JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Ter nagedachtenis aan deze 298 inzittenden van de MH17 is het indrukwekkende Nationaal Monument MH17 opgericht. Meer over het Nationaal Monument MH17 leest u in dit artikel.


U kunt zich vast nog wel de dag, donderdag 17 juli 2014, herinneren waarop het bericht kwam dat boven Oekraïne een toestel van Malaysia Airlines was neergestort. Later bleek neergeschoten met zeer hoogstwaarschijnlijk een BUK raket van Russische makelij. 298 onschuldige mensen verloren het leven. Ter nagedachtenis aan deze 298 inzittenden van de MH17 is dit monument opgericht. Het Nationaal Monument MH17 wil de herinnering aan de 298 slachtoffers levend wil houden. In een park onder de rook van Schiphol, in Vijfhuizen, is voor elk van de 298 slachtoffers een boom geplant in een groen lint. Dit is een plek die samenbindt en een oase van bezinning, troost en hoop voor iedereen, met name voor de nabestaanden. Het monument en de bomen worden omringd door een krans van zonnebloemen. Midden in het monument is een klein amfitheater en een indrukwekkend gedenkteken gebouwd. Dit Nationaal Monument MH is op 17 juli 2017, 3 jaar na de ramp, tijdens de jaarlijkse herdenking in gebruik genomen. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren hierbij aanwezig.

De entree van het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen

Ligging
Het Nationaal Monument MH17 ligt in Park Vijfhuizen. Dit park vindt u aan de Vijfhuizerweg (achter nummer 805) in Vijfhuizen/Gemeente Haarlemmermeer.

Monument
De bouw van het Nationaal Monument MH17 begon eind 2016. De bomen werden op 18 en 25 maart 2017 geplant. Eind 2017 zijn een aantal bomen opnieuw gepland, omdat ze een te moeilijke start hadden. Elke boom in het monument representeert een slachtoffer.
Het monument bestaat uit een bomenlint en een gedenkteken. Het Nationaal Monument MH17 heeft de vorm van een groene lint, de Green Ribbon. Dit lint ligt verhoogd in het landschap. Het ontwerp van het herinneringsbos is gebaseerd op het zwarte herdenkingslint. Dit herdenkingslint werd na de ramp vaak gedragen. De Stichting Vliegramp MH17 heeft het lint tot symbool gekozen. Op dit groene lint zijn de 298 bomen geplant. Het bomenlint wordt omringd door een krans van zonnebloemen. Deze zonnebloemen staan rond de herdenkingsdag, 17 juli, in bloei. De zonnebloemen geven het herinneringsbos een gouden gloed en herinneren aan de velden in Oekraïne waar brokstukken van het vliegtuig neerkwamen.

Zonnebloemen bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen

• Het Bomenlint
Robbert de Koning heeft het lint van 298 bomen ontworpen naar een idee van Arold Jansen. Het bomenlint ligt rond het amfitheater, het centrum van het monument. De vorm is een herdenkingslint dat zich verheft uit het park en ligt op een dijklichaam. Op dat dijklichaam staan de 298 bomen, voor elk slachtoffer één boom. De bomen zijn geplant door nabestaanden. De bomen zijn een symbool voor het leven dat zich telkens vernieuwt. Het is een blijvende herinnering. Bij iedere boom staat de naam, leeftijd en nationaliteit van het slachtoffer. Voor de slachtoffers zijn 10 verschillende boomsoorten geplant. Elk gezin/reisgezelschap heeft eenzelfde boomsoort, die naast elkaar zijn geplant, zodat ze ook als groep herkenbaar blijven. Voor de vijftien bemanningsleden zijn er lindes geplant en voor de passagiers sierappels, meidoorn, pluimes, ijzerhout en grove den. De lindes voor de bemanningsleden staan vooraan bij het amfitheater. Er ligt gras onder de bomen en in het voorjaar bloeit hier de sneeuwroem, een bolgewas met lichtblauwe bloemen.

Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen

Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen Eén van de bomen bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen Rondom het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen

• Het gedenkteken
Het amfitheater ligt in het centrum van het bomenlint. Hier worden bijeenkomsten en de jaarlijkse herdenking georganiseerd. In dit amfitheater staat het gedenkteken. Dit gedenkteken bestaat uit een wand van corten staal met daarvoor een roestvrij stalen sculptuur. De wand is 6 meter hoog en 25 meter lang. Deze wand staat voor de zwaarte van het verlies. In het midden van de wand is een soort oog. Dit is een gat waar zonlicht doorheen komt. De roest en de vergankelijkheid van het corten staal staan voor het verdriet. De vorm van de roestvrij stalen sculptuur is een iris met als pupil een hoogglans gepolijst, spiegelend, vlak. In dit spiegelend vlak zijn de namen van alle 298 slachtoffers gegraveerd. Dit staat voor de herinnering. Als het vlak het licht spiegelt in de achterwand, verlicht de herinnering het verdriet. Van boven af gezien heeft het gedenkteken de vorm van een oog dat het luchtruim in kijkt. Dit is een connectie tussen de slachtoffers en de nabestaanden. Het gedenkteken is ontworpen door Ronald A. Westerhuis. In 2016 is dit ontwerp uitgekozen door de nabestaanden.

Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen

Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen

Het monument wordt elke avond verlicht door een lichtbundel. Deze schijnt in de richting van vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur.

Toen ik eind juni 2018 het Nationaal Monument MH17 bezocht, heb ik een indrukwekkend gesprek gehad met een Maleisische nabestaande. Zijn broer was omgekomen bij deze ramp. Hij was voor het eerst bij het monument en had de boom voor zijn broer gevonden. Hij beschreef heel indrukwekkend hoe hij hoorde van het neerhalen van vlucht MH17 en hoe de resten van zijn broer thuis in Kuala Lumpur arriveerden. Ze herkenden hem aan zijn speciale armband, die ook terug was gevonden in Oekraïne. Deze bezoeker kwam nu met een vlucht uit de VS en had specifiek een vlucht via Amsterdam naar Kuala Lumpur geboekt, zodat hij een stopover in Amsterdam kon maken om 4 jaar na de ramp het monument én de boom van zijn broer te bezoeken. Na ons gesprek liep hij terug met de bus die hem terug naar Schiphol zou brengen om vandaar zijn weg naar Kuala Lumpur te vervolgen.
Ik was er stil van. Heel indrukwekkend om zo’n verhaal uit de mond van een direct betrokkene te horen.

 

Overige informatie
• Voor mensen die slecht ter been zijn, is er een invalidenparkeerplaats in de buurt. Het monument is toegankelijk met rollator of rolstoel. Er zijn lichte hellingen en halfverharde paden waar u rekening mee moet houden.
• Honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan bij het bomenlint en in het amfitheater. Honden zijn niet toegestaan in het zonnebloemenveld. Er geldt voor het gehele park een opruimplicht voor uitwerpselen.
• Fietsers en bromfietser zijn niet toegestaan.

Bereikbaarheid
Het Nationaal Monument MH17 ligt in Park Vijfhuizen. Dit park vindt u aan de Vijfhuizerweg (achter nummer 805) in Vijfhuizen.
• Auto
Uw auto kunt u gratis parkeren tegenover Park Vijfhuizen. U volgt de borden Expo Haarlemermeer. Links bij de rotonde vindt u de parkeerplaats. U loopt vanaf de parkeerplaats terug naar de Vijfhuizerweg en steekt deze weg over naar het park en monument.
• Openbaar vervoer
Vanaf Haarlem neemt u lijn 300 in de richting van Schiphol of vanaf Schiphol/Hoofddorp in de richting van Haarlem. De bushalte is of Expo Haarlemmermeer of Vijfhuizen. U loopt een stukje en slaat af naar het (fiets)pad. Het is vanaf de bushalte 6-10 minuten lopen naar het monument.

Openingstijden
Het park is 24 uur per dag geopend.

Adres
Nationaal Monument MH17
Vijfhuizerweg (achter nummer 805)
2141 CP Vijfhuizen
E- mail:
Website:
Logo Nationaal Monument MH17


Voor meer foto's van het Monument MH17 Vijfhuizen, zie foto’s Monument MH17.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Het Nationaal Monument MH17 is het herdenkingsmonument voor de 298 slachtoffers van de vliegramp met de MH17 in Oekraïne. Het monument in Vijfhuizen met voor elk slachtoffer een boom omringd met zonnebloemen en midden in dit monument een klein amfitheater en een indrukwekkend gedenkteken. Meer over dit monument lees je hier. Lees je mee? #haarlemmermeer #nationaalmonumentmh17 #mh17 #vijfhuizen #jtravel #jtravelblog Het Nationaal Monument MH17 is het herdenkingsmonument voor de 298 slachtoffers van de vliegramp met de MH17 in Oekraïne. Het monument in Vijfhuizen met voor elk slachtoffer een boom omringd met zonnebloemen en midden in dit monument een klein amfitheater en een indrukwekkend gedenkteken. Meer over dit monument lees je hier. Lees je mee? #haarlemmermeer #nationaalmonumentmh17 #mh17 #vijfhuizen #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment