JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Een leuke fotogenieke plek in Groningen is de Noorderhaven. Maar wat is de Noorderhaven. Dit leest u in dit artikel. Leest u mee?

 

Noorderhaven

De Noorderhaven is één van de meest gefotografeerde plekken in de stad Groningen. De masten zorgen voor een fotogeniek beeld.

De Noorderhaven is een deel van de Diepenring in de binnenstad. Het ligt daar waar de rivier de A overgaat in het Reitdiep. Het deel van de gracht dat aansluit op het Lopende Diep wordt tot de Noorderhaven gerekend.
Het einde van de Noorderhaven is bij de Visserbrug, de Kijk in ’t Jatbrug en bij de Plantsoenbrug.

De Noorderhaven was, voor het Reitdiep werd afgesloten, de eerste haven van Groningen voor schepen vanaf zee. De Noorderhaven was in de 16e en 17e eeuw de belangrijkste handelshaven van Groningen. Langs de Noorderhaven staan rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten.

Aan de noordzijde bevond zich de stadstimmerwerf en aan de zuidzijde het havenkantoor. Dit gebouw is voorzien van een stadswapen in het timpaan (dit is een driehoekig gevelveld tussen de kroonlijst en de schuin oplopende daklijsten van het gebouw). In de volksmond wordt dit deel ook wel Hoek van Ameland genoemd. Een ander bekend gebouw aan de Noorderhaven is brouwerij de Sleutel (is nu een café). De brouwerij brouwde zijn bieren met water dat uit de haven kwam. Het bier dat hier werd gebrouwen werd kluinbier genoemd.
Ook de meeste korenpakhuizen en zeemanscafés waren aan de noordkant gevestigd.

     Noorderhaven in Groningen in de winter Noorderhaven in Groningen in de winter

 

Hoge der A

Dit is samen met het Lage der A een straat langs de beide zijden van de A. De straat ligt tussen de Brugstraat en de Visserstraat in de binnenstad van Groningen. Langs de beide kades liggen 28 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten.

De naam Hoge heeft te maken met de hoge kade langs de A. Dit is aan de oostzijde.
De naam Lage heeft te maken met de lager gelegen westelijke oever.
De hoge kade werd gebruikt voor het lossen van schepen bij hoogwater en de lage kade bij laagwater.

In de middeleeuwen stond het hier vol met kranen en hijswerktuigen om de schepen te lossen. Pakhuis Libau is één van de oudste pakhuizen in de stad. Pakhuis Eem stamt uit 1330. Beide pakhuizen liggen aan het Hoge der A.

Met de A wordt de Drentsche A bedoeld. Dit was de oorspronkelijke begrenzing van Groningen in het westen. Langs de A ontstonden woonkernen. Het Hoge der A was de eerste haven in Groningen. De haven lag binnen de stadsmuren.

 

Voor meer foto's van de Noorderhaven en het Hoge der A in Groningen, zie foto's Noorderhaven en Hoge der A.

 

 

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

 

Bewaar op Pinterest

Een leuke fotogenieke plek in Groningen is de Noorderhaven. Maar wat is de Noorderhaven. Dit lees je in dit artikel. Lees je mee? #noorderhaven #groningen #hogedera Een leuke fotogenieke plek in Groningen is de Noorderhaven. Maar wat is de Noorderhaven. Dit lees je in dit artikel. Lees je mee? #noorderhaven #groningen #hogedera

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment