JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

Midden in de hectiek van Amsterdam-Zuid tussen het Amsterdam UMC - Locatie VUmc en de Vrije Universiteit Amsterdam bevindt zich deze groene oase: de Botanische Tuin Zuidas. de toegang is gratis! Meer hierover leest u in dit artikel.


Heel verrassend is het dat in de drukte rond het VUmc en de VU in Amsterdam-Zuid een botanische tuin te vinden is. En deze is ook nog eens gratis te bezoeken. De Botanische Tuin Zuidas vindt u op de campus van de Vrije Universiteit en het VUmc. Een mooie plek om tot rust te komen van de hectiek van de Amsterdamse Zuidas.
Tot 2016 was de Botanische Tuin Zuidas bekend als Hortus Botanicus Vrije Universiteit Amsterdam.
Het toegangshek aan de Van der Boechorststraat is gemaakt door kunstenaar Ruud-Jan Kokke. Aan de achterkant is er via een brug een verbinding met het VUmc ziekenhuis. De tuin wordt onderhouden door vaste medewerkers en vrijwilligers.

Ligging
De Botanische Tuin Zuidas ligt in de Amsterdamse wijk Buitenveldert tussen de Vrije Universiteit en het VUmc in Amsterdam.

Geschiedenis
In 1967 werd bij de Vrije Universiteit de Hortus Botanicus gebouwd. Dit ten behoeve van de studenten biologie van de faculteit Biologie aan de universiteit voor onderzoek en onderwijs.
Iedere plant stond in een apart vak (een systeemtuin) maar in de loop van de jaren is de beplanting aangepast en is het nu een samenspel van perken en paden. Hier vindt u nu botanische soorten en zijn minder bekende varianten.
De tuin is ongeveer 1 hectare groot met 8.000 soorten planten. De collectie cactussen en succulenten (vetplanten) is de grootste van Nederland.
De collecties penjing (dit is de traditionele Chinese kunst van het cultiveren van bomen en landschappen in miniatuurformaat) en bonsai zijn te danken aan de Floriades van 1972 en 1982 in het nabijgelegen Amstelpark.
De bekende Amstelveense parkenbeheerder, C.P. Broerse, heeft deze Botanische Tuin Zuidas ontworpen.
In 2014 werd de Botanische Tuin Zuidas meer toegankelijk. De tuin kreeg ruimere openingstijden en er worden nu activiteiten georganiseerd.

Plattegrond van de Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam

Bezienswaardig
De Botanische Tuin Zuidas bestaat uit een buitenterrein en een kassencomplex.
In de kassen groeien orchideeën en tropische planten, zoals clivia’s, bromelia’s en varens. In de Alpine kas is een rotstuin ingericht. In de succulentenkas ziet u de meest uitgebreide collectie van cactussen en vetplanten in Nederland.
De Botanische Tuin Zuidas beschikt een grote penjing en bonsai verzameling.
Buiten staan in de zomer een grote hoeveelheid kuipplanten opgesteld.
De wintertuin wordt gebruikt voor evenementen, lezingen, vergaderingen en workshops.
Buiten is een deel ingericht met bamboe, varens en vaste planten. Op een paar plaatsen zijn vlonders langs het water geplaatst waar u kunt genieten van de tuin.

         In de Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam Een kas in de Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam

Overige informatie
• Er is een kleine winkel in gericht waar u zaden, planten en cadeauartikelen kunt kopen. De winkel is gevestigd in het beheerdersgebouw. Hier kunt u ook een kof koffie of thee kopen.
• In de Botanische Tuin Zuidas worden zeer regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals tekenen in de Botanische Tuin, concerten of de cursus Groene vingers. Voor data, prijzen en meer informatie verwijs ik u door naar de website van de Botanische Tuin Zuidas.
• In de wintertuin is het mogelijk om uw eigen evenement te organiseren. Voor meer informatie, zie de website van de Botanische Tuin Zuidas.
• Er worden regelmatig rondleidingen onder leiding van een gids in de Botanische Tuin Zuidas gehouden. Voor data, prijzen en meer informatie verwijs ik u door naar de website van de Botanische Tuin Zuidas.

Entree
De toegang tot de Botanische Tuin Zuidas is gratis.

Openingstijden
De Botanische Tuin Zuidas is van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur geopend.
Vanaf begin april t/m eind oktober is de Botanische Tuin Zuidas ook op zaterdag en zondag geopend van 12.00-17.00 uur.
Op feestdagen is de Botanische Tuin Zuidas gesloten.

Bereikbaarheid
Auto: U neemt afslag S108 (Buitenveldert/VUmc) op de A10. De auto kunt u tegen betaling parkeren. In het weekend is het parkeren gratis.
Bus: Bij het VUmc stoppen de lijnbussen van RET 310, 341, 356 en 348. De bushalte is De Boelelaan of VUmc. De GVB-bus lijn 62 stopt ook op deze bushaltes.
Tram: U neemt vanaf Station Zuid lijn 24 naar het Centraal Station, de halte is VUmc.
Trein: vanaf station Amsterdam Zuid is het ongeveer 1,3 kilometer lopen naar de Botanische Tuin Zuidas.
Metro: de dichtstbijzijnde metrohalte is de halte Amstelveenseweg voor de metrolijnen 51 en 50 van en naar NS Station Amsterdam Zuid

Adres
Botanische Tuin Zuidas
Van der Boechorststraat 8
1081 BT Amsterdam
Telefoon: 020 – 598 93 90
E-mail:
Website:
     Logo van de Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam

 

Social media
Facebook
Instagram


Voor meer foto's van de Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam, zie: Foto’s Botanische Tuin Zuidas. 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


Midden in de hectiek van Amsterdam-Zuid  ligt de Botanische Tuin Zuidas. Mooi, rustig en de toegang is gratis! Meer hierover lees je op mijn website, lees je mee? #botanischetuinzuidas #amsterdamzuid #amsterdam #botanischetuin Midden in de hectiek van Amsterdam-Zuid  ligt de Botanische Tuin Zuidas. Mooi, rustig en de toegang is gratis! Meer hierover lees je op mijn website, lees je mee? #botanischetuinzuidas #amsterdamzuid #amsterdam #botanischetuin

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment