leest u alles over Museum Volkenkunde in Leiden


In acht zalen zijn in totaal 4.000 unieke objecten te bewonderen. Deze objecten zijn onderverdeeld in acht cultuurgebieden in de vaste tentoonstelling. De vaste tentoonstelling toont objecten uit Afrika, Azië, China, Indonesië, Japan & Korea, Midden- en Zuid-Amerika, Oceanië en Noord-Amerika en de Poolgebieden. Daarnaast vinden in het museum regelmatig wisselende exposities plaats. U ziet in het museum voorwerpen die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. De voorwerpen vertellen u het verhaal over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Van de Noordpoolgebieden tot aan Oceanië, van Boeddha tot de Geisha en van Mekka tot Leiden. Hier in het Museum Volkenkunde ontdekt u dat alle mensen op de wereld op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn.

Ligging
Museum Volkenkunde ligt aan de Steenstraat in het centrum van Leiden, op 5 minuten lopen van het NS-station Leiden Centraal. U bereikt het museum via de tuin. In de tuin heet een metershoge totempaal u welkom.

Geschiedenis
Museum Volkenkunde is het gevestigd in het voormalig Leids Academisch Ziekenhuis. Hier was ook Museum Boerhaave gevestigd. De voorwerpen die Philipp Franz Von Siebold vanuit Japan meenam, vormden de start van het museum. Von Siebold heeft acht jaar in Japan gewoond. In 1837 werd het museum officieel geopend. Het museum was al vanaf 1830 toegankelijk voor het publiek. Het museum is in het begin van deze eeuw verbouwd. In 2005 veranderde de naam van Rijksmuseum voor Volkenkunde naar de tegenwoordige naam Museum Volkenkunde Leiden. Rijksmuseum Volkenkunde is één van de belangrijkste Europese expertisecentra op gebied van mondiale culturen. De stichtingsdatum van 1 april 2014 was de start van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Dit is een fusie van Museum Volkenkunde uit 1837 in Leiden, het Tropenmuseum uit 1864 in Amsterdam en het Afrika Museum uit 1954 in Berg en Dal (bij Nijmegen). Het is nu één museum op drie verschillende locaties. De Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen heeft in totaal bijna 370.000 voorwerpen 230.000 fotografische beelden in zijn bezit. Deze behoren tot de rijkscollectie. Daarnaast bezit de stichting ongeveer 400.000 stuks documentair beeldmateriaal. Slechts een deel hiervan is te zien in de zalen van de drie musea. De collectie werd voor een groot deel bijeengebracht in de 19e eeuw. In de 20e eeuw kwamen er waardevolle collecties bij uit Indonesië, Nieuw-Guinea, het Zuidzee-gebied, Afrika, Amerika, Groenland, Tibet en Siberië. Wetenschappelijke activiteiten zijn gebundeld in het Research Centre for Material Culture. De missie van het museum is onverminderd actueel: bijdragen tot een open blik op de wereld.

Plattegrond van de begane grond en 1e verdieping van Museum Volkenkunde in Leiden Plattegrond van het souterrain van Museum Volkenkunde in Leiden

Bezienswaardig
Vaste tentoonstellingen
De vaste tentoonstelling van Museum Volkenkunde telt acht cultuurgebieden. Hieronder een korte opsomming wat u in elk van de cultuurgebieden kunt verwachten. Op de begane grond zijn de tentoonstellingen over Afrika, Azië, Indonesië te vinden evenals de tijdelijke tentoonstelling. Op de 1e verdieping vindt u de tentoonstellingen over Midden- en Zuid-Amerika, het Noordpoolgebied en Noord-Amerika, Japan & Korea, China en Oceanië.
• Afrika
Op expeditie door Afrika ontdekt u de geheimen van dit magische continent. Hier ziet u maskers van de dogon, met indrukwekkende bouwwerken en maskers, bronzen afgietsels van oude koningen uit Benin en mysterieuze krachtbeelden uit Congo en voorwerpen uit Zuid-Afrika en Mali.
• Azië
In het deel over Azië ziet u manshoge beelden, gevechtsattributen en waterpijpen. U maakt kennis met de verschillende godsdiensten van Azië. Het indrukwekkende beeld van de hoofdgod Brahma uit het Hindoeïsme is een topstuk in deze tentoonstelling. U ziet objecten die door Snouck Hurgronje zijn verzameld. Hij was de eerste Europeaan die in Mekka fotografeerde. Deze objecten geven een uniek beeld van het 19e eeuwse dagelijks leven in de religieuze hoofdstad en bedevaartsplaats van de islam.
• Indonesië
In het Indonesische deel ziet u magische krissen, exclusief textiel, gouden sieraden, poppen die speciaal voor Koningin Wilhelmina zijn gemaakt en originele tempelbeelden. Al deze voorwerpen vertellen u het verhaal van Indonesië. Indonesië is de mysterieuze wereld van bijzondere krachten, familierelaties en eeuwenoude tradities.
• Midden- en Zuid-Amerika
In het deel over Midden- en Zuid-Amerika ziet u voorwerpen van de Maya’s, Azteken, de Amazone volkeren en Inca’s. Dit zijn eeuwenoude indianenculturen met een legendarische geschiedenis. Ook is er aandacht voor de oud-kolonie Suriname.

Maskers op de tentoonstelling Noordpoolgebied en Noord-Amerika van Museum Volkenkunde in Leiden

• Noord-Amerika en poolgebieden
In de tentoonstelling over Noord-Amerika en de poolgebieden ziet u voorwerpen van de Indianen van de plains van Noord-Amerika en de Inuit op de koudste plekken van de wereld. U ziet de hoofdtooi van de Comanche Indianen, de bijl van de Sioux en juwelen van de Navajo Indianen. De objecten vertellen hun eigen verhalen over ceremonies en gebruiken. In deel over de poolgebieden ziet u de houten kajak waar de Inuit mee op zeehondenjacht gingen, een jas van zalmhuid, dat laat zien hoe er gebruik werd gemaakt van alles wat de natuur te bieden heeft.
• Japan en Korea
In het deel over Japan ziet u lakkunst en unieke prenten. Dit alles geeft een beeld van de lange geschiedenis die Nederland en Japan met elkaar delen. Nederland was jarenlang het enige land dat handel dreef met Japan. U maakt hier kennis met de legendarische Samoerai, de traditionele theeceremonie maar ook met het Japan van nu door beelden op de wand. De Koreanen ontwikkelden het meest geavanceerde alfabet ter wereld ontwikkelden. Ook verbeterden de Koreanen het Chinese celadon-porselein. De Koreaanse cultuur wordt geïllustreerd door de kleurige waaiers en muziekinstrumenten uit het sjamanisme.
• China
Hier maakt u kennis met het land dat de Chinezen zelf 'het middelpunt van de wereld' noemen. De groep figuren wordt de Berg van Onsterfelijken, xianshan, of Keizer van de Leegte, xuhuang, genoemd. Vroeger stonden dit soort sculpturen in daoïstische tempels. Elk figuur staat op een eigen richel. Ze lijken als groep op te stijgen. Een Berg van Onsterfelijken staat in China op een daoïstisch altaar opgesteld en wordt gebruikt tijdens offerrituelen.
• Oceanië
Hier wordt in vijf thema's het verhaal van mensen en culturen verteld. De thema's zijn de mensen en de zee, overgangsrituelen, contact, lichaamsversiering en voorouders en mythische wezens.

Boeddha in de Boeddhazaal van Museum Volkenkunde in Leiden

Boeddhazaal
In de Boeddhazaal op de 1e verdieping ziet u vijf bronzen Boeddha’s die samen het middelpunt van de zaal vormen. Deze vijf Boeddha’s worden geflankeerd door andere Boeddhistische voorwerpen. De zaal is een plek van verwondering, contemplatie en meditatie.

Tijdelijke tentoonstellingen
Naast bovenstaande vaste tentoonstellingen zijn er tijdelijke tentoonstellingen. Er is op de begane grond een aparte ruimte voor de tijdelijke tentoonstelling.

 

 

 

 

 

 

 

 

Overige informatie
Voor kinderen is er de wereldclub. Dit is de kidsclub van Museum Volkenkunde. De kinderen kunnen per deeltentoonstelling een flyer met opdrachten meenemen. Deze flyers staan in de bak van de wereldclub bij elke deur. Als de kinderen de antwoorden hebben gevonden, krijgen ze een stempel. Er zijn per deeltentoonstelling twee niveaus: voor kinderen van 7+ en voor kinderen van 10+.
Honden zijn niet toegestaan in het museum, m.u.v. hulp- en geleidehonden.
In het museum Volkenkunde bevindt zich het Museumcafé.
Op weg naar het station ligt, aan de Steenstraat, Café Abel. De naam is afgeleid van de beroemde ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Dit is het nieuwste museumcafé. Dit café werkt samen met This Side Up. Dit is een online platform waarop koffiebranders direct met koffieboeren in Oost-Afrika in contact komen. Zo kunnen ze direct met elkaar handelen. This Side Up zorgt ervoor dat de koffieboer een eerlijke prijs krijgt. Ook bekijken ze samen met de koffieboeren wat er nodig is om nog betere koffie te produceren.
In de hal van het museum bevindt zich de museumshop. Hier kunt u sieraden, boeken, Boeddhabeelden, cadeautjes kopen. De museumshop is ook zonder museumentree te bezoeken.
In het souterrain zijn kluisjes om uw spullen op te ruimen. Het is niet toegestaan om uw rugzak/tas in het museum mee te nemen.
Fotograferen in het museum is toegestaan, mits u geen flits en/of statief gebruikt.

De opdrachten over Afrika voor de 7+ kinderen uit de wereldclub De opdrachten over Indonesië voor de 10+ kinderen uit de wereldclub

Entreebewijs van Museum Volkenkunde in Leiden

Entree
Volwassene vanaf 19 jaar betalen € 14,-- per persoon.
Kinderen van 4 t/m 18 jaar betalen € 6,-- persoon.
Kind t/m 4 jaar zijn gratis.
Groepen van meer dan 10 personen krijgen 10% korting per persoon.
Museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen.

Openingstijden
Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00-17.00 uur.
Tijdens de schoolvakanties is het museum ook op maandag geopend.
Museum Volkenkunde is gesloten op Nieuwjaarsdag (1 januari), Koningsdag (27 april), Leidens Ontzet (3 oktober) en 1e Kerstdag (25 december).

Toegankelijkheid
Museum Volkenkunde is goed toegankelijk voor bezoekers met een lichamelijke beperking. De verdiepingen zijn met de lift te bereiken en de deuren gaan automatisch open. U kunt, mocht u deze nodig hebben, een rolstoel van het museum gebruiken. Deze kunt gratis gebruiken. Een eventuele begeleider betaalt geen museumentree. Uw auto kunt u als u op de dag van uw bezoek telefonisch contact opneemt met het museum op het museumterrein parkeren.

Bereikbaarheid
Museum Volkenkunde ligt aan de Steenstraat op ongeveer 5 minuten lopen van NS station Leiden Centraal. In de nabijgelegen parkeerplaatsen/parkeergarages kunt u tegen betaling uw auto parkeren.

Adres
Museum Volkenkunde
Steenstraat 1
2312 BS Leiden
Telefoon: 088 – 004 2800
E-mail:
Website:
Logo Museum Volkenkunde


Voor meer foto's van Museum Volkenkunde in Leiden, zie: foto's Museum Volkenkunde.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In Museum Volkenkunde in Leiden zijn in acht zalen in totaal 4.000 unieke objecten te zien. Deze objecten zijn onderverdeeld in acht cultuurgebieden (Afrika, Azië, China, Indonesië, Japan & Korea, Midden- en Zuid-Amerika, Oceanië en Noord-Amerika en de Poolgebieden) in de vaste tentoonstelling. Meer weten over dit museum, lees dan mijn website. Lees je mee? #museumvolkenkunde #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog #leiden In Museum Volkenkunde in Leiden zijn in acht zalen in totaal 4.000 unieke objecten te zien. Deze objecten zijn onderverdeeld in acht cultuurgebieden (Afrika, Azië, China, Indonesië, Japan & Korea, Midden- en Zuid-Amerika, Oceanië en Noord-Amerika en de Poolgebieden) in de vaste tentoonstelling. Meer weten over dit museum, lees dan mijn website. Lees je mee? #museumvolkenkunde #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog #leiden

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment