Vanaf september kunt u op woensdag en in het weekend op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek uw eigen appels en peren plukken. Meer over Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek leest u in dit artikel.


Landgoed De Olmenhorst is een landgoed dat sinds 1890 bestaat met 19 hectare biologische appel- en perenboomgaarden, een paar monumentale panden en ateliers/winkels. Wist u dat hier maar liefst 50.000 appelbomen en meer dan 10.000 perenbomen staan. Naast de appel- en perenbomen, zijn er de laatste jaren ook nog pruimenbomen en kersenbomen geplant.
U kunt hier in het najaar tijdens de Zelfplukdagen uw eigen appels en peren plukken. 

Ligging
Landgoed De Olmenhorst ligt net buiten Lisserbroek in de gemeente Haarlemmermeer.

Geschiedenis
Landgoed De Olmenhorst bestaat al meer dan 165 jaar. De Haarlemmermeer was net drooggelegd. In 1854 werd de grond door Stephanus de Clercq gekocht. Hij was Amsterdammer en stamde uit een koopmansgeslacht. Hier werd een akkerbouwbedrijf gestart met aardappelen, tarwe, vlas en erwten. Aan het eind van de 19e eeuw werd de eerste fruitboomgaard gepland.
De eerste boerderij (De Betsyhoeve) brandde af. Willem De Clercq bouwde een nieuwe boerderij, De Olmenhorst, in een bosstrook van olmen (iepen). In het begin van de 20e eeuw werd de houten villa gebouwd door Stephen Willem de Clercq (de 3e generatie). De fruitteelt werd zeer belangrijk. Er werden nieuwe boomgaarden geplant en nieuwe schuren gebouwd.
De 4e generatie (Govert de Clercq) zat in de Tweede Wereldoorlog in het verzet en De Olmenhorst was aan het eind van deze oorlog het hoofdkwartier van de Binnenlandse Strijdkrachten, district Haarlemmermeer en de omliggende gemeenten. Govert nam het bedrijf over en bood kunstenaars ruimte. Er werden ateliers geopend.
Inmiddels is de 5e generatie van de familie de Clercq werkzaam in het bedrijf. Florian is in 1986 zijn vader opgevolgd. Hij richt zich alleen nog op de fruitteelt. De akkerbouw is verkocht. De Olmenhorst is een modern bedrijf met naast fruitteelt ook andere activiteiten en er worden evenementen georganiseerd om publiek naar het landgoed te trekken.

Plattegrond van Landgoed De Olmenhorst

Landgoed De Olmenhorst
Op het landgoed worden biologische appels en peren geteeld. Bekende appelsoorten die hier geteeld worden zijn bijvoorbeeld: Alkmene, Goudreinette, Elstar, Jonagored, Jonagold, Santana, Rode Topaz. Bekende perenrassen die hier worden geteeld zijn bijvoorbeeld Conference, Doyené du Comice, Triomphe de Vienne en Beurré Alexander Lucas. Ook stoofperen worden hier geteeld zoals de rassen Gieser Wildeman, Winterjan, Zoete Brederode en Winterrietpeer.

Naast de boomgaarden is er andere bedrijvigheid op het landgoed. re zijn meerdere bedrijfjes en horecagelegenheden gevestigd. Voorbeelden hiervan zijn Kaarsenmakerij Willemijn, met workshops kaarsenmaken, Linea Verde, creatieve workshops taarten decoreren en sieraden maken, Companymap Studio Kessler met workshops teambuilding, bedrijfscommunicatie en veranderingsmanagement maar ook cartografische kunst, Atelier Prager met beelden, portretten en relatiegeschenken in glas, brons en keramiek, Kind Voorhout met duurzaam speelgoed en seizoen decoratie, Hiro Natuurlijk wonen met workshops en cursussen leem, stoelenmatten en verkoop voor ecologisch duurzaam bouwen en zijdeatelier Le Bonthi.

          Kaarsenmakerij op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek     Een winkel op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek

In 2019 is de zelfpluk op 14 september t/m 27 oktober. Op woensdagmiddag van 13.00-17.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00-17.00 uur kunt u biologische appels plukken en in de weekenden soms ook biologische peren. In de herfstvakantie (van 19 t/m 27 oktober) is er elke dag de mogelijkheid om uw fruit zelf te plukken. De kosten van de appels en peren zijn € 2,25 per kilo. Welke soorten appels en peren er geplukt kunnen worden is elke week verschillend.

           Peren plukken op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek      Appels plukken op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek

Overige informatie
• Voor kinderen is er een speurtocht (tegen betaling) op het landgoed.
• Tegen betaling van € 29,75 per jaar kunt u een appelboom adopteren. Als u een adoptieboom bezit kunt u dagelijks tijdens de openingstijden van het landgoed uw appels plukken. U heeft keuze uit 7 appelrassen.
• Er worden veel evenementen georganiseerd op het landgoed. Voor een actuele agenda verwijs ik u door naar de website van Landgoed De Olmenhorst.
• Er zijn verschillende horecagelegenheden en winkels gevestigd op het landgoed. Voorbeelden hiervan zijn de Fruitloods, In de Tent (alleen in de weekenden tijdens de zelfpluk)
• Voor kinderen is er op het landgoed veel te doen, zoals een zweefmolen (zaterdags en zondags van 12.00-16.00 uur € 2,-- per persoon), een huifkartocht met trekpaard Jos (zaterdags en zondags van 12.00-16.00 uur € 2,50 per persoon), een rondje met een shetlandpony (zaterdags en zondags van 12.00-17.00 uur voor € 2,-- per rondje en 3 rondjes achter elkaar € 5,--) en boogschieten (zaterdags en zondags van 12.00-16.00 uur voor € 2,-- per persoon).
• Landgoed De Olmenhorst is ook zeer geschikt voor bruiloften, zakelijke afspraken, bedrijfsfeesten, verjaardagsfeesten of andere activiteiten.
• Parkeren kost op zaterdag en zondag € 3,-- per auto. Parkeren van de fiets is gratis.

Openingstijden
De fruitloods is dagelijks van 09.00-17.00 uur geopend.
Het landgoed is geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.

Entree
De entree is gratis.

(Prijzen zijn van 2019).

Adres
Landgoed De Olmenhorst
Lisserweg 481
2165 AS Lisserbroek
Telefoon: 0252 - 413 165
E-mail:
Website:
      Logo van Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek

Social Media
Facebook
Instagram
Twitter


Voor meer foto's van Landgoed De Olmenhorst, zie foto's Landgoed De Olmenhorst.

 

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek kun je in september en oktober je eigen appels en peren plukken. Maar er is veel meer te doen. Wat, dat lees je hier. Lees je mee? #lisserbroek #landgoeddeolmenhorst #olmenhorst #appels #peren #landgoed #jtravel #jtravelblog Op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek kun je in september en oktober je eigen appels en peren plukken. Maar er is veel meer te doen. Wat, dat lees je hier. Lees je mee? #lisserbroek #landgoeddeolmenhorst #olmenhorst #appels #peren #landgoed #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment