JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Landgoed Hackfort ligt ten westen van Vorden in de Gelderse Achterhoek. Alles over het landgoed leest u in dit artikel.


Landgoed Hackfort ligt ten westen van Vorden in de Gelderse Achterhoek en is sinds 1981 eigendom van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten houdt Landgoed Hackfort in stand met de vele boerderijen en andere objecten zoals de watermolen, het dorsmolenhuisje, een boomgaard, een moestuin, en de beelden van Hackfort.
Het landgoed kent een grote diversiteit aan natuur en agrarische cultuur. Op het landgoed bevinden zich een kasteel met een koetshuis (dit is nu een brasserie, de Keuken van Hackfort, waar u kunt lunchen of iets kunt drinken), een watermolen en verspreid over het landgoed liggen 42 authentieke Achterhoekse boerderijen, waarvan een aantal nog in bedrijf is. Landgoed Hackfort is een schitterende plek voor een wandeling. Natuurmonumenten heeft hier verschillende wandelingen uitgezet.
Honden zijn welkom, mits aangelijnd.

Geschiedenis
Het huis Hackfort begon als woonhuis langs de Baakse Beek en groeide het uit tot een landgoed met kasteel, watermolen, boerderijen, boomgaarden, graanakkers, weilanden en bosjes.
In de 14e eeuw liet landdrost Gerrit van Hackfort hier een burcht met twee torens bouwen. Enkele muurtorens uit die begintijd zijn nog op de benedenverdieping te zien. De muren zijn anderhalve meter dik.
Berend van Hackfort (1475-1557) is de bekendste bewoner van het kasteel. In 1502 trad Berend in dienst van de hertog van Gelre. Hij werd bevelhebber en plaatsvervanger van de hertog. Berent overleed op 80 jarige leeftijd. Zijn graf bevindt zich in de kerk van Vorden.
Het kasteel bleef eeuwenlang in het bezit van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt.
Het kasteel werd in 1788 verbouwd. Het oude poortgebouw en de bijgebouwen werden afgebroken. De grachten gedempt. Het kasteel werd een 18e eeuws landhuis. De twee torens herinneren nog aan het kasteel.
De laatste bewoners waren de kinderloze Arend baron van Westerholt van Hackfort en zijn, eveneens kinderloze, vier zusters. Het landgoed met al zijn landerijen en boerderijen moesten één geheel blijven. Dit had Baron Arend bepaald. In 1981, na de dood van de laatste barones, ging het landgoed over naar Natuurmonumenten. Het kasteel, het koetshuis en de watermolen zijn gerestaureerd en toegankelijk voor publiek, evenals het landgoed. De tuinen worden in oorspronkelijke staat terug gebracht.

Kasteel Hackfort en het koetshuis

Bezienswaardigheden
Op het landgoed staat een kasteel uit de 14e eeuw met een koetshuis, een moestuin, een watermolen, een parkbos, imposante eikenlanen, authentieke boerderijen met hooibergen, boomgaarden, akkers, bossen, houtwallen, sloten, poelen, graanakkers, houtwallen en kronkelende zandweggetjes.

• Dorsmolenhuisje
Het dorsmolenhuisje staat naast de parkeerplaats. Het huisje is onlosmakelijk verbonden met het landgoed verbonden. De gestalde dorsmolen was eigendom van een aantal pachters op het landgoed. Deze schuur is alleen op zondag te bezichtigen.

• Watermolen
De watermolen is iedere zaterdag in bedrijf. Dit is meestal voor het malen van graan, maar de molenaars kunnen de molen ook ombouwen om brandhout te zagen. Het water uit de Baakse beek zorgt voor de werking van de watermolen.

• Kasteel Hackfort
Het kasteel ligt aan de linkerkant voorbij de watermolen. Hier stond in 1400 al een huis tot 'Hacforden' met een voorburcht en een slotgracht. Het huidige kasteel is later gebouwd. In het gebouw aan de rechterkant van het kasteel bevonden zich vroeger de tuinmanswoning, oranjerie en het koetshuis. Het kasteel is nog altijd bewoond. Dit is de reden dat het kasteel niet toegankelijk is.

• Koetshuis / Keuken van Hackfort
In het koetshuis is nu brasserie de Keuken van Hackfort gevestigd. Hier kunt u genieten van een maaltijd of tussendoortje, gemaakt van ecologische producten.

• Moestuin
Vroeger werden in de moestuin al groentes, fruit en bloemen geteeld voor de kasteelbewoners. Een groot deel van de opbrengst van de tuin blijft nog altijd op landgoed Hackfort. De historische kasteelmoestuin Hof van Hackfort voorziet nu brasserie De Keuken van Hackfort in het koetshuis van producten van het land. De tuin is dagelijks te bezichtigen. De moestuin wordt door vrijwilligers onderhouden. Daarbij worden ze soms geholpen door begeleiders en bewoners van de zorgboerderijen uit de omgeving.

Wandeling op landgoed Hackfort in Vorden

Wandeling
Ik start mijn wandeling vanaf de parkeerplaats aan de Baakseweg. Na een keuze te hebben gemaakt welke route ik wil lopen, start ik de 5 kilometer lange wandeling vanaf het dorsmolenhuisje, dat naast de parkeerplaats staat. Het is een klein gebouw en deed dienst als stalling voor de dorsmolen van de boerencoöperatie.
Ik volg de groene pijlen door het parkbos in de richting van de watermolen en het koetshuis. De watermolen is alleen van de buitenkant te bezichtigen.
Na het maken van een paar foto’s gaat de wandeling verder langs Kasteel Hackfort. Omdat dit kasteel nog bewoond wordt, is het niet toegankelijk. We lopen verder langs de brasserie Keuken van Hackfort naar de moestuin.
Ik loop dwars door de moestuin langs de boomgaard en wijngaard en langs de akkers en weiden van de omliggende boerderijen en vervolg mijn weg langs een klinkerweg. We blijven de groene pijltjes volgen die duidelijk zichtbaar zijn onderweg.
Vanaf de klinkerweg sla ik rechtsaf en loop verder langs de weilanden. Hier staan heel rustig een aantal koeien te grazen. Het koren staat in de zon te rijpen om geoogst te worden.
Ik loop tot aan een pad die is afgezet met een hek. Hier maak ik een korte stop om iets te drinken en eten. Het is deze dag heel warm. Ik vervolg mijn weg en kom bij een hek waar ik na opening van dit hek op een pas gemaaid veld uitkomen, waar het heel warm is en waar bijna geen schaduwplek te vinden is. Dit veld steken we over, onderweg word ik voorbij gefietst door een man, die zichtbaar moeite heeft om fietsend het weiland met het pas gemaaide gras over te steken. Maar het is voor hem niet nodig om van de fiets te stappen.
Aan het einde van dit grasveld staat weer een hek. Opnieuw loop ik langs korenvelden. Ik zie het kasteel weer liggen. Door de bossen, met hier en daar een kunstwerk, varens en bloemen ben ik weer bij het begin van mijn wandeling, de parkeerplaats aan de Baakseweg.
De wandeling staat beschreven op de website van Natuurmonumenten.

Adres
Landgoed Hackfort
Baakseweg 6
7251 RH Vorden
Telefoon: 0575 - 555 560
E-mail:
Website:
Klik hier om naar de website van Natuurmonumenten te gaan


Voor meer foto's van Landgoed Hackfort, zie: foto's Landgoed Hackfort.


 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

De Tichelmanroute van Natuurmonumenten op Landgoed Hackfort bij Vorden in de Gelderse Achterhoek is een mooie route van 5 kilometer door de bossen en over de velden rond het landgoed. Meer lezen doe je op mijn website. Lees je mee? #landgoedhackfort #vorden #achterhoek #natuurmonumenten #wandelen #jtravel #jtravelblog De Tichelmanroute van Natuurmonumenten op Landgoed Hackfort bij Vorden in de Gelderse Achterhoek is een mooie route van 5 kilometer door de bossen en over de velden rond het landgoed. Meer lezen doe je op mijn website. Lees je mee? #landgoedhackfort #vorden #achterhoek #natuurmonumenten #wandelen #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment