JTravel.nl / Copyright © JTravel.nl

De Amsterdamse Bloemenmarkt is één van de grootste en kleurrijkste toeristische trekpleisters van de stad. De Bloemenmarkt, of de flower market, is een permanente markt in de binnenstad. De Bloemenmarkt is een markt, die bij toeristen misschien wel bekender is dan bij Amsterdammers zelf. De markt is een must als u een dagje of weekend Amsterdam doet. U struikelt hier over de buitenlanders. Deze toeristen vergapen zich aan de tulpen en andere bloemen. Achter achter deze façade van tulpen, bloembollen en Delfts blauwe prullaria, gaan een aantal goede en betaalbare plantenzaken schuil. Deze plantenzaken verkopen van alles, van alle soorten balkonplanten tot kattengras en aloë vera's voor medicinaal gebruik en kerstbomen.

De Bloemenmarkt ligt tussen het Koningsplein en de Munttoren, aan de Singel, in het centrum van Amsterdam.

De Bloemenmarkt was tot 1862 gevestigd aan de Sint-Luciënwal. In 1883 werd de Nieuwezijds Voorburgwal gedempt. De Bloemenmarkt moest daarna verhuizen naar de huidige locatie aan het Singel tussen het Koningsplein en het Muntplein. In die tijd heette deze markt nog bomen- en plantenmarkt. Er werden in het begin nauwelijks snijbloemen verkocht. Dit duurde tot de jaren 60 van de 20e eeuw.

De marktkramen zijn drijvende bloemenwinkeltjes. De winkels zijn op drijvende platte schuiten gevestigd. Deze liggen in de gracht. De marktkramen liggen opgesteld op een rij van aken. Deze aken worden gesteund door palen die vast aan de wal liggen. Dit is een overblijfsel uit de tijd dat de bloemen en planten op de bloemenmarkt dagelijks vers per boot vanaf het platteland per boot werden aangevoerd. Nog steeds is er een dagelijkse aanvoer van bloemen. Dit gebeurd nu over de weg met bestel- of vrachtwagens. Wanneer u over de Bloemenmarkt loopt, valt het niet op dat alle winkels op het water drijven. Dit ziet u als u op de brug op het Koningsplein staat en de achterkanten ziet, pas dan realiseert u zich dat alle winkels op boten liggen.

Souvenirs op de Bloemenmarkt in Amsterdam

De bloemenmarkt is één grote bloemen- en plantenzee. U ziet hier tulpen in alle kleuren, zowel de bloemen zelf als de tulpenbollen. Maar de markt heeft meer dan alleen tulpen (vers maar ook van plastic, hout en zijde). U vindt hier ook rode rozen, bonte boeketten, balkonplanten, kattengras, bloembollen, heesters, struiken, kerstbomen in december en ook koelkastmagneetjes in de vorm van tulpenvelden of klompen en andere Amsterdamse souvenirs. Wellicht overbodig te zeggen dat bijna elke winkel hetzelfde verkoopt als zijn buurman. De bloemenmarkt is de laatste jaren meer en meer een toeristische attractie geworden. Het assortiment werd hieraan aangepast. U kunt hier tegenwoordig ook veel bloembollen en souvenirs, zoals houten klompjes, Delfsblauwe prullaria en, hoe kan het ook anders, cannabis starterkits, kopen. In de winter kunt u hier terecht voor uw kerstboom en -decoraties.
Jaren geleden was het is zelfs zo dat de verkoop van souvenirs de overhand dreigden te krijgen. Deze werden veel meer gekocht door toeristen, dan bloemen en planten. De gemeente probeert hier paal en perk aan te stellen. Dit doen ze door een maximum te stellen aan de hoeveelheid souvenirs, die te koop aangeboden worden. Dit leverde conflicten op met de marktkooplui. Zij waren bang dat ze door deze maatregel het hoofd niet boven water konden houden. Ze hebben met de gemeente afgesproken, dat alleen bloemen en planten en gerelateerde producten verkocht mogen worden.
Overdag wordt de bloemenmarkt overspoeld door toeristen en zo nu en dan een Amsterdammer, die zijn bloemen liever in de buurtwinkel koopt. Wanneer een Amsterdammer iets speciaals zoekt zoals aloë vera's voor medicinaal gebruik, dan doet hij dat op de drijvende bloemenmarkt.

Een bezoek aan de vele kramen aan de Singel is gratis. Het kan er heel erg druk zijn. Vanaf het Centraal Station in Amsterdam rijden verschillende trams in de richting van het Koningsplein (lijn 1,2,5) en het Muntplein (lijn 4, 9, 14 en 24). Als u met de auto reist, dan wordt u aangeraden om de auto achter te laten aan de rand van de stad en vanaf daar het openbaar vervoer te gebruiken. In de binnenstad vindt u enkele parkeergarages, maar de plaatsen zijn beperkt en duur.

De bloemenmarkt is dagelijks geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00-17.30 uur en op zondag van 11.00-17.30 uur.

Adres
Bloemenmarkt
Singel 600-630
1017 AZ Amsterdam


Voor meer foto's van de Bloemenmarkt in Amsterdam, zie: foto’s Bloemenmarkt.


 


Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest


De Amsterdamse Bloemenmarkt, flower market, is één van de grootste en kleurrijkste toeristische trekpleisters en een permanente markt in de binnenstad van Amsterdam. Meer over de Bloemenmarkt lees je hier. Lees je mee? #bloemenmarkt #amsterdam #flowermarket #jtravel #jtravelblog

 

Deel dit artikel

Reacties mogelijk gemaakt door CComment